soliera Opublikowano 6 Września 2022 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 6 Września 2022 Poszukuję zastępstwa "skarpety" do produkcji wędlin dojrzewających.We Włoszech i USA popularne są folie kolagenowe. U nas ich dostępność nie jest najlepsza.Znalazłem w markecie folie marki "Jan Niezbędny", które wg opisu mają podobne do kolagenowych/celulozowych folii właściwości.Problem polega na tym, że nie wiadomo z jakiego materiału zostały wykonane.Chodzi o te folie:https://janniezbedny.pl/produkty/folie-do-zywnosci/folia-do-zywnosci-long-fresh https://janniezbedny.pl/produkty/folie-do-zywnosci/innowacyjna-folia-do-zywnosci-easy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19348-folie-jan-niezb%C4%99dny-do-w%C4%99dlin-dojrzewaj%C4%85cych/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 6 Września 2022 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 6 Września 2022 (edytowane) Poproś sprzedawcę o atesty i będziesz wiedział z jakiego materiału jest wykonana folia . Atesty są dostępne dla każdego wyrobu , u sprzedawcy , producenta , na stronie internetowej , możesz tez napisać do producenta lub dystrybutora . Edytowane 6 Września 2022 przez Pacan Wojciech Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19348-folie-jan-niezb%C4%99dny-do-w%C4%99dlin-dojrzewaj%C4%85cych/#findComment-786112 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 6 Września 2022 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 6 Września 2022 (edytowane) Poszukuję zastępstwa "skarpety" do produkcji wędlin dojrzewających. https://swojskiwyrob.pl/siatka-do-wedlin-i-serow/1549-siatka-q-net-500-szeroka-gesta-ponczocha-rekaw-bez-dodatkowej-gumy-1m.html https://swojskiwyrob.pl/siatka-do-wedlin-i-serow/1440-siatka-q-net-250-szeroka-gesta-ponczocha-rekaw-bez-dodatkowej-gumy.html We Włoszech i USA popularne są folie kolagenowe. U nas ich dostępność nie jest najlepsza. https://swojskiwyrob.pl/oslonki-do-wedzenia-i-parzenia/1410-folia-kolagenowa-400mm-jadalna-1-metr.html Edytowane 6 Września 2022 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19348-folie-jan-niezb%C4%99dny-do-w%C4%99dlin-dojrzewaj%C4%85cych/#findComment-786114 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 6 Września 2022 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 6 Września 2022 Poszukuję zastępstwa "skarpety" do produkcji wędlin dojrzewających. https://czerwonygrzybek.pl/Ponczocha-wedliniarska-z-gumka-125mm-x-50m-p935c66c103.html?fbclid=IwAR1WyXPSPAvhiDJATPNdiuOaOJahi1VeO1FRtosXCUvt1G7fQn4YEM0O8As Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19348-folie-jan-niezb%C4%99dny-do-w%C4%99dlin-dojrzewaj%C4%85cych/#findComment-786123 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soliera Opublikowano 7 Września 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 7 Września 2022 @Pacan Poproś .. o atesty i będziesz wiedział z jakiego materiału jest wykonana folia Rzeczywiście, to jest pomysł.Dzięki za podpowiedź. Grzewloddzięki za linka do sklepu.Jest tak kilka ciekawych rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19348-folie-jan-niezb%C4%99dny-do-w%C4%99dlin-dojrzewaj%C4%85cych/#findComment-786207 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 7 Września 2022 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 7 Września 2022 (edytowane) Poszukuję zastępstwa "skarpety" do produkcji wędlin dojrzewających. We Włoszech i USA popularne są folie kolagenowe. U nas ich dostępność nie jest najlepsza.Nic nie zastąpi osłonek naturalnych dla wędlin dojrzewających.W przemyśle stosowane są kolagenowe, niemniej wykonane w specjalnej technologii opracowanej do tego celu.Niestety, nie są dostepne dla amatorów = w małych ilościach Wiedzę na ten temat uzyskać można w specjalistycznych wydawnictwach przemysłu mięsnego.W wielkim skrócie:oslonka długotrwale współpracuje z mięsemmięso ma okresowo bardzo niskie pHW mięsie cały czas przebiegają procesy enzymatyczneKiedyś, w wyniku porównania identycznego wsadu/identyczne warunki dojrzewania/osłonka naturalna oraz kolagenowa (dla amatorów) otrzymano salami w wyraźny sposób różniące się. Widoczne to było w warstwie współpracującej z osłonką.Na forum są zdjęcia to ilustrujące.Autor i wykonawca salami StefanS ambitnie przestudiował problem.Może znajdzie czas, aby przybliżyć zagadnienie.W każdym razie deklaracja " przydatne do kontaktu z żywnością" może nie dotyczyć wedlin dojrzewających w toku