Skocz do zawartości

Kurs "Dziczyzna 01/D/23" w Łazach, w dniach 10-12 lutego 2023 r.

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 63
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Materiały podstawowe ( mięso ) z przeznaczeniem na kurs zostały zwiększone o tuszę zwierzyny płowej.

Wszystkim kursantom życzę samych udanych i smacznych wyrobów, oraz efektywnej integracji.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Takie certyfikaty otrzymają uczestnicy szkolenia. Oczywiście będą jeszcze podpisy i pieczątka:

post-39694-0-64719400-1676062721_thumb.jpg

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Przyjemnego szkolenia !!! Wyjedziecie na pewno zadowoleni i bogatsi w wiedzę i nie tylko ;)

Rafał (ryszpak)

rakrzes@poczta.onet.pl

Z prawdą jest jak z d..pą. Każdy ma inną i każdy ma swoją...

Iure et gladio

Dziękuję   Maxellowi za zorganizowanie kursu Dziadkowi i Andrzejowi za wspaniałe przekazywanie wiedzy,duże pokłady cierpliwości, uczenie i tłumaczenie do skutku.Dziękuję żonie Andrzeja za dbanie o nas,czuliśmy się tam jak u siebie ,Dziękuję kolegom kursantom za wspaniałą atmosferę .Zostanie nabyta wiedza i miłe wspomnienia.Pozdrawiam

Edytowane przez lobo

To był mój drugi kurs. Jak zwykle wspaniali prowadzący, dobre towarzystwo, super atmosfera. Zdobyta wiedzę i umiejętności na pewno się wykorzystam.  Wyroby które przywiozłem rodzinie bardzo smakują. Dziękuje za wspaniały kurs.

Wielkie brawa dla organizatorów i gratulacje dla uczestników :clap::thumbsup:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej

Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

To był mój drugi kurs ( po pierwszym w 2019 r podstawowym ) i powiem krótko :

znów WARTO BYŁO  przejechać  te 500 km ....

Dziękuję organizatorom i kolegom-uczestnikom .

Wyroby rewelacyjne - szczególnie ten pasztet z ....CUKREM ,który niewątpliwie podbił smak.

Wielkie podziękowania dla organizatorów, prowadzących i gospodarzy za miniony kurs. To było świetne doświadczenie, mnóstwo wiedzy i świetna atmosfera. Jestem pewien, że to nie był ostatni mój kurs. Z niecierpliwością czekam na następne.

Ja również chciałem podziękować:

- Prowadzącym za ogrom przekazanej wiedzy i cierpliwe odpowiedzi na wszystkie - niekoniecznie najmądrzejsze pytania

- Organizatorom za świetne przygotowanie miejsca samego kursu, noclegów i znakomitych posiłków

- Wszystkim uczestnikom za stworzenie super atmosfery podczas zajec i wieczornego odpoczynku

Jedyny żal mam o to, że nadal nie dowiedziałem się jaka jest prawidłowa temperatura wędzenia konserw po pasteryzacji ;)

jaka jest prawidłowa temperatura wędzenia konserw po pasteryzacji

Bardzo ciekawe pytanie. ;)

nadal nie dowiedziałem

;)  :D  Ja byłem w Łazach na co najmniej  5 kursach  :D /i chętnie się pewnie jeszcze wybiorę/. Z mojej wiedza na  pytanie to jest tak :  po pasteryzacji konserwy możemy ją od razu opędzlować ;)  na zimno temp ok 5-15 st, na letnio temp 16-30 st ,  Fantaści to czasami robią na gorąco z dodatkami :D  ;) . Najczęściej konserwy występują jako długodojrzewające  i wówczas "wędzi się je"  bezdymowo w temp 6-8 st  :D kilka miesięcy , chyba że ktos je nam zwędzi......

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Chętnie dowiedziałbym się o wędzeniu konserw po pasteryzacji, gdyż jakoś ten temat mi nie leży. :D

jaka jest prawidłowa temperatura wędzenia konserw po pasteryzacji

Pytanie roku  :thumbsup:

po pasteryzacji konserwy możemy ją od razu opędzlować   na zimno temp ok 5-15 st, na letnio temp 16-30 st ,  Fantaści to czasami robią na gorąco z dodatkami    . Najczęściej konserwy występują jako długodojrzewające  i wówczas "wędzi się je"  bezdymowo w temp 6-8 st   kilka miesięcy , chyba że ktos je nam zwędzi......

Już dawno się tak nie uśmiałam  :laugh:

Pozdrawiam,

EAnna

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

I ja dotarłem do domu w końcu :) Dziękuję Organizatorom za zorganizowanie, a Uczestnikom za uczestnictwo.

To był mój 4 kurs (licząc również ten z Napoleonowa) i jak zawszę był na najwyższym poziomie.

PS. Kamil miał chyba Victorinoxa

Tak, chyba ścieżka bezdymowego wędzenia na zimno jest prawidłowa . Teraz szkolenie jest już pełne.

Co do noża, to ja swój zabrałem.

Edytowane przez tasior

Dziękuję bardzo gospodarzom za jak zawsze miłe i smaczne przyjęcie. DZIADKOWI i Bagno za kolejną, ogromną porcję wiedzy oraz wszystkim uczestnikom za miłą atmosferę, ciekawe rozmowy na tematy nie tylko wędliniarskie. 

No i oczywiście Maxellowi za zorganizowanie kursu. Oby udawało się organizować ich jak najwięcej. 

To chyba zawsze wyczekiwany moment na kursie: 

post-39694-0-11867900-1676390482_thumb.jpg

post-39694-0-05871900-1676390489_thumb.jpg

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

Miłego dnia. 

I dla wszystkich, którzy uznali, że kurs jest drogi , to powiem że wszystko to co widzicie (x 2  bo się nie zmieściło za pierwszym razem) zostało podzielone po równo na uczestników. Rodzina bardzo zadowolona :)