SZCZEPAN Opublikowano 19 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 19 Listopada 2007 WitamTeoretycznie kaszankę parzymy w 75stCOsobiście nie stosuję tej metody, ponieważ to jest moczenie kaszanki. Ja stosuję starą metodę 85stC. Metoda ta jest lepsza, dlatego że wytraca lepsze smaki i mniejsze prawdopodobieństwo skiśnięcia. Cebule dodaje na dwa sposoby podsmażana lub parzona w kotle.Pozdrawiam Cytuj „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/4/#findComment-22418 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurek52 Opublikowano 21 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 21 Listopada 2007 WitamKempes-nie wiem co mi brakuje do smaku,dlatego dywaguję.użyłem do wyrobu1kg kaszy2kg podgardla04kg płucekmajeranek ,sól,pieprz,cebula i warzywa do rosołu1 ltr krwiugotowane,wymieszane,napychanie i parzenie zgodnie z zaleceniami,i...cos brakAndrzejK pisze "do gotowania mięsa używam minimalnej ilości wody ... pytanie ?to skąd bierze rosół na taką ilość kaszy?z kostki rosołowej? Dziadek używa b.dużo rodzajów mięs do wyrobu kaszanki i może w tym jest ta tajemnica dobrego smakupozdrawiam :question: Cytuj żyć aby jeść,czy jeść aby żyć-oto jest dylemat. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/4/#findComment-22635 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurek52 Opublikowano 21 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 21 Listopada 2007 jeszcze jednopytanie kiedy solimy krew,bo spotkałem się w opisach z takim okresleniem,że krew dodajemy soloną Cytuj żyć aby jeść,czy jeść aby żyć-oto jest dylemat. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/4/#findComment-22636 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 21 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 21 Listopada 2007 Witam jurek52 . Jeżeli możesz to zobacz na moje ostatnie zdjęcia . Jest to garnek 60 litrowy mięsko na wyroby podrobowe z całej świnki . Wody i tak było może z 20 litrów albo więcej . Ja np jak wybiorę rosół do parzenia kaszy to dolewam znowu wody . W reszcie wody przecież parzę wyroby . W moim przypadku gdy bym miał zrobić tyle rosołu z kostek rosołowych to bym musiał ganiać pół dnia po sklepach bo w jednym by zabrakło kostek :lol: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/4/#findComment-22639 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 21 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 21 Listopada 2007 Dziadek używa b.dużo rodzajów mięs do wyrobu kaszanki i może w tym jest ta tajemnica dobrego smakuChyba znalazłeś odpowiedź na pytanie. Kaszanka to taki wyrób, który lubi różne dodatki mięsne. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/4/#findComment-22686 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 22 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 22 Listopada 2007 a mnie udało się ostatnio tak zrobić, że użytą wodę do gotowania wkładu mięsnego do kaszanki zamienioną później w rosół użyłem w całości /bo tak akurat pasowało ilościowo litry/kg kaszy / rosół był ''mocny'', a do parzenia musiałem użyć czystej wody i nie udało się na takiej cienkiej wodzie zrobić pysznego barszczyku zwanego u nas ''barszcz na kiszczance'' Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/4/#findComment-22800 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 22 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 22 Listopada 2007 Witam Oto przepis z Wielkopolski na "Kiszczonkę" Wziąć 1,5l kiszczonki,tj. wywaru,w którym gotowano kaszankę , i dodać do niego przesianą mąkę rozmieszaną w mleku. Zagotować , a następnie przyprawić solą i majerankiem .Podawać z krojonymi kluskami lub ziemniakami.Zupę tę zwykle przyrządzano na wsi wielkopolskiej raz lub dwa razy do roku przy okazji świniobicia . Przepis - Kuchnia wielkopolska Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/4/#findComment-22827 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
strampek Opublikowano 22 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 22 Listopada 2007 A to moje "wariacje" na temat kaszanki:2 kg mięsa gotowanego(golonka, boczek, podgardle, okrawki szynki, łopatki)0,8 kg. kaszy gryczanej1,1 l. rosolu z gotowanego mięsa0,1 kg. skwarek ze słoniny namoczonych w rosole0,5 l. krwi 0,2 kg. wątroby wieprzowej2 średnie cebule 5-7 g. majeranku2-3 g. pieprzu 1,5 g. ziela angielskiego 70 g. soli(część użyć do gotowania mięsaWątrobę zesmażam razem z cebulą. Ładne mięso kroję w kostkię 1x1cm. a pozostałe mielę przez sitko 2-4 mm. Reszta wykonania jak każda inna...Część mięsa zastępuję płuckami jak akurat mam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/4/#findComment-22833 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Cześć Zachęcony drobnym sukcesem z salesonem, bedą w posiadaniu zapasu krwi od Miro i dobrym słowem od Marka z Bielska w dni wczorajszym podjąłem próbę zrobienia kaszanki. Do gotowania trafiły: - połówka świńskiej głowy - nerka - serce - przełyk - wątróbka (nie gotowana a parzona) Wszystko prócz watróbki gotowane do miekkości. Ponieważ posiadam tylko małego zelmera 5, wszystko jak leci wszystko zmielone przez siatkę 5 mm, na to wyłożona gorąca kasza, a na kaszę wylana krew (300 ml). Potem juz tylko mieszanie i przyprawy + podsmarzona cebula i nabijanie do jelit. Ponieważ nie mam zbytniej wprawy kaszanka byłą rozciapana po całej kuchni. Dzięki forum wiem jak okręcać pętka i wiązać je w parki (czwórki?)