EAnna Opublikowano 22 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 22 Stycznia 2023 (edytowane) Kiełbasa jelenia fi65- po podsuszeniu do 70% wydajności prezentuje sie następująco: Polędwice przed wędzenim, zapakowane w folię kolagenową: Polędwice po trzykrotnym, zimnym wędzeniu zmieniły karnację : Pasztet:Z polędwiczką jelenia w środku: Edytowane 22 Stycznia 2023 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19540-bielenie-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-jelenia/page/2/#findComment-810225 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezar Opublikowano 22 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 22 Stycznia 2023 Aniu pięknie to wszystko wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19540-bielenie-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-jelenia/page/2/#findComment-810249 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 22 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 22 Stycznia 2023 To co "wyprawiasz" Aniu w tych Tychach, to majstersztyk domowego masarstwa z włączeniem obróbki dziczyzny. Brak słów. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19540-bielenie-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-jelenia/page/2/#findComment-810250 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 22 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 22 Stycznia 2023 Z polędwiczką jelenia w środku: Experyment , ale nie szkoda było pysznego pasztetu skazić jeszcze pyszniejszą polędwiczką . A na poważne nie ścięła się za bardzo w pieczeniu ? wprawdzie w środku pasztetu ale to wraz wysoko... Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19540-bielenie-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-jelenia/page/2/#findComment-810260 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 22 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 22 Stycznia 2023 Pracowita mistrzyni wędlin. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19540-bielenie-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-jelenia/page/2/#findComment-810270 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 22 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 22 Stycznia 2023 (edytowane) A na poważne nie ścięła się za bardzo w pieczeniuPiekłam pasztety (trzy keksówki) z wbitym termometrem. Poza tym zaparowany piekarnik, błona otokowa na zewnątrz farszu.Polędwiczki są w środku różowe, jednak w niektórych miejscach ich obrzeża trochę zbrązowiały, czyli były na granicy przeciągniecia temperatury. Widoczne jest to dobrze na plastrze na talerzyku.Poledwiczki zostały przekrojone wdłuż - dla oszczednosci cennego surowca Edytowane 22 Stycznia 2023 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19540-bielenie-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-jelenia/page/2/#findComment-810282 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fikaz Opublikowano 19 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 19 Lutego 2023 Jakaś obróbka była pomiędzy?Tak, parzenie z cyrkulatorem. Kiełbasa fi 65Czy parzenie odbyło się w workach próżniowych?W jakiej temperaturze i jak długo ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19540-bielenie-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-jelenia/page/2/#findComment-816142 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 19 Lutego 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 19 Lutego 2023 Kiełbasa fi 65 Czy parzenie odbyło się w workach próżniowych? W jakiej temperaturze i jak długo ? Batony zapakowane próżniowo, parzone w 75 st.C z cyrkulatorem ok. 60 min.Napisałam "około", ponieważ kończę parzenie w momencie uzyskania odpowiedniej twardości batonu.Bardzo pilnuję, żeby nie przeciągnąć czasu parzenia bo mięsa ze zwierzyny mają tendncje do puszczania wody i podcieków. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19540-bielenie-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-jelenia/page/2/#findComment-816152 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 23 Października 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 23 Października 2023 Łania - październik 2023. Właśnie mija 12 sezon moich zmagań z sarnami, dzikami i jeleniami. Na przerób tych ostatnich - i to w wersji cielaków lub młodych łanii - zdecydowałam się najpóźniej. Przerażał mnie ich rozmiar i duża ilość surowca do przerobienia. Zachęcały: rodzaj smakowitego, zdrowego, "grassowego" mięsa z jednej strony ale i uzyskanie pewnej wprawy w rozbiorze dzików. Podjęłam wyzwanie i jest to moja trzecia łania. Waga - ok. 65 kg W skórze: Po bieleniu: Zajęłam się w pierwszej kolejności narogami, w których - po raz pierwszy - był również żołądek. Został starannie oczyszczony i przeznaczony na flaczki: Był z nich obiad a reszta poszła do słoików. Polecam !!! Poniżej pzedstawiam czyszczenie nerek, są nieco większe niż u dzika: Po przekrojeniu należy starannie wyciąć miedniczki nerkowe a następnie ściągnąć błonę: Nagrodą są pyszne cynaderki na obiad: c.d.n. 1 Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19540-bielenie-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-jelenia/page/2/#findComment-871801 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 23 Października 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 23 Października 2023 C.D. Przyznam, że ilość i różnorodność mięs przytłoczyła mnie w pewnej chwili. Zaczęłam od najbardziej wartościowych elementów: Polędwiczki: Polędwice: Mięśnie z udźców: Od góry z lewej: mięśnie półbłoniate (zrazówka górna), mięśnie dwugłowe (zrazówka dolna), mięśnie czterogłowe (kulka) i mięśnie półścięgniste (fałszywa polędwica). Golonki z kością i mięśnie brzuchate: Golonki odkostnione + mięśnie brzuchate: Korpus - waga ponad 9kg - rozebrany wyłącznie nożem. Na zdjęciu widać podcięte, odchylone żebro wyłamane ręcznie: Cała łania została rozebrana nożem. Jedynie głowe rozłupałam siekierą aby dobrać się do smakowitego móżdżku. Nóż po pracowitym dniu idzie spać 😄: C.D.N. 1 2 Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19540-bielenie-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-jelenia/page/2/#findComment-871808 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 23 Października 2023 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 23 Października 2023 Jestem pełen podziwu , za umiejętności , samozaparcie i wiedzę , którą widać w relacji . Pozdrawiam. Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19540-bielenie-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-jelenia/page/2/#findComment-871813 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pm Opublikowano 24 Października 2023 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 24 Października 2023 Coś niesamowitego! Zazdroszczę mięsa i samozaparcia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19540-bielenie-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-jelenia/page/2/#findComment-871835 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 24 Października 2023 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 24 Października 2023 Miesa nie zazdroszcze bo osobiscie nie przepadam za dziczyzna procz renifera, ale zazdroszcze umiejetnosci i wiem ile to pracy ,ja bym sie nie podjela bo nie potrafie a 2 nie mam sil na takie wyzwania.,tak ze uklon w Twoja strone za wielka wiedze i umiejetnosci 👍 Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19540-bielenie-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-jelenia/page/2/#findComment-871877 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 24 Października 2023 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 24 Października 2023 Aniu. Jak zwykle, pracowitość i profesjonalizm. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19540-bielenie-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-jelenia/page/2/#findComment-872031 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 24 Października 2023 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 24 Października 2023 19 godzin temu, EAnna napisał(a): Polędwice Chmmm....Ideał na tatara bez zbytniego przyprawiania - dobra robota Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19540-bielenie-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-jelenia/page/2/#findComment-872045 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 24 Października 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 24 Października 2023 3 godziny temu, Muski napisał(a): Ideał na tatara bez zbytniego przyprawiania Na tatara przeznaczone są ogonki i głowy polędwic. Również "serce" biodrówki, wyciete w całości. Tatar musi być obowiazkowo 😀😋 Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19540-bielenie-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-jelenia/page/2/#findComment-872083 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 24 Października 2023 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 24 Października 2023 Piękna robota, tudzież opis ze zdjęciami 👏 Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19540-bielenie-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-jelenia/page/2/#findComment-872084 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 25 Października 2023 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 25 Października 2023 Aniu podziwiam Twoje zmagania, niestrudzoną postawę i profesjonalizm 😍 Fotorelacja Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19540-bielenie-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-jelenia/page/2/#findComment-872116 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lobo Opublikowano 25 Października 2023 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 25 Października 2023 Pełen profesjonalizm , tylko podziwiać Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19540-bielenie-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-jelenia/page/2/#findComment-872118 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomibass Opublikowano 25 Października 2023 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 25 Października 2023 Brawo Bardzo zazdroszczę umiejętności Cytuj Tutaj moja mała ewolucja -> -> -> Szara beczka Tomiego Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19540-bielenie-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-jelenia/page/2/#findComment-872126 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 27 Października 2023 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 27 Października 2023 W dniu 23.10.2023 o 23:00, EAnna napisał(a): Właśnie mija 12 sezon moich zmagań z sarnami, dzikami i jeleniami Aniu, Twoja wiedzą i kunszt pozwala czerpać od Ciebie wiedzę Ty Nasza Mistrzyni 🤗👏 Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19540-bielenie-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-jelenia/page/2/#findComment-872686 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 27 Października 2023 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 27 Października 2023 (edytowane) W dniu 23.10.2023 o 23:00, EAnna napisał(a): wyciąć miedniczki nerkowe a następnie ściągnąć błonę: Czy tak przygotowane nerki przed "właściwym duszeniem" należy jeszcze poddać jakiemuś zabiegowi gastronomicznemu np. : moczenia/płukania w jakimś roztworze, marynowania lub kilkukrotnego obgotowania itp. ? Głównie mi chodzi o pozbycie się pozostałości i zapachu uryny. Edytowane 27 Października 2023 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19540-bielenie-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-jelenia/page/2/#findComment-872705 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 27 Października 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 27 Października 2023 38 minut temu, Grzewlod napisał(a): Czy tak przygotowane nerki przed "właściwym duszeniem" należy jeszcze poddać jakiemuś zabiegowi gastronomicznemu np. : moczenia/płukania w jakimś roztworze, marynowania lub kilkukrotnego obgotowania itp. ? Głównie mi chodzi o pozbycie się pozostałości i zapachu uryny. W zasadzie nerek nie duszę, co stoi w sprzeczności z wieloma popularnymi przepisami. Robię wg receptury podanej lata temu przez Makłowicza. Uważem, że jest to najlepszy przepis na nereczki w świecie Na forum jest od 2009 roku: CYNADERKI Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19540-bielenie-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-jelenia/page/2/#findComment-872715 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 27 Października 2023 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 27 Października 2023 4 minuty temu, EAnna napisał(a): Robię wg receptury podanej lata temu przez Makłowicza. Też korzystam czasami z jego receptury ale na królika. 5 minut temu, EAnna napisał(a): Na forum jest od 2009 roku: CYNADERKI Dziękuję za informację i link do przepisu już wszystko wiadome jest moczenie jest ocet jest krótkie obgotowanie👍. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19540-bielenie-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-jelenia/page/2/#findComment-872718 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 27 Października 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 27 Października 2023 47 minut temu, Grzewlod napisał(a): kilkukrotnego obgotowania Broń Boże Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19540-bielenie-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-jelenia/page/2/#findComment-872720 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.