EAnna Opublikowano 12 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 12 Grudnia 2009 sądziłem ,że parzenie w piekarniku odbywa się bez udziału wody a polega na parzeniu poprzez ogrzane powietrzeW istocie, tego typu parzenie odbywa się bez bezpośredniego udziału wody. To znaczy, że wędliny są podwieszone lub leżą na blaszce. Jednak najlepiej jest na dno piekarnika dać brytfankę z wodą, która parując zwiększa znacząco przewodnictwo cieplne powietrza oraz przeciwdziała jakiemukolwiek wysychaniu. Poza tym, to nie pieczenie tylko parzenie, i tutaj aż się prosi para :wink: . Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1995-parzenie-w-szynkowarze-bez-woreczka/page/2/#findComment-91797 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 12 Grudnia 2009 I wszystko jasne. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1995-parzenie-w-szynkowarze-bez-woreczka/page/2/#findComment-91821 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 12 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 12 Grudnia 2009 Jesli parzysz całe kawałki np. szynki lub golonki, możesz to robić bez niczego. Warunek - szynkowar całowicie zanurzasz we wrzacej wodzie i gotujesz :!: ok. 15 minut, potem temperaturę obniżasz do 80-82 st.C i parzysz do osiągnięcia wewnatrz temp. 68-70 st.CWażny jest sposób ułożenia mięsa. Pierwsza warstwa skóra do dna, a wierzchnia skóra w stronę pokrywki. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1995-parzenie-w-szynkowarze-bez-woreczka/page/2/#findComment-91823 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 12 Grudnia 2009 Mam jutro parzyć golonkę w całości,ale bez skóry w tym oto nowym szynkowarze. I teraz pojawia się problem ,czy jeśli golonkę zapokuję bezpośrednio bez jakichkolwiek osłonek i zanużę szynkowar całkowicie w wodzie to czy sok z mięsa nie wycieknie i golonka nie będzie sucha. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1995-parzenie-w-szynkowarze-bez-woreczka/page/2/#findComment-91829 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 12 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 12 Grudnia 2009 Ja zawsze umieszczam wsad mięsny, jaki by nie był w folii ,właśnie z powodu obawy o brak 100% szczelności. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1995-parzenie-w-szynkowarze-bez-woreczka/page/2/#findComment-91833 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 12 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 12 Grudnia 2009 Napiszę tak jak radzą na innym forum.Forme wsadzić do wody, tak głęboko jak się da, żeby tylko nie wypływała sam, a na wierzch formy wlać 1 cm wody lekko osolonej. Nie zapomnieć o podkładce pod formą żeby nie leżała bezpośrednio na dnie garnka. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1995-parzenie-w-szynkowarze-bez-woreczka/page/2/#findComment-91835 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 12 Grudnia 2009 Ja zawsze umieszczam wsad mięsny, jaki by nie był w folii ,właśnie z powodu obawy o brak 100% szczelności. To jak to się ma do wypowiedzi Maxella?.Kto ma rację bo nie chcę eksperymentować .? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1995-parzenie-w-szynkowarze-bez-woreczka/page/2/#findComment-91839 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 12 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 12 Grudnia 2009 To nie jest szynkowar do parzenia bez foli, woreczków czy osłonek sztucznych dużego kalibru. To jest urządzenie do nadawania kształtu wyrobom blokowym. Konieczna jakaś osłonka lub specjalne woreczki. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1995-parzenie-w-szynkowarze-bez-woreczka/page/2/#findComment-91847 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 12 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 12 Grudnia 2009 To nie jest szynkowar do parzenia bez foli, woreczków czy osłonek sztucznych dużego kalibru. To jest urządzenie do nadawania kształtu wyrobom blokowym. Konieczna jakaś osłonka lub specjalne woreczki. Pozdrawiam A ja sparzę w tym szynkowarze bez użycia osłonki i bez "specjalnych" woreczków. Założymy się :question: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1995-parzenie-w-szynkowarze-bez-woreczka/page/2/#findComment-91849 