Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie, tylko kilka zastrzeżeń. Nie chcę piec chleba w garnku z pokrywką ani w keksówce. Interesuje mnie taki przepis w którym ciasto przed włożeniem do pieca można uformować w "normalny" bochenek (podłużny lub okrągły). 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19545-szukam-przepisu-na-chleb-na-podm%C5%82odzie/
Udostępnij na innych stronach

Jak w temacie, tylko kilka zastrzeżeń. Nie chcę piec chleba w garnku z pokrywką ani w keksówce. Interesuje mnie taki przepis w którym ciasto przed włożeniem do pieca można uformować w "normalny" bochenek (podłużny lub okrągły). 

Najlepiej, jakbyś zakupił sobie książkę CHLEB - Jeffrey Hamelman

A jeden z przepisów masz tu:

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bułki-i-inne-pieczywo/?p=719854

i na POOLISH stronę wcześniej.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19545-szukam-przepisu-na-chleb-na-podm%C5%82odzie/#findComment-805991
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za pomoc panowie. 

@Paweljack mam tylko pytanie o temperaturę pieczenia chleba wiejskiego, jaka jest początkowa? 

"Pieczenie: w zaparowanym piekarniku około 35 minut. Przy jednym dużym bochenku, piekłem jeszcze 20 minut w 200 stopniach C."

Edytowane przez quadro555
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19545-szukam-przepisu-na-chleb-na-podm%C5%82odzie/#findComment-806006
Udostępnij na innych stronach

 

 

Pieczenie: w zaparowanym piekarniku około 35 minut.

Zazwyczaj 240 st.C. Zaraz sprawdzę i dopiszę. 


[Dodano: 30 gru 2022 - 18:26]

Tak 240 st. C


[Dodano: 30 gru 2022 - 18:27]

 

 

Dziękuję za pomoc

Drobiazg 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19545-szukam-przepisu-na-chleb-na-podm%C5%82odzie/#findComment-806007
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

 

 

Smak wart czekania

Ale czemu ciemny? 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19545-szukam-przepisu-na-chleb-na-podm%C5%82odzie/#findComment-807511
Udostępnij na innych stronach

Nie miałem mąki typu 750, więc zrobiłem z mąki 1850 . Inny przepis niż mi podsunęliście. Kupię chlebową i na przyszły weekend będzie jaśniejszy chleb. Z drugiej strony moja lepsza połowa woli pełnoziarniste pieczywo.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19545-szukam-przepisu-na-chleb-na-podm%C5%82odzie/#findComment-807532
Udostępnij na innych stronach

 

 

możesz wskazać przepis lub go podać
 

"Domowa piekarnia Kucharskiego" Canal+ Kuchnia

Przepis wzięty z tego programu. Nagrałem, spisałem i wykonałem  ;)

Podmłoda: 

Mąka pełnoziarnista (u mnie typ 1850) 200 g

Woda 200 ml

Drożdże 2 g

Drożdże wymieszać z wodą, następnie dodać mąkę wymieszać . Miskę przykryć folią spożywczą (autor robił w słoiku) i zostawić w temperaturze pokojowej na 12 godzin.

Ciasto: 

Podmłoda

Woda 250 ml

Mąka 350 g

Sól (dałem 10g, autorowi się zapomniało podać ilość  :D )

Podmłodę połączyć z wodą, dodać mąkę i sól, wyrabiać 3-4 minuty . Uformować kulkę i zostawić pod przykryciem do wyrastania. Czas około 2 godziny lub do podwojenia objętości.

Wyrośnięte ciasto ponownie uformować w kształt kuli i odstawić na 10 minut celem "rozluźnienia" ciasta.

Wysmarować formę masłem. Złożyć chleb, włożyć do formy pod przykryciem i zostawić na około godzinę do wyrośnięcia.

Pieczenie:

Piekarnik rozgrzać do temperatury 230C, funkcja góra/dół.

Na dół włożyć blaszkę z wodą.

Chleb naciąć i piec około 35 minut.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19545-szukam-przepisu-na-chleb-na-podm%C5%82odzie/#findComment-808553
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.