Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

8 godzin temu, Grzewlod napisał(a):

jaki wpływ ma zjawisko meteorologiczne na zepsucie mięsa  ?

Mówimy o burzy.

Wielopokoleniowa praktyka wykazała, że burza działa stymulująco na rozwój bakterii kwasu mlekowego.

Najbrdziej widoczne jest to w mleku.

Potrafi się podkwasić już w strzykach wymion.

Osobiście nie spotkałam się z wyjaśnieniem tego zjawiska.

W czasie burzy wystepują wyładowania/jonizacja powietrza/ozon/niskie ciśnienie.

Jaki jest mechanizm przyśpieszonego zakwaszania - tego nie wiem.

Jednak nie można temu zaprzeczyć.

 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20329-farsz-na-kie%C5%82bas%C4%99/page/2/#findComment-880023
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 51
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

7 godzin temu, EAnna napisał(a):

tego nie wiem

Wiesz😄

7 godzin temu, EAnna napisał(a):

/ozon/

:clap:

Przyśpiesza wiele procesów , a nawet korozję metali. 

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20329-farsz-na-kie%C5%82bas%C4%99/page/2/#findComment-880067
Udostępnij na innych stronach

16 godzin temu, wróbel75 napisał(a):

Pozwól że ja jednak będę chował rosół przed burzą do lodówki.

👍

16 godzin temu, wróbel75 napisał(a):

No a przynajmniej do czasu zanim poczytam te wywody.

Bardzo się cieszę, że w końcu zaczniesz czytać publikacje zamieszczane przez Administrację. Jesteśmy na najbardziej merytorycznym Forum w Polsce dotyczącym przetwórstwa mięsnego. Nasze wyroby wykonujemy tradycjonalnie z zachowaniem zasad technologii wiec jak zapewne wiesz informacja zawarta w artykułach zamieszczanych na forum opiera się na wiedzy naukowej. Sprawa prosta odpowiedź na te i inne zagadnienia znajdziesz na forum wystarczy tylko poszukać z tym nie będziesz miał zapewne problemu.

12 godzin temu, MariuszB napisał(a):

Spadek ciśnienia atm. również do tego się przyczynił.

Nie ma znaczenia w tym procesie. 

 

10 godzin temu, Damianfoto91 napisał(a):

Proszę znawców tematu o podanie jaka jest prawidłowa kolejność bo rozbieżności są ogromne.

Nie ma żadnej rozbieżności każdy z procesów ma te same działanie prowadzący do zepsucia produktu, fermentacja oraz zanieczyszczająca mikroflora, przetrwalniki bakterii, grzyby i wiele innych. Nie jest, aż tak źle jest dużo naturalnych przypraw, które poza wpływem na kształtowanie smaku zapobiegaj utlenianiu, konserwują itd. natomiast cenne związki występujące w przyprawach roślinnych posiadają substancje biologicznie czynne mające pozytywny wpływ zdrowotny itd......

Wiedza nt. przypraw ich właściwości, zastosowania znajduje się na forum szukamy czytamy wtedy świat staje się łatwiejszy😉.

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20329-farsz-na-kie%C5%82bas%C4%99/page/2/#findComment-880085
Udostępnij na innych stronach

9 godzin temu, EAnna napisał(a):

W czasie burzy wystepują wyładowania/jonizacja powietrza/ozon/niskie ciśnienie.

Dodałbym jeszcze zmiany temperatury, natomiast moim zdanie nie ma to żadnego wpływu na nagłe zepsucie mięsa.  

9 godzin temu, EAnna napisał(a):

Wielopokoleniowa praktyka wykazała, że burza działa stymulująco na rozwój bakterii kwasu mlekowego.

Zastanówmy się jak szybko namnażają się bakterie kwasu mlekowego nawet jak stworzymy idealne warunki. Zakładając, że podczas burzy powstają takie warunki to czy godzina wystarczy aby tak szybko wywołać fermentację skoro mięso przetrzymujemy zwyczajowo w chłodnym miejscu pomijam warunki chłodnicze. 

9 godzin temu, EAnna napisał(a):

Jaki jest mechanizm przyśpieszonego zakwaszania - tego nie wiem.

Wiemy, stworzenie odpowiednich warunków odpowiednie dożywienie oraz wysoka temp. do max 50C wtedy potrzeba 4-5h.

9 godzin temu, EAnna napisał(a):

Jednak nie można temu zaprzeczyć.

Nie można tego w żaden sposób potwierdzić nie ma na to żadnych badań więc na tą chwilę jest to tylko teoria.

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20329-farsz-na-kie%C5%82bas%C4%99/page/2/#findComment-880095
Udostępnij na innych stronach

Więc jaka jest przyczyna? .... i dlaczego jej nasilenie następuje podczas burzy?

