quadro555 Posted December 30, 2022 Report Share #1 Posted December 30, 2022 Jak w temacie, tylko kilka zastrzeżeń. Nie chcę piec chleba w garnku z pokrywką ani w keksówce. Interesuje mnie taki przepis w którym ciasto przed włożeniem do pieca można uformować w "normalny" bochenek (podłużny lub okrągły). Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19545-szukam-przepisu-na-chleb-na-podm%C5%82odzie/ Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted December 30, 2022 Report Share #2 Posted December 30, 2022 http://bochen-chleba.pl/przepisy/pieczywo-na-drozdzach/pszenne/chleb-pszenny-codzienny-podmlodzie/ Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19545-szukam-przepisu-na-chleb-na-podm%C5%82odzie/#findComment-805990 Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted December 30, 2022 Report Share #3 Posted December 30, 2022 Jak w temacie, tylko kilka zastrzeżeń. Nie chcę piec chleba w garnku z pokrywką ani w keksówce. Interesuje mnie taki przepis w którym ciasto przed włożeniem do pieca można uformować w "normalny" bochenek (podłużny lub okrągły). Najlepiej, jakbyś zakupił sobie książkę CHLEB - Jeffrey HamelmanA jeden z przepisów masz tu:https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bułki-i-inne-pieczywo/?p=719854i na POOLISH stronę wcześniej. Quote Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19545-szukam-przepisu-na-chleb-na-podm%C5%82odzie/#findComment-805991 Share on other sites More sharing options...
quadro555 Posted December 30, 2022 Author Report Share #4 Posted December 30, 2022 (edited) Dziękuję za pomoc panowie. @Paweljack mam tylko pytanie o temperaturę pieczenia chleba wiejskiego, jaka jest początkowa? "Pieczenie: w zaparowanym piekarniku około 35 minut. Przy jednym dużym bochenku, piekłem jeszcze 20 minut w 200 stopniach C." Edited December 30, 2022 by quadro555 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19545-szukam-przepisu-na-chleb-na-podm%C5%82odzie/#findComment-806006 Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted December 30, 2022 Report Share #5 Posted December 30, 2022 Pieczenie: w zaparowanym piekarniku około 35 minut. Zazwyczaj 240 st.C. Zaraz sprawdzę i dopiszę. [Dodano: 30 gru 2022 - 18:26]Tak 240 st. C[Dodano: 30 gru 2022 - 18:27] Dziękuję za pomoc Drobiazg Quote Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19545-szukam-przepisu-na-chleb-na-podm%C5%82odzie/#findComment-806007 Share on other sites More sharing options...
quadro555 Posted January 8, 2023 Author Report Share #6 Posted January 8, 2023 Tyle godzin czekania i mój pierwszy chlebek. Jednak z foremki. Smak wart czekania. Teraz kolej na inne. Jednak podmłoda daje inny smak. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19545-szukam-przepisu-na-chleb-na-podm%C5%82odzie/#findComment-807498 Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted January 8, 2023 Report Share #7 Posted January 8, 2023 Podmłoda daje nam smak prawdziwego wiejskiego chleba . Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19545-szukam-przepisu-na-chleb-na-podm%C5%82odzie/#findComment-807502 Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted January 8, 2023 Report Share #8 Posted January 8, 2023 Smak wart czekania Ale czemu ciemny? Quote Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19545-szukam-przepisu-na-chleb-na-podm%C5%82odzie/#findComment-807511 Share on other sites More sharing options...
quadro555 Posted January 8, 2023 Author Report Share #9 Posted January 8, 2023 Nie miałem mąki typu 750, więc zrobiłem z mąki 1850 . Inny przepis niż mi podsunęliście. Kupię chlebową i na przyszły weekend będzie jaśniejszy chleb. Z drugiej strony moja lepsza połowa woli pełnoziarniste pieczywo. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19545-szukam-przepisu-na-chleb-na-podm%C5%82odzie/#findComment-807532 Share on other sites More sharing options...
Muski Posted January 8, 2023 Report Share #10 Posted January 8, 2023 lepsza połowa woli pełnoziarniste pieczywo I ma zdecydowanie rację Quote Muskie - to ryba 🙃 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19545-szukam-przepisu-na-chleb-na-podm%C5%82odzie/#findComment-807534 Share on other sites More sharing options...
Pacan Wojciech Posted January 13, 2023 Report Share #11 Posted January 13, 2023 quadro555 , bardzo ładny chlebek , możesz wskazać przepis lub go podać . Quote Wojciech Pacan Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19545-szukam-przepisu-na-chleb-na-podm%C5%82odzie/#findComment-808501 Share on other sites More sharing options...
quadro555 Posted January 13, 2023 Author Report Share #12 Posted January 13, 2023 możesz wskazać przepis lub go podać "Domowa piekarnia Kucharskiego" Canal+ KuchniaPrzepis wzięty z tego programu. Nagrałem, spisałem i wykonałem Podmłoda: Mąka pełnoziarnista (u mnie typ 1850) 200 gWoda 200 mlDrożdże 2 gDrożdże wymieszać z wodą, następnie dodać mąkę wymieszać . Miskę przykryć folią spożywczą (autor robił w słoiku) i zostawić w temperaturze pokojowej na 12 godzin.Ciasto: PodmłodaWoda 250 mlMąka 350 gSól (dałem 10g, autorowi się zapomniało podać ilość )Podmłodę połączyć z wodą, dodać mąkę i sól, wyrabiać 3-4 minuty . Uformować kulkę i zostawić pod przykryciem do wyrastania. Czas około 2 godziny lub do podwojenia objętości.Wyrośnięte ciasto ponownie uformować w kształt kuli i odstawić na 10 minut celem "rozluźnienia" ciasta.Wysmarować formę masłem. Złożyć chleb, włożyć do formy pod przykryciem i zostawić na około godzinę do wyrośnięcia.Pieczenie:Piekarnik rozgrzać do temperatury 230C, funkcja góra/dół.Na dół włożyć blaszkę z wodą.Chleb naciąć i piec około 35 minut. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19545-szukam-przepisu-na-chleb-na-podm%C5%82odzie/#findComment-808553 Share on other sites More sharing options...
Twonk Posted January 13, 2023 Report Share #13 Posted January 13, 2023 TUTAJ wrzuciłem kiedyś mój sposób z małą fotorelacją. Tyle że z garnka... Quote Lubię sobie wędzić 😁 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19545-szukam-przepisu-na-chleb-na-podm%C5%82odzie/#findComment-808555 Share on other sites More sharing options...
Pacan Wojciech Posted January 15, 2023 Report Share #14 Posted January 15, 2023 (edited) quadro555 , dziękuje . już sobie zapisałem Edited January 15, 2023 by Pacan Wojciech Quote Wojciech Pacan Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19545-szukam-przepisu-na-chleb-na-podm%C5%82odzie/#findComment-808995 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.