MicSre Opublikowano 2 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 2 Sierpnia 2022 Ostatnio szukałem inspiracji do wędzenia, które za kilka dni. Teraz pochwale się kilkoma wyrobami, które przygotowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19301-moje-w%C4%99dzonki-micsre/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 2 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 2 Sierpnia 2022 Jest moc z Tobą . One są ładne Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19301-moje-w%C4%99dzonki-micsre/#findComment-780617 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MicSre Opublikowano 3 Sierpnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 3 Sierpnia 2022 Krakowską i poledwice robiłem pierwszy raz na Wielkanoc. Sam jestem w szoku, że mi wyszło. Jedyne z czym mam problem to ze zwyczajną kiełbasą, a dokładbie z nabijaniem kielbasy we flak. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19301-moje-w%C4%99dzonki-micsre/#findComment-780633 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 3 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 3 Sierpnia 2022 Masz nadziewarke? Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19301-moje-w%C4%99dzonki-micsre/#findComment-780639 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MicSre Opublikowano 3 Sierpnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 3 Sierpnia 2022 Mam. Firma Biowin, ładowana od góry. Problem jaki mam z kiełbasą to nabijanie, ponieważ albo za mało nabije we flak, albo nabije za mocno aż flak pęka. Z krakowską problemu nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19301-moje-w%C4%99dzonki-micsre/#findComment-780669 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 3 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 3 Sierpnia 2022 (edytowane) Rozumiem ,że masz nadziewarkę ręczną , czyli wszystko zalezy od Ciebie , nie od nadziewarki .Musisz się nauczyć i wyczuć siłe przytrzymywania jelita na lejku podczas nadziewania oraz zwrócić uwagę na odpowietrzenie , by do wtłaczanego farszu do jelita nie dostawało sie powietrze , trzeba je wtedy przekłuć cienką igłą .Zwróć uwagę przy nakładaniu farszu do tuby by dobrze wycisnąć farsz i pozbyć pustych miejsc z powietrzem. Edytowane 3 Sierpnia 2022 przez Pacan Wojciech Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19301-moje-w%C4%99dzonki-micsre/#findComment-780680 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 5 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 5 Sierpnia 2022 (edytowane) MicSrepopatrz na filmach YT Wędzarnicza Brać ewentualnie Zlot Napoleonów za 2 tygodnie Edytowane 5 Sierpnia 2022 przez kempes Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19301-moje-w%C4%99dzonki-micsre/#findComment-781017 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MicSre Opublikowano 11 Sierpnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 11 Sierpnia 2022 Przez ostatnie 5 dni w 3 turach troxhe było dymione: Dzień 1: Krakowska sucha i żeberko Dzień 2: Boczki, schaby i poledwiczki Dzień 3: Balerony i szynki Najbardziej jestem zadowolony ze schabów, polędwiczek oraz żeberka. W porównaniu z poprzednim razem to wyroby wyszły kruchsze, bardziej soczyste oraz mniej słone. Ostatnio poledwiczki były za słone. Teraz jest mega smak. Najwieksze rozczarowanie to krakowska sucha. Jak robiłem za pierwszym razem to tylko jeden baton mi nie wyszedł. Teraz połowa źle nabita, a do tego, nie wiem dlaczego, wyszuszona na wiór. Po przekrojeniu mieso 2 klasy jak wióry. W smaku super. Ogólnie wędzenie było katorgą. Pierwszy raz wędzonki nie wędziły mi się równomiernie. Musiałem mieszać wędzonkami w trakcie co wydłużało czas wędzenia. Drzewo słabo dymiło, ale zajebiscie sie paliło przez co musiałem siedzieć non stop przy wędzarni. Podsumowując rodzina zadowolona, każdemu smakuje i każdy ocenił wędzonki jako najlepsze dotychczas zrobione przeze mnie. To cieszy, ale wiem jakie błedy popelniłem iusze nastepn razem je wyeliminować. Zapraszam do dyskusji oraz.komentowania Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19301-moje-w%C4%99dzonki-micsre/#findComment-781989 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 11 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 11 Sierpnia 2022 Pierwszy raz wędzonki nie wędziły mi się równomiernie. Musiałem mieszać wędzonkami w trakcie co wydłużało czas wędzenia Klasyka jak poznasz wędzidełko to będziesz wiedział jak przewieszać kijaszki. Drzewo słabo dymiło, ale zajebiscie sie paliło przez co musiałem siedzieć non stop przy wędzarni. Pomyśl następnym razem o zrębkach/trocinie zasypujesz szczapkę wtedy "zadusisz ogień", dymu będzie wystarczająco a temp. będzie stabilna.To cieszy, ale wiem jakie błedy popelniłem iusze nastepn razem je wyeliminować. Jakie błędy? