Grzewlod Opublikowano 10 Września 2024 Zgłoś Udostępnij #376 Opublikowano 10 Września 2024 1 godzinę temu, Muski napisał(a): w jakim celu ? Też jestem ciekawy? 1 godzinę temu, mamuśka napisał(a): Po zakręceniu maszerują do kocyka. Tam sobie stygną. Spotkałem się z takim postępowaniem w przypadku gotowania kaszy gryczanej (garnek w kocyk i pod pierzynkę). W tym przypadku wiadomo po co ale sloiki? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/16/#findComment-952871 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 10 Września 2024 Zgłoś Udostępnij #377 Opublikowano 10 Września 2024 (edytowane) Tak mnie nauczyła śp. teściowa, a starszych trzeba słuchać 😘 W całej zabawie słoik - kocyk, może chodzi o to żeby wyrób w słoiku za szybko nie stracił temperatury (tak sobie gdybam). Jak w kocyku jest np. 50 słoików i dosyć ostygną, to jest ubaw 😜 (w nocy szczególnie). Dociągają kliki i efekt jakby ktoś z kałasza strzelał. W kocyk u mnie trafia garnek z ryżem i garnek z kaszą. Generalnie bardzo rzadko gotuję ryż, czy kaszę w torebkach. To nauka od mojej mamy 😃 Edytowane 10 Września 2024 przez mamuśka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/16/#findComment-952899 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 10 Września 2024 Zgłoś Udostępnij #378 Opublikowano 10 Września 2024 6 minut temu, mamuśka napisał(a): chodzi o to żeby wyrób w słoiku za szybko nie stracił temperatury (tak sobie gdybam). Może troszkę odwrotnie, mianowicie jak już zaciągną nakrętki produkt należy szybko schłodzić (bakterie). Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/16/#findComment-952901 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 10 Września 2024 Zgłoś Udostępnij #379 Opublikowano 10 Września 2024 To może tak. Do kocyka trafiają np konfitury i przecier pomidorowy. Do kocyka nie trafiają słoiki z mięsem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/16/#findComment-952911 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 13 Września 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #380 Opublikowano 13 Września 2024 Żółciak siarkowy zaczął się sezon na dębach u mnie pod blokiem 😁ponoć w smaku jak kurczak😁 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/16/#findComment-953724 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 13 Września 2024 Zgłoś Udostępnij #381 Opublikowano 13 Września 2024 Daj znać jak spróbujesz. 🍄 😁 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/16/#findComment-953775 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 13 Września 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #382 Opublikowano 13 Września 2024 1 godzinę temu, quadro555 napisał(a): Daj znać jak spróbujesz. 🍄 😁 No ja raczej odpadam, generalnie grzyby nie moją bajka ale jak wspominałem w smaku podobny do kurczaka, dość popularny grzyb w mojej okolicy kolega z pracy zbiera i zjada stąd znam tego grzyba, sam nawet nie wiedziałem że to jadalne https://dziendobry.tvn.pl/przepisy-kulinarne/zolciak-siarkowy-co-mozna-z-niego-przygotowac--dzien-dobry-tvn-da3430-ls5353940 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/16/#findComment-953787 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 14 Września 2024 Zgłoś Udostępnij #383 Opublikowano 14 Września 2024 W dniu 10.09.2024 o 15:06, Grzewlod napisał(a): Jeśli chodzi o szczelność to nie ma potrzeby stawiać słoików do góry dnem. Jak pokrywka jest wciągnięta to zamknięcie jest szczelne. Zalewając słoik wrzątkiem występuje parowanie które wystarczy do dezynfekcji. Kiedyś odwracałem ale od kilku już lat prawie zrezygnowałem z tego. Obracam tylko słoiki do których wlewam zalewę poniżej 60C ponieważ wtedy słoik może się nie zamknąć (dzieje się tak jeśli pokrywka stosowana jest wcześniej użyta kilkukrotnie). Sa pokrywki takie ktore nie widac wciagniecia , tez odwracam . Czasami tez dlatego ze jak mam owoce w syropie to jak sa gorace opadaja na dno,wczasie