  • Upvote 1

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20329-farsz-na-kie%C5%82bas%C4%99/page/2/#findComment-880117
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, MariuszB napisał(a):

Więc jaka jest przyczyna? .... i dlaczego jej nasilenie następuje podczas burzy?

Ludowe mądrości,  że burza zepsuła mleko, rosół przekazywane przez babcie są nie tylko w Polsce, winy był ozon, elektryczność itd. (burza). Do tej pory wierzy w to wiele ludzi choć nie ma na ten temat żadnych badań naukowych. Kilka lat temu przyjaciel „mocno” się uśmiechną jak taką ludową teorię mu przedstawiłem.  Jego „typowy” uśmiech był dla mnie znakiem by zgłębić wiedzę.  

Zupa lub mleko mogą zepsuć się w czasie burzy, jednak sama burza nie ma na to żadnego wpływu. Kwaśny smak zepsutego rosołu, mleka, mięsa powstaje, gdy w żywności namnożą się bakterie. Mikroby rozmnażają się najszybciej, gdy jest gorąco i wilgotno np. w upalny dzień. Jeśli zatem zdarzy się, że mleko lub rosół zepsują się w burzową pogodę, to winne są upały, a nie warunki atmosferyczne jakie powoduje sama burza. Często gęsto sami przyczyniamy się do szybkiego psucia się produktów popełniając błędy: pozostawiamy rosołu lub innej zupy poza lodówką w czasie upałów, pozostawiamy w wywarze ugotowanych warzyw które kwaśnieją najszybciej.  Jeśli zupa zakisła, to najprawdopodobniej za późno lub nieskutecznie ją schłodziliśmy, winni jesteśmy my sami, a nie burza. Zaraz  po ugotowaniu zostawiamy zupę do ostygnięcia na ciepłej kuchence na dodatek pod przykryciem sami stwarzamy warunki dla bakterii. Zupę należy jak najszybciej ostudzić, wstawiając garnek do zimnej wody itd.. Można też rozlać do mniejszych naczyń dzięki czemu szybciej wystygnie należy również wyjąć jak najszybciej warzywa. Wniosek jest jeden postępujmy z żywnością jak należy (warunki chłodnicze) wtedy nie będziemy mieli „przygód”.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20329-farsz-na-kie%C5%82bas%C4%99/page/2/#findComment-880152
Udostępnij na innych stronach

Grzewlod, ja to wszystko rozumiem co napisałeś ale... (prawie zawsze jest jakieś ale🙂)

Gdy przychodzą upały,  to mam rozumieć że prawie zawsze postępuję z żywnością "jak należy" a tylko w "burzowe dni" popełniam błąd?

U mnie zawsze ta przysłowiowa zupa stoi na kuchence/szafce i zawsze tam stała (od pokoleń, -ale nie ta sama). Nie mówimy teraz o tym czy to jest dobre/poprawne czy nie. Od zawsze w tych zupach bywają lub nie warzywa (zależy od rodzaju zupy) i dlaczego baardzo rzadko zupa kisła w "normalnych" upalnych dniach, natomiast w "burzliwe" dni to zjawisko występuje znacznie częściej?

Przecież nie zmienia człowiek nawyków z dnia na dzień.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20329-farsz-na-kie%C5%82bas%C4%99/page/2/#findComment-880168
Udostępnij na innych stronach

6 minut temu, smoky91 napisał(a):

Ale ten temat się rozwinął :) :D

Przywykniesz 🙂

5 minut temu, BazylWidzew napisał(a):

A na Mazurach wichura szaleje;)

A zupę schowałeś? 😆

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20329-farsz-na-kie%C5%82bas%C4%99/page/2/#findComment-880169
Udostępnij na innych stronach

15 minut temu, wróbel75 napisał(a):

Grzewlod, ja to wszystko rozumiem co napisałeś ale... (prawie zawsze jest jakieś ale🙂)

Wróbelku nie wiem co Tobie odpisać nie siedzę w mięsie, mleku czy zupie i nie wiem jakie pożywki/warunki zapewniłeś w danym produkcie bakterią w czasie a, że wystąpiła  burza to zbieg okoliczności.  Jak chcesz się przekonać to podczas burzy wywal kawał mięsa z lodówki na stół zobaczysz, że o dziwo nie zakisło.  Chyba tyle z mojej strony.

 

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20329-farsz-na-kie%C5%82bas%C4%99/page/2/#findComment-880172
Udostępnij na innych stronach

17 minut temu, BazylWidzew napisał(a):

A na Mazurach wichura szaleje;)

 

12 minut temu, wróbel75 napisał(a):

A zupę schowałeś? 😆

Zostaw zupę nagotujesz innej, chroń dobro natury miody😉👍.