? Dla pewności zastosowałem jeszcze sznurek który również służył do wyjmowania kaszanki z parzenia. Co ważne, żadna kaszanka mi nie pekła Fotka gotowego wyrobu: http://www.man.pl/~bielok/grafika/obraz017_a.jpg Cały wyrób o wadze poniżej 3 kg, ale traktowałem to jako eksperyment, który jest całkiem smakowity. Następnym razem dam nieco więcej kaszy - tym razem poszło jej niewiele gdyż miałem w domku tylko 200 gr. Cytuj pozdrawiambielok Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/4/#findComment-32259 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Witam. Kaszankę robię podobnie jak wszyscy z tym, że bazuję na perłowej, mazurskiej grubej, trochę pęczaku i czasami dodaję trochę ryżu.Reszta mielona na sitku 4(wszystko). Dodam, że ja mrożę kaszankę po odparzeniu ze względu na dodawanie w czasie produkcji paru zmielonych maszynką ziemniaków - od kiedy dodaję ziemniaki zmielolne wydaje mi się lepsza tylko ten właśnie problem, że jak kiedyś zamroziłem bez odparzania to chyba przez ziemniaki nabrała goryczy i teraz zawsze odparzam i do zamrażary. Wyjęta kasznka z zamrażarki i podgrzana w piekarniku.Smakuje jak świeża bezpośrednio po zrobieniu. A tak wyglądały resztki kaszanki po pieczeniu w piekarniku w grubych kiszkach bezpośrednio po produkcji. Pozdrawiam. Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/4/#findComment-32260 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Witam Dla smakoszy i nie tylko , nie zapominajcie o tym że na kaszy gryczanej lub chociaż na jej części kaszanka jest również wspaniała . Można za eksperymentować . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/4/#findComment-32263 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Witam. Dla smakoszy i nie tylko , nie zapominajcie o tym że na kaszy gryczanej lub chociaż na jej części kaszanka jest również wspaniała . Można za eksperymentować . Na pewno masz rację.Będę musiał kiedyś się przełamać i dodać gryczanej pomimo wspomnień z "dawnej epoki" i żywienia się w czasach szkolnych w barach gdzie jednym z głównych dodatków była gryczana :grin: Pozdrawiam. Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/4/#findComment-32264 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Będę musiał kiedyś się przełamać i dodać gryczanej pomimo wspomnień z "dawnej epoki" i żywienia się w czasach szkolnych w barach gdzie jednym z głównych dodatków była gryczana :grin:Ale w wersji palonej, a zrób z białej gryczanej - mniam mniam :lol: pozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/4/#findComment-32275 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Kempes na pewno wypróbuję. Pozdrawiam. Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/4/#findComment-32282 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_ Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Ja robie z gryczanej i nie wyobrażam sobie żeby robić z innej.Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/4/#findComment-32283 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Witam Marek . Jak to pisze kempes w jakiej wersji kasza palona -brązowa czy biała . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/4/#findComment-32285 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Szczerze mówiąc kiedyś zdziwiłem się że nie w całej Polsce znana jest kaszanka na gryczanej :blush: :shock: osobiście wolę tylko z białej, choć z mieszanej też jest dobra, tylko za to dodaje roboty z parzeniem bo trzeba je raczej osobno przygotowywać ze względu na różne czasy mięknięcia Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/4/#findComment-32286 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roman Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Ja robie kaszanke 80% kaszy gryczanej a 20% jeczmiennej po mojemu superrrrrmoze na Slasku to normalne bo to nie kaszanka tylko krupniok, a dodaje cebule taka gotowa co dodaje sie do hamburgeröw tez wychodzi ok i szybciej . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/4/#findComment-32287 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Kasza gryczana nie palona Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/4/#findComment-32288 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 3 Kwietnia 2008 trzeba je raczej osobno przygotowywać ze względu na różne czasy mięknięciaNie tylko czasy parzenia są różne. Do parzenia kaszy gryczanej dodaje się 1,5 krotność wody (rosołu), do jęczmiennej 2 krotność wody w stosunku do objętości kaszy. Kasza gryczana niepalona dostarczana jest do sprzedaży wyłącznie ładna, w pierwszym gatunku. Powinna być przechowywana w przewiewnych opakowaniach bo dość łatwo ulega zepsuciu. Kasza ta odznacza sie wysokimi walorami odżywczymi. Do palenia przeznacza się wszystkie gatunki i często miesza. Palenie zapewnia kaszy trwałość ale bardzo zmienia jej smak i redukuje wartość odżywczą. Dlatego kasza palona dostępna jest wszędzie i jest tańsza od surowej. Powyższy wykład o kaszy zrobił mi uprzejmy dostawca kaszy; wiadomości zdobył od producenta. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/4/#findComment-32292 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 3 Kwietnia 2008 chodziło mi o kaszę gryczaną paloną oraz niepaloną :blush: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/4/#findComment-32293 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
strampek Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Kaszanka z kaszy gryczanej palonej i nie palonej to dwa zupełnie inne w smaku produkty.Dla mnie tylko nie palona, chociaż są problemy z kupnem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/4/#findComment-32309 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Dla mnie tylko nie palona, chociaż są problemy z kupnem.To nie ma w Twojej okolicy kaszarni? Codziennie jadąc do pracy koło takiego zakładu przejeżdżam. :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/4/#findComment-32315 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
strampek Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Akurat jeździmy do pracy inną trasą. Ostatnio kasza nie palona jechała do mnie z Warszawy czyli 250 km. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/4/#findComment-32334 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Witam.Wczoraj byłem w REALU i chciałem znaleźć gryczaną białą.Guzik wszędzie stała prażona.Pozdrawiam. Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/4/#findComment-32341 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.