arkadiusz Opublikowano 7 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 7 Stycznia 2024 10 godzin temu, EAnna napisał(a): Planowane dodatki to: sól cebula podsmażana majeranek pieprz ziele ang. Proponuję jeszcze a wiem ,że lubisz pikantnie pieprz ziołowy w ilości 2,5-3,5 g/kg Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19540-bielenie-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-jelenia/page/5/#findComment-892335 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 7 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 7 Stycznia 2024 (edytowane) 3 godziny temu, arkadiusz napisał(a): że lubisz pikantnie pieprz ziołowy w ilości 2,5-3,5 g/kg W pieprz ziołowym Kamisu jest brak piperyny i kapsaicyny. Inni producenci pieprzu ziołowego dodają nieznaczny dodatek papryki chili. Żeby podkręcić pikantność proponuję zmielić trochę pestek suszonych z ostrej papryki i ostrożnie dawkować na początek 1g/kg 🥵ponieważ zawartość kapsaicyny w pestkach jest zawsze wyższa. Pestki proponuję dlatego, że nie wpływają na barwę wyrobu. Opcjonalnie można zastosować pikantną oliwę zrobioną na bazie jasnej ostrej papryki. Dodatek takiego oleju również nie wpłynie na kolor wyrobu. Edytowane 7 Stycznia 2024 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19540-bielenie-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-jelenia/page/5/#findComment-892390 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 7 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 7 Stycznia 2024 6 minut temu, Grzewlod napisał(a): Dodatek takiego oleju również nie wpłynie na kolor wyrobu. Chcesz olej dodawać do kaszanki.? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19540-bielenie-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-jelenia/page/5/#findComment-892393 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 7 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 7 Stycznia 2024 14 godzin temu, EAnna napisał(a): skórki wp ze sporymi resztkami tłuszczu Proponował bym te resztki tłuszczu wytopić na skwarki. Następnie na tym smażyć cebulę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19540-bielenie-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-jelenia/page/5/#findComment-892398 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 8 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 8 Stycznia 2024 (edytowane) 7 godzin temu, arkadiusz napisał(a): Chcesz olej dodawać do kaszanki.? Tak opcjonalnie a dlaczego nie? Taki olej stosujemy np. do rozpuszczania przypraw itd. Jak dodasz kilka mililitrów na jednym z etatów przygotowania składników to nie będzie wyczuwalny a pikantność pozostanie. Napewno jest to lepsze rozwiązanie niż sypanie pieprzu ziołowego nie wiadomo ile żeby poczuć pikantność wtedy przebije smak innych przypraw znajdujących się w składzie. Pieprz ziołowy napewno nie daje pikantność z tąd moja propozycja. Edytowane 8 Stycznia 2024 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19540-bielenie-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-jelenia/page/5/#findComment-892422 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 9 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 9 Stycznia 2024 Nie trzeba dodawać oleju,wystarczy jak się doda cebulę przysmazoną na oleju. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19540-bielenie-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-jelenia/page/5/#findComment-892980 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 10 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 10 Stycznia 2024 8 godzin temu, nestor napisał(a): wystarczy jak się doda cebulę przysmazoną na oleju. W dniu 8.01.2024 o 06:04, Grzewlod napisał(a): Jak dodasz kilka mililitrów na jednym z etatów przygotowania składników to nie będzie wyczuwalny a pikantność pozostanie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19540-bielenie-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-jelenia/page/5/#findComment-893030 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 Stycznia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 11 Stycznia 2024 Kaszanka z jeleniny - c.d. I tak, wspólnymi siłami doszliśmy do wypracowania zestawu końcowego przypraw Zgodnie z sugestiami kolegów dodałam dodatkowo do kaszanki: pieprz białowieski - 2,5g/kg grzyby sproszkowane (do wywaru) - 0,5g/kg kwiat muszkat. - 0,2g/kg papryka bardzo ostra - 0,1g/kg Wyszło nieco ponad 10kg kaszanki. Wprawdzie nie jest to produkt imponującej urody, niemniej wstawiam kilka fotek z produkcji. Nadziewanie: Przygotowanie do parzenia: Chłodzenie w szklarni - zamarzły na kość Po odmrożeniu - w dwóch, różnych oświetleniach" Na patelni - mniam...mniam... Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19540-bielenie-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-jelenia/page/5/#findComment-893480 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 11 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 11 Stycznia 2024 Na pewno pyszne 😋 Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19540-bielenie-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-jelenia/page/5/#findComment-893481 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 12 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 12 Stycznia 2024 7 godzin temu, EAnna napisał(a): mniam...mniam... 😁Super myślę, że równia smaczna Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19540-bielenie-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-jelenia/page/5/#findComment-893505 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 12 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 12 Stycznia 2024 Bardzo ładna i zgrabna kaszaneczka😊 na pewno też bardzo smaczna a fotki z produkcji bardzo przydatne bo mogę sobie skorygować swoje umiejętności 😁 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19540-bielenie-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-jelenia/page/5/#findComment-893530 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 12 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 12 Stycznia 2024 Kawiorek jak "ta lala"👏 😋. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19540-bielenie-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-jelenia/page/5/#findComment-893563 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 12 Stycznia 2024 Fajna kaszanka tylko czemu przewiązujesz każdy baton oddzielnie.? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19540-bielenie-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-jelenia/page/5/#findComment-893653 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 12 Stycznia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 12 Stycznia 2024 40 minut temu, arkadiusz napisał(a): czemu przewiązujesz każdy baton oddzielnie.? Zazwyczaj robię to dłuższym sznurkirm z odkręcaniem ale tym razem chciałam wykorzystać krótkie kawałki, które kiedyś nacięly dzieci. Jelita były dobrej jakości więc zaryzykowałam brak wzdłużnego odcinaka sznurka. Nic nie pękło na szczęście Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19540-bielenie-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-jelenia/page/5/#findComment-893663 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 12 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 12 Stycznia 2024 Patrząc na zdjęcia jutro rozmrażam kaszankę. Będzie na kolację. Czy przyprawy zawarte w pieprzu białowieskim można rozróżnić w gotowym wyrobie. A... kwiat gałki i zapach grzybów? Wyczuwalne? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19540-bielenie-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-jelenia/page/5/#findComment-893707 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 12 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 12 Stycznia 2024 (edytowane) 53 minuty temu, Bagno napisał(a): Czy przyprawy zawarte w pieprzu białowieskim można rozróżnić w gotowym wyrobie. W kaszance nie wiem natomiast w mielonce lub kiełbasie nie, ta przyprawa ma swój specyficzny smak. Poszczególny smak przypraw znajdujących się w składzie mieszanki raczej nie daje się rozpoznać. Edytowane 12 Stycznia 2024 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19540-bielenie-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-jelenia/page/5/#findComment-893719 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 12 Stycznia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 12 Stycznia 2024 14 godzin temu, Bagno napisał(a): Czy przyprawy zawarte w pieprzu białowieskim można rozróżnić w gotowym wyrobie. A... kwiat gałki i zapach grzybów? Wyczuwalne? Pieprz białowieski ma charakter przyprawy bardziej smakowej niż aromatycznej. Decyduje o tym duet gorczycy i kminku. Dają odcień wybitnie wytrawny. Dodany kwiat gałki wzbogacił (wraz z majerankiem) nuty zapachowe w kaszance. Zaś grzyby + lubczyk z pieprzu białowieskiego to wzmacniacze smaku, umami. Zastosowany w tej konkretnej kaszance skład i zestaw przypraw są IMO wyjątkowo udane. Nic nie dominuje zaś ostrość wyczuwana jest wyraźnie, ale w drugim smaku (i o to chodzi). Jednak - gwoli ścisłości muszę uzupełnić, że użyłam wyjątkowo mocnych, esencjonalnych wywarów z mięs i kości jelenia. W takich wywarach, po posoleniu wybija się umami i następnie współpracuje ze wszystkimi smakami. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19540-bielenie-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-jelenia/page/5/#findComment-893736 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 13 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 13 Stycznia 2024 12 godzin temu, EAnna napisał(a): W takich wywarach, po posoleniu wybija się umami i następnie współpracuje ze wszystkimi smakami. Dobry rosół/wywar to podstawa, inaczej cała para w gwizdek. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19540-bielenie-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-jelenia/page/5/#findComment-893776 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 13 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 13 Stycznia 2024 Dla mnie najlepsza kaszanka powinna być z majerankiem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19540-bielenie-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-jelenia/page/5/#findComment-894090 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 14 Stycznia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #120 Opublikowano 14 Stycznia 2024 10 godzin temu, nestor napisał(a): Dla mnie najlepsza kaszanka powinna być z majerankiem. Dla mnie też W omawianej kaszance jest 2g/kg majeranku. Cebula, sól, pieprz, majeranek, angielskie ziele to są przyprawy bazowe w kaszance. Przedmiotem dyskusji były przyprawy dodatkowe, które mogłyby być użyte w surowcu ze zwierzyny. Szanowny @nestor, jeżeli jesteś zainteresowany, mogę Ci podać przepis na tę konkretną kaszankę. Pozdrawiam serdecznie Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19540-bielenie-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-jelenia/page/5/#findComment-894168 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 20 Lutego 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #121 Opublikowano 20 Lutego 2024 Na prośbę jednego z forowiczów załączam przepis na kiełbasę na wzór żywieckiej na bazie mięsa z jelenia. Obecnie tak wyglada w przekroju: Skład: mięso jelenia kl I.- 45% mięso jelenia golonka - 15% Wp.kl II (boczek tłusty 50/50) - 40% Mocny rosół z jelenia - 4% wsadu mięsnego Uwaga 1.: tak dobrać tłustość boczku aby ilość tłuszczu nie była mniejsza w całości niż 20%. U mnie było 21%. Przyprawy na 1kg mięsa: Czosnek świeży - 3g Pieprz - 2g Jałowiec - 0,7g Kwiat muszkat. - 0,7 gorczyca biała cała - 1,5g sodium erythrobatum - 0,4g Mięsa peklowane 18g peklosoli/kg - 48h Rozdrobnienie: Połowa jelenia I - kostka Pozostała I z jelenia - siatka 20mm golonka jelenia 2x2mm boczek - siatka 10mm Uwaga 2. Gdyby pH jeleniny było zbyt niskie, należy dodać 0,7g/kg proszku do pieczenia, aby poprawić kleistość mięsa. Mieszanie w mieszarce, z wyczuciem, aby nie zniszczyć struktury delikatnej jedynki jeleniej. Nadziewanie w osłonki kolagenowe fi55. Wędzenie 1. Standardowe, do uzyskania koloru. Parzenie: W temp. 75 st.C do uzyskania koagulacji środka Wędzenie 2. zimnym lub ciepłym dymem Po podsuszeniu do wydajności </=80% i zapakowaniu próżniowym uzyskuje się produkt trwały, który nadal, w lodówce dojrzewa i ma wspaniay smak. Uważam, że użyta w tym wyrobie ilosć przypraw jest optymalna, żadna nie dominuje i wspaniale podkreślony jest smak i charakter mięsa. 1 Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19540-bielenie-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-jelenia/page/5/#findComment-904246 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
starda Opublikowano 17 Stycznia Zgłoś Udostępnij #122 Opublikowano 17 Stycznia Ta kiełbasa jest rewelacyjna EAnna. Robiłem na święta . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19540-bielenie-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-jelenia/page/5/#findComment-984380 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.