Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Też dotąd tak, robiłem ale traci się trochę aromatu dymu więc pytam doświadczonych

Polędwicę wyjmuję przy 59 st i studze. Boczek to już inna bajka. Tak jak kolega piksiak wspomniał 74 jest ok jednak jak będzie więcej to w przypadku boczku krzywdy nie będzie Zawsze wrzucam go jako pierwszy na dno i wyjmuję ostatni. Co do dymu. Po parzeniu i ostudzeniu możesz podwedzic jeszcze raz. Zyskasz na aromacie i trwałości..

 

Wysłane z mojego M2101K7AG przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Bossky
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18748-boczek-i-schab-pol%C4%99dwica/#findComment-736400
Udostępnij na innych stronach

Polędwicę wyjmuję przy 59 st i studze. ... 

Ja robiłem kiedyś do 60°C, ale było marudzenie, że się ciągnie, surowe, za mokre (ja takie właśnie uwielbiam :) ) i podniosłem do 63°C :(

Piksiak

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18748-boczek-i-schab-pol%C4%99dwica/#findComment-736407
Udostępnij na innych stronach

A taka polędwicę łososiową robiliście? I czy da radę zrobić przy ciepłym wedzeniu przy 55-60st. temperaturze

Tyle co polędwiczkę 3,5 - 4 godziny

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18748-boczek-i-schab-pol%C4%99dwica/#findComment-736426
Udostępnij na innych stronach

Paweljack czyli taki schab jak jest w sklepach tj "polędwica sopocka" też się dymi ok. 4h w temp 55sr. jak polędwiczki wieprzowe? i będzie bez parzenia do spożycia taka "a'la" łososiowa?

I czym w takim razie ta metoda, się różni w takim razie od wedzenia zimnego gdzie taki Schab wędzimy 2 razy po 12h w temp. 24-30st.?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18748-boczek-i-schab-pol%C4%99dwica/#findComment-736434
Udostępnij na innych stronach

czyli taki schab jak jest w sklepach tj "polędwica sopocka" też się dymi ok. 4h w temp 55sr. jak polędwiczki wieprzowe?

 

Zawsze wędzisz do koloru nie na czas, polędwicę sopocką wędzisz w klasyczny sposób na ciepło natomiast polędwiczki wędzisz zimnym dymem podobnie do polędwicy łososiowej.

Zerknij na stary dobry przepisz : https://www.wedlinydomowe.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=1476&Itemid=4

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18748-boczek-i-schab-pol%C4%99dwica/#findComment-736442
Udostępnij na innych stronach

Tak robiłem. Jak dla mnie to ciężko tak opisać co ile i jak. Wsadzam, temperatura na 50 za 2-3 godziny wyciągam i rano już nie ma :D Wędzę do koloru - jest ok wyciągam. 

Piksiak

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18748-boczek-i-schab-pol%C4%99dwica/#findComment-736452
Udostępnij na innych stronach

Zgadza, się ze do koloru dlatego napisałem "około". Co do przepisu dzięki znam ale zdziwił mnie post Pawła dlatego prosiłem o odp. i różnice w związku z pytaniem
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18748-boczek-i-schab-pol%C4%99dwica/#findComment-736457
Udostępnij na innych stronach

 

 

czyli taki schab jak jest w sklepach tj "polędwica sopocka" też się dymi ok. 4h w temp 55sr. jak polędwiczki wieprzowe? i będzie bez parzenia do spożycia taka "a'la" łososiowa? I czym w takim razie ta metoda, się różni w takim razie od wedzenia zimnego gdzie taki Schab wędzimy 2 razy po 12h w temp. 24-30st.

Po mojemu mylisz kilka produktów

Ustalmy. Dla mnie co innego jest schab, polędwica Sopocka, polędwica łososiowa, polędwiczka wieprzowa.

