Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Teoretycznie kaszankę parzymy w 75stC

Osobiście nie stosuję tej metody, ponieważ to jest moczenie kaszanki. Ja stosuję starą metodę 85stC. Metoda ta jest lepsza, dlatego że wytraca lepsze smaki i mniejsze prawdopodobieństwo skiśnięcia. Cebule dodaje na dwa sposoby podsmażana lub parzona w kotle.

Pozdrawiam

„Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.”

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/4/#findComment-22418
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 245
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Witam

Kempes-nie wiem co mi brakuje do smaku,dlatego dywaguję.

użyłem do wyrobu

1kg kaszy

2kg podgardla

04kg płucek

majeranek ,sól,pieprz,cebula i warzywa do rosołu

1 ltr krwi

ugotowane,wymieszane,napychanie i parzenie zgodnie z zaleceniami,i...cos brak

AndrzejK pisze "do gotowania mięsa używam minimalnej ilości wody ...

pytanie ?to skąd bierze rosół na taką ilość kaszy?z kostki rosołowej?

 

Dziadek używa b.dużo rodzajów mięs do wyrobu kaszanki i może w tym jest ta

tajemnica dobrego smaku

pozdrawiam :question:

żyć aby jeść,czy jeść aby żyć-oto jest dylemat.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/4/#findComment-22635
Udostępnij na innych stronach

jeszcze jednopytanie

kiedy solimy krew,bo spotkałem się w opisach z takim okresleniem,że krew dodajemy soloną

żyć aby jeść,czy jeść aby żyć-oto jest dylemat.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/4/#findComment-22636
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

jurek52 . Jeżeli możesz to zobacz na moje ostatnie zdjęcia . Jest to garnek 60 litrowy mięsko na wyroby podrobowe z całej świnki . Wody i tak było może z 20 litrów albo więcej . Ja np jak wybiorę rosół do parzenia kaszy to dolewam znowu wody . W reszcie wody przecież parzę wyroby . W moim przypadku gdy bym miał zrobić tyle rosołu z kostek rosołowych to bym musiał ganiać pół dnia po sklepach bo w jednym by zabrakło kostek :lol:

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/4/#findComment-22639
Udostępnij na innych stronach

Dziadek używa b.dużo rodzajów mięs do wyrobu kaszanki i może w tym jest ta

tajemnica dobrego smaku

Chyba znalazłeś odpowiedź na pytanie. Kaszanka to taki wyrób, który lubi różne dodatki mięsne.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/4/#findComment-22686
Udostępnij na innych stronach

a mnie udało się ostatnio tak zrobić, że użytą wodę do gotowania wkładu mięsnego do kaszanki zamienioną później w rosół użyłem w całości /bo tak akurat pasowało ilościowo litry/kg kaszy / rosół był ''mocny'', a do parzenia musiałem użyć czystej wody i nie udało się na takiej cienkiej wodzie zrobić pysznego barszczyku zwanego u nas ''barszcz na kiszczance''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/4/#findComment-22800
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Oto przepis z Wielkopolski na "Kiszczonkę"

 

Wziąć 1,5l kiszczonki,tj. wywaru,w którym gotowano kaszankę , i dodać do niego przesianą mąkę rozmieszaną w mleku. Zagotować , a następnie przyprawić solą i majerankiem .

Podawać z krojonymi kluskami lub ziemniakami.

Zupę tę zwykle przyrządzano na wsi wielkopolskiej raz lub dwa razy do roku przy okazji świniobicia . Przepis - Kuchnia wielkopolska

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/4/#findComment-22827
Udostępnij na innych stronach

A to moje "wariacje" na temat kaszanki:

2 kg mięsa gotowanego(golonka, boczek, podgardle, okrawki szynki, łopatki)

0,8 kg. kaszy gryczanej

1,1 l. rosolu z gotowanego mięsa

0,1 kg. skwarek ze słoniny namoczonych w rosole

0,5 l. krwi

0,2 kg. wątroby wieprzowej

2 średnie cebule

5-7 g. majeranku

2-3 g. pieprzu

1,5 g. ziela angielskiego

70 g. soli(część użyć do gotowania mięsa

Wątrobę zesmażam razem z cebulą. Ładne mięso kroję w kostkię 1x1cm. a pozostałe mielę przez sitko 2-4 mm. Reszta wykonania jak każda inna...

Część mięsa zastępuję płuckami jak akurat mam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/4/#findComment-22833
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Cześć :)

Zachęcony drobnym sukcesem z salesonem, bedą w posiadaniu zapasu krwi od Miro i dobrym słowem od Marka z Bielska w dni wczorajszym podjąłem próbę zrobienia kaszanki.

Do gotowania trafiły:

- połówka świńskiej głowy

- nerka

- serce

- przełyk

- wątróbka (nie gotowana a parzona)

 

Wszystko prócz watróbki gotowane do miekkości. Ponieważ posiadam tylko małego zelmera 5, wszystko jak leci wszystko zmielone przez siatkę 5 mm, na to wyłożona gorąca kasza, a na kaszę wylana krew (300 ml). Potem juz tylko mieszanie i przyprawy + podsmarzona cebula i nabijanie do jelit. Ponieważ nie mam zbytniej wprawy kaszanka byłą rozciapana po całej kuchni.

