Jump to content

Recommended Posts

1 godzinę temu, mamuśka napisał(a):

Smacznego :D

Dziękuję za przepis z objaśnieniami :D

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Kochani, ja z pytaniem.

Stosowaliście do ogórków małosolnych, czy kiszonych soli warzonki?

Dzisiaj chciałam sobie zrobić ogóreczki na małosolne, zrobiłam zalewę z typową solą kamienną niejodowaną i na dole pojemnika były takie drobinki, jakby potłuczone na bardzo drobno skorupki jajek.

Taką drobinkę na spróbowanie do buzi wzięłam i chrzęściło na zębach i smaku soli nie miało, dlatego pomyślałam o soli warzonce. 

Pozdrawiam serdecznie :D

Ps. Żeby nie było że się lenię

Wyjęłam ze skorupek 2 kg orzechów włoskich. Patrzę na te pełne słoiki iiiiiiiiiiiii

Trzeba zrobić ciasto orzechowca. To ciasto dwa dni dojrzewa. te dwa dni będą ciężkie, bo będę jak krążownik chodzić przy lodówce.

Wyjście już mam, a co.

5 kg malin zamówiłam. Będą na środę rano to się machnie malinową chmurkę i cztery litery urosną :facepalm:

To jest po prostu piasek i resztki minerałów. Dlatego solankę z soli kamiennej robi się wcześniej i dopiero po jej odstaniu, zlewa się płyn zostawiając osad. Nie jest on jednak groźny dla zdrowia, a jedynie może chrzęścić w zębach. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Focaccia zrobiona, został ostatni kawałek , a blacha 30 x 38. 

W skali 1-10 to jej przyznaję 8.

Nawet syn co pomidorów nie je, focaccie jadł ze smakiem.

Orzechowca zrobiłam, teraz dwa dni czekania, a że jestem narwana :tongue: malinową chmurkę zrobiłam też.

Chmurkę robiłam z mrożonych malin to już dziś wieczorkiem można będzie spróbować. Gdybym robiła ze świeżych to do jutra by było trzeba poczekać z próbowaniem. Mrożonych nie rozmrażam. Wrzucam do gorącej galaretki, tylko stosuję inne proporcje w masie malinowej.

mms_img-1864422904.jpg

mms_img275924107 (1).jpg

mms_img-897555781 (1).jpg

• 3 weeks later...

Dziękuję za słowa uznania.

Ciasto z glazurą ja sama zrobiłam, a kwiatek to dzieło mojej Ani. W kwiatku ja tylko zrobiłam ciepłymi palcami dziurę w płatku :facepalm:.

Tak , czy tak kwiatek robiony pierwszy raz w życiu moim, czy Ani.

• 1 month later...

Dzisiaj mój "pociąg" ruszył w dwu tygodniową podróż.

W "wagonikach" szynka kulka, szynka z tłuszczykiem, karczek i polędwice (schab).

Do zamrażarki trafił płat mięsnego boczku. Boczek ma być parzony, a potem wędzony.mms_img-1463118419.thumb.jpg.884ed3600f4fff116fce797815aee6ad.jpg

Ps. Jutro o 11 mam dostać wyrok, czy będę miała w trybie pilnym operację. Może być tak, że mięsko będzie się peklować trzy, a nie dwa tygodnie 😡

Yerba, ja tak dla ścisłości. Po dwóch tygodniach mięso z zalewy wyjąć, opłukać pod bieżącą wodą i wsadzić do nowej zalewy o takim samym stężeniu % zalewy jakim była ta pierwsza zalewa.

Dobrze myślę ? 

Dziękuję za kciuki i rady.😘

Proponowałbym inne rozwiązanie:

Edited by Wirus
Można również obniżyć temp. w lodówce do gr. 0 st. (jeśli jest to możliwe) )i spokojnie te 3 tyg. wytrzyma
Pozdrawiam Wirus.

Dziękuję za rady.

Zostałam w domu, badania dodatkowe mam porobić. Przegwizdane nie raz mają kobiety.

W związku z tym jest duża szansa na wędzenie za dwa tygodnie. :frantics:

A dzisiaj to co lubię.

Karczek grillowany, opiekane ziemniaczki i surówka.

mms_img1825683512.jpg.bf92a46634586090e43ae61ac7901753.jpg

Nawet Beza spokój przy grillowaniu zachowała.mms_img-795408530.jpg.8894410e1b23b9c1d27738e811e3ae98.jpg

Wczoraj  kolejne moje urodziny.

Sama sobie dodatkowy prezent zrobiłam.mms_img-1744803044.thumb.jpg.3d67792429829f7fbcfe2e0f82fbabf1.jpg

Na pierwszy ogień to pójdzie.mms_img-1929171894.thumb.jpg.42db7185c00371545dcbd32d04eddd38.jpg

Moje młodsze dziecię kończy 12 października 18 lat.

Jakiś wyjątkowy tort trzeba zrobić.

Macie jakiegoś pomysła?

2 godziny temu, mamuśka napisał(a):

Halusiu cudo :clap:

Ten tort - urodzinowy był degustowany na Grzybozlocie.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Skrobię się po głowie, i skrobię co z tym tortem dla młodego.

I se wymyśliłam tort operę.

W mądrej książce jest:

- biszkopt z marcepanem i pistacjami niesolonymi (marcepanu nie cierpimy, solone pistacje uwielbiamy, ale jaki smak mają nie solone - może niezjadliwe, tak jak awokado)

- czekoladowy krem

- nasączenie kirschem (koło 40-50% bezbarwna wiśniówka)

- i na wierzch krem pistacjowy z niesolonych.

To wymyśliłam sobie tak (książka też tak podpowiada)

- biszkopt

- czekoladowy i kawowo-maślany krem

- nasączenie z kawy

Po bokach kawałki ciemnej temperowanej czekolady przewiązanej białą muchą.

Na wierzchu tortu postawić jakiegoś wygibasa z karmelu, albo z izomaltu.

1 godzinę temu, mamuśka napisał(a):

o wymyśliłam sobie tak (książka też tak podpowiada)

- biszkopt

- czekoladowy i kawowo-maślany krem

- nasączenie z kawy

Mamuska,biszkopt z migdalami, do nasaczenia syrop kawowy. Teraz 3-5 kawalki ciasta  musza byc cienutkie ciasto nasaczane syropen, nastepnie krem nastepnie czekoladowo-kawowy ganachei , koilejna warstwa ciasta -syrop-krem-ciasta -syro krem- ganache itd. Na wierzchu ciasto nasaczane.

Wstaw je do zamrazalnika na czas ab dobrze zesztywnial, dopiero wtedy daj koncowa warstwe dekoracyjna.

Jezeli robisz typowy Opera cakle to na wierzu powinien byc napis OPERA. Jesl;i to tort tylko a w srodku warstwy opery to robisz jaskakowiel sobie wymarzysz dekoracje.

Ciasta piecz osobno kazda layer. Migdaly pomoga Tobie utrzymac plaskosc i rownosc w ciescie( tylko badz pewna ,ze przed ieczeniem wyrownalas je bo tak jak polozysz ciasto tak sie upioecze).

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt)