Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Kiełbasa jelenia fi65

- po podsuszeniu do 70% wydajności prezentuje sie następująco:

post-40040-0-21044800-1674377813_thumb.jpg  post-40040-0-31908000-1674377844_thumb.jpg

 

Polędwice przed wędzenim, zapakowane w folię kolagenową:

post-40040-0-63327300-1674377939_thumb.jpg

 

Polędwice po trzykrotnym, zimnym wędzeniu zmieniły karnację :D:

post-40040-0-42013500-1674378029_thumb.jpg  post-40040-0-65745400-1674378078_thumb.jpg

 

post-40040-0-91791200-1674378144_thumb.jpg  post-40040-0-40535800-1674378173_thumb.jpg

 

Pasztet:

Z polędwiczką jelenia w środku:

post-40040-0-82109700-1674378420_thumb.jpg  post-40040-0-32608500-1674378571_thumb.jpg

 

post-40040-0-49596500-1674378614_thumb.jpg  post-40040-0-11224400-1674378658_thumb.jpg

 

post-40040-0-59596800-1674378688_thumb.jpg

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19540-bielenie-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-jelenia/page/2/#findComment-810225
Udostępnij na innych stronach

To co "wyprawiasz" Aniu w tych Tychach, to majstersztyk domowego masarstwa z włączeniem obróbki dziczyzny. Brak słów.  :clap:  :clap:  :clap:  :clap:  :clap: 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19540-bielenie-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-jelenia/page/2/#findComment-810250
Udostępnij na innych stronach

 

 

Z polędwiczką jelenia w środku:
Experyment ;) , ale  nie szkoda było pysznego pasztetu skazić jeszcze pyszniejszą polędwiczką  :D  :D  :D  :hug: . A na poważne nie ścięła się za bardzo w pieczeniu ? wprawdzie w środku pasztetu ale to wraz  wysoko...

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19540-bielenie-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-jelenia/page/2/#findComment-810260
Udostępnij na innych stronach

A na poważne nie ścięła się za bardzo w pieczeniu

Piekłam pasztety (trzy keksówki) z wbitym termometrem. Poza tym zaparowany piekarnik, błona otokowa na zewnątrz farszu.

Polędwiczki są w środku różowe, jednak w niektórych miejscach ich obrzeża  trochę zbrązowiały, czyli były na granicy przeciągniecia temperatury. Widoczne jest to dobrze na plastrze na talerzyku.

Poledwiczki zostały przekrojone wdłuż - dla oszczednosci cennego surowca  :)

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19540-bielenie-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-jelenia/page/2/#findComment-810282
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

 

Jakaś obróbka była pomiędzy?

Tak, parzenie z cyrkulatorem. 

 

Kiełbasa fi 65

Czy parzenie odbyło się  w workach próżniowych?

W jakiej temperaturze i jak długo ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19540-bielenie-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-jelenia/page/2/#findComment-816142
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kiełbasa fi 65 Czy parzenie odbyło się  w workach próżniowych? W jakiej temperaturze i jak długo ?

Batony zapakowane próżniowo, parzone w 75 st.C z cyrkulatorem ok. 60 min.

Napisałam "około", ponieważ kończę parzenie w momencie uzyskania odpowiedniej twardości batonu.

Bardzo pilnuję, żeby nie przeciągnąć czasu parzenia bo mięsa ze zwierzyny mają tendncje do puszczania wody i podcieków.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19540-bielenie-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-jelenia/page/2/#findComment-816152
Udostępnij na innych stronach

  • 8 miesięcy temu...

Łania - październik 2023.

 

Właśnie mija 12 sezon moich zmagań z sarnami, dzikami i jeleniami.

Na przerób tych ostatnich - i to w wersji cielaków lub młodych łanii - zdecydowałam się najpóźniej.

Przerażał mnie ich rozmiar i duża ilość surowca do przerobienia.

