slawekr Opublikowano 5 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 5 Lutego 2023 Witam wszystkichOstatnio zapoznałem się ze świetną książką "Chleb" Jeffreya Hamelmana i podjąłem próby upieczenia kilku chlebów ze skutkiem powiedziałbym dostatecznym, niestety największe problemy sprawiają mi chleby razowe (są bardzo płaskie), natomiast dzisiaj chciałbym przedstawić swoją pierwszą upieczoną chałkę.zaplecianapo garowaniuupieczonei w przekroju Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19630-moja-cha%C5%82ka/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezar Opublikowano 5 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 5 Lutego 2023 Pięknie wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19630-moja-cha%C5%82ka/#findComment-813253 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 5 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 5 Lutego 2023 Jak dla mnie supr Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19630-moja-cha%C5%82ka/#findComment-813259 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 5 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 5 Lutego 2023 Dawaj przepis na chałkę wygląda bajecznie! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19630-moja-cha%C5%82ka/#findComment-813261 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 5 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 5 Lutego 2023 swoją pierwszą upieczoną chałkę Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19630-moja-cha%C5%82ka/#findComment-813264 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romeciarz Opublikowano 5 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 5 Lutego 2023 Poproszę o przepis, smakowicie wygląda Cytuj wszystkiego smacznego Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19630-moja-cha%C5%82ka/#findComment-813268 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 5 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 5 Lutego 2023 pierwszą upieczoną chałkę.zaplecionaupieczonei w przekroju Sławekr, bardzo ładny wypiek . Wiem, że to nie zawszy wychodzi - kilka razy piekłam chałkę jednak podczas wyrastania ciasta sploty zniknęły Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19630-moja-cha%C5%82ka/#findComment-813273 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawekr Opublikowano 5 Lutego 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 5 Lutego 2023 Jak wcześniej wspomniałem przepis z w/w książki * 462g mąki pszennej chlebowej* 228g mąki wysokoglutenowej* 55g cukru* 2 żółtka* 2 jajka* 52g oleju roślinnego* 221g wody* 13g soli* 21g świeżych drożdżyDrożdże rozpuścić w letniej wodzie. Do mąki dodać resztę składników i drożdże, wyrobić ciasto. Dużą miskę natłuścić i umieścić w niej kulę ciasta i przykryć. Po godzinie odgazować. Miskę szczelnie przykryć np folią spożywczą i po wyrośnięciu przystąpić do formowania.Wyrośnięte ciasto podzielić na 5 kawałków około 110g i pozostawić 15 minut pod ściereczką aby ciasto odpoczęło.Uformować równej długości wałki - ok 35cm i zapleść chałkę. Ułożyć ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką Po 1,5-2 godzinach chałka wyrośnie i można przystąpić do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Włożyć blachę do piekarnika nagrzanego do 190stC i piec 30 minut bez pary. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19630-moja-cha%C5%82ka/#findComment-813275 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 5 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 5 Lutego 2023 Ślinka leci.Napisz proszę,jakiej mąki wysokobiałkowej użyłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19630-moja-cha%C5%82ka/#findComment-813279 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawekr Opublikowano 5 Lutego 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 5 Lutego 2023 Napisz proszę,jakiej mąki wysokobiałkowej użyłeś? W moim przypadku była to mąka 00 Basia, gdzieś wyczytałem że to jest mąka wysokoglutenowa bo o takiej jest mowa. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19630-moja-cha%C5%82ka/#findComment-813280 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zofintal Opublikowano 5 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 5 Lutego 2023 Ślicznie wygląda :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19630-moja-cha%C5%82ka/#findComment-813281 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 5 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 5 Lutego 2023 ciasto podzielić na 5 kawałków Przeplatałeś 5 kawałków? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19630-moja-cha%C5%82ka/#findComment-813283 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawekr Opublikowano 5 Lutego 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 5 Lutego 2023 Przeplatałeś 5 kawałków? Dokładnie tak, 5 kawałków z których uformowałem podłużne wałki tak jak na tym filmie https://www.youtube.com/watch?v=WZosBp3s0QU Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19630-moja-cha%C5%82ka/#findComment-813286 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 5 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 5 Lutego 2023 (edytowane) Albo tu https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17619-jak-zaple%C5%9B%C4%87-cha%C5%82k%C4%99-z-sze%C5%9Bciu-cz%C4%99%C5%9Bci/ Edytowane 5 Lutego 2023 przez ReniaS Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19630-moja-cha%C5%82ka/#findComment-813287 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 5 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 5 Lutego 2023 zapoznałem się ze świetną książką Bardzo ładna chałka. Hemelman to niewątpliwie mistrz ale chałka Zbója jest zdecydowanie lepsza, bo ma kruszonkę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bułki-i-inne-pieczywo/?p=394252 Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19630-moja-cha%C5%82ka/#findComment-813291 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawekr Opublikowano 5 Lutego 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 5 Lutego 2023 (edytowane) Zapewne z kruszonką lepsza ale to moja pierwsza chałka dlatego trzymałem się ściśle przepisu a tam jak Wiesz niema kruszonki. Na eksperymenty przyjdzie jeszcze czas. A degustatorzy nie narzekają. Edytowane 5 Lutego 2023 przez slawekr Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19630-moja-cha%C5%82ka/#findComment-813292 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 5 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 5 Lutego 2023 pierwsza chałka dlatego trzymałem się ściśle przepisu Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19630-moja-cha%C5%82ka/#findComment-813293 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 5 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 5 Lutego 2023 trzymałem się ściśle przepisu I słusznie. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19630-moja-cha%C5%82ka/#findComment-813296 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 5 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 5 Lutego 2023 (edytowane) W moim przypadku była to mąka 00 Basia, gdzieś wyczytałem że to jest mąka wysokoglutenowa bo o takiej jest mowa... Czyli mowa o mące wysokobiałkowej.Mąki OO produkowane są z pszenicy miękkiej, najwięcej glutenu/białka mają mąki z pszenicy twardej np. Durum.Wysoka ilość glutenu/białka w tym przepisie odpowiada za strukturę wypieku, w sensie plecionka była by plecionką. Nie wiem jak to lepiej wyrazić.W przypadku tej chałki bardzo ważny jest długi czas wyrabiania i temperatura ciasta[Dodano: 05 lut 2023 - 21:36]Sławku, w poście 16 napisałeś że trzymałeś się ściśle przepisu. Z którego roku masz wydanie bo w moim Hamelmanie są trochę inne wartości Edytowane 5 Lutego 2023 przez Alinka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19630-moja-cha%C5%82ka/#findComment-813298 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawekr Opublikowano 5 Lutego 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 5 Lutego 2023 w poście 16 napisałeś że trzymałeś się ściśle przepisu. Z którego roku masz wydanie bo w Hamelmanie są trochę inne wartości Rzeczywiście wartości inne ale przepis w książce na trzy chałki ja piekłem dwie dlatego przeliczyłem przepis wg wzoru ze strony 444 tej książki, a wydanie z 2018 roku to które Pokazałaś na zdjęciu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19630-moja-cha%C5%82ka/#findComment-813302 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 5 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 5 Lutego 2023 Dzięki.Pochylę się nad przepisem o ile uda mi się kupić odp mąkę i zobaczymy co wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19630-moja-cha%C5%82ka/#findComment-813305 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikami Opublikowano 6 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 6 Lutego 2023 Cieszę się, że chałka się udała, ale W moim przypadku była to mąka 00 Basia, gdzieś wyczytałem że to jest mąka wysokoglutenowa bo o takiej jest mowa w Polsce nie ma w masowej sprzedaży mąk wysokogłutenowych, w rozumieniu Amerykanów (14-16% białka), a te 11% w Basi, to nawet na tle naszego rynku wygląda blado. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19630-moja-cha%C5%82ka/#findComment-813379 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 6 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 6 Lutego 2023 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19630-moja-cha%C5%82ka/#findComment-813431 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 6 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 6 Lutego 2023 Piękna chałka! Czy mąka typu manitoba z miękkiego ziarna (ok. 14% białka) będzie ok na ten przepis? Cytuj Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19630-moja-cha%C5%82ka/#findComment-813439 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Resal Opublikowano 6 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 6 Lutego 2023 Chałki nie robiłem ale używam włoskiej manitoby o sile W 400 do wzmacniania mąk sklepowych. Siła manitoby wynika nie tylko z podwyższonej zawartości białka ale również z wysokiej jakości białek/glutenuUważam, że sama manitoba będzie za mocna ale jako dodatek/"polepszacz" się sprawdzi. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19630-moja-cha%C5%82ka/#findComment-813448 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.