Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Poszukuję zastępstwa "skarpety" do produkcji wędlin dojrzewających.
We Włoszech i USA popularne są folie kolagenowe. U nas ich dostępność nie jest najlepsza.
Znalazłem w markecie folie marki "Jan Niezbędny", które wg opisu mają podobne do kolagenowych/celulozowych folii właściwości.

Problem polega na tym, że nie wiadomo z jakiego materiału zostały wykonane.

Chodzi o te folie:

https://janniezbedny.pl/produkty/folie-do-zywnosci/folia-do-zywnosci-long-fresh

 

https://janniezbedny.pl/produkty/folie-do-zywnosci/innowacyjna-folia-do-zywnosci-easy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19348-folie-jan-niezb%C4%99dny-do-w%C4%99dlin-dojrzewaj%C4%85cych/
Udostępnij na innych stronach

Poproś sprzedawcę o atesty i będziesz wiedział z jakiego materiału jest wykonana folia . Atesty są dostępne  dla każdego wyrobu , u sprzedawcy , producenta , na stronie internetowej , możesz tez napisać do producenta lub dystrybutora .

Edytowane przez Pacan Wojciech
Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19348-folie-jan-niezb%C4%99dny-do-w%C4%99dlin-dojrzewaj%C4%85cych/#findComment-786112
Udostępnij na innych stronach

@Pacan

 

Poproś .. o atesty i będziesz wiedział z jakiego materiału jest wykonana folia 

Rzeczywiście, to jest pomysł.

Dzięki za podpowiedź.

 

 

Grzewlod

dzięki za linka do sklepu.

Jest tak kilka ciekawych rzeczy.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19348-folie-jan-niezb%C4%99dny-do-w%C4%99dlin-dojrzewaj%C4%85cych/#findComment-786207
Udostępnij na innych stronach

Poszukuję zastępstwa "skarpety" do produkcji wędlin dojrzewających. We Włoszech i USA popularne są folie kolagenowe. U nas ich dostępność nie jest najlepsza.

Nic nie zastąpi osłonek naturalnych dla wędlin dojrzewających.

W przemyśle stosowane są kolagenowe, niemniej wykonane w specjalnej technologii opracowanej do tego celu.

Niestety, nie są dostepne dla amatorów = w małych ilościach  :facepalm:

Wiedzę na ten temat uzyskać można w specjalistycznych wydawnictwach przemysłu mięsnego.

W wielkim skrócie:

  • oslonka długotrwale współpracuje z mięsem
  • mięso ma okresowo bardzo niskie pH
  • W mięsie cały czas przebiegają procesy enzymatyczne

Kiedyś, w wyniku porównania identycznego wsadu/identyczne warunki dojrzewania/osłonka naturalna oraz kolagenowa (dla amatorów) otrzymano salami w wyraźny sposób różniące się. Widoczne to było w warstwie współpracującej z osłonką.

Na forum są zdjęcia to ilustrujące.

Autor i wykonawca salami StefanS ambitnie przestudiował problem.

Może znajdzie czas, aby przybliżyć zagadnienie.

W każdym razie deklaracja " przydatne do kontaktu z żywnością" może nie dotyczyć wedlin dojrzewających w toku produkcji.

Tym bardziej, że tworzywa wykazują subtelne działanie enzymatyczne (imitują działanie enzymów) na organizmy żywe.

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19348-folie-jan-niezb%C4%99dny-do-w%C4%99dlin-dojrzewaj%C4%85cych/#findComment-786269
Udostępnij na innych stronach

Nic nie zastąpi osłonek naturalnych dla wędlin dojrzewających.

W przemyśle stosowane są kolagenowe, niemniej wykonane w specjalnej technologii opracowanej do tego celu.

Niestety, nie są dostepne dla amatorów = w małych ilościach  :facepalm:

Czyli najlepiej stosować powszechnie dostępne folie kolagenowe bądź białkowe?

 

 

Napisałem maila z pytaniem o materiał folii.

Ciekawy jestem odpowiedzi.