Polędwica Sopocka to schab wędzony i parzony do 60'C

Polędwica łososiowa (bardziej a'la) to schab wędzony nie parzony

Polędwiczka wieprzowa to najdelikatniejszy mięsień zaraz przy schabie

A schab to po prostu nazwa handlowa

Wędzimy zawsze do koloru nie na czas. Osobiście powyższe polędwice wędzę w temp. 55'C-65'C

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18748-boczek-i-schab-pol%C4%99dwica/#findComment-736461
Udostępnij na innych stronach

Wróbel65 rozumiem ale fajnie ze podsumowałeś moje pytanie dotyczyło stanu czy wędząc Schab tj. polędwicę sopocka w temp 50-55 do koloru pozyskamy zdatna odrazu do spożycia (bez parzenia) taką ala łososiową czy niestety trzeba czekać i robić to odrębnym dymieni m na zimno 2 dni po 12h
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18748-boczek-i-schab-pol%C4%99dwica/#findComment-736467
Udostępnij na innych stronach

Ustalmy fakty.

1.Wędzona polędwica na zimno bez parzenia to polędwica łososiowa

2.Polędwica wędzona na ciepło i parzona to polędwica sopocka.

3.Polędwica wędzona na ciepło (45-55C) bez parzenia to taka a'la łososiowa też surowa w środku

Wędzimy na ciepło do koloru nie na czas.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18748-boczek-i-schab-pol%C4%99dwica/#findComment-736473
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wróbel65

Nie postarzaj mnie. W peselu mam 75 :D

Resztę ładnie,klarownie napisał Arkadiusz (ja tylko staram się utrzymywać temp. 55-65'C)

 

 

 

czy niestety trzeba czekać i robić to odrębnym dymieni m na zimno 2 dni po 12h

Tak nigdy nie robiłem


[Dodano: 09 gru 2021 - 12:13]

Jak lubisz takie a'la łososiowe to gorąco polecam: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18151-szynka-staropolska/

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18748-boczek-i-schab-pol%C4%99dwica/#findComment-736475
Udostępnij na innych stronach

Ooo i wspólnie doszliśmy do celu. Arkadiusz udzielił odpowiedzi w pkt. 3 swojego posta. Czyli polędwica jak rozumiem Schab po usunięciu warkocza i oczyszczeniu, wędzona na ciepło to ala lososiowa i jest zdatna do spożycia bez parzenia? Dobrze rozumiem? A cały proces peklowania i ilości peklosoli to już standard wg tabeli?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18748-boczek-i-schab-pol%C4%99dwica/#findComment-736478
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czyli polędwica jak rozumiem Schab po usunięciu warkocza i oczyszczeniu, wędzona na ciepło to ala lososiowa i jest zdatna do spożycia bez parzenia? Dobrze rozumiem? A cały proces peklowania i ilości peklosoli to już standard wg tabeli?

:yes: Amen

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18748-boczek-i-schab-pol%C4%99dwica/#findComment-736482
Udostępnij na innych stronach

Zawsze można zadać pytanie, do jakiego koloru? Zasada ta może obowiązywać przy wędlinach parzonych, nie surowych na dodatek jak się ma doświadczenie. Bo mamy zadowalający kolor, potem parzymy. Skoro na zimno wędzonimy np 12 godzin, to przy 55-60 stopniach, 3,5-4godziny jest zdatne do jedzenia i trwałe na 2-3 mies. zapakowane próżniowo. Tyle. A polędwica sopocka jest pieczona o ile pamiętam i pokryta jajkiem.

[Dodano: 09 gru 2021 - 13:01]

Zgadza, się ze do koloru dlatego napisałem "około". Co do przepisu dzięki znam ale zdziwił mnie post Pawła dlatego prosiłem o odp. i różnice w związku z pytaniem

Jak Cię to dziwi, to przejedź się na kurs do Łaz i wszystko będzie jaśniejsze.

[Dodano: 09 gru 2021 - 13:12]

4godziny w 60 stopniach to zdecydowanie za dużo dla polędwicy łososiowej,będziesz miał wysuszoną twardą otoczkę.

Ja tam żadnych otoczek nie mam

https://kucharzniewspolczesny.blogspot.com/2020/05/poledwiczka-wedzona.html

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18748-boczek-i-schab-pol%C4%99dwica/#findComment-736492
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.