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 12 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 12 Grudnia 2009 To nie jest szynkowar do parzenia bez foli, woreczków czy osłonek sztucznych dużego kalibru. To jest urządzenie do nadawania kształtu wyrobom blokowym. Konieczna jakaś osłonka lub specjalne woreczki. PozdrawiamNo i znów nie do końca się mogę z Tobą zgodzić. Poczytaj to (lub minimum oglądnij obrazki) : http://www.grillsportverein.de/forum/raeuchern-und-wursten/noch-ein-kochschinken-von-zeus-121087.html Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1995-parzenie-w-szynkowarze-bez-woreczka/page/2/#findComment-91850 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 12 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 12 Grudnia 2009 A wiec odpowiedż koledze jak to zrobić i jak parzyć Wszyscy chętnie poczytamy . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1995-parzenie-w-szynkowarze-bez-woreczka/page/2/#findComment-91852 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 12 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 12 Grudnia 2009 A wiec odpowiedż koledze jak to zrobić i jak parzyć Wszyscy chętnie poczytamy . Pozdrawiam Już to zrobiłem w zeszłym miesiącu: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4458 Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1995-parzenie-w-szynkowarze-bez-woreczka/page/2/#findComment-91856 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 12 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 12 Grudnia 2009 Zanurzyć w wodzie do 3/4 wysokości i parzyć.Bez foli i specjalnych woreczków. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1995-parzenie-w-szynkowarze-bez-woreczka/page/2/#findComment-91857 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 12 Grudnia 2009 Szczeze mówiąc miałem tą golonkę zapakować do osłonki poliamidowej dużego kalibru ,ale teraz to już zgłupiałem. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1995-parzenie-w-szynkowarze-bez-woreczka/page/2/#findComment-91858 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 12 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 12 Grudnia 2009 Jednak wykorzystano do nadania kształtu ale całemu elementowi a ja pisząc to myślałem o wyrobach blokowych mielonych . Przyznaję Tobie rację . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1995-parzenie-w-szynkowarze-bez-woreczka/page/2/#findComment-91860 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 12 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 12 Grudnia 2009 arkadiusz samo życie.Jak masz osłonkę sparz tak jak radzi Dziadek i po problemie. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1995-parzenie-w-szynkowarze-bez-woreczka/page/2/#findComment-91861 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 12 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 12 Grudnia 2009 pytanko odemnie.Jutro chcę zrobić eksperyment . Mięso z golonki , głowizny i nóżek chcę zapakować w folię i wcisnąć w butelki po mineralkach i do gara na stojąco.Czy nie będę musiał malować sufitu w kuchni na święta :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1995-parzenie-w-szynkowarze-bez-woreczka/page/2/#findComment-91869 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 12 Grudnia 2009 Zanurzyć w wodzie do 3/4 wysokości i parzyć. Bez foli i specjalnych woreczków. Miro na Twoją odpowiedzialność :wink: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1995-parzenie-w-szynkowarze-bez-woreczka/page/2/#findComment-91873 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość technik Opublikowano 12 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 12 Grudnia 2009 Zanurzyć w wodzie do 3/4 wysokości i parzyć.MIRO,- w kwestii formalnej : czy Arkadiusz nie musi całej zanurzać? Bo wydaje mi się że ta górna półkolista pokrywa jest wyżej od boków .Chyba że tak jak mówisz do 3/4 wys. boków i liczyć podczas parzenia na przewodnośc metalu,co ? POzdr. [ Dodano: Nie Gru 13, 2009 1:14 am ] i wcisnąć w butelki po mineralkachHenio,- wypróbuj najpierw butelkę gorącą wodą z czajnika , bo ja kiedyś na działce chciałem potoknąć jakąs nie pamiętam po jakim napoju i wlałem gorącej wody z czajnika , to zrobiła się z niej mini.Może za gorąca woda,a nasze parzenie wytrzyma, nie wiem. Pozdrawiam. Ale sprawdż. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1995-parzenie-w-szynkowarze-bez-woreczka/page/2/#findComment-91896 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 13 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 13 Grudnia 2009 wcisnąć w butelki po mineralkach i Kluczową kwestią w poruszonym problemie jest typ tworzywa (materiału) z jakiego została wykonana butla. W chwili obecnej tego typu wyroby mogą być produkowane z co najmniej kilku różnych typów polimerów. W zależności od tego mogą one być "dopuszczone" lub "zdyskwalifikowane" do tego typu aplikacji. Być może na dolnej części (dnie) uda się Panu znaleźć jeden z symboli: PE, PP, PC, PET, PVC. Jeśli nie - należałoby dokonać identyfikacji tworzywa. Jeśli tak to: PE - będzie mięknąć w tej temperaturze PP - w porządku PC - w porządku PET - może się odkształcać PVC - bardzo źle (migracja) Źródło: Artykuł ze Strony Głównej Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1995-parzenie-w-szynkowarze-bez-woreczka/page/2/#findComment-91899 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość technik Opublikowano 13 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 13 Grudnia 2009 Zgadza się Bon Air,-tylko że na 9 butelek które tu mam,- tylko dwie są oznakowane. Od mleka i po oleju,- PET. Pozostaje więc sprawdzenie wodą względnie poszukanie oznakowanej. PET,jak pisz - mogą się odkształcac, Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1995-parzenie-w-szynkowarze-bez-woreczka/page/2/#findComment-91914 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 13 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 13 Grudnia 2009 Serdeczne dzięki za podpowiedzi. Pewnego razu do butelki typu PET wlałem gorącą kawę i butla pod wpływem temperatury straciła obiętość (skurczyła się) i tak sobie pomyślałem że taki materiał to lepsze niż praski bo działa na boki równomiernie , a mięso i tak będzie w folii spożywczej , tylko czy siły działające nie wypchną mięsa od góry. Górę zasznuruję i "pożyjom uwidzim" kak Germańce gawariat :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1995-parzenie-w-szynkowarze-bez-woreczka/page/2/#findComment-91923 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Straszny Opublikowano 14 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 14 Grudnia 2009 Henio, masz jeszcze tutaj : http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1544 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1995-parzenie-w-szynkowarze-bez-woreczka/page/2/#findComment-92125 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 14 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 14 Grudnia 2009 Zrobione. Butelka typu PET była kwadratowa . Robiłem biały salceson (włoski) Głowizna , małe golonki peklowane dwa dni . Ugotowałem w małej ilości wody tak by było tylko łatwiej oddzielić od kości. Dodałem przyprawy (pieprz czarny odrobina kminku i gałki muszkatołowej . Wymieszane jeszcze ciepłe i do woreczka włożonego do butelki. Zalałem rosołem tak by zostało ok. 3 cm. miejsca Woreczek tylko zakręcony bez wiązania. . Butelkę na końcu naciąłem z czterech stron i złożyłem jak karton. całość okleiłem taśmą samoprzylepną po dłuższej stronie ( taśma mocna na bazie materiału. Do wysokiego garnka włożyłem na dno kratkę i szmatkę na środek butelka na stojąco i obłożona słoikami z resztą głowizny . Zalałem zimną wodą tak by koniec butelki wystawał i odpaliłem kuchnię .. Gdy woda miała temp 80 C zmniejszyłem płomień i tak trzymałem 45 min. Studzenie w zimnej wodzie i lodówka . Butelka zmniejszyła wymiary ok 2 cm. Salcesonik idealny w krojeniu i smaku . Następnym razem dodam wątrobę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1995-parzenie-w-szynkowarze-bez-woreczka/page/2/#findComment-92154 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 14 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 14 Grudnia 2009 Henio - nie szkoda tych butelek. Nie lepiej ich wykorzystać na inne napoje . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1995-parzenie-w-szynkowarze-bez-woreczka/page/2/#findComment-92160 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.