Ale coś mi się zdaje, że materiał to modyfikacje popularnych tworzyw sztucznych typu polietylen, polipropylen, ... 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19348-folie-jan-niezb%C4%99dny-do-w%C4%99dlin-dojrzewaj%C4%85cych/#findComment-786892
Udostępnij na innych stronach

Czyli najlepiej stosować powszechnie dostępne folie kolagenowe bądź białkowe?  

NIE!!!

Najlepiej stosować osłonki naturalne: kiełbaśnice, jelita środkowe, kątnice wołowe.

Dostępne dla amatorów osłonki kolagenowe wpływają niekorzystnie na dojrzewające.

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19348-folie-jan-niezb%C4%99dny-do-w%C4%99dlin-dojrzewaj%C4%85cych/#findComment-787617
Udostępnij na innych stronach

@EAnna, jasne, że naturalne są najlepsze, ale niekoniecznie najwygodniejsze.
Mam nadzieje, że folia kolagenowa jest z kolei lepszym wyborem od "tradycyjnej skarpety". którą nie wiedzieć dlaczego przyjęło się stosować w domowej produkcji "wędlin suszonych".

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19348-folie-jan-niezb%C4%99dny-do-w%C4%99dlin-dojrzewaj%C4%85cych/#findComment-787668
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Długo nie odpisywałem, bo nie ma o czym ...

Odpowiedzi od producenta nie otrzymałem, czyli nie wiadomo, co to za folia.

Chyba trzeba przyjąć, że używa się ją wg opisu i do żadnych swoich wynalazków nie stosować.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19348-folie-jan-niezb%C4%99dny-do-w%C4%99dlin-dojrzewaj%C4%85cych/#findComment-790944
Udostępnij na innych stronach

Ja robiłem ostatnio testy w folii spożywczej celulozowej. Eksperyment z polędwicą "a,la Parmeńska" powiódł się doskonale. Folia owinięta dwukrotnie i siatka wędliniarska na folię. Nigdy więcej "skarpet" czy innych szmat.  Obecnie ponownie wisszą sobie w "kanciapie" i dojrzewają karkówka, polędwica ze słoniną i boczek. kawałki mięsiwka o wadze ok 1 kg.Wszystko to po dwu tygodniowym pobycie w lodówce w peklosoli i przyprawach. Teraz będą wisieć dwa tygodnie a po tym znowu na 14 dni do lodówki, wg. zaleceń Grzegorza :thumbsup:. Po dosyć precyzyjnej i częstej kontroli, mięsiwko wysycha (ubywa na wadze) ok. 40 -45 gram na dobę. Folię zaś kolagenową  też już sobie na Alledrogo zamówiłem, jest jednak sporo droższa, a według mnie nie konieczna, bo spożywcza celulozowa również oddycha i wspaniale zdaje egzamin. "Precz z wszelkimi onucami, i nigdy więcej" :D. Polędwica wyszła na tyle dobrze, że rodzinka już zamówiła sobie przebierając nóżkami, taką "Polędwicę a,la Parmeńską" , oraz Coppę i boczek, na okres nadchodzących Świąt i Nowego Roku :D:thumbsup: .https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page-108?do=findComment&comment=789193

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19348-folie-jan-niezb%C4%99dny-do-w%C4%99dlin-dojrzewaj%C4%85cych/#findComment-790952
Udostępnij na innych stronach

... Folię zaś kolagenową  też już sobie na Alledrogo zamówiłem, jest jednak sporo droższa, a według mnie nie konieczna, bo spożywcza celulozowa również oddycha i wspaniale zdaje egzamin. ...

Ja kupiłem na szopipipipipi:

39PLN/5mb. Do tego za pierwszy zakup 15pln zniżki od portalu.

Mnie 1 paczuszka kosztowała w sumie 27.5PLN, więc akceptowalnie.

Natomiast z zaciekawieniem obserwuję Twoje testy z folią celulozową.

Mam pomysł, aby wędzić w niej polędwice łososiowe.

