paszeko Opublikowano 20 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 20 Kwietnia 2023 (edytowane) https://www.wedlinydomowe.pl/dla-poczatkujacych/1780-super-kalkulator znalazlem olowek mam w pogotowiu. Edytowane 20 Kwietnia 2023 przez paszeko Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19822-na-peryferiach-peklowania-mamu%C5%9Bki-zapasy-peklownicze/page/2/#findComment-828897 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 20 Kwietnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 20 Kwietnia 2023 Witam wszystkich i dziękuję bardzo za wypowiedzi. Moja mama jest cukrzykiem. W związku z tym je bardzo ograniczoną ilość soli i jej moje wędzonki odpowiadają. To na tyle. Przy następnym planowanym peklowaniu, dwa kawałki - po jednym na próbę zrobię wg. Szczepana i DZIADKA i zobaczymy. Będzie jazda, wg Dziadka kg kawałek w 0,4l, to będę musiała w worku chyba zamknąć, inaczej chyba się nie da. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19822-na-peryferiach-peklowania-mamu%C5%9Bki-zapasy-peklownicze/page/2/#findComment-828900 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 20 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 20 Kwietnia 2023 Będzie jazda, wg Dziadka kg kawałek w 0,4l nie ma żadnej jazdy , tylko trzeba dobrać odpowiednie naczynie Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19822-na-peryferiach-peklowania-mamu%C5%9Bki-zapasy-peklownicze/page/2/#findComment-828916 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bossky Opublikowano 20 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 20 Kwietnia 2023 (edytowane) Czytam tu i na FB o tych proporcjach i już nie wiem co m myśleć. A to na mokro mamuśka zrobiła i wyszło jej 32 g na kg i afera bo twoi bliscy to jedzą. A to inni pekluja wędzonki calomięsniowe 18 g/ kg tak jak farsz do kiełbasy. A ja pekluje wędzonki na sucho 30g/ kg. Nawet maloslonolubnym to pasuje choć sami robią sobie odrobinę mniej. Odrobinę. Co jest ze mną nie tak Wysłane z mojego M2101K7AG przy użyciu Tapatalka Edytowane 20 Kwietnia 2023 przez Bossky Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19822-na-peryferiach-peklowania-mamu%C5%9Bki-zapasy-peklownicze/page/2/#findComment-828920 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 20 Kwietnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 20 Kwietnia 2023 Kiedyś na forum trafiłam na dyskusję o stężeniu p.soli w mięsie, gdzie kwestią było to samo stężenie w zalewie ale różna jej ilość (litrów) w stosunku do tego samego kawałka mięsa.Ile ten kilogramowy kawałek mięsa przejmie soli przy ilości 0,4l i 1l zalewy. Ja za grzybka nie pamiętam jak to było.[Dodano: 20 kwi 2023 - 20:41]Ps. Ja z tej opcji co lubi pływać w litrze, a nie być gniecionym w 0,4 litra przez butelkę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19822-na-peryferiach-peklowania-mamu%C5%9Bki-zapasy-peklownicze/page/2/#findComment-828938 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paszeko Opublikowano 20 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 20 Kwietnia 2023 a fachowcy milcza a maja sklepy miesne pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19822-na-peryferiach-peklowania-mamu%C5%9Bki-zapasy-peklownicze/page/2/#findComment-828943 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 20 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 20 Kwietnia 2023 (edytowane) Ps. Ja z tej opcji co lubi pływać w litrze, a nie być gniecionym w 0,4 litra przez butelkęDyskusja zaczyna być co najmniej dziwna a jeszcze mniej zrozumiała , cóż zapewne ktoś z moderatorów znowu zapełni kosz. Paszeko , na temat prawidłowego peklowania jest co najmniej