Jump to content

Recommended Posts

Jak w temacie, tylko kilka zastrzeżeń. Nie chcę piec chleba w garnku z pokrywką ani w keksówce. Interesuje mnie taki przepis w którym ciasto przed włożeniem do pieca można uformować w "normalny" bochenek (podłużny lub okrągły). 

Jak w temacie, tylko kilka zastrzeżeń. Nie chcę piec chleba w garnku z pokrywką ani w keksówce. Interesuje mnie taki przepis w którym ciasto przed włożeniem do pieca można uformować w "normalny" bochenek (podłużny lub okrągły). 

Najlepiej, jakbyś zakupił sobie książkę CHLEB - Jeffrey Hamelman

A jeden z przepisów masz tu:

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bułki-i-inne-pieczywo/?p=719854

i na POOLISH stronę wcześniej.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Dziękuję za pomoc panowie. 

@Paweljack mam tylko pytanie o temperaturę pieczenia chleba wiejskiego, jaka jest początkowa? 

"Pieczenie: w zaparowanym piekarniku około 35 minut. Przy jednym dużym bochenku, piekłem jeszcze 20 minut w 200 stopniach C."

Edited by quadro555

 

 

Pieczenie: w zaparowanym piekarniku około 35 minut.

Zazwyczaj 240 st.C. Zaraz sprawdzę i dopiszę. 


[Dodano: 30 gru 2022 - 18:26]

Tak 240 st. C


[Dodano: 30 gru 2022 - 18:27]

 

 

Dziękuję za pomoc

Drobiazg 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

  • 2 weeks later...

 

 

Smak wart czekania

Ale czemu ciemny? 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Nie miałem mąki typu 750, więc zrobiłem z mąki 1850 . Inny przepis niż mi podsunęliście. Kupię chlebową i na przyszły weekend będzie jaśniejszy chleb. Z drugiej strony moja lepsza połowa woli pełnoziarniste pieczywo.

 

 

możesz wskazać przepis lub go podać
 

"Domowa piekarnia Kucharskiego" Canal+ Kuchnia

Przepis wzięty z tego programu. Nagrałem, spisałem i wykonałem  ;)

Podmłoda: 

Mąka pełnoziarnista (u mnie typ 1850) 200 g

Woda 200 ml

Drożdże 2 g

Drożdże wymieszać z wodą, następnie dodać mąkę wymieszać . Miskę przykryć folią spożywczą (autor robił w słoiku) i zostawić w temperaturze pokojowej na 12 godzin.

Ciasto: 

Podmłoda

Woda 250 ml

Mąka 350 g

Sól (dałem 10g, autorowi się zapomniało podać ilość  :D )

Podmłodę połączyć z wodą, dodać mąkę i sól, wyrabiać 3-4 minuty . Uformować kulkę i zostawić pod przykryciem do wyrastania. Czas około 2 godziny lub do podwojenia objętości.

Wyrośnięte ciasto ponownie uformować w kształt kuli i odstawić na 10 minut celem "rozluźnienia" ciasta.

Wysmarować formę masłem. Złożyć chleb, włożyć do formy pod przykryciem i zostawić na około godzinę do wyrośnięcia.

Pieczenie:

Piekarnik rozgrzać do temperatury 230C, funkcja góra/dół.

Na dół włożyć blaszkę z wodą.

Chleb naciąć i piec około 35 minut.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.