Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

10 godzin temu, EAnna napisał(a):

Planowane dodatki to:

  • sól
  • cebula podsmażana
  • majeranek
  • pieprz
  • ziele ang.

Proponuję jeszcze a wiem ,że lubisz pikantnie  pieprz ziołowy w ilości 2,5-3,5 g/kg

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19540-bielenie-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-jelenia/page/5/#findComment-892335
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, arkadiusz napisał(a):

że lubisz pikantnie  pieprz ziołowy w ilości 2,5-3,5 g/kg

W pieprz ziołowym Kamisu jest brak piperyny i kapsaicyny. Inni producenci pieprzu ziołowego dodają nieznaczny dodatek papryki chili. Żeby podkręcić pikantność  proponuję zmielić trochę pestek suszonych z ostrej papryki i ostrożnie dawkować na początek 1g/kg 🥵ponieważ zawartość kapsaicyny w pestkach jest zawsze wyższa. Pestki proponuję dlatego, że nie wpływają na barwę  wyrobu. Opcjonalnie można zastosować pikantną oliwę zrobioną na bazie jasnej ostrej papryki. Dodatek takiego oleju również nie wpłynie na kolor wyrobu.

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19540-bielenie-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-jelenia/page/5/#findComment-892390
Udostępnij na innych stronach

6 minut temu, Grzewlod napisał(a):

Dodatek takiego oleju również nie wpłynie na kolor wyrobu.

Chcesz olej dodawać do kaszanki.?

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19540-bielenie-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-jelenia/page/5/#findComment-892393
Udostępnij na innych stronach

14 godzin temu, EAnna napisał(a):

skórki wp ze sporymi resztkami tłuszczu

Proponował bym te resztki tłuszczu wytopić na skwarki. Następnie na tym smażyć cebulę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19540-bielenie-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-jelenia/page/5/#findComment-892398
Udostępnij na innych stronach

7 godzin temu, arkadiusz napisał(a):

Chcesz olej dodawać do kaszanki.?

Tak opcjonalnie a dlaczego nie? Taki olej stosujemy np. do rozpuszczania przypraw itd. Jak dodasz kilka mililitrów na jednym z etatów przygotowania składników to nie będzie wyczuwalny a pikantność pozostanie. Napewno jest to lepsze rozwiązanie niż sypanie pieprzu ziołowego nie wiadomo ile żeby poczuć pikantność wtedy przebije smak innych przypraw znajdujących się w składzie. Pieprz ziołowy napewno nie daje pikantność z tąd moja propozycja.

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19540-bielenie-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-jelenia/page/5/#findComment-892422
Udostępnij na innych stronach

8 godzin temu, nestor napisał(a):

wystarczy  jak się doda  cebulę  przysmazoną na oleju.

:thumbsup:

W dniu 8.01.2024 o 06:04, Grzewlod napisał(a):

Jak dodasz kilka mililitrów na jednym z etatów przygotowania składników to nie będzie wyczuwalny a pikantność pozostanie

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19540-bielenie-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-jelenia/page/5/#findComment-893030
Udostępnij na innych stronach

Kaszanka z jeleniny - c.d.

 

I tak, wspólnymi siłami doszliśmy do wypracowania zestawu końcowego przypraw :D

Zgodnie z sugestiami kolegów dodałam dodatkowo do kaszanki:

  • pieprz białowieski - 2,5g/kg
  • grzyby sproszkowane (do wywaru) - 0,5g/kg
  • kwiat muszkat. - 0,2g/kg
  • papryka bardzo ostra - 0,1g/kg

Wyszło nieco ponad 10kg kaszanki.

Wprawdzie nie jest to produkt imponującej urody, niemniej wstawiam kilka fotek z produkcji.