stygniecia juz takie tylko cieple stawiam sloik normalnie wiec powoli znow opadsja i sa rownomiernie ulozone. Jak mam 2-3 sloiki moge sie pobawic bo przy wiekszej produkcji bym sie tak nie bawila🙂 Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/16/#findComment-953902 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 27 Września 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #384 Opublikowano 27 Września 2024 (edytowane) Dzisiejsze paróweczki, pakiet startowy ,,studentka", parzone w garze/nagrodzie...służy ... Edytowane 27 Września 2024 przez szrekPL 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/16/#findComment-957334 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miko36 Opublikowano 27 Września 2024 Zgłoś Udostępnij #385 Opublikowano 27 Września 2024 Godzinę temu, szrekPL napisał(a): Dzisiejsze paróweczki, pakiet startowy ,,studentka", parzone w garze/nagrodzie...służy ... Super piękności przepis można wiedzieć 😀 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/16/#findComment-957342 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 27 Września 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #386 Opublikowano 27 Września 2024 Parówki Surowiec na 1 kg Mięso wieprzowe 65 dag ( u mnie były okrawki z szynki i łopatki) raczej takie niespecjalne podgardle/tłusty boczek/tłuszcz z okrawania mięsa 35 dag woda 250 ml (ja dodaje lód i wodę) mleko w proszku (jako stabilizator) 10g pieprz biały 3 g/kg gałka muszkatołowa 1 g kolendra 1 g papryka ostra 2 g gorczyca mielona 1 g peklosól 20 g/kg osłonka fi 23 mm Wykonanie: Peklowanie: Mięso i podgardle/tłuszcz kroimy w kostkę, dodajemy peklosól i wyrabiamy oddzielnie kilkanaście minut. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na dobę Rozdrabnianie: Po upływie 24 godzin do mięsa dodajemy przyprawy, przepuszczamy 2 razy przez sitko makowe , oddzielnie mięso i tłuszcz i blenderem(u mnie ninja) rozdrabniamy na gładko dodając lód i wodę (czyli 65dkg mięso +35dkg tłuste oraz 250ml lód z wodą, tyle wchodzi do kielicha) Nadziewanie: Napełniamy osłonki fi 23 mm, można w inne jak ktoś ma np baranie. Odkręcamy kiełbaski 15/18 centymetrowe, Osadzanie: Parówki wieszamy na kiju 1 godzinę w temperaturze pokojowej. Wędzenie: Wędzimy do uzyskania odpowiedniej barwy ( u mnie ok 1 godz) Parzenie: Parzymy 10 minut w temperaturze 65 stopni Celsjusza. (tzn wrzucam w wodę 65 stopni i pomimo spadku temp trzymam 10 min) Studzenie: Po sparzeniu studzę w zimnej wodzie. Ostudzone wieszamy ponownie na kiju i osuszamy. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/16/#findComment-957349 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 27 Września 2024 Zgłoś Udostępnij #387 Opublikowano 27 Września 2024 16 minut temu, szrekPL napisał(a): Parzymy 10 minut w temperaturze 65 stopni Celsjusza. (tzn wrzucam w wodę 65 stopni i pomimo spadku temp trzymam 10 min) Nie za niska temperatura? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/16/#findComment-957352 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 27 Września 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #388 Opublikowano 27 Września 2024 Uważam że nie , próby były w 70°C i w 72°C i były ugotowane z wytrąceniem tłuszczu , w smaku okej ale wyskakiwały z osłonki... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/16/#findComment-957353 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miko36 Opublikowano 28 Września 2024 Zgłoś Udostępnij #389 Opublikowano 28 Września 2024 6 godzin temu, szrekPL napisał(a): Parówki Surowiec na 1 kg Mięso wieprzowe 65 dag ( u mnie były okrawki z szynki i łopatki) raczej takie niespecjalne podgardle/tłusty boczek/tłuszcz z okrawania mięsa 35 dag woda 250 ml (ja dodaje lód i wodę) mleko w proszku (jako stabilizator) 10g pieprz biały 3 g/kg gałka muszkatołowa 1 g kolendra 1 g papryka ostra 2 g gorczyca mielona 1 g peklosól 20 g/kg osłonka fi 23 mm Wykonanie: Peklowanie: Mięso i podgardle/tłuszcz kroimy w kostkę, dodajemy peklosól i wyrabiamy oddzielnie kilkanaście minut. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na dobę Rozdrabnianie: Po upływie 24 godzin do mięsa dodajemy przyprawy, przepuszczamy 2 razy przez sitko makowe , oddzielnie mięso i tłuszcz i blenderem(u mnie ninja) rozdrabniamy na gładko dodając lód i wodę (czyli 65dkg mięso +35dkg tłuste oraz 250ml lód z wodą, tyle wchodzi do kielicha) Nadziewanie: Napełniamy osłonki fi 23 mm, można w inne jak ktoś ma np baranie. Odkręcamy kiełbaski 15/18 centymetrowe, Osadzanie: Parówki wieszamy na kiju 1 godzinę w temperaturze pokojowej. Wędzenie: Wędzimy do uzyskania odpowiedniej barwy ( u mnie ok 1 godz) Parzenie: Parzymy 10 minut w temperaturze 65 stopni Celsjusza. (tzn wrzucam w wodę 65 stopni i pomimo spadku temp trzymam 10 min) Studzenie: Po sparzeniu studzę w zimnej wodzie. Ostudzone wieszamy ponownie na kiju i osuszamy. Dziękuję trzeba zrobić tylko z kutrowaniem będzie problem, ale coś się wymyśli. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/16/#findComment-957371 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 30 Września 2024 Zgłoś Udostępnij #390 Opublikowano 30 Września 2024 W dniu 28.09.2024 o 00:13, quadro555 napisał(a): Nie za niska temperatura? W dniu 28.09.2024 o 00:33, szrekPL napisał(a): Uważam że nie , próby były w 70°C i w 72°C i były ugotowane z wytrąceniem tłuszczu , To znak, że emulsja jest niestabilna. 10g mleka przy małej ilości (braku) mięsa ścięgnistego i sporej ilości wody jak widać, nie daje rady. Uważam, że 50% mięsa z golonki i redukcja wody do 20% w stosunku do masy mięsno-tłuszczowej wzmocni emulsje tak, że parzenie w temp. 72st.C nie spowoduje ani wycieków wody, ani tłuszczu. Technologia rozdrabniania jak najbardziej O.K. 1 Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/16/#findComment-957796 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 30 Września 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #391 Opublikowano 30 Września 2024 9 minut temu, EAnna napisał(a): To znak, że emulsja jest niestabilna. 10g mleka przy małej ilości (braku) mięsa ścięgnistego i sporej ilości wody jak widać, nie daje rady. Uważam, że 50% mięsa z golonki i redukcja wody do 20% w stosunku do masy mięsno-tłuszczowej wzmocni emulsje tak, że parzenie w temp. 72st.C nie spowoduje ani wycieków wody, ani tłuszczu. Technologia rozdrabniania jak najbardziej O.K. Dziękuję bardzo, jak najbardziej przyjmuję naukę i tak zrobię następnym razem, teraz paróweczki wychodzą super ale na przyszłość będę dodawał więcej golonki, co do temp parzenia to wziąłem ją z receptury PW16 chyba i jak do tej pory parówki są super tyle że kiedyś zdarzały się te nieszczęsne wycieki ale łączyłem je ze zbyt wysoką temp parzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/16/#findComment-957799 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 30 Września 2024 Zgłoś Udostępnij #392 Opublikowano 30 Września 2024 (edytowane) 6 godzin temu, EAnna napisał(a): Uważam, że 50% mięsa z golonki i redukcja wody do 20% w stosunku do masy mięsno-tłuszczowej wzmocni emulsje tak, że parzenie w temp. 72st.C nie spowoduje ani wycieków wody, ani tłuszczu. A ja uważam, że tak duża ilość mięsa ścięgnistego spowoduje dodatkowo .że parówki będą dość ścisłe co moim zdaniem nie będzie korzystne. Do żadnego ze swoich składów nie dodawałem więcej jak 30 % mięsa ścięgnistego z tendencją do jego zmniejszania nawet do 20 % i emulsja była zawsze stabilna.