kilkaset stron. Dyskusja zaczyna sie kierować na drogę FB albo youtube i dowolnego wymyślacza. Bardzo mi się podobało pytanie : Kupiłem właśnie 30 kg mięsa jutro kiełbasy - dajcie szybko zajebisty przepis ale to już ? bo jutro kiełby . Tylko musi być zajebisty Oby się tak nie skończyło. Edytowane 20 Kwietnia 2023 przez Muski Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19822-na-peryferiach-peklowania-mamu%C5%9Bki-zapasy-peklownicze/page/2/#findComment-828946 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobol Opublikowano 20 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 20 Kwietnia 2023 Ile ten kilogramowy kawałek mięsa przejmie soli przy ilości 0,4l i 1l zalewy Pomijajac czy stężenie będzie 8% czy 7,4% (7,4% będzie ), to tak na szybko:masz 80g soli w 1l zalewy. Zalewajac 1kg mięsa masz 2kg "mieszanki" czy tez układu woda-mięso. W nieograniczonym czasie, stęzenie soli wyrówna się w całej tej miesznace. 14 dni to długi czas i stężenie będzie prawie wyrównane. Będzie więc 40g w mięsie i 40g w wodzie. Dla większości osób jest to zbyt słone.Mając tą samą ilość 80g na 1litr solanki, ale używając jej tylko 0,4l mamy w tym 0.4l tylko 32g soli i 1.4kg "mieszanki" z mięsem. Po wyrównaniu stężeń będzie 22.8g w mięsie i 9.2g w solance.22.8g na 1kg wędliny jest już akceptowalnym poziomem.Cały "myk" z peklowaniem 1l solanki na 1kg mięsa jest taki że większość osób pekluje tym sposobem krótko (do 5 dni) i stężenia się nie wyrównaja i jest tej soli w mięsie po prostu mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19822-na-peryferiach-peklowania-mamu%C5%9Bki-zapasy-peklownicze/page/2/#findComment-828949 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 20 Kwietnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 20 Kwietnia 2023 Ja tak napiszę.Zgłupiałam jak tak piszecie że przesalam.Wróciłam sobie do Zbója Madeja, którego ośmielam się określić moim Guru, nie ujmując nikomu.I jest tak: Goloncia 1 kg mięsa, 1L wody, peklosól 90g. nastrzyk w golonkę przy kości 70 ml.Peklowanie 11dni. dymienie z 8 godzin i parzenie 3 godzinki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19822-na-peryferiach-peklowania-mamu%C5%9Bki-zapasy-peklownicze/page/2/#findComment-828950 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 20 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 20 Kwietnia 2023 i parzenie 3 godzinki Doczytaj - parzenie w wodzie 3 godzinki - odsoli sie przyzwoicie. Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19822-na-peryferiach-peklowania-mamu%C5%9Bki-zapasy-peklownicze/page/2/#findComment-828953 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 20 Kwietnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 20 Kwietnia 2023 Dziękuję Sobol za wyjaśnienia.Ale ja z tych "Jasiów niedowiarków":Jakim sposobem przy 14 dniowym peklowaniu w litrze się wyrówna stężenie praktycznie 40g/40g, a w 0,4 litra stężenie się nie wyrówna (22.8g w mięsie i 9.2g w solance). [Dodano: 20 kwi 2023 - 21:41] i parzenie 3 godzinkiDoczytaj - parzenie w wodzie 3 godzinki - odsoli sie przyzwoicie. O przepraszam, pomyślałam tylko o zmiękczeniu golonki, a nie o odsalaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19822-na-peryferiach-peklowania-mamu%C5%9Bki-zapasy-peklownicze/page/2/#findComment-828956 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 20 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 20 Kwietnia 2023 akim sposobem przy 14 dniowym peklowaniu w litrze się wyrówna stężenie praktycznie 40g/40g, a w 0,4 litra stężenie się nie wyrówna (22.8g w mięsie i 9.2g w solance). Kobieto Proszę przeczytać temat