 

Nadziewanie:

IMG_20240108_153549.thumb.jpg.5ab39078339298bf24c4385711570fe9.jpg  IMG_20240108_153556.thumb.jpg.d03e897575cc6099e588b75ed501d16f.jpg

 

Przygotowanie do parzenia:

IMG_20240108_153601_edit_338515391497824.thumb.jpg.6f07c844060a10593e78aed95b44b56f.jpg

 

 

Chłodzenie w szklarni - zamarzły na kość 

IMG_20240109_110652.thumb.jpg.b9653829e340a94d956df4631c70bdcb.jpg  

IMG_20240109_110721.thumb.jpg.c7c08e161b672efbc03b106d1393dcb8.jpg

 

Po odmrożeniu - w dwóch, różnych oświetleniach"

IMG_20240110_123252_edit_338285390303067.thumb.jpg.6b53c505f19dfe71ac18703101f185ab.jpg  IMG_20240110_125116.thumb.jpg.033237879a427326bf6f43e9ea878fb6.jpg

 

Na patelni - mniam...mniam...

IMG_20240110_140734.thumb.jpg.588e83175fba5d457acbb9b1415f5084.jpg

IMG_20240110_140739.thumb.jpg.b2c90fe500e1399c2663647e83f77d4c.jpg

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19540-bielenie-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-jelenia/page/5/#findComment-893480
Udostępnij na innych stronach

Na pewno pyszne  😋

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19540-bielenie-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-jelenia/page/5/#findComment-893481
Udostępnij na innych stronach

Bardzo ładna i zgrabna kaszaneczka😊 na pewno też bardzo smaczna a fotki z produkcji bardzo przydatne bo mogę sobie skorygować swoje umiejętności 😁

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19540-bielenie-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-jelenia/page/5/#findComment-893530
Udostępnij na innych stronach

Fajna kaszanka tylko czemu przewiązujesz każdy baton oddzielnie.?

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19540-bielenie-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-jelenia/page/5/#findComment-893653
Udostępnij na innych stronach

40 minut temu, arkadiusz napisał(a):

czemu przewiązujesz każdy baton oddzielnie.?

Zazwyczaj robię to dłuższym sznurkirm z odkręcaniem ale tym razem chciałam wykorzystać krótkie kawałki, które kiedyś nacięly dzieci.

Jelita były dobrej jakości więc zaryzykowałam brak wzdłużnego odcinaka sznurka.

Nic nie pękło na szczęście :D

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19540-bielenie-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-jelenia/page/5/#findComment-893663
Udostępnij na innych stronach

Patrząc na zdjęcia jutro rozmrażam kaszankę. Będzie na kolację.

Czy przyprawy zawarte w pieprzu białowieskim można rozróżnić w gotowym wyrobie. A... kwiat gałki i zapach grzybów? Wyczuwalne?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19540-bielenie-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-jelenia/page/5/#findComment-893707
Udostępnij na innych stronach

53 minuty temu, Bagno napisał(a):

Czy przyprawy zawarte w pieprzu białowieskim można rozróżnić w gotowym wyrobie.

W kaszance nie wiem natomiast w mielonce lub kiełbasie nie, ta przyprawa ma swój specyficzny smak. Poszczególny smak przypraw znajdujących się w składzie mieszanki raczej nie daje się rozpoznać.

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19540-bielenie-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-jelenia/page/5/#findComment-893719
Udostępnij na innych stronach

14 godzin temu, Bagno napisał(a):

Czy przyprawy zawarte w pieprzu białowieskim można rozróżnić w gotowym wyrobie. A... kwiat gałki i zapach grzybów? Wyczuwalne?

Pieprz białowieski ma charakter przyprawy bardziej smakowej niż aromatycznej.

Decyduje o tym duet gorczycy i kminku. Dają odcień wybitnie wytrawny.

Dodany kwiat gałki wzbogacił (wraz z majerankiem) nuty zapachowe w kaszance.

Zaś grzyby + lubczyk z pieprzu białowieskiego to wzmacniacze smaku, umami.

Zastosowany w tej konkretnej kaszance skład i zestaw przypraw są IMO wyjątkowo udane.

Nic nie dominuje zaś ostrość wyczuwana jest wyraźnie, ale w drugim smaku (i o to chodzi).