Bez osłonki, dość mocno obsychają powierzchniowo po wędzeniu.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19348-folie-jan-niezb%C4%99dny-do-w%C4%99dlin-dojrzewaj%C4%85cych/#findComment-790965
Udostępnij na innych stronach

No przecież piszę, że eksperyment został zakończony z pełnym i całkowitym powodzeniem, finito. Teraz już tylko działanie a nie eksperymenty. Myślisz o zastosowaniu jej do wędzenia.Ta folia jest przecież dedykowana właśnie do tego celu. Taki był jej opis oraz informacja, i dla tego właśnie ją kiedyś nabyłem, a skoro można wędzić, to pomyślałem że i do wędlin typu "a,la Polędwica Parmeńska" też będzie się nadawać, no i okazało się że się doskonale nadaje. Ton tyle na chwilę obecna. Kolejne mięsiwko już wisi i mocy urzędowej nabiera w "kanciapie" :D:thumbsup:.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19348-folie-jan-niezb%C4%99dny-do-w%C4%99dlin-dojrzewaj%C4%85cych/#findComment-790967
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mam pomysł, aby wędzić w niej polędwice łososiowe. Bez osłonki, dość mocno obsychają powierzchniowo po wędzeniu.

Balerony są tak robione. ;)

Będziesz musiał tylko znacznie dłużej wędzić.

Żeby Ci nie obsychały, to może dłużej ją wędzić ale w niższej temperaturze.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19348-folie-jan-niezb%C4%99dny-do-w%C4%99dlin-dojrzewaj%C4%85cych/#findComment-791130
Udostępnij na innych stronach

Ja i tak wędzę zimnym dymem, tzn takim, jak DG o wędzarnia wytwarzają. Wahania sięgają od ok 20 do 30c - to nie jest cud techniki...

Jak DG się rozpali, wyłączam grzałkę i pali się samoistnie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19348-folie-jan-niezb%C4%99dny-do-w%C4%99dlin-dojrzewaj%C4%85cych/#findComment-791157
Udostępnij na innych stronach

Jak DG się rozpali, wyłączam grzałkę i pali się samoistnie.

 

A jaki posiadasz DG jeżeli można zapytać :D ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19348-folie-jan-niezb%C4%99dny-do-w%C4%99dlin-dojrzewaj%C4%85cych/#findComment-791290
Udostępnij na innych stronach

Ok. dzięki, czyli to jest tylko takie pudełeczko w którym żarzą się zrębki rozpalane grzałką, czy tak ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19348-folie-jan-niezb%C4%99dny-do-w%C4%99dlin-dojrzewaj%C4%85cych/#findComment-791341
Udostępnij na innych stronach

I tak i nie.

Grzałka jest w odbudowie wędzarni. Grzeje spowiednik kawałek blachy, który ma kontakt ze zrębkami, a te po jakimś czasie zaczynają się tlić.

Szczerze mówiąc nie jestem zadowolony ogólnie z tego thermowind'a...

Jak znajdę trochę czasu, to spróbuję inaczej wytwarzać dym do wędzenia (wstawię spiralę że zrębkami do komory i na żywca podpalę).

Ja głównie wędzę zimnym dymem.

Na "ciepło" wędzone lub podwędzana są kiełbasy i filety drobiowe.

Edytowane przez soliera
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19348-folie-jan-niezb%C4%99dny-do-w%C4%99dlin-dojrzewaj%C4%85cych/#findComment-791455
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...
W dniu 9.10.2022 o 11:10, sverige2 napisał(a):

Ja robiłem ostatnio testy w folii spożywczej celulozowej. Eksperyment z polędwicą "a,la Parmeńska" powiódł się doskonale. Folia owinięta dwukrotnie i siatka wędliniarska na folię. Nigdy więcej "skarpet" czy innych szmat.  Obecnie ponownie wisszą sobie w "kanciapie" i dojrzewają karkówka, polędwica ze słoniną i boczek. kawałki mięsiwka o wadze ok 1 kg.Wszystko to po dwu tygodniowym pobycie w lodówce w peklosoli i przyprawach. Teraz będą wisieć dwa tygodnie a po tym znowu na 14 dni do lodówki, wg. zaleceń Grzegorza :thumbsup:.

