quadro555 Opublikowano 30 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 30 Grudnia 2022 Jak w temacie, tylko kilka zastrzeżeń. Nie chcę piec chleba w garnku z pokrywką ani w keksówce. Interesuje mnie taki przepis w którym ciasto przed włożeniem do pieca można uformować w "normalny" bochenek (podłużny lub okrągły). Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19545-szukam-przepisu-na-chleb-na-podm%C5%82odzie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 30 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 30 Grudnia 2022 http://bochen-chleba.pl/przepisy/pieczywo-na-drozdzach/pszenne/chleb-pszenny-codzienny-podmlodzie/ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19545-szukam-przepisu-na-chleb-na-podm%C5%82odzie/#findComment-805990 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 30 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 30 Grudnia 2022 Jak w temacie, tylko kilka zastrzeżeń. Nie chcę piec chleba w garnku z pokrywką ani w keksówce. Interesuje mnie taki przepis w którym ciasto przed włożeniem do pieca można uformować w "normalny" bochenek (podłużny lub okrągły). Najlepiej, jakbyś zakupił sobie książkę CHLEB - Jeffrey HamelmanA jeden z przepisów masz tu:https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bułki-i-inne-pieczywo/?p=719854i na POOLISH stronę wcześniej. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19545-szukam-przepisu-na-chleb-na-podm%C5%82odzie/#findComment-805991 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 30 Grudnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 30 Grudnia 2022 (edytowane) Dziękuję za pomoc panowie. @Paweljack mam tylko pytanie o temperaturę pieczenia chleba wiejskiego, jaka jest początkowa? "Pieczenie: w zaparowanym piekarniku około 35 minut. Przy jednym dużym bochenku, piekłem jeszcze 20 minut w 200 stopniach C." Edytowane 30 Grudnia 2022 przez quadro555 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19545-szukam-przepisu-na-chleb-na-podm%C5%82odzie/#findComment-806006 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 30 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 30 Grudnia 2022 Pieczenie: w zaparowanym piekarniku około 35 minut. Zazwyczaj 240 st.C. Zaraz sprawdzę i dopiszę. [Dodano: 30 gru 2022 - 18:26]Tak 240 st. C[Dodano: 30 gru 2022 - 18:27] Dziękuję za pomoc Drobiazg Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19545-szukam-przepisu-na-chleb-na-podm%C5%82odzie/#findComment-806007 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 8 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 8 Stycznia 2023 Tyle godzin czekania i mój pierwszy chlebek. Jednak z foremki. Smak wart czekania. Teraz kolej na inne. Jednak podmłoda daje inny smak. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19545-szukam-przepisu-na-chleb-na-podm%C5%82odzie/#findComment-807498 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 8 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 8 Stycznia 2023 Podmłoda daje nam smak prawdziwego wiejskiego chleba . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19545-szukam-przepisu-na-chleb-na-podm%C5%82odzie/#findComment-807502 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 8 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 8 Stycznia 2023 Smak wart czekania Ale czemu ciemny? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19545-szukam-przepisu-na-chleb-na-podm%C5%82odzie/#findComment-807511 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 8 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 8 Stycznia 2023 Nie miałem mąki typu 750, więc zrobiłem z mąki 1850 . Inny przepis niż mi podsunęliście. Kupię chlebową i na przyszły weekend będzie jaśniejszy chleb. Z drugiej strony moja lepsza połowa woli pełnoziarniste pieczywo. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19545-szukam-przepisu-na-chleb-na-podm%C5%82odzie/#findComment-807532 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 8 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 8 Stycznia 2023 lepsza połowa woli pełnoziarniste pieczywo I ma zdecydowanie rację Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19545-szukam-przepisu-na-chleb-na-podm%C5%82odzie/#findComment-807534 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 13 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 13 Stycznia 2023 quadro555 , bardzo ładny chlebek , możesz wskazać przepis lub go podać . Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19545-szukam-przepisu-na-chleb-na-podm%C5%82odzie/#findComment-808501 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 13 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 13 Stycznia 2023 możesz wskazać przepis lub go podać "Domowa piekarnia Kucharskiego" Canal+ KuchniaPrzepis wzięty z tego programu. Nagrałem, spisałem i wykonałem Podmłoda: Mąka pełnoziarnista (u mnie typ 1850) 200 gWoda 200 mlDrożdże 2 gDrożdże wymieszać z wodą, następnie dodać mąkę wymieszać . Miskę przykryć folią spożywczą (autor robił w słoiku) i zostawić w temperaturze pokojowej na 12 godzin.Ciasto: PodmłodaWoda 250 mlMąka 350 gSól (dałem 10g, autorowi się zapomniało podać ilość )Podmłodę połączyć z wodą, dodać mąkę i sól, wyrabiać 3-4 minuty . Uformować kulkę i zostawić pod przykryciem do wyrastania. Czas około 2 godziny lub do podwojenia objętości.Wyrośnięte ciasto ponownie uformować w kształt kuli i odstawić na 10 minut celem "rozluźnienia" ciasta.Wysmarować formę masłem. Złożyć chleb, włożyć do formy pod przykryciem i zostawić na około godzinę do wyrośnięcia.Pieczenie:Piekarnik rozgrzać do temperatury 230C, funkcja góra/dół.Na dół włożyć blaszkę z wodą.Chleb naciąć i piec około 35 minut. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19545-szukam-przepisu-na-chleb-na-podm%C5%82odzie/#findComment-808553 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 13 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 13 Stycznia 2023 TUTAJ wrzuciłem kiedyś mój sposób z małą fotorelacją. Tyle że z garnka... Cytuj Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19545-szukam-przepisu-na-chleb-na-podm%C5%82odzie/#findComment-808555 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 15 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 15 Stycznia 2023 (edytowane) quadro555 , dziękuje . już sobie zapisałem Edytowane 15 Stycznia 2023 przez Pacan Wojciech Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19545-szukam-przepisu-na-chleb-na-podm%C5%82odzie/#findComment-808995 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.