Jednak - gwoli ścisłości muszę uzupełnić, że użyłam wyjątkowo mocnych, esencjonalnych wywarów z mięs i kości jelenia. W takich wywarach, po posoleniu wybija się umami i następnie współpracuje ze wszystkimi smakami.

 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19540-bielenie-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-jelenia/page/5/#findComment-893736
Udostępnij na innych stronach

12 godzin temu, EAnna napisał(a):

W takich wywarach, po posoleniu wybija się umami i następnie współpracuje ze wszystkimi smakami.

Dobry rosół/wywar to podstawa:thumbsup:, inaczej cała para w gwizdek.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19540-bielenie-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-jelenia/page/5/#findComment-893776
Udostępnij na innych stronach

10 godzin temu, nestor napisał(a):

Dla mnie najlepsza kaszanka powinna być  z majerankiem.

Dla mnie też :D

W omawianej kaszance jest 2g/kg majeranku. 

Cebula, sól, pieprz, majeranek, angielskie ziele to są przyprawy bazowe w kaszance.

Przedmiotem dyskusji były przyprawy dodatkowe, które mogłyby być użyte w surowcu ze zwierzyny.

Szanowny @nestor,

jeżeli jesteś zainteresowany, mogę Ci podać przepis na tę konkretną kaszankę.

Pozdrawiam serdecznie

 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19540-bielenie-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-jelenia/page/5/#findComment-894168
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Na prośbę jednego z forowiczów załączam przepis na kiełbasę na wzór żywieckiej na bazie mięsa z jelenia.

 

IMG_20231031_203910.thumb.jpg.bfe7ba8d745bf446ad503138b52b673d.jpg

Obecnie tak wyglada w przekroju:

IMG_20240220_195011_resized_20240220_091805092.thumb.jpg.9b48fdf970347ea82052dd4433ac1ad2.jpg

IMG_20240220_195512_resized_20240220_085514118.thumb.jpg.400ea50adf47b96a1019b663a7e749ff.jpg

 

Skład:

  1. mięso jelenia  kl I.- 45%
  2. mięso jelenia golonka - 15%
  3. Wp.kl II (boczek tłusty 50/50) - 40%
  4. Mocny rosół z jelenia - 4% wsadu mięsnego

Uwaga 1.: tak dobrać tłustość boczku aby ilość tłuszczu nie była mniejsza w całości niż 20%. U mnie było 21%.

 

Przyprawy na 1kg mięsa:

  • Czosnek świeży - 3g
  • Pieprz - 2g
  • Jałowiec - 0,7g
  • Kwiat muszkat. - 0,7
  • gorczyca biała cała - 1,5g
  • sodium erythrobatum - 0,4g

Mięsa peklowane 18g peklosoli/kg - 48h

Rozdrobnienie:

  • Połowa jelenia I - kostka
  • Pozostała I z jelenia - siatka 20mm
  • golonka jelenia 2x2mm
  • boczek - siatka 10mm

Uwaga 2.
Gdyby pH jeleniny było zbyt niskie, należy dodać 0,7g/kg proszku do pieczenia, aby poprawić kleistość mięsa.

 Mieszanie w mieszarce, z wyczuciem, aby nie zniszczyć struktury delikatnej jedynki jeleniej.

Nadziewanie w osłonki kolagenowe fi55.

 

Wędzenie 1. Standardowe, do uzyskania koloru.

Parzenie: W temp. 75 st.C do uzyskania koagulacji środka 

Wędzenie 2.  zimnym lub ciepłym  dymem 

Po podsuszeniu do wydajności </=80% i zapakowaniu próżniowym uzyskuje się produkt trwały, który nadal, w lodówce dojrzewa i ma wspaniay smak.

Uważam, że użyta w tym wyrobie ilosć przypraw jest optymalna, żadna nie dominuje i wspaniale podkreślony jest smak i charakter mięsa. 

 

 

 

 

 

  • Like 1

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19540-bielenie-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-jelenia/page/5/#findComment-904246
Udostępnij na innych stronach

  • 10 miesięcy temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.