produkcji.Tym bardziej, że tworzywa wykazują subtelne działanie enzymatyczne (imitują działanie enzymów) na organizmy żywe. Edytowane 7 Września 2022 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19348-folie-jan-niezb%C4%99dny-do-w%C4%99dlin-dojrzewaj%C4%85cych/#findComment-786269 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soliera Opublikowano 11 Września 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 11 Września 2022 Nic nie zastąpi osłonek naturalnych dla wędlin dojrzewających.W przemyśle stosowane są kolagenowe, niemniej wykonane w specjalnej technologii opracowanej do tego celu.Niestety, nie są dostepne dla amatorów = w małych ilościach Czyli najlepiej stosować powszechnie dostępne folie kolagenowe bądź białkowe? Napisałem maila z pytaniem o materiał folii.Ciekawy jestem odpowiedzi.Ale coś mi się zdaje, że materiał to modyfikacje popularnych tworzyw sztucznych typu polietylen, polipropylen, ... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19348-folie-jan-niezb%C4%99dny-do-w%C4%99dlin-dojrzewaj%C4%85cych/#findComment-786892 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 16 Września 2022 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 16 Września 2022 (edytowane) Czyli najlepiej stosować powszechnie dostępne folie kolagenowe bądź białkowe? NIE!!!Najlepiej stosować osłonki naturalne: kiełbaśnice, jelita środkowe, kątnice wołowe.Dostępne dla amatorów osłonki kolagenowe wpływają niekorzystnie na dojrzewające. Edytowane 18 Września 2022 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19348-folie-jan-niezb%C4%99dny-do-w%C4%99dlin-dojrzewaj%C4%85cych/#findComment-787617 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soliera Opublikowano 16 Września 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 16 Września 2022 @EAnna, jasne, że naturalne są najlepsze, ale niekoniecznie najwygodniejsze.Mam nadzieje, że folia kolagenowa jest z kolei lepszym wyborem od "tradycyjnej skarpety". którą nie wiedzieć dlaczego przyjęło się stosować w domowej produkcji "wędlin suszonych". Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19348-folie-jan-niezb%C4%99dny-do-w%C4%99dlin-dojrzewaj%C4%85cych/#findComment-787668 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soliera Opublikowano 9 Października 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 9 Października 2022 Długo nie odpisywałem, bo nie ma o czym ...Odpowiedzi od producenta nie otrzymałem, czyli nie wiadomo, co to za folia.Chyba trzeba przyjąć, że używa się ją wg opisu i do żadnych swoich wynalazków nie stosować. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19348-folie-jan-niezb%C4%99dny-do-w%C4%99dlin-dojrzewaj%C4%85cych/#findComment-790944 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 9 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 9 Października 2022 (edytowane) Ja robiłem ostatnio testy w folii spożywczej celulozowej. Eksperyment z polędwicą "a,la Parmeńska" powiódł się doskonale. Folia owinięta dwukrotnie i siatka wędliniarska na folię. Nigdy więcej "skarpet" czy innych szmat. Obecnie ponownie wisszą sobie w "kanciapie" i dojrzewają karkówka, polędwica ze słoniną i boczek. kawałki mięsiwka o wadze ok 1 kg.Wszystko to po dwu tygodniowym pobycie w lodówce w peklosoli i przyprawach. Teraz będą wisieć dwa tygodnie a po tym znowu na 14 dni do lodówki, wg. zaleceń Grzegorza . Po dosyć precyzyjnej i częstej kontroli, mięsiwko wysycha (ubywa na wadze) ok. 40 -45 gram na dobę. Folię zaś kolagenową też już sobie na Alledrogo zamówiłem, jest jednak sporo droższa, a według mnie nie konieczna, bo spożywcza celulozowa również oddycha i wspaniale zdaje egzamin. "Precz z wszelkimi onucami, i nigdy więcej" . Polędwica wyszła na tyle dobrze, że rodzinka już zamówiła sobie przebierając nóżkami, taką "Polędwicę a,la Parmeńską" , oraz Coppę i boczek, na okres nadchodzących Świąt i Nowego Roku .https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page-108?do=findComment&comment=789193 Edytowane 9 Października 2022 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19348-folie-jan-niezb%C4%99dny-do-w%C4%99dlin-dojrzewaj%C4%85cych/#findComment-790952 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soliera Opublikowano 9 Października 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 9 Października 2022 ... Folię zaś kolagenową też już sobie na Alledrogo zamówiłem, jest jednak sporo droższa, a według mnie