Skocz do zawartości

Parzenie w szynkowarze bez woreczka.


Rekomendowane odpowiedzi

sądziłem ,że parzenie w piekarniku odbywa się bez udziału wody a polega na parzeniu poprzez ogrzane powietrze

W istocie, tego typu parzenie odbywa się bez bezpośredniego udziału wody. To znaczy, że wędliny są podwieszone lub leżą na blaszce. Jednak najlepiej jest na dno piekarnika dać brytfankę z wodą, która parując zwiększa znacząco przewodnictwo cieplne powietrza oraz przeciwdziała jakiemukolwiek wysychaniu. Poza tym, to nie pieczenie tylko parzenie, i tutaj aż się prosi para :wink: .

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1995-parzenie-w-szynkowarze-bez-woreczka/page/2/#findComment-91797
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 63
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

I wszystko jasne.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1995-parzenie-w-szynkowarze-bez-woreczka/page/2/#findComment-91821
Udostępnij na innych stronach

Jesli parzysz całe kawałki np. szynki lub golonki, możesz to robić bez niczego. Warunek - szynkowar całowicie zanurzasz we wrzacej wodzie i gotujesz :!: ok. 15 minut, potem temperaturę obniżasz do 80-82 st.C i parzysz do osiągnięcia wewnatrz temp. 68-70 st.C

Ważny jest sposób ułożenia mięsa. Pierwsza warstwa skóra do dna, a wierzchnia skóra w stronę pokrywki.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1995-parzenie-w-szynkowarze-bez-woreczka/page/2/#findComment-91823
Udostępnij na innych stronach

Mam jutro parzyć golonkę w całości,ale bez skóry w tym oto nowym szynkowarze.

 

I teraz pojawia się problem ,czy jeśli golonkę zapokuję bezpośrednio bez jakichkolwiek osłonek i zanużę szynkowar całkowicie w wodzie to czy sok z mięsa nie wycieknie i golonka nie będzie sucha.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1995-parzenie-w-szynkowarze-bez-woreczka/page/2/#findComment-91829
Udostępnij na innych stronach

Ja zawsze umieszczam wsad mięsny, jaki by nie był w folii ,właśnie z powodu obawy o brak 100% szczelności.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1995-parzenie-w-szynkowarze-bez-woreczka/page/2/#findComment-91833
Udostępnij na innych stronach

Napiszę tak jak radzą na innym forum.

Forme wsadzić do wody, tak głęboko jak się da, żeby tylko nie wypływała sam, a na wierzch formy wlać 1 cm wody lekko osolonej. Nie zapomnieć o podkładce pod formą żeby nie leżała bezpośrednio na dnie garnka.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1995-parzenie-w-szynkowarze-bez-woreczka/page/2/#findComment-91835
Udostępnij na innych stronach

Ja zawsze umieszczam wsad mięsny, jaki by nie był w folii ,właśnie z powodu obawy o brak 100% szczelności.

To jak to się ma do wypowiedzi Maxella?.Kto ma rację bo nie chcę eksperymentować .?

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1995-parzenie-w-szynkowarze-bez-woreczka/page/2/#findComment-91839
Udostępnij na innych stronach

To nie jest szynkowar do parzenia bez foli, woreczków czy osłonek sztucznych dużego kalibru. To jest urządzenie do nadawania kształtu wyrobom blokowym. Konieczna jakaś osłonka lub specjalne woreczki. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1995-parzenie-w-szynkowarze-bez-woreczka/page/2/#findComment-91847
Udostępnij na innych stronach

To nie jest szynkowar do parzenia bez foli, woreczków czy osłonek sztucznych dużego kalibru. To jest urządzenie do nadawania kształtu wyrobom blokowym. Konieczna jakaś osłonka lub specjalne woreczki. Pozdrawiam

A ja sparzę w tym szynkowarze bez użycia osłonki i bez "specjalnych" woreczków.

Założymy się :question:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1995-parzenie-w-szynkowarze-bez-woreczka/page/2/#findComment-91849
Udostępnij na innych stronach

To nie jest szynkowar do parzenia bez foli, woreczków czy osłonek sztucznych dużego kalibru. To jest urządzenie do nadawania kształtu wyrobom blokowym. Konieczna jakaś osłonka lub specjalne woreczki. Pozdrawiam

No i znów nie do końca się mogę z Tobą zgodzić.

Poczytaj to (lub minimum oglądnij obrazki) : http://www.grillsportverein.de/forum/raeuchern-und-wursten/noch-ein-kochschinken-von-zeus-121087.html

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1995-parzenie-w-szynkowarze-bez-woreczka/page/2/#findComment-91850
Udostępnij na innych stronach

A wiec odpowiedż koledze jak to zrobić i jak parzyć Wszyscy chętnie poczytamy . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1995-parzenie-w-szynkowarze-bez-woreczka/page/2/#findComment-91852
Udostępnij na innych stronach

A wiec odpowiedż koledze jak to zrobić i jak parzyć Wszyscy chętnie poczytamy . Pozdrawiam

Już to zrobiłem w zeszłym miesiącu: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4458

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1995-parzenie-w-szynkowarze-bez-woreczka/page/2/#findComment-91856
Udostępnij na innych stronach

Zanurzyć w wodzie do 3/4 wysokości i parzyć.

Bez foli i specjalnych woreczków.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1995-parzenie-w-szynkowarze-bez-woreczka/page/2/#findComment-91857
Udostępnij na innych stronach

Szczeze mówiąc miałem tą golonkę zapakować do osłonki poliamidowej dużego kalibru ,ale teraz to już zgłupiałem.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1995-parzenie-w-szynkowarze-bez-woreczka/page/2/#findComment-91858
Udostępnij na innych stronach

Jednak wykorzystano do nadania kształtu ale całemu elementowi a ja pisząc to myślałem o wyrobach blokowych mielonych . Przyznaję Tobie rację . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1995-parzenie-w-szynkowarze-bez-woreczka/page/2/#findComment-91860
Udostępnij na innych stronach

arkadiusz samo życie.

