Grzewlod Opublikowano 10 Września 2024 Zgłoś Udostępnij #401 Opublikowano 10 Września 2024 16 godzin temu, szrekPL napisał(a): Nie jest pasteryzowane, żeby zassało pokrywkę/wieczko Wobec tego takie ustawienie nie ma żadnego znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/17/#findComment-952760 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 10 Września 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #402 Opublikowano 10 Września 2024 7 minut temu, Grzewlod napisał(a): Wobec tego takie ustawienie nie ma żadnego znaczenia. Prawdopodobnie masz rację ale tak robiła babcia, teściowa a teraz moja żona ...nie będę z tym walczył zwłaszcza że to z niczym nie koliduje a poprawia samopoczucie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/17/#findComment-952761 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 10 Września 2024 Zgłoś Udostępnij #403 Opublikowano 10 Września 2024 40 minut temu, Grzewlod napisał(a): Wobec tego takie ustawienie nie ma żadnego znaczenia. Wg mnie ma: sprawdza się szczelność dokręcenia pokrywki dezynfekuje gorącą zawartością powierzchnię i zakamarki pokrywki. 2 Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/17/#findComment-952773 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 10 Września 2024 Zgłoś Udostępnij #404 Opublikowano 10 Września 2024 (edytowane) 35 minut temu, szrekPL napisał(a): ale tak robiła babcia, teściowa a teraz moja żona ...nie będę z tym walczył zwłaszcza że to z niczym nie koliduje a poprawia samopoczucie Zawsze odwracam słoiki , po to by sprawdzić szczelność ! . To bardzo dobry test. Pasteryzuję zalane Edytowane 10 Września 2024 przez Muski 1 Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/17/#findComment-952776 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 10 Września 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #405 Opublikowano 10 Września 2024 Czyli jednak ma znaczenie, dziękuję za info Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/17/#findComment-952778 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 10 Września 2024 Zgłoś Udostępnij #406 Opublikowano 10 Września 2024 20 minut temu, EAnna napisał(a): sprawdza się szczelność dokręcenia pokrywki Jeśli chodzi o szczelność to nie ma potrzeby stawiać słoików do góry dnem. Jak pokrywka jest wciągnięta to zamknięcie jest szczelne. 25 minut temu, EAnna napisał(a): dezynfekuje gorącą zawartością powierzchnię i zakamarki pokrywki. Zalewając słoik wrzątkiem występuje parowanie które wystarczy do dezynfekcji. Kiedyś odwracałem ale od kilku już lat prawie zrezygnowałem z tego. Obracam tylko słoiki do których wlewam zalewę poniżej 60C ponieważ wtedy słoik może się nie zamknąć (dzieje się tak jeśli pokrywka stosowana jest wcześniej użyta kilkukrotnie). Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/17/#findComment-952789 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 10 Września 2024 Zgłoś Udostępnij #407 Opublikowano 10 Września 2024 27 minut temu, szrekPL napisał(a): jednak ma znaczenie Zdecydowanie tak. Kilkukrotnie zdarzyło się , że ciekły i nikt mi nie wytłumaczy, że nowa zakrętka i nowy słoik. Przećwiczyłem. Fakt ,że to 1/100 czy 200 ale..... Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/17/#findComment-952792 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 10 Września 2024 Zgłoś Udostępnij #408 Opublikowano 10 Września 2024 3 minuty temu, Grzewlod napisał(a): Kiedyś odwracałem ale od kilku już lat prawie zrezygnowałem z tego Wolna wola 😁 Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/17/#findComment-952794 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 10 Września 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #409 Opublikowano 10 Września 2024 Teraz, Muski napisał(a): Wolna wola 😁 Bardzo wolna zwłaszcza że z całej pracy zamykam tylko słoiki...😁 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/17/#findComment-952795 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 10 Września 2024 Zgłoś Udostępnij #410 Opublikowano 10 Września 2024 1 minutę temu, szrekPL napisał(a): Bardzo wolna zwłaszcza że z całej pracy zamykam tylko słoiki...😁 To byś jeszcze odwrócił Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/17/#findComment-952796 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 10 Września 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #411 Opublikowano 10 Września 2024 5 minut temu, BazylWidzew napisał(a): To byś jeszcze odwrócił Jest podział pracy i tego należy się pilnować... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/17/#findComment-952799 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 10 Września 2024 Zgłoś Udostępnij #412 Opublikowano 10 Września 2024 (edytowane) 44 minuty temu, szrekPL napisał(a): Jest podział pracy i tego należy się pilnować... Szefowej nie wolno się wtrącać 😉😁. Edytowane 10 Września 2024 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/17/#findComment-952816 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 10 Września 2024 Zgłoś Udostępnij #413 Opublikowano 10 Września 2024 52 minuty temu, Grzewlod napisał(a): Szefowej nie wolno się wtrącać I to jest prawidłowe podejście 😉 Ja generalnie słoików nie odwracam jak zalane są wrzątkiem. Po zakręceniu maszerują do kocyka. Tam sobie stygną. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/17/#findComment-952833 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 10 Września 2024 Zgłoś Udostępnij #414 Opublikowano 10 Września 2024 10 minut temu, mamuśka napisał(a): Po zakręceniu maszerują do kocyka. Tam sobie stygną I to jest element który mnie zawsze interesował - w jakim celu ? Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/17/#findComment-952839 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 10 Września 2024 Zgłoś Udostępnij #415 Opublikowano 10 Września 2024 1 godzinę temu, Muski napisał(a): w jakim celu ? Też jestem ciekawy? 1 godzinę temu, mamuśka napisał(a): Po zakręceniu maszerują do kocyka. Tam sobie stygną. Spotkałem się z takim postępowaniem w przypadku gotowania kaszy gryczanej (garnek w kocyk i pod pierzynkę). W tym przypadku wiadomo po co ale sloiki? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/17/#findComment-952871 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 10 Września 2024 Zgłoś Udostępnij #416 Opublikowano 10 Września 2024 (edytowane) Tak mnie nauczyła śp. teściowa, a starszych trzeba słuchać 😘 W całej zabawie słoik - kocyk, może chodzi o to żeby wyrób w słoiku za szybko nie stracił temperatury (tak sobie gdybam). Jak w kocyku jest np. 50 słoików i dosyć ostygną, to jest ubaw 😜 (w nocy szczególnie). Dociągają kliki i efekt jakby ktoś z kałasza strzelał. W kocyk u mnie trafia garnek z ryżem i garnek z kaszą. Generalnie bardzo rzadko gotuję ryż, czy kaszę w torebkach. To nauka od mojej mamy 😃 Edytowane 10 Września 2024 przez mamuśka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/17/#findComment-952899 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 10 Września 2024 Zgłoś Udostępnij #417 Opublikowano 10 Września 2024 6 minut temu, mamuśka napisał(a): chodzi o to żeby wyrób w słoiku za szybko nie stracił temperatury (tak sobie gdybam). Może troszkę odwrotnie, mianowicie jak już zaciągną nakrętki produkt należy szybko schłodzić (bakterie). Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/17/#findComment-952901 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 10 Września 2024 Zgłoś Udostępnij #418 Opublikowano 10 Września 2024 To może tak. Do kocyka trafiają np konfitury i przecier pomidorowy. Do kocyka nie trafiają słoiki z mięsem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/17/#findComment-952911 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 13 Września 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #419 Opublikowano 13 Września 2024 Żółciak siarkowy zaczął się sezon na dębach u mnie pod blokiem 😁ponoć w smaku jak kurczak😁 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/17/#findComment-953724 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 13 Września 2024 Zgłoś Udostępnij #420 Opublikowano 13 Września 2024 Daj znać jak spróbujesz. 