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20329-farsz-na-kie%C5%82bas%C4%99/page/2/#findComment-880174
Udostępnij na innych stronach

Fajny Grzewlod wykład lecz nie zgodzę się z nim choć nie potrafię tego uzasadnić i udowodnić.... mamy następne nie potwierdzone teorie ponieważ latem jest gorąco i jakoś nic mi nie skisło, ale za to kilka razy miałem problem po burzy.... ale to tylko moje życiowe doświadczenia na przestrzeni kilkudziesięciu lat i nikt nie musi z nią zgodzić 😉

 

Nie potrafimy udowodnić co tak naprawdę "wspomaga" proces kiśnięcia, tym bardziej że ze schłodzeniem wszystkich potraw postępuję zawsze tak samo, czyli gar do zimnej wody, a po szybkim ostygnięciu gar do lodówki.... zresztą nieważne czy to zabobony, przesądy i wiejskie gusła, ważne aby nam nie skisło 😁

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20329-farsz-na-kie%C5%82bas%C4%99/page/2/#findComment-880180
Udostępnij na innych stronach

Nie jestem Naukowcem czy Biochemikiem ale Polacy uwielbiają statystyki 🙂

Statystycznie w mojej rodzinie najwięcej zup skisło w burzowe dni. Dlaczego tak się dzieje?-nie wiem, ale musi być coś co na to wpływa.

6 minut temu, Grzewlod napisał(a):

nie wiem jakie pożywki/warunki zapewniłeś w danym produkcie bakterią w czasie a, że wystąpiła  burza

Takie same jak w inne dni (upalne czy zimowe), to znaczy ugotowana zupa i zostawiona na kuchence/szafce. A co i dlaczego zachodziło wewnątrz niej po prostu nie wiem.

8 minut temu, Grzewlod napisał(a):

to zbieg okoliczności.

Nie wierzę w zbiegi okoliczności

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20329-farsz-na-kie%C5%82bas%C4%99/page/2/#findComment-880181
Udostępnij na innych stronach

6 minut temu, BazylWidzew napisał(a):

Zupę to właśnie spożywam, Żywiec się nazywa:D

No to nie powinno skisnąć - nie zdąży 😆

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20329-farsz-na-kie%C5%82bas%C4%99/page/2/#findComment-880183
Udostępnij na innych stronach

Są na tym świecie rzeczy które się fizjologom nie śniły

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20329-farsz-na-kie%C5%82bas%C4%99/page/2/#findComment-880188
Udostępnij na innych stronach

6 godzin temu, Grzewlod napisał(a):

Nie można tego w żaden sposób potwierdzić nie ma na to żadnych badań więc na tą chwilę jest to tylko teoria.

Można to twierdzenie odwrócić:

Brak badań ani nie potwierdza, ani nie zaprzecza istnieniu zjawiska.

Jest jeszcze coś takiego jak dobra praktyka.

Dlatego podtrzymuję moją i nie tylko moją obserwację co do przyśpieszonego kwaśnienia w warunkach burzowych.

4 godziny temu, Grzewlod napisał(a):

Ludowe mądrości,  że burza zepsuła mleko, rosół przekazywane przez babcie są nie tylko w Polsce, winy był ozon, elektryczność itd. (burza). Do tej pory wierzy w to wiele ludzi choć nie ma na ten temat żadnych badań naukowych. Kilka lat temu przyjaciel „mocno” się uśmiechną jak taką ludową teorię mu przedstawiłem.  Jego „typowy” uśmiech był dla mnie znakiem by zgłębić wiedzę.  

Zgłębienie wiedzy rozumiem jako zapoznanie się z badaniami (a ich nie ma) lub samodzielne ich wykonanie.

Jak zatem doszedłeś do prezentowanej konkluzji?

"Obśmianie" (obserwacji praktyków) jest raczej elementem persfazji w przypadku braku rzetelnych argumentów.

Brak badań nie jast argumentem :no:

Przez lata brałam wysokiej jakości mleko prosto po udoju. Było ciepłe i od razu czuć było kwasem........ tylko i wyłacznie przed burzą. Gospodyni zazwyczaj o tym uprzedzała.

Dlatego argumentacja kol. Grzegorza o innych przyczynach tego zjawiska nie trafia do mojego przekonania.

Może takie badania (np. o wpływie ozonu na rozrost flory bakteryjnej) są, tylko o nich nie wiemy? Być może mleczarze coś o tym wiedzą?