Zachęcały: rodzaj smakowitego, zdrowego, "grassowego"  mięsa z jednej strony ale i uzyskanie pewnej wprawy w rozbiorze dzików. Podjęłam wyzwanie i jest to moja trzecia łania.

Waga - ok. 65 kg

 

W skórze:

IMG_20231016_143328.thumb.jpg.92664a85537b4d1f967e51795644657d.jpg

 

Po bieleniu:

IMG_20231016_174040.thumb.jpg.57b6ddc570a69d6eb2f916575e627f69.jpgIMG_20231016_173750.thumb.jpg.069518a96cece0a2440a55e37b7d9354.jpg

 

Zajęłam się w pierwszej kolejności narogami, w których - po raz pierwszy - był również żołądek.

Został starannie oczyszczony i przeznaczony na flaczki:

IMG_20231017_225409.thumb.jpg.ba4e3d566928f99e633dd20315704890.jpg

Był z nich obiad a reszta poszła do słoików. Polecam !!!

 

Poniżej pzedstawiam czyszczenie nerek, są nieco większe niż u dzika:

Po przekrojeniu należy starannie wyciąć miedniczki nerkowe a następnie ściągnąć błonę:

IMG_20231016_130318.thumb.jpg.12210d76469546ba64908293b5f1e01f.jpgIMG_20231016_130526.thumb.jpg.cf6462729cd3ca26f72164b52e1a3451.jpg

 

Nagrodą są pyszne cynaderki na obiad:

IMG_20231019_151318.thumb.jpg.69ce8046c780967ce17cab71629a09ea.jpg

 

c.d.n.

 

  • Upvote 1

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19540-bielenie-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-jelenia/page/2/#findComment-871801
Udostępnij na innych stronach

C.D.

Przyznam, że ilość i różnorodność mięs przytłoczyła mnie w pewnej chwili.

Zaczęłam od najbardziej wartościowych elementów:

Polędwiczki:

IMG_20231017_212656.thumb.jpg.f53bb8d167b9e15715eb3ee626c45cd5.jpg

 

Polędwice:

IMG_20231017_213930.thumb.jpg.e62a9f44c461fcfb740a9fbd5438f819.jpg

 

Mięśnie z udźców:

IMG_20231018_134919.thumb.jpg.d010b13d636546ae9d1455a58c0c67f2.jpg

Od góry z lewej: mięśnie półbłoniate (zrazówka górna), mięśnie dwugłowe (zrazówka dolna), mięśnie czterogłowe (kulka) i mięśnie półścięgniste (fałszywa polędwica).

 

Golonki z kością i mięśnie brzuchate:

IMG_20231018_185700.thumb.jpg.a678a73022e0f4ca5c64863adb9e512d.jpg

 

Golonki odkostnione + mięśnie brzuchate:

IMG_20231018_195658.thumb.jpg.aa26ee18de1e120c0080b59713a33c9e.jpg

 

Korpus - waga ponad 9kg - rozebrany wyłącznie nożem. Na zdjęciu widać podcięte, odchylone żebro wyłamane ręcznie:

IMG_20231019_193755.thumb.jpg.724d8cddf4e55a1ace71b37a447cbf49.jpg

 

Cała łania została rozebrana nożem. Jedynie głowe rozłupałam siekierą aby dobrać się do smakowitego móżdżku. 

Nóż po pracowitym dniu idzie spać 😄:

IMG_20231018_215026.thumb.jpg.4a8c7e06eda3c9d1bd8d87412a86be3d.jpg

 

C.D.N.

  • Like 1
  • Upvote 2

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19540-bielenie-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-jelenia/page/2/#findComment-871808
Udostępnij na innych stronach

Jestem pełen podziwu , za umiejętności , samozaparcie i wiedzę , którą widać w relacji .

Pozdrawiam.

Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19540-bielenie-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-jelenia/page/2/#findComment-871813
Udostępnij na innych stronach

Miesa nie zazdroszcze bo osobiscie nie przepadam za dziczyzna procz renifera, ale zazdroszcze umiejetnosci i wiem ile to pracy ,ja bym sie nie podjela bo nie potrafie a 2 nie mam sil na takie wyzwania.,tak ze uklon w Twoja strone za wielka wiedze i umiejetnosci 👍

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19540-bielenie-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-jelenia/page/2/#findComment-871877
Udostępnij na innych stronach

19 godzin temu, EAnna napisał(a):

Polędwice

Chmmm....Ideał na tatara bez zbytniego przyprawiania :hug:- dobra robota :thumbsup:

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19540-bielenie-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-jelenia/page/2/#findComment-872045
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, Muski napisał(a):

Ideał na tatara bez zbytniego przyprawiania

Na tatara przeznaczone są ogonki i głowy polędwic. 

Również "serce" biodrówki, wyciete w całości.

Tatar musi być obowiazkowo 😀😋

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19540-bielenie-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-jelenia/page/2/#findComment-872083
Udostępnij na innych stronach

Piękna robota, tudzież opis ze zdjęciami 👏

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19540-bielenie-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-jelenia/page/2/#findComment-872084
Udostępnij na innych stronach

Brawo :clap: Bardzo zazdroszczę umiejętności ;)

 

                          :D Tutaj moja mała ewolucja -> -> -> Szara beczka Tomiego ;) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19540-bielenie-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-jelenia/page/2/#findComment-872126
Udostępnij na innych stronach

W dniu 23.10.2023 o 23:00, EAnna napisał(a):

Właśnie mija 12 sezon moich zmagań z sarnami, dzikami i jeleniami

Aniu, Twoja wiedzą i kunszt pozwala czerpać od Ciebie wiedzę Ty Nasza Mistrzyni 🤗👏

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19540-bielenie-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-jelenia/page/2/#findComment-872686
Udostępnij na innych stronach

W dniu 23.10.2023 o 23:00, EAnna napisał(a):

wyciąć miedniczki nerkowe a następnie ściągnąć błonę:

Czy tak przygotowane nerki przed "właściwym duszeniem" należy jeszcze poddać jakiemuś zabiegowi gastronomicznemu np. : moczenia/płukania w jakimś roztworze, marynowania lub kilkukrotnego obgotowania itp. ? 

Głównie mi chodzi o pozbycie się pozostałości i zapachu uryny.

 

 

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19540-bielenie-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-jelenia/page/2/#findComment-872705
Udostępnij na innych stronach

38 minut temu, Grzewlod napisał(a):

Czy tak przygotowane nerki przed "właściwym duszeniem" należy jeszcze poddać jakiemuś zabiegowi gastronomicznemu np. : moczenia/płukania w jakimś roztworze, marynowania lub kilkukrotnego obgotowania itp. ? 

Głównie mi chodzi o pozbycie się pozostałości i zapachu uryny.

 

W zasadzie nerek nie duszę, co stoi w sprzeczności z wieloma popularnymi przepisami.

Robię wg receptury podanej lata temu przez Makłowicza.

Uważem, że jest to najlepszy przepis na nereczki w świecie :D

Na forum jest od 2009 roku: CYNADERKI

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19540-bielenie-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-jelenia/page/2/#findComment-872715
Udostępnij na innych stronach

4 minuty temu, EAnna napisał(a):

Robię wg receptury podanej lata temu przez Makłowicza.

Też korzystam czasami z jego receptury ale na królika.

5 minut temu, EAnna napisał(a):

Na forum jest od 2009 roku: CYNADERKI

Dziękuję za informację i link do przepisu już wszystko wiadome jest moczenie jest ocet jest krótkie obgotowanie👍

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19540-bielenie-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-jelenia/page/2/#findComment-872718
Udostępnij na innych stronach

47 minut temu, Grzewlod napisał(a):

kilkukrotnego obgotowania

Broń Boże :no: 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19540-bielenie-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-jelenia/page/2/#findComment-872720
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.