🍄 😁 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/17/#findComment-953775 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 13 Września 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #421 Opublikowano 13 Września 2024 1 godzinę temu, quadro555 napisał(a): Daj znać jak spróbujesz. 🍄 😁 No ja raczej odpadam, generalnie grzyby nie moją bajka ale jak wspominałem w smaku podobny do kurczaka, dość popularny grzyb w mojej okolicy kolega z pracy zbiera i zjada stąd znam tego grzyba, sam nawet nie wiedziałem że to jadalne https://dziendobry.tvn.pl/przepisy-kulinarne/zolciak-siarkowy-co-mozna-z-niego-przygotowac--dzien-dobry-tvn-da3430-ls5353940 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/17/#findComment-953787 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 14 Września 2024 Zgłoś Udostępnij #422 Opublikowano 14 Września 2024 W dniu 10.09.2024 o 15:06, Grzewlod napisał(a): Jeśli chodzi o szczelność to nie ma potrzeby stawiać słoików do góry dnem. Jak pokrywka jest wciągnięta to zamknięcie jest szczelne. Zalewając słoik wrzątkiem występuje parowanie które wystarczy do dezynfekcji. Kiedyś odwracałem ale od kilku już lat prawie zrezygnowałem z tego. Obracam tylko słoiki do których wlewam zalewę poniżej 60C ponieważ wtedy słoik może się nie zamknąć (dzieje się tak jeśli pokrywka stosowana jest wcześniej użyta kilkukrotnie). Sa pokrywki takie ktore nie widac wciagniecia , tez odwracam . Czasami tez dlatego ze jak mam owoce w syropie to jak sa gorace opadaja na dno,wczasie stygniecia juz takie tylko cieple stawiam sloik normalnie wiec powoli znow opadsja i sa rownomiernie ulozone. Jak mam 2-3 sloiki moge sie pobawic bo przy wiekszej produkcji bym sie tak nie bawila🙂 Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/17/#findComment-953902 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 27 Września 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #423 Opublikowano 27 Września 2024 (edytowane) Dzisiejsze paróweczki, pakiet startowy ,,studentka", parzone w garze/nagrodzie...służy ... Edytowane 27 Września 2024 przez szrekPL 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/17/#findComment-957334 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miko36 Opublikowano 27 Września 2024 Zgłoś Udostępnij #424 Opublikowano 27 Września 2024 Godzinę temu, szrekPL napisał(a): Dzisiejsze paróweczki, pakiet startowy ,,studentka", parzone w garze/nagrodzie...służy ... Super piękności przepis można wiedzieć 😀 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/17/#findComment-957342 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 27 Września 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #425 Opublikowano 27 Września 2024 Parówki Surowiec na 1 kg Mięso wieprzowe 65 dag ( u mnie były okrawki z szynki i łopatki) raczej takie niespecjalne podgardle/tłusty boczek/tłuszcz z okrawania mięsa 35 dag woda 250 ml (ja dodaje lód i wodę) mleko w proszku (jako stabilizator) 10g pieprz biały 3 g/kg gałka muszkatołowa 1 g kolendra 1 g papryka ostra 2 g gorczyca mielona 1 g peklosól 20 g/kg osłonka fi 23 mm Wykonanie: Peklowanie: Mięso i podgardle/tłuszcz kroimy w kostkę, dodajemy peklosól i wyrabiamy oddzielnie kilkanaście minut. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na dobę Rozdrabnianie: Po upływie 24 godzin do mięsa dodajemy przyprawy, przepuszczamy 2 razy przez sitko makowe , oddzielnie mięso i tłuszcz i blenderem(u mnie ninja) rozdrabniamy na gładko dodając lód i wodę (czyli 65dkg mięso +35dkg tłuste oraz 250ml lód z wodą, tyle wchodzi do kielicha) Nadziewanie: Napełniamy osłonki fi 23 mm, można w inne jak ktoś ma np baranie. Odkręcamy kiełbaski 15/18 centymetrowe, Osadzanie: Parówki wieszamy na kiju 1 godzinę w temperaturze pokojowej. Wędzenie: Wędzimy do uzyskania odpowiedniej barwy ( u mnie ok 1 godz) Parzenie: Parzymy 10 minut w temperaturze 65 stopni Celsjusza. (tzn wrzucam w wodę 65 stopni i pomimo spadku temp trzymam 10 min) Studzenie: Po sparzeniu studzę w zimnej wodzie. Ostudzone wieszamy ponownie na kiju i osuszamy. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/17/#findComment-957349 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.