Żadnych wycieków ani tłuszczu ,ani wody z tym ,że tej wody było 15 % i obyło się bez mleka w proszku. W dniu 28.09.2024 o 00:13, quadro555 napisał(a): Nie za niska temperatura? Nie.Dla emulsji wystarczy Edytowane 30 Września 2024 przez arkadiusz 1 Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/16/#findComment-957837 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 30 Września 2024 Zgłoś Udostępnij #393 Opublikowano 30 Września 2024 5 godzin temu, arkadiusz napisał(a): Do żadnego ze swoich składów nie dodawałem więcej jak 30 % mięsa ścięgnistego W dniu 28.09.2024 o 06:28, miko36 napisał(a): Surowiec na 1 kg Mięso wieprzowe 65 dag ( u mnie były okrawki z szynki i łopatki) raczej takie niespecjalne podgardle/tłusty boczek/tłuszcz z okrawania mięsa 35 dag 50% z 65 dkg daje 32,5% mięsa ścięgnistego w całej masie mięsno-tłuszczowej. Również nie dodaje mleka zaś wody max.20%, jeżeli mięso dobrze chłonie. Obserwuję w czasie kutrowania Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/16/#findComment-957896 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 30 Września 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #394 Opublikowano 30 Września 2024 24 minuty temu, EAnna napisał(a): 50% z 65 dkg daje 32,5% mięsa ścięgnistego w całej masie mięsno-tłuszczowej. No to jak tak pomyślałem i przeliczyłem to bankowo było 32% łopatki a może nawet więcej i to takiej kleistej/ścięgnistej właśnie. Co do mleka to już wcześniej Grzewlod wspominał o pominięciu ale zapomniałem. Od jakiegoś już czasu paróweczki wychodzą bardzo ładne ,smaczne i nie ,,gumowe" ale mam chęć zrobić z przepisu PW 16, tam nie ma mleka tylko sól,pieprz i gałka za to jest wołowina której nie dodawałem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/16/#findComment-957905 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 30 Września 2024 Zgłoś Udostępnij #395 Opublikowano 30 Września 2024 (edytowane) 42 minuty temu, EAnna napisał(a): 50% z 65 dkg daje 32,5% mięsa ścięgnistego w całej masie mięsno-tłuszczowej. Jakby nie liczył masy tłuszczowo - mięsnej jest 100 dag a nie 65 dag (65 dag mięsa i 35 dag tłustego) chyba ,że u mnie coś z dodawaniem nie tak.🙂. Edytowane 30 Września 2024 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/16/#findComment-957906 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 30 Września 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #396 Opublikowano 30 Września 2024 1 minutę temu, arkadiusz napisał(a): Jakby nie liczył masy tłuszczowo mięsnej jest 100 dag a nie 65 dag (65 dag mięsa i 35 dag tłustego) chyba ,że u mnie coś z dodawaniem nie tak.🙂. Z Twoim liczeniem wszystko okej, EAnna napisała że 50% z 65dkg to 32,5dkg...czyli okrawki z szynki 32,5dkg i okrawki z łopatki 32,5dkg, przynajmniej ja to tak zrozumiałem. No ale ze 100dkg 30% wyjdzie 30dkg więc niewiele mniej ...chyba że nie zrozumiałem przesłania... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/16/#findComment-957908 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 3 Października 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #397 Opublikowano 3 Października 2024 Pojawiły się i u nas.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/16/#findComment-958436 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 3 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #398 Opublikowano 3 Października 2024 5 minut temu, szrekPL napisał(a): Pojawiły się i u nas.... Ile płaciłeś 😁😉🤔 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/16/#findComment-958439 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 3 Października 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #399 Opublikowano 3 Października 2024 Postawiłem wino wieczorem...😉😁 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/16/#findComment-958444 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 3 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #400 Opublikowano 3 Października 2024 Piękne tylko po co wynosić z lasu grzybnię i ściółkę ?😉 Na moich terenach ostatnie nocne przymrozki chyba doprowadziły do braku prawdziwków, chociaż w sumie to bieda z grzybami, na szczęście nazbierałem dość dużo w czerwcu i lipcu więc biedy nie ma. Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/16/#findComment-958476 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.