jpionka Opublikowano 13 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #176 Opublikowano 13 Grudnia 2012 jpionka kaszanka pierwsza klasa :thumbsup: nie wiem czemu ale kaszanke wolę w grubym flaku. Ja również , a szczególnie pokrojoną w grube plastry i odsmażoną na słonince z cebulką...( na chrupko ) i koniecznie z podpieczonym jelitem. Twoja kaszanka wygra z ich black puding w przedbiegach na 100% :grin: O tak , dla nich nasza ze sklepu ( choćby najgorsza w smaku ) to rarytas. pozdrawiam Cytuj Źle czyni , Kto nic nie czyni Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/8/#findComment-256207 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurek52 Opublikowano 14 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #177 Opublikowano 14 Grudnia 2012 Ja się trzymam technologii Dziadka tj. na sam spód wanienki rozdrobnione mieso i podroby,na to gorącą kaszę /jęczmienna 70%+gryczana 30%/ i zalewam świeżą roztrzepaną krwią.Półgodzinne parzenie w cienkich flakach ,nastepnie pakuję po 6 szt.w woreczki i do zamrażarki,taki zapas starcza mi na 3 m-ce :thumbsup: pozdrawiamJurek52 Cytuj żyć aby jeść,czy jeść aby żyć-oto jest dylemat. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/8/#findComment-256306 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpionka Opublikowano 14 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #178 Opublikowano 14 Grudnia 2012 Ja się trzymam technologii Dziadka tj. na sam spód wanienki rozdrobnione mieso i podroby,na to gorącą kaszę /jęczmienna 70%+gryczana 30%/ i zalewam świeżą roztrzepaną krwią.Półgodzinne parzenie w cienkich flakach ,nastepnie pakuję po 6 szt.w woreczki i do zamrażarki,taki zapas starcza mi na 3 m-ce :thumbsup: pozdrawiam Jurek52 Witam , Nie rozumiem po co przekładać gorącą kaszę z garnka do innego pojemnika. Ja wylewam krew na kaszę w garnku w którym się ona uparzyła. Na to w pierwszej kolejności skórki i tłuste mięso a później resztę. Takie postępowanie ułatwia mieszanie rozdrobnionych skórek. Przechowuję podobnie , pakuję po kilka sztuk do woreczków i do lodówki. Nie mrożę , bo mi potem nie smakuje na zimno. Przechowuję w dolnej szufladzie w temp ok 4 st.C do 1 m-ca. Fotki przekroju Cytuj Źle czyni , Kto nic nie czyni Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/8/#findComment-256312 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 14 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #179 Opublikowano 14 Grudnia 2012 - 2kg kaszy tatarczanej- palonej Podpowiedz co to za kasza :question: Jeszcze nie słyszałem takiej nazwy Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/8/#findComment-256317 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpionka Opublikowano 14 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #180 Opublikowano 14 Grudnia 2012 - 2kg kaszy tatarczanej- palonej Podpowiedz co to za kasza :question: Jeszcze nie słyszałem takiej nazwy Pozdrawiam Andrzeju , to jest kasza gryczana. W moich rodzinnych stronach (dawna kielecczyzna ) mówiono na nią kasza tatarczana lub tatarcza. Pewnie nadal taka nazwa występuje. Cytuj Źle czyni , Kto nic nie czyni Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/8/#findComment-256324 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 14 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #181 Opublikowano 14 Grudnia 2012 - 2kg kaszy tatarczanej- palonej Podpowiedz co to za kasza :question: Jeszcze nie słyszałem takiej nazwy PozdrawiamBo na grykę, w niektórych regionach mówiło/mówi się tatarka. :grin: Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/8/#findComment-256444 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henrykos62 Opublikowano 15 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #182 Opublikowano 15 Grudnia 2012 to jest kasza gryczana. W moich rodzinnych stronach (dawna kielecczyzna ) mówiono na nią kasza tatarczana lub tatarcza. I nadal się tak mówi.Kaszanka pierwsza klasa a i skład tej kaszanki taki kielecki :grin: :grin: :grin: Jak biję świnkę to zawsze chociaż ze 2 kawałki robię w grubym jelicie.Młodsze pokolenie już nie za bardzo chce w grubym,ale oni nie wiedzą co dobre. Jpionka :clap: :clap: :clap: Cytuj Henryk Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/8/#findComment-256470 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldeman Opublikowano 26 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #183 Opublikowano 26 Stycznia 2013 I stało się :wink: Miało być na próbę ...ale się rozbujałem. Pierwsza kaszanka idąc za radami kolegi Fazy w całości z kaszy gryczanej prażonej. W środku: 1,4 kg mięsa z żeber, podgardla i skóry wieprzowe 0,7 kg kaszy + 1,5 l wywaru z mięsa 0,7 l krwi ( krew suszona + wywar ) 0,4 kg wątroby sparzonej pokrojonej w kostkę 0,2 kg cebuli przesmażonej i zmielonej z mięsem przyprawy jak u AndrzejaK ( i nie wiem jakim cudem ale przy 18g soli/1kg farszu wyszła ciut za słona ) Wyszło prawie 5 kg kaszanki... ...i co ja teraz z taką ilością zrobię :question: :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/8/#findComment-264017 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 26 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #184 Opublikowano 26 Stycznia 2013 .i co ja teraz z taką ilością zrobię :question: :lol: Z gotowaną kiszoną kapustą masz na całą zimę . A niespodziankę też znalazłem . :grin: Pozdrawiam [ Dodano: Sob 26 Sty, 2013 14:43 ]( i nie wiem jakim cudem ale przy 18g soli/1kg farszu wyszła ciut za słona ) Takie to te kubeczki smakowe . Następnym razem dasz mniej :tongue: :grin: Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/8/#findComment-264054 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldeman Opublikowano 26 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #185 Opublikowano 26 Stycznia 2013 Z gotowaną kiszoną kapustą masz na całą zimę A może coś dokładniej o tej