quadro555 Opublikowano 27 Września 2024 Zgłoś Udostępnij #426 Opublikowano 27 Września 2024 16 minut temu, szrekPL napisał(a): Parzymy 10 minut w temperaturze 65 stopni Celsjusza. (tzn wrzucam w wodę 65 stopni i pomimo spadku temp trzymam 10 min) Nie za niska temperatura? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/18/#findComment-957352 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 27 Września 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #427 Opublikowano 27 Września 2024 Uważam że nie , próby były w 70°C i w 72°C i były ugotowane z wytrąceniem tłuszczu , w smaku okej ale wyskakiwały z osłonki... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/18/#findComment-957353 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miko36 Opublikowano 28 Września 2024 Zgłoś Udostępnij #428 Opublikowano 28 Września 2024 6 godzin temu, szrekPL napisał(a): Parówki Surowiec na 1 kg Mięso wieprzowe 65 dag ( u mnie były okrawki z szynki i łopatki) raczej takie niespecjalne podgardle/tłusty boczek/tłuszcz z okrawania mięsa 35 dag woda 250 ml (ja dodaje lód i wodę) mleko w proszku (jako stabilizator) 10g pieprz biały 3 g/kg gałka muszkatołowa 1 g kolendra 1 g papryka ostra 2 g gorczyca mielona 1 g peklosól 20 g/kg osłonka fi 23 mm Wykonanie: Peklowanie: Mięso i podgardle/tłuszcz kroimy w kostkę, dodajemy peklosól i wyrabiamy oddzielnie kilkanaście minut. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na dobę Rozdrabnianie: Po upływie 24 godzin do mięsa dodajemy przyprawy, przepuszczamy 2 razy przez sitko makowe , oddzielnie mięso i tłuszcz i blenderem(u mnie ninja) rozdrabniamy na gładko dodając lód i wodę (czyli 65dkg mięso +35dkg tłuste oraz 250ml lód z wodą, tyle wchodzi do kielicha) Nadziewanie: Napełniamy osłonki fi 23 mm, można w inne jak ktoś ma np baranie. Odkręcamy kiełbaski 15/18 centymetrowe, Osadzanie: Parówki wieszamy na kiju 1 godzinę w temperaturze pokojowej. Wędzenie: Wędzimy do uzyskania odpowiedniej barwy ( u mnie ok 1 godz) Parzenie: Parzymy 10 minut w temperaturze 65 stopni Celsjusza. (tzn wrzucam w wodę 65 stopni i pomimo spadku temp trzymam 10 min) Studzenie: Po sparzeniu studzę w zimnej wodzie. Ostudzone wieszamy ponownie na kiju i osuszamy. Dziękuję trzeba zrobić tylko z kutrowaniem będzie problem, ale coś się wymyśli. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/18/#findComment-957371 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 30 Września 2024 Zgłoś Udostępnij #429 Opublikowano 30 Września 2024 W dniu 28.09.2024 o 00:13, quadro555 napisał(a): Nie za niska temperatura? W dniu 28.09.2024 o 00:33, szrekPL napisał(a): Uważam że nie , próby były w 70°C i w 72°C i były ugotowane z wytrąceniem tłuszczu , To znak, że emulsja jest niestabilna. 10g mleka przy małej ilości (braku) mięsa ścięgnistego i sporej ilości wody jak widać, nie daje rady. Uważam, że 50% mięsa z golonki i redukcja wody do 20% w stosunku do masy mięsno-tłuszczowej wzmocni emulsje tak, że parzenie w temp. 72st.C nie spowoduje ani wycieków wody, ani tłuszczu. Technologia rozdrabniania jak najbardziej O.K. 1 Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/18/#findComment-957796 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 30 Września 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #430 Opublikowano 30 Września 2024 9 minut temu, EAnna napisał(a): To znak, że emulsja jest niestabilna. 