EAnna Opublikowano 28 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #201 Opublikowano 28 Marca 2024 4 godziny temu, mamuśka napisał(a): Raz podgrzewałam samą kwaśną serwatkę, I tutaj powinno było być O.K. Jeżeli ricotta nie wyszła to znak, że była przekwaszona. 4 godziny temu, mamuśka napisał(a): raz do takiej serwatki dolałam soku z cytryny ( I to był błąd. Ricota wychodzi najlepiej z serwatki o pH=6,0-6,5 Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/9/#findComment-913541 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 28 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #202 Opublikowano 28 Marca 2024 Godzinę temu, EAnna napisał(a): Jeżeli ricotta nie wyszła to znak, że była przekwaszona. Broniłem się rękoma i nogami przed serowarstwem nie wyszło 😓. Mądre osoby uczyły mnie, że jak za mocno zakwasi się serwatkę to należy dodać ok. 10 do 20% mleka jak nie pomoże to zadziałać zasadą. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/9/#findComment-913556 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 28 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #203 Opublikowano 28 Marca 2024 8 godzin temu, mamuśka napisał(a): Wędzenie świąteczne Piękne wyroby mamuśka. Serków dawno nie robiłam, muszę odwiedzić moja prywatną mleczernie.. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/9/#findComment-913558 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 1 Kwietnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #204 Opublikowano 1 Kwietnia 2024 W dniu 28.03.2024 o 20:40, @halusia@ napisał(a): Piękne wyroby mamuśka. Dziękuję 🥰 Małe co nie co do kawusi. Serniczek z domowego twarogu i rogaliki Halusi (nie z serem tylko z prużonymi jabłkami, rodzynkami i cynamonem). Taka wersja nadzienia za mną chodziła 😜 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/9/#findComment-914386 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 11 Kwietnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #205 Opublikowano 11 Kwietnia 2024 Witam Kochani Nie tylko jedzeniem człowiek żyje 😜 więc przy rąbaniu drzewa (kawałek był wredny) rozcięłam siekierą buta na parę centymetrów i skaleczyłam paluszka w stopie. Po RTG paliczek pęknięty. Dobrze że większego kuku sobie nie zrobiłam. By osłodzić sobie paliczek w paluszku stópki wpadłam na pomysł - piec chlebowy. Cegły szamotowe z demontażu cegielni. Mają coś koło 100 lat. Jeszcze parę muszę przywieźć. Tak na próbę, co i jak rozłożyłam sobie na próbę na tarasie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/9/#findComment-917013 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 11 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij #206 Opublikowano 11 Kwietnia 2024 2 godziny temu, mamuśka napisał(a): rozcięłam siekierą buta na parę centymetrów i skaleczyłam paluszka w stopie. Mamuśka zawsze mówiłem, że siekiera to bardzo skomplikowane, zaawansowane i niebezpieczne narzędzie dla prawdziwego mężczyzny😉😃. Następnym razem poczekaj na męża, aż porąbie drewno. Życzę szybkiego powrotu do zdrowia. 2 godziny temu, mamuśka napisał(a): wpadłam na pomysł - piec chlebowy. Jakiś czas temu miałem podobny pomysł ale Aga wybiła mi go z głowy jednym pytaniem. Ile razy w roku będę z niego korzystał 🤔. Pomysł legł w gruzach pomimo tego, że cegły szamotowe mogłem mieć wtedy za grosze. Nadal myślę, że piec chlebowy to super sprawa jak ma się czas żeby z niego korzystać 👍 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/9/#findComment-917056 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 11 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij #207 Opublikowano 11 Kwietnia 2024 Dwa lata temu myślałem o zakupie takiego gotowego maleństwa. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/9/#findComment-917060 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zico Opublikowano 12 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij #208 Opublikowano 12 Kwietnia 2024 8 godzin temu, mamuśka napisał(a): Cegły szamotowe z demontażu cegielni. Mają coś koło 100 lat. A gdzie to taki rarytasik można pozyskać ? Cytuj Paweł 603957797 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/9/#findComment-917083 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 12 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij #209 Opublikowano 12 Kwietnia 2024 12 godzin temu, mamuśka napisał(a): przy rąbaniu drzewa Dorotko - to robota dla facetów .............Zdrowia i co by nie bolało😘 Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/9/#findComment-917100 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 12 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij #210 Opublikowano 12 Kwietnia 2024 Małgo chleb piecze dość często , nie bardzo wyobrażam sobie by było to w tzw piecu chlebowym zewnętrznym . Ale mieć przecież możesz😁 Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/9/#findComment-917102 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 12 Kwietnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #211 Opublikowano 12 Kwietnia 2024 Godzinę temu, Muski napisał(a): Dorotko - to robota dla facetów Tu się nie zgodzę 🙃 Rąbanie drewna to dla mnie sposób odstresowania i wyżycia się. Lepiej na drewnie niż na domownikach. Co do pieca chlebowego. Ekonomicznie to się nie opłaca, ale smak tak jak domowych wędlinek wart tego wydatku. To moje zdanie. Tak sobie wymyśliłam. Nagrzać piec. Jeszcze z żarem upiec np: pizzę, potem żar do wędzarni (będzie do osuszania), a w piecu chlebek, potem mięsko. To mój pomysł zobaczymy w praniu jak to będzie wyglądać.