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19301-moje-w%C4%99dzonki-micsre/#findComment-781997 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MicSre Opublikowano 11 Sierpnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 11 Sierpnia 2022 @Grzewlod Wędze w tej wędzarni od 2 lat i nogdy takiego tematu z przekladaniem kijkow nie miałem. Jak wkładalem to nie otwierałem przez 4h. Teraz mialem tak, że na jednym kiju skrajny schab byl brazowy,a inny schab na drugim koncu ledwo przyrumieniony. Jeśli chodzi o błędy to:1. Nadziewanie krakowskiej2. Dobór drzewa - teraz musiałem wędzić gruszą i jabłonią, nastepnym razem więcej śliwki i olchy Do tego cos co moze dużym błędem nie jest, ale musze przemyslec: 1. Czosnek - do schabu i boczków.nie dalem przez pomylke czosnku do zalewy 2. Mniej wędzonek w komorze na jedno wędzenie - zastanawiam sie czy przypadkiem nie bylo zbyt dużo wędzonek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19301-moje-w%C4%99dzonki-micsre/#findComment-782011 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 11 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 11 Sierpnia 2022 Kolego, czosnku do zalewy nie daję , gdyż uważam , ze powoduje jej psucie . Sprawdziłem to na początku zabawy w wyrób wędzonek , musiałem ratowac wędzonki poprzez zrobienie nowej a i tak na nie wiele to się zdało. Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19301-moje-w%C4%99dzonki-micsre/#findComment-782014 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 11 Sierpnia 2022 zastanawiam sie czy przypadkiem nie bylo zbyt dużo wędzonek I to jest dobry/jedynie słuszny kierunek Twoich rozważań. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19301-moje-w%C4%99dzonki-micsre/#findComment-782017 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 12 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 12 Sierpnia 2022 Może i mój wzrok płata figle, albo zdjęcia nie oddają prawdy, ale ja widzę niedopeklowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19301-moje-w%C4%99dzonki-micsre/#findComment-782104 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MicSre Opublikowano 13 Sierpnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 13 Sierpnia 2022 Może i mój wzrok płata figle, albo zdjęcia nie oddają prawdy, ale ja widzę niedopeklowanie.Mówisz o schabie z ta białą kropka w środku? Też sie zastanawiam co to jest. Z całego schabu ta kropka jest tylko na dlugości 1cm. Przede wszystkim obszar ten jest biały a nie szart. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19301-moje-w%C4%99dzonki-micsre/#findComment-782225 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 13 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 13 Sierpnia 2022 Myślałem o tym co trzymasz w ręku na zdjęciu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19301-moje-w%C4%99dzonki-micsre/#findComment-782235 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 13 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 13 Sierpnia 2022 Mówisz o schabie z ta białą kropka w środku? Myślałem o tym co trzymasz w ręku na zdjęciu. Oba wyglądają na niedopeklowane.[Dodano: 13 sie 2022 - 16:53]Chyba że ta szynka ma tak tłuszcz przez środek. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19301-moje-w%C4%99dzonki-micsre/#findComment-782240 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MicSre Opublikowano 13 Sierpnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 13 Sierpnia 2022 To tłuszcz. To byl taki malynkawaleknmiesa z duza iloscia tluszczu. Zawinalem miesien w kulke i tak uwedzilem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19301-moje-w%C4%99dzonki-micsre/#findComment-782262 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 13 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 13 Sierpnia 2022 A o zawinięciu nie pomyślałem. Ale zwątpiłem czy to niedopeklowane. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19301-moje-w%C4%99dzonki-micsre/#findComment-782274 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.