PEKLOWANIE Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19822-na-peryferiach-peklowania-mamu%C5%9Bki-zapasy-peklownicze/page/2/#findComment-828957 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 20 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 20 Kwietnia 2023 Grzewold , nie odstawię soli jak proponujesz, by zbytnio nie rozciągać tematu . Lubię by każdy z forumowiczów gdy przedstawia matematyczny dowód swojego rozumowania czy opinii na podstawie której chce udowodnić innemu forumowiczowi ,że postępuje żle doprowadził do końca swoje rozumowanie opisując dowód tak by się zgadzał z tezą .Twoje działanie -wyliczenie też nie udowodniłeś zastępując je pewnikiem . Nie bardzo rozumiem dlaczego uważasz ( pomijam już w Twoje wyliczenie stężenia ) ,że każdy powinien postępować tak jak opisałeś i skąd wiesz ,że to dla niego jest za słone. Może Ci przeszkadzać mój ścisły sposób rozumowania i możesz wyrazić niechęć co wyraźnie da się wyczuć w Twoim poście, ale cóż dalej nijak to się ma do podstaw. Dziękuje Maćkowizbrzegu za wpis : Dobrze Wojciechu że przybliżyłeś sprawę . Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19822-na-peryferiach-peklowania-mamu%C5%9Bki-zapasy-peklownicze/page/2/#findComment-828959 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bossky Opublikowano 21 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 21 Kwietnia 2023 (edytowane) mamuśka sobol dobrze prawi. W mięsie będzie więcej soli niż w solance w przypadku proporcji 1 kg/ 400ml dlatego że mięsa jest więcej. Kiedy zrobisz litr do kg to masy są porównywalne i przy wyrównaniu stężeń ilości zawartej psoli będą też porównywalne Oczywiście mowa o peklowaniu w czasie pozwalającym na wyrównanie stężeń Wysłane z mojego M2101K7AG przy użyciu Tapatalka Edytowane 21 Kwietnia 2023 przez Bossky Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19822-na-peryferiach-peklowania-mamu%C5%9Bki-zapasy-peklownicze/page/2/#findComment-828980 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 21 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 21 Kwietnia 2023 mój ścisły sposób rozumowania Wojtku- jak z nieba spadłeś Policz mi bardzo proszę , jakie stężenie peklosoli powinienem używać chcąc zapewnić moim paniom odczucie słoności po parzeniu w SV wędliny na poziomie 1,2% . Moje założenie to peklowanie 10 dni temp 3 st C , ponieważ używam peklosoli (NaCl)99,4 to współczynnik Van't Hoffa możesz przyjąć i=2*0,994 , a że nie używam wody przegotowanej do peklowania to wpływ enzymatyczny może wynosić ok 0, 017 ,czyli w zasadzie da wskaźnik korekcyjny 0,98 . Jakoś mam problem z tym dokładnym policzeniem . / W zamian masz u mnie flaszkę znanej zlotowiczom antykorony / Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19822-na-peryferiach-peklowania-mamu%C5%9Bki-zapasy-peklownicze/page/2/#findComment-828985 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paszeko Opublikowano 21 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 21 Kwietnia 2023 mój ścisły sposób rozumowaniaWojtku- jak z nieba spadłeś Policz mi bardzo proszę , jakie stężenie peklosoli powinienem używać chcąc zapewnić moim paniom odczucie słoności po parzeniu w SV wędliny na poziomie 1,2% . Moje założenie to peklowanie 10 dni temp 3 st C , ponieważ używam peklosoli (NaCl)99,4 to współczynnik Van't Hoffa możesz przyjąć i=2*0,994 , a że nie używam wody przegotowanej do peklowania to wpływ enzymatyczny może wynosić ok 0, 017 ,czyli w zasadzie da wskaźnik korekcyjny 0,98 . Jakoś mam problem z tym dokładnym policzeniem . / W zamian masz u mnie flaszkę znanej zlotowiczom antykorony / olaboga wole ten kalkulator pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19822-na-peryferiach-peklowania-mamu%C5%9Bki-zapasy-peklownicze/page/2/#findComment-828987 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 21 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 21 Kwietnia 2023 (edytowane) Twoje działanie -wyliczenie też nie udowodniłeś zastępując je pewnikiem .Jenak masz problem ale z tym musisz uporać się sam . Nie bardzo rozumiem dlaczego uważasz ( pomijam już w Twoje wyliczenie stężenia ) ,że każdy powinien postępować tak jak opisałeś i skąd wiesz ,że to dla niego jest za słone. Kim ty jesteś żeby oceniać co ja uważam, siedzisz w mojej głowie .Zapytam w którym kierunku Twoje wywody idą, bo to, że podważasz wiedzę Dziadka oraz Technologa który prowadzi szkolenia WB to już udowodniłeś swoją niewiedzą!!! Ludzie którzy, życie poświęcili masarstwu i na podstawie technologii opracowali tabele jak poprawnie peklować mięso żeby ułatwić życie młodym adeptom uczącym się jak poprawnie wykonywać wędlin domowe nic już dla Ciebie nie znaczą? Opanuj się wreszcie i zacznij czytać ze zrozumieniem, wtedy nie będziesz dążył do udowodnienia wszystkim w koło, że przesolona wędlina jest rarytasem tego chcesz nauczać młodych adeptów masarstwa domowego? Sól to nie tylko smak jest jeszcze coś takiego jak dzienna dawka którą organizm może przyjąć bez szkody, taką wiedzę na forum szerzymy zdrowego i bezpiecznego wykonania produktu.Przyjmowanie wyższej dawki soli w czasie skutkuje problemami zdrowotnymi nie wspominając o zawartości innych związków chemicznych znajdujących się w peklosoli !!! Zaprezentuj swoje wędliny opisz jak je robisz w jakich warunkach je wykonujesz jak je wędzisz i w czym itd.. Kończę rozmowę z Twoją osobą ponieważ to nie jest poziom który odpowiada powadze forum. Edytowane 21 Kwietnia 2023 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19822-na-peryferiach-peklowania-mamu%C5%9Bki-zapasy-peklownicze/page/2/#findComment-828993 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 21 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 21 Kwietnia 2023 (edytowane) Generalnie poświęcamy swój prywatny czas. Trochę w poczuciu misji aby inni nie znający tradycyjnych wędlin a chcący je robić mogli je zrobić, trochę bo wymieniany doświadczenia a lepiej uczyć się na cudzych błędach, trochę bo czerpiemy wiedzę z forum czy wzajemnych kontaktów. Ale wszystko ma swoją granicę. Powiedzie Pacan co wniosła mi dyskusja z Tobą nic. Podniosła mi tylko ciśnienie. A to skutkowało pisaniem głupot. Powiedz po co mi to . To jest mój ostatni wpis na forum. Teraz tylko jeżeli już mój kącik + konkurs . Ja naprawdę mam co robić i się nie nudzę. Jeżeli ktoś uważa że smaczne, to peklować na jajko sól odmierzać garścią, wędzić do czarnego. Bo lubię , bo kiedyś, bo Ty się nie znasz a ja wiem lepiej. Volenti non fit iniuria Edytowane 21 Kwietnia 2023 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19822-na-peryferiach-peklowania-mamu%C5%9Bki-zapasy-peklownicze/page/2/#findComment-828998 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 21 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 21 Kwietnia 2023 To jest mój ostatni wpis na forum. Maciek nie masz co się Alienować już kolega który robił i pewnie robi do tej pory bardzo ładne wędzarnie to zrobił. Bardzo ubolewam, że przez takie pieniackie zachowanie wszyscy tracimy ja osobiście podziwiałem ładnie wykonane wędzarnie na dodatek kolega który je wykonuje odpowiadał zawsze rzeczowo pomagając innym. Jak tak dalej pójdzie to każda z osób która coś wnosi merytorycznego nie będzie się odzywać, czy to w dobrą stronę idzie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19822-na-peryferiach-peklowania-mamu%C5%9Bki-zapasy-peklownicze/page/2/#findComment-829006 