Mam zapeklowany w lodówce w woreczku próżniowym (w peklosoli i przyprawach) schab i zastanawia mnie, co robisz po wyjęciu mięsa z peklowania a przed zawinięciem w folię celulozową. Chodzi mi o to, czy mięso powinno być wytarte, opłukane czy obsuszone?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19348-folie-jan-niezb%C4%99dny-do-w%C4%99dlin-dojrzewaj%C4%85cych/#findComment-959739
Udostępnij na innych stronach

Absolutnie nie płukać.

Obsuszyć delikatnie ręcznikiem papierowym żeby nie usunąć przypraw ,

następnie polecam owinąć w jedną warstwą gazy,

(ułatwi to później zdjęcie folii celulozowej bo lubi przyrosnąć do mięsa po  po obsuszeniu )

potem dwie warstwy folii celulozowej i całość włożyć do siatki wędzarniczej.

Jest to wielokrotnie sprawdzona metoda.

 

Edytowane przez tytan58
  • Like 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19348-folie-jan-niezb%C4%99dny-do-w%C4%99dlin-dojrzewaj%C4%85cych/#findComment-959743
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Dawno nic nie robiłem dojrzewającego, a dotychczas robiłem to w siatce Q-NET. Ostatnio postanowiłem zrobić to w folii celulozowej lub foli kolagenowej. Musze przyznać, że cena folii kolagenowej jest duuuużo wyższa od folii celulozowej, więc dobrze byłoby wiedzieć, czy warto kupować.

W folii celulozowej jeszcze tez nigdy nie wędziłem, a z opisów wynika, że warto. Tyle, że każdy handlowiec napisze wszystko to co chciałby przeczytać klient. Dlatego chciałbym zapytać Was, drodzy SiB o opinię w tej kwestii.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19348-folie-jan-niezb%C4%99dny-do-w%C4%99dlin-dojrzewaj%C4%85cych/#findComment-969063
Udostępnij na innych stronach

Używam foli celulozowej do wędzenia, wg mnie jest przydatna do zabezpieczenia mięsa i w moim przypadku czasami serów przed wrzynaniem się siatki, kolor i zapach przechodzi bez problemów, po wędzeniu nie zdejmuję i idzie w całości do parzenia. W praktyce wygląda to tak (zewnętrzne w foli środkowy bez)

IMG_20241116_145105.jpg

Edytowane przez szrekPL
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19348-folie-jan-niezb%C4%99dny-do-w%C4%99dlin-dojrzewaj%C4%85cych/#findComment-969093
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
W dniu 18.11.2024 o 08:30, szrekPL napisał(a):

Używam foli celulozowej do wędzenia

Czy mógłbyś udzielić  rady. Będę to robił pierwszy raz. Po ociekaniu mięs przeznaczonych do wędzenia, zawsze jeszcze suszyłem w wędzarni do momentu jak były suche w dotyku. Przy zastosowaniu folii, po ociekaniu i zawinięciu w folie, oraz wsadzeniu w siatki, względnie sznurowaniu co z etapem osuszania ? Czy folia od mięsa przejdzie wilgocią i również trzeba osuszać tak jak bez folii i dopiero jak będzie suche w dotyku to zamknąć drzwi wędzarni i wędzić, czy wędzić od razu ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19348-folie-jan-niezb%C4%99dny-do-w%C4%99dlin-dojrzewaj%C4%85cych/#findComment-972213
Udostępnij na innych stronach

14 godzin temu, witek1965 napisał(a):

trzeba osuszać tak jak bez folii i dopiero jak będzie suche w dotyku to zamknąć drzwi wędzarni i wędzić

👍

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19348-folie-jan-niezb%C4%99dny-do-w%C4%99dlin-dojrzewaj%C4%85cych/#findComment-972375
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.