10g mleka przy małej ilości (braku) mięsa ścięgnistego i sporej ilości wody jak widać, nie daje rady. Uważam, że 50% mięsa z golonki i redukcja wody do 20% w stosunku do masy mięsno-tłuszczowej wzmocni emulsje tak, że parzenie w temp. 72st.C nie spowoduje ani wycieków wody, ani tłuszczu. Technologia rozdrabniania jak najbardziej O.K. Dziękuję bardzo, jak najbardziej przyjmuję naukę i tak zrobię następnym razem, teraz paróweczki wychodzą super ale na przyszłość będę dodawał więcej golonki, co do temp parzenia to wziąłem ją z receptury PW16 chyba i jak do tej pory parówki są super tyle że kiedyś zdarzały się te nieszczęsne wycieki ale łączyłem je ze zbyt wysoką temp parzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/18/#findComment-957799 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 30 Września 2024 Zgłoś Udostępnij #431 Opublikowano 30 Września 2024 (edytowane) 6 godzin temu, EAnna napisał(a): Uważam, że 50% mięsa z golonki i redukcja wody do 20% w stosunku do masy mięsno-tłuszczowej wzmocni emulsje tak, że parzenie w temp. 72st.C nie spowoduje ani wycieków wody, ani tłuszczu. A ja uważam, że tak duża ilość mięsa ścięgnistego spowoduje dodatkowo .że parówki będą dość ścisłe co moim zdaniem nie będzie korzystne. Do żadnego ze swoich składów nie dodawałem więcej jak 30 % mięsa ścięgnistego z tendencją do jego zmniejszania nawet do 20 % i emulsja była zawsze stabilna.Żadnych wycieków ani tłuszczu ,ani wody z tym ,że tej wody było 15 % i obyło się bez mleka w proszku. W dniu 28.09.2024 o 00:13, quadro555 napisał(a): Nie za niska temperatura? Nie.Dla emulsji wystarczy Edytowane 30 Września 2024 przez arkadiusz 1 Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/18/#findComment-957837 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 30 Września 2024 Zgłoś Udostępnij #432 Opublikowano 30 Września 2024 5 godzin temu, arkadiusz napisał(a): Do żadnego ze swoich składów nie dodawałem więcej jak 30 % mięsa ścięgnistego W dniu 28.09.2024 o 06:28, miko36 napisał(a): Surowiec na 1 kg Mięso wieprzowe 65 dag ( u mnie były okrawki z szynki i łopatki) raczej takie niespecjalne podgardle/tłusty boczek/tłuszcz z okrawania mięsa 35 dag 50% z 65 dkg daje 32,5% mięsa ścięgnistego w całej masie mięsno-tłuszczowej. Również nie dodaje mleka zaś wody max.20%, jeżeli mięso dobrze chłonie. Obserwuję w czasie kutrowania Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/18/#findComment-957896 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 30 Września 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #433 Opublikowano 30 Września 2024 24 minuty temu, EAnna napisał(a): 50% z 65 dkg daje 32,5% mięsa ścięgnistego w całej masie mięsno-tłuszczowej. No to jak tak pomyślałem i przeliczyłem to bankowo było 32% łopatki a może nawet więcej i to takiej kleistej/ścięgnistej właśnie. Co do mleka to już wcześniej Grzewlod wspominał o pominięciu ale zapomniałem. Od jakiegoś już czasu paróweczki wychodzą bardzo ładne ,smaczne i nie ,,gumowe" ale mam chęć zrobić z przepisu PW 16, tam nie ma mleka tylko sól,pieprz i gałka za to jest wołowina której nie dodawałem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/18/#findComment-957905 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 30 Września 2024 Zgłoś Udostępnij #434 Opublikowano 30 Września 2024 (edytowane) 42 minuty temu, EAnna napisał(a): 50% z 65 dkg daje 32,5% mięsa ścięgnistego w całej masie mięsno-tłuszczowej. Jakby nie liczył masy tłuszczowo - mięsnej jest 100 dag a nie 65 dag (65 dag mięsa i 35 dag tłustego) chyba ,że u mnie coś z dodawaniem nie tak.🙂. Edytowane 30 Września 2024 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/18/#findComment-957906 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 30 Września 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #435 Opublikowano 30 Września 2024 1 minutę temu, arkadiusz napisał(a): Jakby nie liczył masy tłuszczowo mięsnej jest 100 dag a nie 65 dag (65 dag mięsa i 35 dag tłustego) chyba ,że u mnie coś z dodawaniem nie tak.🙂. Z Twoim liczeniem wszystko okej, EAnna napisała że 50% z 65dkg to 32,5dkg...czyli okrawki z szynki 32,5dkg i okrawki z łopatki 32,5dkg, przynajmniej ja to tak zrozumiałem. No ale ze 100dkg 30% wyjdzie 30dkg więc niewiele mniej ...chyba że nie zrozumiałem przesłania... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/18/#findComment-957908 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 3 Października 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #436 Opublikowano 3 Października 2024 Pojawiły się i u nas.