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 21 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 21 Kwietnia 2023 Maciek nie masz co się Alienować już kolega który robił i pewnie robi do tej pory bardzo ładne wędzarnie to zrobił. Bardzo ubolewam, że przez takie pieniackie zachowanie wszyscy tracimy ja osobiście podziwiałem ładnie wykonane wędzarnie na dodatek kolega który je wykonuje odpowiadał zawsze rzeczowo pomagając innym. Jak tak dalej pójdzie to każda z osób która coś wnosi merytorycznego nie będzie się odzywać, czy to w dobrą stronę idzie. Podpisuję się pod tym obiema ryncami Nie tylko Janusz ale wielu,wielu zacnych SiB-ów się wycofało.Albo się nie udzielają albo dopisują coś zdawkowo. Maćku, komu Ty zrobisz na złość, a komu "dobrze"? Kurcze jak czytam te wyliczenia na "mikro procentach" to powiem Wam że sam się poczułem jakbym pierwszy raz w życiu miał peklować.Pewnie to ma sens, pewnie jest to pomocne ba, być może nawet potrzebne, tylko że 90% (jak nie więcej) użytkowników na co dzień potrzebuje umownie przyjętej normy że sypiąc 100g pekli na litr wody otrzymamy roztwór 10%, Są tu tacy co sypią peklę jak 16-tka przykazała ale i wielu wielu takich dla których jest to stanowczo za słone. Pewnie znajdziemy też takich którzy powiedzą że ta ilość jest za mała. W wywodach o peklowaniu podstawą powinno być chyba po pierwsze minimalne użycie pekli pod względem zabezpieczenia bakteriologicznego a na drugim miejscu próg słoności. I kropka. Co da że napiszę jednemu czy drugiemu: będzie za słone/mało słone? mamuśka sobol dobrze prawi. W mięsie będzie więcej soli niż w solance w przypadku proporcji 1 kg/ 400ml dlatego że mięsa jest więcej. Kiedy zrobisz litr do kg to masy są porównywalne i przy wyrównaniu stężeń ilości zawartej psoli będą też porównywalne Oczywiście mowa o peklowaniu w czasie pozwalającym na wyrównanie stężeń Też dopiero po tym wpisie zrozumiałem o co chodzi https://www.wedlinyd...uper-kalkulatorznalazlem olowek mam w pogotowiu. Cholercia na tym forum rzeczywiście jest wszystko Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19822-na-peryferiach-peklowania-mamu%C5%9Bki-zapasy-peklownicze/page/2/#findComment-829026 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 21 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 21 Kwietnia 2023 Maćkzbrzegu trudno , trzeba było się opanować i nie "pisać głupot " cytuję Twoje stwierdzenie ,Twoja sprawa co z tym zrobisz i jakie podejmiesz decyzje, nie mam żadnych skrupułów ze podjąłem z Toba polemikę. W stosunku do czasu , który poświęcasz zapewniam Cię , że ja też piszę i czytam w prywatnym czasie jak każdy na tym forum. Muski podziwiam Twoje panie , ze potrafią organoleptycznie określić stopień słoności na poziomie 1,2 % Uważam jednak, że po Twoim wpisie jesteś chemikiem lub fizykiem , a może dobrym laborantem wody z doświadczeniem więc powinieneś rzeczowo zająć stanowisko , a nie próbować namówić mnie do rozwiązania problemu , który pewnie kończy się na teoretycznym rozwiązaniu i dotyczy każdego przypadku kiedy podejmujesz peklowanie . Gdybym umiał to zrobić to bądź pewien ze bym to napisał .Myślę jednak że problem jest trudniejszy niż piszesz bo wtedy DZIADEK oraz BAGNO na pewno by to rozwiązali .Jeśli znasz rozwiązanie to go nie kryj przekaz formowaczom. Grzewold jestem opanowany Twoje wpisy oraz stanowisko wobec mnie nie jest dla mnie zaskoczeniem , nie przeszkadza mi możesz dalej prowadzić swoją zdrowotną wyprawę o szkodliwości soli i peklosoli .Wpisy czytam Twoje jak lektora , który pisze na okrągło z próba sprowokowania lub karcenia , nie zauważyłeś pomyłki