Jak masz osłonkę sparz tak jak radzi Dziadek i po problemie.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1995-parzenie-w-szynkowarze-bez-woreczka/page/2/#findComment-91861
Udostępnij na innych stronach

pytanko odemnie.

Jutro chcę zrobić eksperyment . Mięso z golonki , głowizny i nóżek chcę zapakować w folię i wcisnąć w butelki po mineralkach i do gara na stojąco.Czy nie będę musiał malować sufitu w kuchni na święta :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1995-parzenie-w-szynkowarze-bez-woreczka/page/2/#findComment-91869
Udostępnij na innych stronach

Zanurzyć w wodzie do 3/4 wysokości i parzyć.

Bez foli i specjalnych woreczków.

Miro na Twoją odpowiedzialność :wink:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1995-parzenie-w-szynkowarze-bez-woreczka/page/2/#findComment-91873
Udostępnij na innych stronach

Zanurzyć w wodzie do 3/4 wysokości i parzyć.

MIRO,- w kwestii formalnej : czy Arkadiusz nie musi całej zanurzać? Bo wydaje mi się że ta górna półkolista pokrywa jest wyżej od boków .Chyba że tak jak mówisz do 3/4 wys. boków i liczyć podczas parzenia na przewodnośc metalu,co ? POzdr.

 

[ Dodano: Nie Gru 13, 2009 1:14 am ]

i wcisnąć w butelki po mineralkach

Henio,- wypróbuj najpierw butelkę gorącą wodą z czajnika , bo ja kiedyś na działce chciałem potoknąć jakąs nie pamiętam po jakim napoju i wlałem gorącej wody z czajnika , to zrobiła się z niej mini.Może za gorąca woda,a nasze parzenie wytrzyma, nie wiem. Pozdrawiam.

Ale sprawdż.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1995-parzenie-w-szynkowarze-bez-woreczka/page/2/#findComment-91896
Udostępnij na innych stronach

wcisnąć w butelki po mineralkach i

Kluczową kwestią w poruszonym problemie jest typ tworzywa (materiału) z jakiego została wykonana butla.

W chwili obecnej tego typu wyroby mogą być produkowane z co najmniej kilku różnych typów polimerów. W zależności od tego mogą one być "dopuszczone" lub "zdyskwalifikowane" do tego typu aplikacji. Być może na dolnej części (dnie) uda się Panu znaleźć jeden z symboli: PE, PP, PC, PET, PVC.

 

Jeśli nie - należałoby dokonać identyfikacji tworzywa. Jeśli tak to:

PE - będzie mięknąć w tej temperaturze

PP - w porządku

PC - w porządku

PET - może się odkształcać

PVC - bardzo źle (migracja)

 

 

Źródło:

Artykuł ze Strony Głównej

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1995-parzenie-w-szynkowarze-bez-woreczka/page/2/#findComment-91899
Udostępnij na innych stronach

Zgadza się Bon Air,-tylko że na 9 butelek które tu mam,- tylko dwie są oznakowane.

Od mleka i po oleju,- PET. Pozostaje więc sprawdzenie wodą względnie poszukanie oznakowanej. PET,jak pisz - mogą się odkształcac, Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1995-parzenie-w-szynkowarze-bez-woreczka/page/2/#findComment-91914
Udostępnij na innych stronach

Serdeczne dzięki za podpowiedzi. Pewnego razu do butelki typu PET wlałem gorącą kawę i butla pod wpływem temperatury straciła obiętość (skurczyła się) i tak sobie pomyślałem że taki materiał to lepsze niż praski bo działa na boki równomiernie , a mięso i tak będzie w folii spożywczej , tylko czy siły działające nie wypchną mięsa od góry. Górę zasznuruję i "pożyjom uwidzim" kak Germańce gawariat :wink:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1995-parzenie-w-szynkowarze-bez-woreczka/page/2/#findComment-91923
Udostępnij na innych stronach

Zrobione. Butelka typu PET była kwadratowa . Robiłem biały salceson (włoski) Głowizna , małe golonki peklowane dwa dni . Ugotowałem w małej ilości wody tak by było tylko łatwiej oddzielić od kości. Dodałem przyprawy (pieprz czarny odrobina kminku i gałki muszkatołowej . Wymieszane jeszcze ciepłe i do woreczka włożonego do butelki. Zalałem rosołem tak by zostało ok. 3 cm. miejsca Woreczek tylko zakręcony bez wiązania. . Butelkę na końcu naciąłem z czterech stron i złożyłem jak karton. całość okleiłem taśmą samoprzylepną po dłuższej stronie ( taśma mocna na bazie materiału.

Do wysokiego garnka włożyłem na dno kratkę i szmatkę na środek butelka na stojąco i obłożona słoikami z resztą głowizny . Zalałem zimną wodą tak by koniec butelki wystawał i odpaliłem kuchnię .. Gdy woda miała temp 80 C zmniejszyłem płomień i tak trzymałem 45 min. Studzenie w zimnej wodzie i lodówka . Butelka zmniejszyła wymiary ok 2 cm.

 

Salcesonik idealny w krojeniu i smaku . Następnym razem dodam wątrobę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1995-parzenie-w-szynkowarze-bez-woreczka/page/2/#findComment-92154
Udostępnij na innych stronach

Henio - nie szkoda tych butelek. Nie lepiej ich wykorzystać na inne napoje . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1995-parzenie-w-szynkowarze-bez-woreczka/page/2/#findComment-92160
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.