Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, szrekPL napisał(a):

...rzutem na taśmę zrobiłem jeszcze szyneczkę prasowaną...

 Brawo. Bardzo ładny przekrój.

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/42/#findComment-1018848
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj zrobiłem kiełbaską wiejską z przepisu jacekw21 w wersji ,,digital" oryginał wędzony w wędzarni tradycyjnej , opalanej drewnem moja w elektryku. Problemem jak się wydawało będzie dość wysoka temp w początkowej fazie 100°-120°C ,( ja ustawiłem na 100°C )z powodu alarmu który mam zamontowany w wędzarni i ustawionego powyżej 100°C . Kiełbaska bardzo smaczna i bardzo łatwa do zrobienia na szybko bez osadzania itd...zdjęcia robiłem co około 30min . Podaję oczywiście przepis, bardzo dziękuję autorowi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-5844277960323841571.jpg

7998305544453034019.jpg

-4105431969508437411.jpg

-3866382935784769891.jpg

7543899800555651556.jpg

6690606963476615034.jpg

-4493625595135082793.jpg

1299486740202219258.jpg

Edytowane przez szrekPL
  • Upvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/42/#findComment-1020130
Udostępnij na innych stronach

30 minut temu, tytan58 napisał(a):

stan jelita

Skórka w mojej kiełbasie jest cienka, twarda raczej nie jest ale nie jest i miękka ,nie ma możliwości obrania ale w sumie to i nie liczyłem na to, je się ją bardzo przyjemnie , nie jest gumowata.☺️

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/42/#findComment-1020170
Udostępnij na innych stronach

4 godziny temu, tytan58 napisał(a):

stan

Szanowne konsylium wydało werdykt odnośnie kiełbasy, szelesci w dotyku a skórke jednak uznano za miękką(jest taka jaka powinna być) :D

Edytowane przez szrekPL
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/42/#findComment-1020182
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj kolejna kiełbasa tym razem Szynkowa wg. Kostka chociaż jak sam autor napisał jest ona wg Jacka. W sumie jest wg PW 16 z małą modyfikacją ale myślę że na +. Wyszła bardzo dobra, wchdzi na stałe w repertuar.:)

-401751606230531575.jpg

Edytowane przez szrekPL
  • Like 3
  • Upvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/42/#findComment-1020462
Udostępnij na innych stronach

53 minuty temu, gruby7074 napisał(a):

Próbowałeś w "barankach" robić

Następne będą ,przymierzam się już od dłuższego czasu, tylko się zastanawiam który kaliber , 22-24 czy 24-26. Chętnie przyjmę wszelakie porady.

Osobiście kuszą mnie kabanosowe 22-24.:D

Edytowane przez szrekPL
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/42/#findComment-1020944
Udostępnij na innych stronach

Parówek jeszcze nie robiłem ale kabanosy nadziewam przeważnie w kal 24-26.Ostatnio miałem na pasku 22-24 i też dałem radę lejkiem 12/10,na 30 m rozerwało mi tylko 3 razy:)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/42/#findComment-1021092
Udostępnij na innych stronach

28 minut temu, gruby7074 napisał(a):

kabanosy nadziewam przeważnie w kal 24-26

Też robię ale na mniejszym kalibrze 22-24, pęczek i sprytne palce (małżonki) na pasku są super, próbowałem też tubowanych również świetne ale znacznie podnoszą koszt

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/42/#findComment-1021096
Udostępnij na innych stronach

Łykend się zbliża więc coś grilla się przyda, padło na Kiełbasę Grilową z serem wg Bogumiła Sztuczki...bardzo smaczna zrobiona zgodnie z recepturą bez modyfikacji...polecam.☺️

3314162346526417943.jpg

  • Like 2
  • Upvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/42/#findComment-1021655
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.