fantomek Opublikowano 9 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 9 Grudnia 2021 Koledzy czy dopiekwcie Schab i boczek czy parzycie i do jakiej temperatury w środku Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18748-boczek-i-schab-pol%C4%99dwica/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 9 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 9 Grudnia 2021 Ja parzę:polędwica - 63°Cboczek - 74°C Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18748-boczek-i-schab-pol%C4%99dwica/#findComment-736394 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fantomek Opublikowano 9 Grudnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 9 Grudnia 2021 Też dotąd tak, robiłem ale traci się trochę aromatu dymu więc pytam doświadczonych Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18748-boczek-i-schab-pol%C4%99dwica/#findComment-736395 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bossky Opublikowano 9 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 9 Grudnia 2021 (edytowane) Też dotąd tak, robiłem ale traci się trochę aromatu dymu więc pytam doświadczonychPolędwicę wyjmuję przy 59 st i studze. Boczek to już inna bajka. Tak jak kolega piksiak wspomniał 74 jest ok jednak jak będzie więcej to w przypadku boczku krzywdy nie będzie Zawsze wrzucam go jako pierwszy na dno i wyjmuję ostatni. Co do dymu. Po parzeniu i ostudzeniu możesz podwedzic jeszcze raz. Zyskasz na aromacie i trwałości.. Wysłane z mojego M2101K7AG przy użyciu Tapatalka Edytowane 9 Grudnia 2021 przez Bossky Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18748-boczek-i-schab-pol%C4%99dwica/#findComment-736400 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 9 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 9 Grudnia 2021 Polędwicę wyjmuję przy 59 st i studze. ... Ja robiłem kiedyś do 60°C, ale było marudzenie, że się ciągnie, surowe, za mokre (ja takie właśnie uwielbiam ) i podniosłem do 63°C Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18748-boczek-i-schab-pol%C4%99dwica/#findComment-736407 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fantomek Opublikowano 9 Grudnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 9 Grudnia 2021 A taka polędwicę łososiową robiliście? I czy da radę zrobić przy ciepłym wedzeniu przy 55-60st. temperaturze Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18748-boczek-i-schab-pol%C4%99dwica/#findComment-736409 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 9 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 9 Grudnia 2021 Da się. Przy tych temperaturach (50-55°C) wyjdzie łososiowa. Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18748-boczek-i-schab-pol%C4%99dwica/#findComment-736423 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fantomek Opublikowano 9 Grudnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 9 Grudnia 2021 Piksiak robiłeś? I ile czasu wedzenia średnio? Polędwiczki wieprzowe miód wychodzą ale mówimy o schabie pamietaj Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18748-boczek-i-schab-pol%C4%99dwica/#findComment-736425 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 9 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 9 Grudnia 2021 (edytowane) A taka polędwicę łososiową robiliście? I czy da radę zrobić przy ciepłym wedzeniu przy 55-60st. temperaturzeTyle co polędwiczkę 3,5 - 4 godziny Edytowane 9 Grudnia 2021 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18748-boczek-i-schab-pol%C4%99dwica/#findComment-736426 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi Opublikowano 9 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 9 Grudnia 2021 4godziny w 60 stopniach to zdecydowanie za dużo dla polędwicy łososiowej,będziesz miał wysuszoną twardą otoczkę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18748-boczek-i-schab-pol%C4%99dwica/#findComment-736433 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fantomek Opublikowano 9 Grudnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 9 Grudnia 2021 Paweljack czyli taki schab jak jest w sklepach tj "polędwica sopocka" też się dymi ok. 4h w temp 55sr. jak polędwiczki wieprzowe? i będzie bez parzenia do spożycia taka "a'la" łososiowa?I czym w takim razie ta metoda, się różni w takim razie od wedzenia zimnego gdzie taki Schab wędzimy 2 razy po 12h w temp. 24-30st.? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18748-boczek-i-schab-pol%C4%99dwica/#findComment-736434 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 9 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 9 Grudnia 2021 (edytowane) czyli taki schab jak jest w sklepach tj "polędwica sopocka" też się dymi ok. 4h w temp 55sr. jak polędwiczki wieprzowe? Zawsze wędzisz do koloru nie na czas, polędwicę sopocką wędzisz w klasyczny sposób na ciepło natomiast polędwiczki wędzisz zimnym dymem podobnie do polędwicy łososiowej.Zerknij na stary dobry przepisz : https://www.wedlinydomowe.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=1476&Itemid=4 Edytowane 9 Grudnia 2021 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18748-boczek-i-schab-pol%C4%99dwica/#findComment-736442 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 9 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 9 Grudnia 2021 Tak robiłem. Jak dla mnie to ciężko tak opisać co ile i jak. Wsadzam, temperatura na 50 za 2-3 godziny wyciągam i rano już nie ma Wędzę do koloru - jest ok wyciągam. Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18748-boczek-i-schab-pol%C4%99dwica/#findComment-736452 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fantomek Opublikowano 9 Grudnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 9 Grudnia 2021 Zgadza, się ze do koloru dlatego napisałem "około". Co do przepisu dzięki znam ale zdziwił mnie post Pawła dlatego prosiłem o odp. i różnice w związku z pytaniem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18748-boczek-i-schab-pol%C4%99dwica/#findComment-736457 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 9 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 9 Grudnia 2021 czyli taki schab jak jest w sklepach tj "polędwica sopocka" też się dymi ok. 4h w temp 55sr. jak polędwiczki wieprzowe? i będzie bez parzenia do spożycia taka "a'la" łososiowa? I czym w takim razie ta metoda, się różni w takim razie od wedzenia zimnego gdzie taki Schab wędzimy 2 razy po 12h w temp. 24-30st. Po mojemu mylisz kilka produktówUstalmy. Dla mnie co innego jest schab, polędwica Sopocka, polędwica łososiowa, polędwiczka wieprzowa.Polędwica Sopocka to schab wędzony i parzony do 60'CPolędwica łososiowa (bardziej a'la) to schab wędzony nie parzonyPolędwiczka wieprzowa to najdelikatniejszy mięsień zaraz przy schabieA schab to po prostu nazwa handlowaWędzimy zawsze do koloru nie na czas. Osobiście powyższe polędwice wędzę w temp. 55'C-65'C Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18748-boczek-i-schab-pol%C4%99dwica/#findComment-736461 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fantomek Opublikowano 9 Grudnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 9 Grudnia 2021 Wróbel65 rozumiem ale fajnie ze podsumowałeś moje pytanie dotyczyło stanu czy wędząc Schab tj. polędwicę sopocka w temp 50-55 do koloru pozyskamy zdatna odrazu do spożycia (bez parzenia) taką ala łososiową czy niestety trzeba czekać i robić to odrębnym dymieni m na zimno 2 dni po 12h Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18748-boczek-i-schab-pol%C4%99dwica/#findComment-736467 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 9 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 9 Grudnia 2021 (edytowane) Ustalmy fakty.1.Wędzona polędwica na zimno bez parzenia to polędwica łososiowa2.Polędwica wędzona na ciepło i parzona to polędwica sopocka.3.Polędwica wędzona na ciepło (45-55C) bez parzenia to taka a'la łososiowa też surowa w środkuWędzimy na ciepło do koloru nie na czas. Edytowane 9 Grudnia 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18748-boczek-i-schab-pol%C4%99dwica/#findComment-736473 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 9 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 9 Grudnia 2021 Wróbel65 Nie postarzaj mnie. W peselu mam 75 Resztę ładnie,klarownie napisał Arkadiusz (ja tylko staram się utrzymywać temp. 55-65'C) czy niestety trzeba czekać i robić to odrębnym dymieni m na zimno 2 dni po 12h Tak nigdy nie robiłem[Dodano: 09 gru 2021 - 12:13]Jak lubisz takie a'la łososiowe to gorąco polecam: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18151-szynka-staropolska/ Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18748-boczek-i-schab-pol%C4%99dwica/#findComment-736475 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fantomek Opublikowano 9 Grudnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 9 Grudnia 2021 Ooo i wspólnie doszliśmy do celu. Arkadiusz udzielił odpowiedzi w pkt. 3 swojego posta. Czyli polędwica jak rozumiem Schab po usunięciu warkocza i oczyszczeniu, wędzona na ciepło to ala lososiowa i jest zdatna do spożycia bez parzenia? Dobrze rozumiem? A cały proces peklowania i ilości peklosoli to już standard wg tabeli? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18748-boczek-i-schab-pol%C4%99dwica/#findComment-736478 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 9 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 9 Grudnia 2021 Czyli polędwica jak rozumiem Schab po usunięciu warkocza i oczyszczeniu, wędzona na ciepło to ala lososiowa i jest zdatna do spożycia bez parzenia? Dobrze rozumiem? A cały proces peklowania i ilości peklosoli to już standard wg tabeli? Amen Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18748-boczek-i-schab-pol%C4%99dwica/#findComment-736482 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fantomek Opublikowano 9 Grudnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 9 Grudnia 2021 Bóg zapłać dobrzy ludzie)) dla potomnych bedzie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18748-boczek-i-schab-pol%C4%99dwica/#findComment-736489 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 9 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 9 Grudnia 2021 (edytowane) Zawsze można zadać pytanie, do jakiego koloru? Zasada ta może obowiązywać przy wędlinach parzonych, nie surowych na dodatek jak się ma doświadczenie. Bo mamy zadowalający kolor, potem parzymy. Skoro na zimno wędzonimy np 12 godzin, to przy 55-60 stopniach, 3,5-4godziny jest zdatne do jedzenia i trwałe na 2-3 mies. zapakowane próżniowo. Tyle. A polędwica sopocka jest pieczona o ile pamiętam i pokryta jajkiem.[Dodano: 09 gru 2021 - 13:01]Zgadza, się ze do koloru dlatego napisałem "około". Co do przepisu dzięki znam ale zdziwił mnie post Pawła dlatego prosiłem o odp. i różnice w związku z pytaniemJak Cię to dziwi, to przejedź się na kurs do Łaz i wszystko będzie jaśniejsze.[Dodano: 09 gru 2021 - 13:12]4godziny w 60 stopniach to zdecydowanie za dużo dla polędwicy łososiowej,będziesz miał wysuszoną twardą otoczkę.Ja tam żadnych otoczek nie mam https://kucharzniewspolczesny.blogspot.com/2020/05/poledwiczka-wedzona.html Edytowane 9 Grudnia 2021 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18748-boczek-i-schab-pol%C4%99dwica/#findComment-736492 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 9 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 9 Grudnia 2021 Jak Cię to dziwi, to przejedź się na kurs do Łaz i wszystko będzie jaśniejsze. Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18748-boczek-i-schab-pol%C4%99dwica/#findComment-736499 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fantomek Opublikowano 9 Grudnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 9 Grudnia 2021 Nie mylcie nomenklatury polędwiczki wieprzowej z w.w linku z polędwicą potocznie schab koledzy wyżej wskazali na różnice Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18748-boczek-i-schab-pol%C4%99dwica/#findComment-736500 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 9 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 9 Grudnia 2021 Nie mylcie nomenklatury polędwiczki wieprzowej z w.w linku z polędwicą Rozróżniamy te mięśnie Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18748-boczek-i-schab-pol%C4%99dwica/#findComment-736502 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.