electra Opublikowano 8 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #451 Opublikowano 8 Października 2024 Gtych zastepnikow jest na rynku masa , sery a'la feta pod nazwa salatkowe ,wiadomo ze oryginalny produk jest drozazy lub wogole niedostepny , Co do pierdziszewa ro nie wiem bo nigdy nie mieszkalam . Ale pamietam za dzieciaka wracajac z wakacji jakie to smaczki mozna bylo kupic niedouswiadczenia w duzym miescie. Za kryzysu kartkowedo jadlam konska kielbase jej smak pamietam do dzis , czy zurek na dudkach w Swieradowie ,nawet karp ktorego nie lubie to taki prosto ze stawu przyzadzony przez zupelnie nam obcychm ludzi ktorzy pozwolili na rozbic namiot na swoim ogrodku w Oswiecimiu byl kwint esencja smaku . Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/19/#findComment-959396 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 8 Października 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #452 Opublikowano 8 Października 2024 Zachęcony wyrobami golonkowymi w łykend sprasowałem i ja.Peklowanie na sucho 20g/kg 48h, przyprawy: czosnek, pieprz, listek, generalnie co kto lubi. wyjęte z lodówki postało na blacie i do gara, temp. wody 80°C jakieś 3,5h. Efekt wizualny i smakowy zadowalający ale...Nie jest tak miękkie jak oczekiwałem, trzeba gryźć skórę (łatwo się poddaje ale jednak)szczególnie od strony sprężyny (nie była zalana wodą), nie mierzyłem temp w środku, pojemniczki 0,9kg zalane ponad linię ,,mięsa". Pytanie: Czy wydłużyć czas gotowania? Czy wbić następnym razem sondę i trzymać do konkretnej temp. jeśli tak to czy 72 wystarczy?Czy zalać w całości razem ze sprężynom? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/19/#findComment-959400 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 8 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #453 Opublikowano 8 Października 2024 49 minut temu, szrekPL napisał(a): temp. wody 80°C jakieś 3,5h. Efekt wizualny i smakowy zadowalający ale...Nie jest tak miękkie jak oczekiwałem Bardzo ładna goloneczka Spróbuj wydłużyć czas parzenia do 6 godzin i zwiększ temp. do 82/85 stopni C. Takie kilogramowe, parzę nawet około 6,5h. 1 Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/19/#findComment-959414 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 8 Października 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #454 Opublikowano 8 Października 2024 1 godzinę temu, Radek. napisał(a): Bardzo ładna goloneczka Spróbuj wydłużyć czas parzenia do 6 godzin i zwiększ temp. do 82/85 stopni C. Takie kilogramowe, parzę nawet około 6,5h. Okej tak też uczynię, dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/19/#findComment-959437 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 8 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #455 Opublikowano 8 Października 2024 4 godziny temu, Radek. napisał(a): Takie kilogramowe, parzę nawet około 6,5h. Mi zdarza się dłużej 7-9h. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/19/#findComment-959484 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 8 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #456 Opublikowano 8 Października 2024 46 minut temu, Grzewlod napisał(a): Mi zdarza się dłużej 7-9h. Parzyłem w vacum w 58 st -36h - i były akuratne 1 Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/19/#findComment-959495 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 8 Października 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #457 Opublikowano 8 Października 2024 (edytowane) Abchaska adżyka Robiliśmy z połowy porcji, bardzo dobre do grilowanego/pieczonego mięsa jako marynata (ostra ale nie tak że spięcie w mózgu) kolega używa na kanapce - 1 kg papryczka chilli (albo inna ostra) - 0,5 kg orzechy włoskie - 0,4 kg czosnek - 100 g soli - 1 łyżka kolendra (15g) - 1 łyżka chmeli suneli (15g) do kupienia w internecie bez problemów -Wszystko zmielić na maszynce do mięsa dodać przyprawy wymieszać i jeszcze raz zmielić, włożyć do słoiczków i do lodówki (u mnie stoi prawie 2 lata i nic się nie działo) ostre ale dobre. Edytowane 8 Października 2024 przez szrekPL 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/19/#findComment-959534 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 8 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #458 Opublikowano 8 Października 2024 33 minuty temu, szrekPL napisał(a): ostre ale dobre. Takie lubię Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/19/#findComment-959547 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 9 Października 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #459 Opublikowano 9 Października 2024 Śliwki w occie Zalewa - 1L octu 10% - 4L wody - 1 kg cukru - 2 goździki na słoik 0,3L Zalać gorącą zalewą i odstawić słoik do góry dnem do wystygnięcia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/19/#findComment-959626 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 9 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #460 Opublikowano 9 Października 2024 Piotrze, idziesz smakowicie jak burza . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/19/#findComment-959645 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 9 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #461 Opublikowano 9 Października 2024 (edytowane) Przyprawa khmeli suneli dla tych co chca zrobic w domu wszystko mielone Kozieradka Kolendra Koperek Suszony seler Tymianek Natka Majeranek Mieta Bazylia lisc laurowy Czarny pieprz Szafran - 0,1%w starych ruskich przepisach jest malo bo wiadomo ze drogi Oregano ewentualnie sol Wszystkiego po lezeczce na ta ilosc 3 preciki szafranu Lyzeczka 5 ml Edytowane 9 Października 2024 przez electra 1 2 Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/19/#findComment-959656 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 9 Października 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #462 Opublikowano 9 Października 2024 4 minuty temu, electra napisał(a): Przyprawa khmeli suneli dla tych co chca zrobic w domu wszystko mielone Bardzo dziękuję za przepis na pewno wykorzystam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/19/#findComment-959658 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 9 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #463 Opublikowano 9 