Dzięki forum wiem jak okręcać pętka i wiązać je w parki (czwórki?)? Dla pewności zastosowałem jeszcze sznurek który również służył do wyjmowania kaszanki z parzenia. Co ważne, żadna kaszanka mi nie pekła :)

 

Fotka gotowego wyrobu:

http://www.man.pl/~bielok/grafika/obraz017_a.jpg

 

Cały wyrób o wadze poniżej 3 kg, ale traktowałem to jako eksperyment, który jest całkiem smakowity. Następnym razem dam nieco więcej kaszy - tym razem poszło jej niewiele gdyż miałem w domku tylko 200 gr.

pozdrawiam

bielok

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/4/#findComment-32259
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Kaszankę robię podobnie jak wszyscy z tym, że bazuję na perłowej, mazurskiej grubej, trochę pęczaku i czasami dodaję trochę ryżu.Reszta mielona na sitku 4(wszystko).

Dodam, że ja mrożę kaszankę po odparzeniu ze względu na dodawanie w czasie produkcji paru zmielonych maszynką ziemniaków - od kiedy dodaję ziemniaki zmielolne wydaje mi się lepsza tylko ten właśnie problem, że jak kiedyś zamroziłem bez odparzania to chyba przez ziemniaki nabrała goryczy i teraz zawsze odparzam i do zamrażary.

Wyjęta kasznka z zamrażarki i podgrzana w piekarniku.Smakuje jak świeża bezpośrednio po zrobieniu.

 

 

A tak wyglądały resztki kaszanki po pieczeniu w piekarniku w grubych kiszkach bezpośrednio po produkcji.

 

Pozdrawiam.

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/4/#findComment-32260
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Dla smakoszy i nie tylko , nie zapominajcie o tym że na kaszy gryczanej lub chociaż na jej części kaszanka jest również wspaniała . Można za eksperymentować .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/4/#findComment-32263
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Dla smakoszy i nie tylko , nie zapominajcie o tym że na kaszy gryczanej lub chociaż na jej części kaszanka jest również wspaniała . Można za eksperymentować .

Na pewno masz rację.Będę musiał kiedyś się przełamać i dodać gryczanej pomimo

wspomnień z "dawnej epoki" i żywienia się w czasach szkolnych w barach gdzie jednym z głównych dodatków była gryczana :grin:

 

Pozdrawiam.

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/4/#findComment-32264
Udostępnij na innych stronach

Będę musiał kiedyś się przełamać i dodać gryczanej pomimo

wspomnień z "dawnej epoki" i żywienia się w czasach szkolnych w barach gdzie jednym z głównych dodatków była gryczana :grin:

Ale w wersji palonej, a zrób z białej gryczanej - mniam mniam :lol:

pozdrówka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/4/#findComment-32275
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Marek . Jak to pisze kempes w jakiej wersji kasza palona -brązowa czy biała .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/4/#findComment-32285
Udostępnij na innych stronach

Szczerze mówiąc kiedyś zdziwiłem się że nie w całej Polsce znana jest kaszanka na gryczanej :blush: :shock:

osobiście wolę tylko z białej, choć z mieszanej też jest dobra, tylko za to dodaje roboty z parzeniem bo trzeba je raczej osobno przygotowywać ze względu na różne czasy mięknięcia

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/4/#findComment-32286
Udostępnij na innych stronach

Ja robie kaszanke 80% kaszy gryczanej a 20% jeczmiennej po mojemu superrrrr

moze na Slasku to normalne bo to nie kaszanka tylko krupniok, a dodaje cebule taka gotowa co dodaje sie do hamburgeröw tez wychodzi ok i szybciej .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/4/#findComment-32287
Udostępnij na innych stronach

trzeba je raczej osobno przygotowywać ze względu na różne czasy mięknięcia

Nie tylko czasy parzenia są różne. Do parzenia kaszy gryczanej dodaje się 1,5 krotność wody (rosołu), do jęczmiennej 2 krotność wody w stosunku do objętości kaszy.

Kasza gryczana niepalona dostarczana jest do sprzedaży wyłącznie ładna, w pierwszym gatunku. Powinna być przechowywana w przewiewnych opakowaniach bo dość łatwo ulega zepsuciu. Kasza ta odznacza sie wysokimi walorami odżywczymi.

Do palenia przeznacza się wszystkie gatunki i często miesza. Palenie zapewnia kaszy trwałość ale bardzo zmienia jej smak i redukuje wartość odżywczą. Dlatego kasza palona dostępna jest wszędzie i jest tańsza od surowej. Powyższy wykład o kaszy zrobił mi uprzejmy dostawca kaszy; wiadomości zdobył od producenta.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/4/#findComment-32292
Udostępnij na innych stronach

chodziło mi o kaszę gryczaną paloną oraz niepaloną :blush:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/4/#findComment-32293
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.