 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20329-farsz-na-kie%C5%82bas%C4%99/page/2/#findComment-880190
Udostępnij na innych stronach

59 minut temu, EAnna napisał(a):

Zgłębienie wiedzy rozumiem jako zapoznanie się z badaniami (a ich nie ma) lub samodzielne ich wykonanie.

Jak zatem doszedłeś do prezentowanej konkluzji?

Badań w kierunku wpływu burzy nie ma, ale idąc dalej czemu ludzie myślą że burza ma wpływ na kiśnienie to badania są tylko nie : fizyków, chemików, biologów ale psychologów i jest to wytłumaczalne.

Badania psychologiczne wykazały bowiem, że bardzo często zapamiętujemy tylko te fakty, które pasują do naszych przekonań. Jest to tzw. efekt potwierdzenia (ang. confirmation bias). Jeśli np. ktoś uważa, że jest kiepskim kucharzem, to łatwiej przypomni sobie sytuacje, gdy coś przypalił lub przesolił niż te, gdy potrawa się udała, nawet jeżeli obiektywnie patrząc było ich mniej więcej tyle samo. W eksperymencie badano chorych na artretyzm, porównując ich objawy z warunkami pogodowymi. Niemal wszyscy pacjenci twierdzili, że napady choroby były skorelowane z pogodą, choć w rzeczywistości żadnej korelacji nie było. Innymi słowy, jeśli wierzymy w kwaśnienie mleka czy rosołu w burzowe dni, z pewnością zapamiętamy wszystkie tego typu sytuacje, bo potwierdzają nasze przekonania. Ale jeśli zdarzy się burza, podczas której nic się nie zepsuje, szybko o tym zapomnimy. W rezultacie będzie nam się wydawało, że tych pierwszych sytuacji jest dużo więcej. Im częściej słyszymy jakąś opinię, tym łatwiej w nią wierzymy, mimo braku dowodów. Tak jak pisałem drążyłem ten temat, to co wyjaśnili psychologowie do mnie dociera.

59 minut temu, EAnna napisał(a):

"Obśmianie" (obserwacji praktyków) jest raczej elementem persfazji w przypadku braku rzetelnych argumentów.

Proszę nie insynuować z mojej strony braku szacunku z nikogo się nie obśmiewam wręcz przeciwnie staram się wyjaśnić temat.

59 minut temu, EAnna napisał(a):

Przez lata brałam wysokiej jakości mleko prosto po udoju. Było ciepłe i od razu czuć było kwasem - tylko i wyłacznie przed burzą. Gospodyni zazwyczaj o tym uprzedzała.

 

Należało się zastanowić czemu tak było, czemu tak się dzieje może jest to do wytłumaczenia ?

 

Ten argument do mnie nie przemawia pozwolisz, że będę miał Swoje zdanie w tym temacie. Nie każdy musi się ze mną zgadzać.  Myślę, że z mojej strony wszystko zostało już powiedziane a każda osoba czytająca temat wyrobi sobie własne zdanie.   

 

 

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20329-farsz-na-kie%C5%82bas%C4%99/page/2/#findComment-880208
Udostępnij na innych stronach

Ja nie wierze w gusla i cuda ale w czasie burzy w tym roku rosol mi skisl praktycznie jeszcze goracy , burze w Szwecji nie sa tak czesto jak w Pl. Ale z Polski tez pamietam jak burza czy akurat przypadek ze mieso na pasztet w lodowce skisl ,flaki czy rosol .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20329-farsz-na-kie%C5%82bas%C4%99/page/2/#findComment-880211
Udostępnij na innych stronach

Grzewlod, większość co piszesz jest (chyba) przepisane z artykułu do którego linka sam wstawiłem (pierwszy-lepszy z neta). Wierzysz że to prawda. No to ja zacytuję jego końcówkę:

Psychologowie wskazują też, że im częściej słyszymy jakąś opinię, tym łatwiej w nią wierzymy, nawet mimo braku dowodów. Przykładem może być nieprawdziwe zdanie „Wielki Mur Chiński jest widoczny gołym okiem z kosmosu” – powtarzane od tak dawna, że wiele osób uznaje to za fakt. Możliwe więc, że z wpływem burzy czy piorunów na kwaśnienie żywności jest tak samo.

 

Możliwe nie oznacza z "całą pewnością"

Edytowane przez wróbel75

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20329-farsz-na-kie%C5%82bas%C4%99/page/2/#findComment-880213
Udostępnij na innych stronach

2 minuty temu, L.Przemek napisał(a):

W burzową pogodę zwłoki ludzkie szybciej ulegają rozkładowi. Dlaczego?

Też o tym pomyślałem, ale bez badań się nie wychylałem. 🙂

Testy też ciężko wykonać 😆

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20329-farsz-na-kie%C5%82bas%C4%99/page/2/#findComment-880259
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.