😙 Taki piec (nie obraź się Grzegorzu) to dla mnie nie to. Wg. mnie to bardziej dla oka. Pierwotnie pomyślałam o takim jak ma AquariusP i paru innych SiBów , ale jak wjechałam na cegielnię to dostałam przysłowiowego "ślinotoku" i zmiana pomysłu na taki co pokazał Don Pedro 5 godzin temu, Zico napisał(a): A gdzie to taki rarytasik można pozyskać ? Proszę bardzo: https://www.olx.pl/d/oferta/cegla-szamotowa-i-zwykla-z-rozbiorki-sygnowana-CID628-IDONuYp.html Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/9/#findComment-917127 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 12 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij #212 Opublikowano 12 Kwietnia 2024 (edytowane) 59 minut temu, mamuśka napisał(a): Taki piec (nie obraź się Grzegorzu) to dla mnie nie to. Wg. mnie to bardziej dla oka. W życiu się nie obrażam 👍, natomiast piec ze zdjęcia widziałem w akcji i naprawdę się sprawdza jedyna wada to komora nie jest zbyt duża niestety dzika w nim nie upiecze. Widziałem w akcji piec który zmieścił całego dzika pokrojonego w elementy i ułożonego na wielkiej tacy. Ten piec zajmuje sporo miejsca na działce ale dzik w nim upieczony palce lizać😋. Edytowane 12 Kwietnia 2024 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/9/#findComment-917142 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 12 Kwietnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #213 Opublikowano 12 Kwietnia 2024 I o to palce lizać chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/9/#findComment-917151 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 28 Kwietnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #214 Opublikowano 28 Kwietnia 2024 Zdobyłam 4 dni temu 20 l białego złota. Pomysł taki: -10l na kwaśne będzie na twaróg, na sernik i do kanapek - 2l na zsiadłe do wypicia - 8l na pierwszą produkcję camemberta. Na chwilę obecną: - twarogu jest 2,07 kg - zsiadłe wypite, było pyszne - camembert siedzi w lodówce i się robi. Pleśń dodawałam do masy. Dwa razy dziennie, serki jak pieska wyprowadzam z lodówki na 10 minutowy spacer. Nic na nich nie ma znaku przyrostu białego nalotu, to dostały dzisiaj oprysk i poczekamy, zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/9/#findComment-920803 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 28 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij #215 Opublikowano 28 Kwietnia 2024 (edytowane) Godzinę temu, mamuśka napisał(a): Nic na nich nie ma znaku przyrostu białego nalotu, to dostały dzisiaj oprysk i poczekamy, zobaczymy. Sprawdź w specyfikacji, jakie trzeba zapewnić optymalne warunki aby rozrost pleśni był prawidłowy. Podejrzewam, że Użyłaś P.Candidum lub P. Camemberti które potrzebują do dobrego rozrostu wyższej temp. i wysokiej wilgotności (na starcie 16-18 C i 90% wilgotności), której nie zapewni zwykła chłodziarka. Ponadto w lodówce w której wcześniej nie było żadnego produktu z pleśnią potrzebny jest czas i odpowiednie warunki do wytworzenia się flory bakteryjnej i pleśniowej itd., dlatego Masz problem z rozrostem. Nie wiem jak zachowuje się P.Candidum na serze ale w przypadku wędlin to bardzo "wymagająca" pleśń dlatego stosuję ją robiąc mieszankę z inną pleśnią. Edytowane 28 Kwietnia 2024 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/9/#findComment-920820 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 28 Kwietnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #216 Opublikowano 28 Kwietnia 2024 Dobrze podejrzewasz , użyłam P.Candidum. Robiłam zgodnie z książką "Domowy wyrób serów"- Ricky Caroll.. I jest tak: - Jeśli jeszcze nie dodaliśmy pleśni, teraz spryskujemy nią powierzchnię sera. - Pozostawiamy do dojrzewania w temperaturze 7C i wilgotności 95%. Mam nadzieję że jednak idą serki w dobrą stronę. 😜 Jak je brałam w rączkę do oprysku, to wg mnie zmieniają się od środka, takie są bardziej miękkie. 3 godziny temu, Grzewlod napisał(a): w lodówce w której wcześniej nie było żadnego produktu z pleśnią potrzebny jest czas O, i z tym czasem może być problem 😜, bo ja niecierpliwa jestem, ale na razie się trzymam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/9/#findComment-920869 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 29 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij #217 Opublikowano 29 Kwietnia 2024 2 godziny temu, mamuśka napisał(a): Mam nadzieję że jednak idą serki w dobrą stronę. 