Października 2024 Teraz, szrekPL napisał(a): Bardzo dziękuję za przepis na pewno wykorzystam. Jak sie ma ochote to dla ostrosci mozna dodac ostra papryke Co do szafranu to sadze ze mozna dac wiecej u nas sa saszetki z mielonym 0,5 g Jag dasz sol to bez oregano 1 Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/19/#findComment-959659 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 9 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #464 Opublikowano 9 Października 2024 Czy sliwki to jakies specjalne wegierki? A czy je nakuwasz bo od goracej zalewy zawsze mi pekala skorka Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/19/#findComment-959661 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 9 Października 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #465 Opublikowano 9 Października 2024 2 minuty temu, electra napisał(a): Czy sliwki to jakies specjalne wegierki? A czy je nakuwasz bo od goracej zalewy zawsze mi pekala skorka Śliwka węgierka w tym roku z zieleniaka bo moje przemarzły zaraz na początku sezonu. Wrzucone do słoika bez nakłuwania zalane gorącą zalewą i bez pasteryzacji bo zmiękną . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/19/#findComment-959664 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 9 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #466 Opublikowano 9 Października 2024 To teraz jak bedziesz mial sliwki zmixoj je i dodaj tej przyprawy bedziesz mial gruzinski a'la Tkemali sos 2 Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/19/#findComment-959674 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 9 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #467 Opublikowano 9 Października 2024 elektra mam pytanie co do składników khmeli suneli. Takie przyprawy ( w kulkach) jak np: pieprz to łyżeczkę ziarenek, świeżo zmielonego, czy takiego zmielonego w torebkach co się kupuje w sklepie. Różnica w mocy świeżo mielonego pieprzu, a tego ze sklepu jest gigantyczna, dlatego dopytuję. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/19/#findComment-959684 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 9 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #468 Opublikowano 9 Października 2024 Pieprz mielony lyzeczka , ja urzywam tylko swiezo mielony , nie kupuje nigdy mielonego . W tym przepisie jest napisany mielony to pewnie nie od razu . A sama przyprawa nie jedt ostra . Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/19/#findComment-959691 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 9 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #469 Opublikowano 9 Października 2024 Dziękuję bardzo Dobra Kobieto 😃 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/19/#findComment-959697 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 10 Października 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #470 Opublikowano 10 Października 2024 (edytowane) Pigwowiec do herbaty już w słoikach, druga połowa jeszcze w wiadrze Edytowane 10 Października 2024 przez szrekPL 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/19/#findComment-959928 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 10 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #471 Opublikowano 10 Października 2024 Piotrze, w małych słoiczkach to do herbaty, a w dużym to do drukowania. Dobrze myślę? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/19/#findComment-959934 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 10 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #472 Opublikowano 10 Października 2024 14 minut temu, szrekPL napisał(a): druga połowa jeszcze w wiadrze Nie zazdroszczę obróbki Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/19/#findComment-959935 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 10 Października 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #473 Opublikowano 10 Października 2024 10 minut temu, mamuśka napisał(a): w małych słoiczkach to do herbaty, a w dużym to do drukowania. Dobrze myślę? Niestety/stety to rozdanie poszło w całości do herbaty (jestem uzależniony ) w dużym słoju stało z cukrem żeby puściło sok a później do małych i pasteryzacja, druga połowa być może zostanie zakonserwowana C2H5OH Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/19/#findComment-959938 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 10 Października 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #474 Opublikowano 10 Października 2024 10 minut temu, Muski napisał(a): Nie zazdroszczę obróbki Pocięte przez Ninje ale niestety ziarenka wydłubane ręcznie, palce bolą... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/19/#findComment-959939 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 14 Października 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #475 Opublikowano 14 Października 2024 (edytowane) Łykend minął więc się pochwale...zrobiliśmy paprykarza wg przepisu BonAir'a lekko zmodyfikowany, baardzo smaczny, wchodzi w jadłospis na stałe.☺️ Paprykarz BonAira Składniki (na 1kg wyrobu): - mięso z ryby - 300g - 6 szprotek (makrela) - woda - 200ml - cebula - 200g - przecier pomidorowy 30% - 100/120g - ryż okrągły - 100g - olej - 30g Przyprawy: - sól - 18g - cukier - 3g - papryka słodka (w proszku) - 2g - chilli - 2g - Ciemny sos sojowy ( opcjonalnie na kolor odjąć od ilości sól) Sposób wykonania: Ryż ugotować w wodzie i ostudzić. Powinien być lekko twardawy. Ryż okrągły, gdyż wygląda lepiej w paprykarzu od długoziarnistego. Po ugotowaniu powinno się uzyskać prawie 300g ryżu. Mięso z ryby wyfiletować i zdjąć skórę. Ja użyłem mrożoną kostkę . Cebulę posiekać, zeszklić na oleju dodać koncentrat oraz papryki i ostudzić. Mięso z ryby i zeszkloną cebule zmielić na siatce 4mm (użyłem robota Ninja) . Kiedy mięso nie jest tak drobno przemielone, to paprykarz przypomina bardziej "rybę po grecku". Trzeba uzyskać jednolitą masę, która powiąże nam ryż. Wszystkie składniki i przyprawy oprócz ryżu połączyć ze sobą i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać ryż i wymieszać. Taką masą napełnić słoiki, zapasteryzować i wystudzić. Edytowane 14 Października 2024 przez szrekPL 1 4 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/19/#findComment-960843 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.