Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

To i ja pokusiłem się o tę słoninkę.

bardzo ładnie wyszła ta gwiazda ze słoninki,napisz czy skóra była miekka na tyle aby

ją jeść

pozdrawiam

Marek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2015-s%C5%82onina-faszerowana/page/2/#findComment-58041
Udostępnij na innych stronach

napisz czy skóra była miekka na tyle aby

ją jeść

 

Wygląda na miękką.Jak jestem u szwagra na imprezie i robią boczek pieczony to już wiedzą, że skórka moja :grin: :lol:

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2015-s%C5%82onina-faszerowana/page/2/#findComment-58043
Udostępnij na innych stronach

Marek, skóra w tym przypadku nie jest miękka, trzebaby parzyć ją znacznie dłużej.

Ja parzyłem w temperaturze 75st.C do osiągnięcia wewnątrz 72st.C., co i tak z powodu dość dużej średnicy trwało bardzo długo (ponad 4 godz.).

 

Za to muszę przyznać, że skórka bardzo ładnie skleiła "łączenie" i nic się nie rozpada.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2015-s%C5%82onina-faszerowana/page/2/#findComment-58044
Udostępnij na innych stronach

Marek, skóra w tym przypadku nie jest miękka, trzebaby parzyć ją znacznie dłużej.

 

No popatrz Pan :rolleyes: A tak ładnie "szkliście" wygląda jak by miała się rozpływać w ustach.

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2015-s%C5%82onina-faszerowana/page/2/#findComment-58046
Udostępnij na innych stronach

Marek, skóra w tym przypadku nie jest miękka, trzebaby parzyć ją znacznie dłużej.

Ja parzyłem w temperaturze 75st.C do osiągnięcia wewnątrz 72st.C., co i tak z powodu dość dużej średnicy trwało bardzo długo (ponad 4 godz.).

to co że twarda,do kapuśniaku z nią,przyznam Ci że długo ja parzyłeś,no ale też

temp.była nie wysoka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2015-s%C5%82onina-faszerowana/page/2/#findComment-58049
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

To i ja pozwolę sobie podpiąć się pod temat " słoniny faszerowanej".Oto co wczoraj na prędce wykonałem.

 

Przygotowanie:

 

 

 

 

Po parzeniu

 

 

 

i efekt końcowy

 

 

Co do smaku to bardzo dobre.Co do wykonania to paski słoniny mogły by być cieńsze a słonina grubsza co dałoby lepszy efekt wizualny.Pomimo parzenia w temp.78°C do temp w środku 75°C skóra jest lekko twardawa.Wyrób nie był wędzony tylko parzony.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2015-s%C5%82onina-faszerowana/page/2/#findComment-121757
Udostępnij na innych stronach

co dałoby lepszy efekt wizualny.

Dla mnie efekt wizualny jest bardzo jadalny :smile:

 

Nie wybierasz się w okolice Lubomierza? podrzucił byś kawalątek :rolleyes: :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2015-s%C5%82onina-faszerowana/page/2/#findComment-121759
Udostępnij na innych stronach

No niestety nie ,ale zapraszam do siebie na degustację :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2015-s%C5%82onina-faszerowana/page/2/#findComment-121761
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Teraz trochę popracowałem artystycznie nad wyrobem i teraz wyszło coś takiego:

 

 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2015-s%C5%82onina-faszerowana/page/2/#findComment-136882
Udostępnij na innych stronach

Teraz trochę popracowałem artystycznie nad wyrobem

 

 

No i praca opłaciła się :clap:

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2015-s%C5%82onina-faszerowana/page/2/#findComment-136883
Udostępnij na innych stronach

Tak nie wiele do zmiany a jaki efekt :clap: :thumbsup:

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2015-s%C5%82onina-faszerowana/page/2/#findComment-136887
Udostępnij na innych stronach

Teraz trochę popracowałem artystycznie nad wyrobem i teraz wyszło coś takiego:

Rzeczywiście wygląd jest super. Smaku domyślam się :thumbsup: .

:clap: :clap:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2015-s%C5%82onina-faszerowana/page/2/#findComment-136888
Udostępnij na innych stronach

Ty masz zdolności Arkadiuszu :grin:

Piękna roladka, nie ukrywam ale na jeden plasterek mam ochotę :tongue:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2015-s%C5%82onina-faszerowana/page/2/#findComment-136893
Udostępnij na innych stronach

mowę mi odjęło normalnie :) obawiam się, że sama nigdy bym czegoś takiego nie zrobiła.

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2015-s%C5%82onina-faszerowana/page/2/#findComment-136902
Udostępnij na innych stronach

że sama nigdy bym czegoś takiego nie zrobiła

Spoko.Trening czyni mistrza.

 

nie ukrywam ale na jeden plasterek mam ochotę

A czemu tylko na jeden ?. :sad:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2015-s%C5%82onina-faszerowana/page/2/#findComment-136906
Udostępnij na innych stronach

Teraz trochę popracowałem artystycznie nad wyrobem i teraz wyszło coś takiego:

 

Qrcze, do mojej "Truskawki Ekstra %" nadaje się bardzo :thumbsup:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2015-s%C5%82onina-faszerowana/page/2/#findComment-136981
Udostępnij na innych stronach

A czemu tylko na jeden ?. :sad:

Arkadiuszu bo nie chciałam być zachłanna, a po drugie ja mało jadam :grin:

 

Qrcze, do mojej "Truskawki Ekstra %" nadaje się bardzo :thumbsup:

To może jeszcze do mojej z winogrona :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2015-s%C5%82onina-faszerowana/page/2/#findComment-136988
Udostępnij na innych stronach

Witam mam pytanko czy słonine trzeba zapeklować? A czy farsz tylko mielimy i dodajemy przypraw czy też trzeba zapeklować ? I czy najpierw wędzić czy parzyć ?Klasa 2 i 3 miesa to jakie części świnki ?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2015-s%C5%82onina-faszerowana/page/2/#findComment-137481
Udostępnij na innych stronach

  • 14 lat później...

Witam Kochani

Postanowiłem zrobić Słoninę faszerowana ale nie bardzo wiem jak się do tego zabrać, a mianowicie chodzi mi o peklowaniu sloniny, jak dlugo i w jakich proporcjach? Owinięcie gazą, czy chodzi o te pieluchy bawełniane? Z góry dziękuję i bardzo  Proszę o odpowiedź, pozdrawiam Robert

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2015-s%C5%82onina-faszerowana/page/2/#findComment-991275
Udostępnij na innych stronach

4 godziny temu, Swojskie wedliny napisał(a):

chodzi mi o peklowaniu sloniny

Słoninę solimy

 

4 godziny temu, Swojskie wedliny napisał(a):

Owinięcie gazą,

Tak gazą opatrunkową.

  • Upvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2015-s%C5%82onina-faszerowana/page/2/#findComment-991369
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.