😜 Jak je brałam w rączkę do oprysku, to wg mnie zmieniają się od środka, takie są bardziej miękkie. Z tego co jest opisane w literaturze tak właśnie powinno się dziać, że w trakcie procesu dojrzewania ser pleśniowy zmienia swoją strukturę. Cytuję : Dojrzewanie serów pleśniowych dojrzewających powierzchniowo charakteryzuje się bardzo wyraźnym zmiękczeniem, prawie upłynnieniem, miąższu serów począwszy od powierzchni idąc do ich środka. Ten przebieg dojrzewania wynika głównie z aktywności enzymatycznej (proteolitycznej i lipolitycznej) rozwijających się powierzchniowo pleśni. Duży wpływ na proteolizę, zmiany pH, a także na wzrost powierzchniowych pleśni, ma stężenie NaCl. To z tego powodu sery pleśniowe są często bardziej słone niż sery podpuszczkowe dojrzewające tylko z udziałem bakterii fermentacji mlekowej. Sól stosowana do solenia serów pleśniowych reguluje rozwój i aktywność obecnych pleśni, a poprzez obniżenie aktywności mikroorganizmów i szybkości dojrzewania sprzyja lipolizie zamiast proteolizie. W rezultacie końcowy produkt będzie mniej amoniakalny, z mniejszym gorzkim smakiem. Ostatnio troszkę zacząłem zgłębiać wiedzę w temacie serów, kto wie może jeszcze nadejdzie czas na praktykę🙂. Z ciekawością będę obserwował jak rozwijać się będzie dalszy proces dojrzewania Twoich serów😃. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/9/#findComment-920873 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 29 Kwietnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #218 Opublikowano 29 Kwietnia 2024 Dziękuję Grzesiu za porcje wiedzy. Chylę czoła 😗 Ja też będę z ciekawością je obserwować. To są moje "króliczki doświadczalne". Jutro, może serki dostaną jeszcze jeden oprysk. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/9/#findComment-920896 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 29 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij #219 Opublikowano 29 Kwietnia 2024 1 godzinę temu, mamuśka napisał(a): Jutro, może serki dostaną jeszcze jeden oprysk. Ni ma potrzeby Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/9/#findComment-920922 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 29 Kwietnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #220 Opublikowano 29 Kwietnia 2024 Waldku one nie chcą mieć białego kożuszka, ale dobrze że nie mają śladu ciemnego kożuszka ☺️ Jak coś to będzie inna "goła" odmiana camemberta, podobny serek będzie do kota sfinksa 😜. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/9/#findComment-920941 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 29 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij #221 Opublikowano 29 Kwietnia 2024 (edytowane) 1 godzinę temu, mamuśka napisał(a): nie chcą mieć białego kożuszka To tak, zrobiliśmy grupowo camemberta . U mnie leżał w pojemniku prawie 3 tygodnie no i piękny biały puch w środku delikates.Natomiast Żona kolegi zajrzała do pojemnika u nich w lodówce i wywaliła takie same serki ..........Bo spleśniały - no miały taką białą pleśń /tak to skomentowała /. 😁poczekaj Edytowane 29 Kwietnia 2024 przez Muski Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/9/#findComment-920967 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 29 Kwietnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #222 Opublikowano 29 Kwietnia 2024 Łoj, jakby Zbyszek wywaliłby mi sery camembert to by zawisł do góry nogami na tydzień, na drzewie 😜 Zbyszek wie że wszyscy w domu (oprócz niego) mamy hyzia na punkcie camemberta. Najlepszy jest jak jeszcze złapie temperaturę pokojową i się normalnie rozpływa (ciężko go w miarę pokroić), ale smak.... i mi brzuszek dał sygnał że trzeba zjeść 😄 Poczekam, poczekam, ale smaka mam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/9/#findComment-920994 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 29 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij #223 Opublikowano 29 Kwietnia 2024 33 minuty temu, mamuśka napisał(a): ale smaka mam Wpadnij - to tylko godzina jazdy - zrobimy na grillu 😁 Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/9/#findComment-921005 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 29 Kwietnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #224 Opublikowano 29 Kwietnia 2024 Wpadnę, a tak szybko nie wypadnę 😜 Dziękuję bardzo za zaproszenie , kiedyś na pewno Was nawiedzę. Zaplanowałam przez to wolne front robót, nawet synuś ma przerzucić parę ton kostki granitowej, żeby mamusia miała miejsce na piec chlebowy. Ma się siłę przekonywania 😋 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/9/#findComment-921030 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 29 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij #225 Opublikowano 29 Kwietnia 2024 3 godziny temu, mamuśka napisał(a): Najlepszy jest jak jeszcze złapie temperaturę pokojową i się normalnie rozpływa Jaka jest - wg Ciebie - oznaka dojrzałości tego typu sera? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/9/#findComment-921031 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.