kapuście. Takiej wersji nie znam. Do tej pory była patelnia, kaszanka, cebulka, musztarda i ogóras kiszony w zestawie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/8/#findComment-264101 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 26 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #186 Opublikowano 26 Stycznia 2013 A może coś dokładniej o tej kapuście. Zamiast ogórka nakładasz na talerz gotowaną kiszoną kapustę . Spróbuj , mnie smakuje . :grin: Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/8/#findComment-264122 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 26 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #187 Opublikowano 26 Stycznia 2013 gotowaną kiszoną kapustęMożna też surówkę :wink: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/8/#findComment-264125 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 26 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #188 Opublikowano 26 Stycznia 2013 i co ja teraz z taką ilością zrobięNajlepiej zamrozić zapakowane próżniowo. Robię jednorazowo minimum 10kg kaszanki bo nie chce mi się paprać z kilkoma kilogramami :grin: . Dobra kszanka to rarytasik :thumbsup: Sprawdza się jako szybkie danie dla niespodziewanych gości :smile: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/8/#findComment-264130 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 29 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #189 Opublikowano 29 Stycznia 2013 Jeśli wiemy, że będziemy mieli za dużo kaszanki to możemy wszystkiej nie parzyć, a część zamrozić jako nie parzoną. Taka jest dobra, a nawet moim zdaniem lepsza niż parzona mrożona. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/8/#findComment-264777 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldeman Opublikowano 29 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #190 Opublikowano 29 Stycznia 2013 kempes , Cała sparzona i 2/3 zamrożone za radą EAnna, mam nadzieję, że nie straci za wiele walorów smakowych. :smile: :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/8/#findComment-264938 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 9 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #191 Opublikowano 9 Maja 2019 Przymierzam sie do kaszanki - ciągle dylemat - zrobię 10 - 15 kg i na całe lato z zamrażarki ? Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/8/#findComment-631011 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 9 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #192 Opublikowano 9 Maja 2019 Tak samo mam Raz w życiu zrobiłem i teraz ciężko do drugiego razu mi się zabrać jak sobie przypomnę i ile wyszło Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/8/#findComment-631012 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 9 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #193 Opublikowano 9 Maja 2019 Przymierzam sie do kaszanki - ciągle dylemat - zrobię 10 - 15 kg i na całe lato z zamrażarki ? Waldku zrób 9 kg i będziesz zadowolony.... Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/8/#findComment-631013 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 9 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #194 Opublikowano 9 Maja 2019 zrobię 10 - 15 kg Waldziu, ze trzy razy grill ze znajomymi i około 3 kg nie ma, kilka razy na zimno w plasterki i na świeży chlebek i kolejny kg w kilku podejściach pójdzie.Do obiadu z cebulką, ziemniaki niekonieczne, kilka obiadów i ze 3 kg znika, masz dobrych znajomych, każdemu po 4 kawałki do domu i już prawie prawie będą zapasy polskiego kawioru Tobie się kończyć i... robisz następną porcję :rolleyes: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/8/#findComment-631014 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 9 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #195 Opublikowano 9 Maja 2019 e trzy razy grill ze znajomymi Ostatnio miałem 18 osób - i kaszankę zrobiłem w drylowanych jabłkach - i wyszło jej 2 kg ale pomysł swietny zrób 9 kg i będziesz zadowolony.... Andrzejku - umiesz człowieka pocieszyć Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/8/#findComment-631015 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 9 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #196 Opublikowano 9 Maja 2019 kaszankę zrobiłem w drylowanych jabłkach - i wyszło jej 2 kg No właśnie, jeden grill i 2 kg nie ma, a jak ze 3 grille machniesz ?Rób śmiało, przecież zapakujesz próżniowo i mrozisz, masz na całe wakacje Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/8/#findComment-631016 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 9 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #197 Opublikowano 9 Maja 2019 (edytowane) Przymierzam sie do kaszanki Też o tym myślę. Edytowane 9 Maja 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/8/#findComment-631018 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 9 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #198 Opublikowano 9 Maja 2019 Przymierzam sie do kaszanki - ciągle dylemat - zrobię 10 - 15 kg i na całe lato z zamrażarki ? Rób, rób.Powiedz tylko kiedy a ja ekipę skrzyknę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/8/#findComment-631020 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 9 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #199 Opublikowano 9 Maja 2019 Też o tym myślę. Zrób z dzika, będziesz zachwycony. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/8/#findComment-631024 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 9 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #200 Opublikowano 9 Maja 2019 a ja ekipę skrzyknę No to może Waldziu niech pomyśli, raz a dobrze... i ze 30 kg machnie :D Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/204-kiszka-kaszana-kaszanka/page/8/#findComment-631025 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.