nie konieczna, bo spożywcza celulozowa również oddycha i wspaniale zdaje egzamin. ...Ja kupiłem na szopipipipipi:39PLN/5mb. Do tego za pierwszy zakup 15pln zniżki od portalu.Mnie 1 paczuszka kosztowała w sumie 27.5PLN, więc akceptowalnie.Natomiast z zaciekawieniem obserwuję Twoje testy z folią celulozową.Mam pomysł, aby wędzić w niej polędwice łososiowe.Bez osłonki, dość mocno obsychają powierzchniowo po wędzeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19348-folie-jan-niezb%C4%99dny-do-w%C4%99dlin-dojrzewaj%C4%85cych/#findComment-790965 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 9 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 9 Października 2022 No przecież piszę, że eksperyment został zakończony z pełnym i całkowitym powodzeniem, finito. Teraz już tylko działanie a nie eksperymenty. Myślisz o zastosowaniu jej do wędzenia.Ta folia jest przecież dedykowana właśnie do tego celu. Taki był jej opis oraz informacja, i dla tego właśnie ją kiedyś nabyłem, a skoro można wędzić, to pomyślałem że i do wędlin typu "a,la Polędwica Parmeńska" też będzie się nadawać, no i okazało się że się doskonale nadaje. Ton tyle na chwilę obecna. Kolejne mięsiwko już wisi i mocy urzędowej nabiera w "kanciapie" . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19348-folie-jan-niezb%C4%99dny-do-w%C4%99dlin-dojrzewaj%C4%85cych/#findComment-790967 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 10 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 10 Października 2022 Mam pomysł, aby wędzić w niej polędwice łososiowe. Bez osłonki, dość mocno obsychają powierzchniowo po wędzeniu. Balerony są tak robione. Będziesz musiał tylko znacznie dłużej wędzić.Żeby Ci nie obsychały, to może dłużej ją wędzić ale w niższej temperaturze. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19348-folie-jan-niezb%C4%99dny-do-w%C4%99dlin-dojrzewaj%C4%85cych/#findComment-791130 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soliera Opublikowano 10 Października 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 10 Października 2022 Ja i tak wędzę zimnym dymem, tzn takim, jak DG o wędzarnia wytwarzają. Wahania sięgają od ok 20 do 30c - to nie jest cud techniki...Jak DG się rozpali, wyłączam grzałkę i pali się samoistnie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19348-folie-jan-niezb%C4%99dny-do-w%C4%99dlin-dojrzewaj%C4%85cych/#findComment-791157 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 11 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 11 Października 2022 Jak DG się rozpali, wyłączam grzałkę i pali się samoistnie. A jaki posiadasz DG jeżeli można zapytać ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19348-folie-jan-niezb%C4%99dny-do-w%C4%99dlin-dojrzewaj%C4%85cych/#findComment-791290 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soliera Opublikowano 11 Października 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 11 Października 2022 Ten dostarczany z wędzarnią thermowind (model najmniejszy). Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19348-folie-jan-niezb%C4%99dny-do-w%C4%99dlin-dojrzewaj%C4%85cych/#findComment-791334 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 11 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 11 Października 2022 Ok. dzięki, czyli to jest tylko takie pudełeczko w którym żarzą się zrębki rozpalane grzałką, czy tak ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19348-folie-jan-niezb%C4%99dny-do-w%C4%99dlin-dojrzewaj%C4%85cych/#findComment-791341 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soliera Opublikowano 12 Października 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 12 Października 2022 (edytowane) I tak i nie.Grzałka jest w odbudowie wędzarni. Grzeje spowiednik kawałek blachy, który ma kontakt ze zrębkami, a te po jakimś czasie zaczynają się tlić.Szczerze mówiąc nie jestem zadowolony ogólnie z tego thermowind'a...Jak znajdę trochę czasu, to spróbuję inaczej wytwarzać dym do wędzenia (wstawię spiralę że zrębkami do komory i na żywca podpalę).Ja głównie wędzę zimnym dymem.Na "ciepło" wędzone lub podwędzana są kiełbasy i filety drobiowe. Edytowane 12 Października 2022 przez soliera Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19348-folie-jan-niezb%C4%99dny-do-w%C4%99dlin-dojrzewaj%C4%85cych/#findComment-791455 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tombeer Opublikowano 9 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 