kolegi Mackazbrzegu , która spowodowała tą dyskusję - nic o tym nie wspomniałeś , ze swadą natomiast zauważyłeś ze burzę porządek rzeczy .Kolego jest to prywatne forum a nie towarzystwo wzajemnej adoracji w którym wybacza się"puszczone bąki " lub lapsusy w imię tego by było spokojnie i pięknie. Odpowiadając Ci nie publikuje swoich wyrobów bo nie mam potrzeby wystarczy mi ocena i fakt ze moi bliscy oraz przyjaciele spożywają jee i im smakują .Potwierdzeniem tego jest ,że gdy skończą im się podarowane wyroby pytają kiedy będą robić następne .Jeśli uważasz moje wpisy za pieniackie zawsze możesz wnioskować by mnie ostrzec lub wręcz zbanować. Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19822-na-peryferiach-peklowania-mamu%C5%9Bki-zapasy-peklownicze/page/2/#findComment-829034 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bossky Opublikowano 21 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 21 Kwietnia 2023 Maciekzbrzegu. Jak śpiewał Stachursky "Zostańmy razem" Kto tu coś mądrego choć może facebukowo niepopularnego powie jak wszyscy co się znają odejdą Wysłane z mojego M2101K7AG przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19822-na-peryferiach-peklowania-mamu%C5%9Bki-zapasy-peklownicze/page/2/#findComment-829037 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 21 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 21 Kwietnia 2023 Gdybym umiał to zrobić to bądź pewien ze bym to napisał Szkoda, po Twoich wypowiedziach sądziłem, że masz jakąś wiedzę techniczną i ścisły umysł . Trudno będę dalej peklował tak około wynikowej empirycznie. Ale za chęci , przypomnij mi na jakimś zlocie obiecaną nalewkę . Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19822-na-peryferiach-peklowania-mamu%C5%9Bki-zapasy-peklownicze/page/2/#findComment-829091 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 21 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 21 Kwietnia 2023 (edytowane) Muski , po zawodzie jaki Ci sprawiłem , nie śmiem przyjąć tak wspaniałego prezentu , musze być konsekwentny - morska zasada " nie ma ratunku , nie ma pieniędzy " .ale podziwiam Twój sposób osądu co do poziomu wiedzy o którym piszesz wobec mnie , zawsze pozwala Ci pewnie mieć poczucie wyższości , cóż nie którzy tego potrzebują jak " Kania dżdżu " , mnie nie uraziłeś po przejściu na emeryturę szanuję każdy sposób bycia i zachowania , gdy mnie to razi unikam kontaktów . Edytowane 21 Kwietnia 2023 przez Pacan Wojciech Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19822-na-peryferiach-peklowania-mamu%C5%9Bki-zapasy-peklownicze/page/2/#findComment-829102 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 21 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 21 Kwietnia 2023 Wracając do poruszonego współczynnika Van't Hoffa to po zapoznaniu się z opisem jest to Reguła Van't Hoffa to odnosi się on raczej do szybkości reakcji , i wzrasta 2-4 przy wzroście temperatury o 10 stopni tak się zachowuje w reakcjach homogenicznych. , z tą reguła wiąże się temperaturowy współczynnik szybkości reakcji który wnioskuje raczej w gotowaniu wyrobu SV nie wpłynie na słoność , ale pewnie wpłynie na szybkość reakcji jakie w niej zachodzą . Jeśli masz więcej wiedzy na ten temat , a domniemam ze masz z przyjemnością przeczytam jak to zjawisko powiązać z osiągnięciem Twojego limitu 1,2 % słoności wyrobu. Niestety wzory związane z tą reguła są zbyt obszerne i nie można ich wysłać w normalnej regule. Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19822-na-peryferiach-peklowania-mamu%C5%9Bki-zapasy-peklownicze/page/2/#findComment-829105 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.