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/18/#findComment-958436 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 3 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #437 Opublikowano 3 Października 2024 5 minut temu, szrekPL napisał(a): Pojawiły się i u nas.... Ile płaciłeś 😁😉🤔 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/18/#findComment-958439 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 3 Października 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #438 Opublikowano 3 Października 2024 Postawiłem wino wieczorem...😉😁 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/18/#findComment-958444 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 3 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #439 Opublikowano 3 Października 2024 Piękne tylko po co wynosić z lasu grzybnię i ściółkę ?😉 Na moich terenach ostatnie nocne przymrozki chyba doprowadziły do braku prawdziwków, chociaż w sumie to bieda z grzybami, na szczęście nazbierałem dość dużo w czerwcu i lipcu więc biedy nie ma. Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/18/#findComment-958476 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 6 Października 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #440 Opublikowano 6 Października 2024 Papryka z miodem Zalewa: - 4 szklanki wody -1 szklanka octu 10% -pół szklanki cukru -2 łyżki miodu -1 łyżka soli -ziele ang., pieprz czarny, listek laurowy Zalewę zagotować, wystudzić, zalać paprykę i pasteryzować ok 10minut. U nas szklanka ma 250ml a łyżka dość duża 22g soli wlazło , ziele, listek i pieprz tu niestety ilość na tzw oko , 4/6 listki,ziele 6/8 szt, pieprz 12/15 ziaren . 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/18/#findComment-958998 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 6 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #441 Opublikowano 6 Października 2024 Osz Ty potworze 😜. Miałam już nie robić słoików, ale smaka zrobiłeś i muszę zrobić. 😚 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/18/#findComment-959033 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 6 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #442 Opublikowano 6 Października 2024 4 godziny temu, szrekPL napisał(a): U nas szklanka ma 250ml No patrz jaka zbieżność, u nas ma tyle samo 😜😁 1 Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/18/#findComment-959051 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 6 Października 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #443 Opublikowano 6 Października 2024 8 minut temu, MariuszB napisał(a): No patrz jaka zbieżność, u nas ma tyle samo 😜😁 Podejrzewam że kilku innych miejscach kraju też będzie podobnie ale wolałem zaznaczyć Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/18/#findComment-959056 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 6 Października 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #444 Opublikowano 6 Października 2024 Ser wędzony a'la Bogumił Sztuczka...bez orzechów, reszta zgodnie z przepisem...smaczny, robiony w zeszłą niedziele, smak i zapach dymu trzyma się dobrze. 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/18/#findComment-959057 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 6 Października 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #445 Opublikowano 6 Października 2024 Lutenica 1 kg pomidorów, najlepiej śliwkowych lub rzymskich 1 kg, 8-10, słodkiej czerwonej papryki, użyj mniej, jeśli papryka jest duża 1 kg, 4 duże, bakłażany 6 ząbków czosnku, rozgniecionych 50-60 ml, 1/5 szklanki, oliwy z oliwek, plus do konserwowania 1 łyżka soli 1 łyżka cukru Mniej niż łyżka białego octu winnego Robiliśmy w piekarniku ale polecam użyć grilla, dodaje więcej smaku. Przekrój pomidory wzdłuż na pół. Grilluj, aż będą ciemno upieczone. Obróć, aby równomiernie upiec i wzmocnić smak dymu. Jeśli nie masz grilla, możesz użyć patelni grillowej lub grillować bezpośrednio na kuchence. Możesz również użyć piekarnika w trybie grilla lub frytkownicy powietrznej, ale zajmie to więcej czasu.