9 Października 2024 W dniu 9.10.2022 o 11:10, sverige2 napisał(a): Ja robiłem ostatnio testy w folii spożywczej celulozowej. Eksperyment z polędwicą "a,la Parmeńska" powiódł się doskonale. Folia owinięta dwukrotnie i siatka wędliniarska na folię. Nigdy więcej "skarpet" czy innych szmat. Obecnie ponownie wisszą sobie w "kanciapie" i dojrzewają karkówka, polędwica ze słoniną i boczek. kawałki mięsiwka o wadze ok 1 kg.Wszystko to po dwu tygodniowym pobycie w lodówce w peklosoli i przyprawach. Teraz będą wisieć dwa tygodnie a po tym znowu na 14 dni do lodówki, wg. zaleceń Grzegorza . Mam zapeklowany w lodówce w woreczku próżniowym (w peklosoli i przyprawach) schab i zastanawia mnie, co robisz po wyjęciu mięsa z peklowania a przed zawinięciem w folię celulozową. Chodzi mi o to, czy mięso powinno być wytarte, opłukane czy obsuszone? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19348-folie-jan-niezb%C4%99dny-do-w%C4%99dlin-dojrzewaj%C4%85cych/#findComment-959739 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan58 Opublikowano 9 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 9 Października 2024 (edytowane) Absolutnie nie płukać. Obsuszyć delikatnie ręcznikiem papierowym żeby nie usunąć przypraw , następnie polecam owinąć w jedną warstwą gazy, (ułatwi to później zdjęcie folii celulozowej bo lubi przyrosnąć do mięsa po po obsuszeniu ) potem dwie warstwy folii celulozowej i całość włożyć do siatki wędzarniczej. Jest to wielokrotnie sprawdzona metoda. Edytowane 9 Października 2024 przez tytan58 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19348-folie-jan-niezb%C4%99dny-do-w%C4%99dlin-dojrzewaj%C4%85cych/#findComment-959743 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek1965 Opublikowano 17 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 17 Listopada 2024 Dawno nic nie robiłem dojrzewającego, a dotychczas robiłem to w siatce Q-NET. Ostatnio postanowiłem zrobić to w folii celulozowej lub foli kolagenowej. Musze przyznać, że cena folii kolagenowej jest duuuużo wyższa od folii celulozowej, więc dobrze byłoby wiedzieć, czy warto kupować. W folii celulozowej jeszcze tez nigdy nie wędziłem, a z opisów wynika, że warto. Tyle, że każdy handlowiec napisze wszystko to co chciałby przeczytać klient. Dlatego chciałbym zapytać Was, drodzy SiB o opinię w tej kwestii. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19348-folie-jan-niezb%C4%99dny-do-w%C4%99dlin-dojrzewaj%C4%85cych/#findComment-969063 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 18 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 18 Listopada 2024 (edytowane) Używam foli celulozowej do wędzenia, wg mnie jest przydatna do zabezpieczenia mięsa i w moim przypadku czasami serów przed wrzynaniem się siatki, kolor i zapach przechodzi bez problemów, po wędzeniu nie zdejmuję i idzie w całości do parzenia. W praktyce wygląda to tak (zewnętrzne w foli środkowy bez) Edytowane 18 Listopada 2024 przez szrekPL Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19348-folie-jan-niezb%C4%99dny-do-w%C4%99dlin-dojrzewaj%C4%85cych/#findComment-969093 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek1965 Opublikowano 1 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 1 Grudnia 2024 W dniu 18.11.2024 o 08:30, szrekPL napisał(a): Używam foli celulozowej do wędzenia Czy mógłbyś udzielić rady. Będę to robił pierwszy raz. Po ociekaniu mięs przeznaczonych do wędzenia, zawsze jeszcze suszyłem w wędzarni do momentu jak były suche w dotyku. Przy zastosowaniu folii, po ociekaniu i zawinięciu w folie, oraz wsadzeniu w siatki, względnie sznurowaniu co z etapem osuszania ? Czy folia od mięsa przejdzie wilgocią i również trzeba osuszać tak jak bez folii i dopiero jak będzie suche w dotyku to zamknąć drzwi wędzarni i wędzić, czy wędzić od razu ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19348-folie-jan-niezb%C4%99dny-do-w%C4%99dlin-dojrzewaj%C4%85cych/#findComment-972213 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 1 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 1 Grudnia 2024 14 godzin temu, witek1965 napisał(a): trzeba osuszać tak jak bez folii i dopiero jak będzie suche w dotyku to zamknąć drzwi wędzarni i wędzić 👍 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19348-folie-jan-niezb%C4%99dny-do-w%C4%99dlin-dojrzewaj%C4%85cych/#findComment-972375 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.