•Nakłuj bakłażany kilka razy. Grilluj je, aż staną się miękkie i zwęglone ze wszystkich stron. Grilluj paprykę tak samo, jak grillujesz bakłażany. Po grillowaniu umieść warzywa w misce przykrytej innym talerzem lub pokrywką, aby zmiękły skórki. Obierz zwęglone skórki z pomidorów, papryk i bakłażanów. •Usuń pestki z papryk,. Pokrój je na duże kawałki. •W przypadku bakłażanów zrób nacięcie od góry do dołu, usuń nadmiar pestek(niekoniecznie). Wybieraj miąższ łyżką i posiekaj •W dużym garnku, rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj czosnek, a następnie pomidory. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu, aż pomidory ⅓ się zredukują. • Dodaj posiekaną paprykę, bakłażany. Dopraw solą, cukrem i octem. Wymieszaj. Doprowadź do wrzenia i gotowe. • Rozdziel lutenicę do słoików, gdy jest gorąca. Unikaj brudzenia krawędzi słoików. Wlej trochę oliwy z oliwek na wierzch, aby zapobiec kontaktowi z powietrzem. • Szczelnie zamknij pokrywki. Przechowuj słoiki w chłodnym, ciemnym miejscu. Schłodź po otwarciu słoika. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/18/#findComment-959065 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 6 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #446 Opublikowano 6 Października 2024 Papryki jak chce bez skórki podpiekam (tak jak Ty) na grillu, albo nad palnikiem gazowym (kuchnia, taboret i palnikiem od papy też można). Jak tak się opiecze na ciemno to takie cieplusie wrzucam do torebki (końcówki torebki zawiążę, czy podwinę). Skórki z chodzą jak ta lala. Za tą Lutenicę masz podziękowania od mojej Ani. Ona takie dania wciąga bez mięsa i jest zachwycona. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/18/#findComment-959084 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 6 Października 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #447 Opublikowano 6 Października 2024 3 minuty temu, mamuśka napisał(a): Za tą Lutenicę masz podziękowania od mojej Ani. Ona takie dania wciąga bez mięsa i jest zachwycona. Cieszę się niezmiernie że podoba się ten Dip/sos. Mój sąsiad Toszo/Bułgar do tego kruszy/dodaje ser bałkański/feta i wciągamy to na podpieczonym chlebie..(do tego popijając jego rakiją/ grozdowa najlepsza)😉😁 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/18/#findComment-959086 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 7 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #448 Opublikowano 7 Października 2024 Czy napewno feta jak to bulgar ?moze to raczej szopski , podobny ale jak inny zarazem Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/18/#findComment-959204 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 7 Października 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #449 Opublikowano 7 Października 2024 (edytowane) Godzinę temu, electra napisał(a): Czy napewno feta jak to bulgar ?moze to raczej szopski , podobny ale jak inny zarazem Jak wraca z Bułgarii to tak ale na co dzień jako zamiennik niestety feta albo coś podobnego do szopskiego, kolega mieszka u nas na stałe i tylko jak przyjeżdżają synowie ewentualnie poleci na wakacje to przywożą różne specjały np malutkie czarne oliwki z pestką takie podsuszane w oleju niestety nie wiem jak się nazywają opisane po turecku u nas niedostępne(w moim pierdziszewie)... 😉 Edytowane 7 Października 2024 przez szrekPL Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/18/#findComment-959219 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 7 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #450 Opublikowano 7 Października 2024 Piotrze, są plusy pierdziszewa , a moje dzieciaki (szczególnie Ania)chcą do miasta. Dosyć mają naszego pierdziszewa. Jak się przekonają, co to jest za ścianą mieć sąsiada to zatęsknią za pierdziszewem. 😜 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/18/#findComment-959270 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.