Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gtych zastepnikow jest na rynku masa , sery a'la feta pod nazwa salatkowe ,wiadomo ze oryginalny produk jest drozazy lub wogole niedostepny , 

Co do pierdziszewa ro nie wiem bo nigdy nie mieszkalam . Ale pamietam za dzieciaka wracajac z wakacji jakie to smaczki mozna bylo kupic niedouswiadczenia w duzym miescie.

Za kryzysu kartkowedo jadlam konska kielbase jej smak pamietam do dzis , czy zurek na dudkach w Swieradowie ,nawet karp ktorego nie lubie to taki prosto ze stawu przyzadzony przez zupelnie nam obcychm ludzi ktorzy pozwolili na rozbic namiot na swoim ogrodku w Oswiecimiu byl kwint esencja smaku .

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/19/#findComment-959396
Udostępnij na innych stronach

Zachęcony wyrobami golonkowymi w łykend sprasowałem i ja.Peklowanie na sucho 20g/kg 48h, przyprawy: czosnek, pieprz, listek, generalnie co kto lubi. wyjęte z lodówki postało na blacie i do gara, temp. wody 80°C jakieś 3,5h. Efekt wizualny i smakowy zadowalający ale...Nie jest tak miękkie jak oczekiwałem, trzeba gryźć skórę (łatwo się poddaje ale jednak)szczególnie od strony sprężyny (nie była zalana wodą), nie mierzyłem temp w środku, pojemniczki 0,9kg zalane ponad linię ,,mięsa". Pytanie: Czy wydłużyć czas gotowania? Czy wbić następnym razem sondę i trzymać do konkretnej temp. jeśli tak to czy 72 wystarczy?Czy zalać w całości razem ze sprężynom?

9021802819096282708.jpg

  • Upvote 2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/19/#findComment-959400
Udostępnij na innych stronach

49 minut temu, szrekPL napisał(a):

temp. wody 80°C jakieś 3,5h. Efekt wizualny i smakowy zadowalający ale...Nie jest tak miękkie jak oczekiwałem

Bardzo ładna goloneczka :thumbsup:  Spróbuj wydłużyć czas parzenia do 6 godzin i zwiększ temp. do 82/85 stopni C. 

Takie kilogramowe, parzę nawet około 6,5h. 

  • Upvote 1

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/19/#findComment-959414
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, Radek. napisał(a):

Bardzo ładna goloneczka :thumbsup:  Spróbuj wydłużyć czas parzenia do 6 godzin i zwiększ temp. do 82/85 stopni C. 

Takie kilogramowe, parzę nawet około 6,5h. 

Okej tak też uczynię, dziękuję :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/19/#findComment-959437
Udostępnij na innych stronach

Abchaska adżyka

Robiliśmy z połowy porcji, bardzo dobre do grilowanego/pieczonego mięsa jako marynata (ostra ale nie tak że spięcie w mózgu) kolega używa na kanapce

- 1 kg papryczka chilli (albo inna ostra)

- 0,5 kg orzechy włoskie

- 0,4 kg czosnek

- 100 g soli

- 1 łyżka kolendra (15g)

- 1 łyżka chmeli suneli (15g) do kupienia w internecie bez problemów

-Wszystko zmielić na maszynce do mięsa  dodać przyprawy wymieszać i jeszcze raz zmielić, włożyć do słoiczków i do lodówki (u mnie stoi prawie 2 lata i nic się nie działo) ostre ale dobre.:D

-7402693080014248610.jpg

Edytowane przez szrekPL
  • Like 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/19/#findComment-959534
Udostępnij na innych stronach

Śliwki   w  occie

 

Zalewa

- 1L octu 10%

- 4L wody

- 1 kg cukru

- 2 goździki  na słoik 0,3L

Zalać gorącą zalewą  i  odstawić  słoik  do  góry  dnem  do  wystygnięcia.

-684419165344875948.jpg

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/19/#findComment-959626
Udostępnij na innych stronach

Przyprawa

 khmeli suneli

dla tych co chca zrobic w domu

wszystko mielone

Kozieradka

Kolendra

Koperek 

Suszony seler

Tymianek

Natka 

Majeranek

Mieta

Bazylia

lisc laurowy

Czarny pieprz

Szafran  - 0,1%w starych ruskich przepisach jest malo bo wiadomo ze drogi 

Oregano ewentualnie sol

Wszystkiego po lezeczce  na ta ilosc 3 preciki szafranu

Lyzeczka 5 ml

Edytowane przez electra
  • Like 1
  • Upvote 2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/19/#findComment-959656
Udostępnij na innych stronach

4 minuty temu, electra napisał(a):

Przyprawa

 khmeli suneli

dla tych co chca zrobic w domu

wszystko mielone

 

Bardzo dziękuję za przepis na pewno wykorzystam.:thumbsup::kiss:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/19/#findComment-959658
Udostępnij na innych stronach

Teraz, szrekPL napisał(a):

Bardzo dziękuję za przepis na pewno wykorzystam.:thumbsup::kiss:

Jak sie ma ochote to dla ostrosci mozna dodac ostra papryke 

Co do szafranu to sadze ze mozna dac wiecej u nas sa saszetki z mielonym 0,5 g

Jag dasz sol to bez oregano

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/19/#findComment-959659
Udostępnij na innych stronach

Czy sliwki to jakies specjalne wegierki? 

A czy je nakuwasz bo od goracej zalewy zawsze mi pekala skorka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/19/#findComment-959661
Udostępnij na innych stronach

2 minuty temu, electra napisał(a):

Czy sliwki to jakies specjalne wegierki? 

A czy je nakuwasz bo od goracej zalewy zawsze mi pekala skorka

Śliwka węgierka w tym roku z zieleniaka bo moje przemarzły zaraz na początku sezonu.

Wrzucone do słoika bez nakłuwania zalane gorącą zalewą i bez pasteryzacji bo zmiękną .

  • Upvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/19/#findComment-959664
Udostępnij na innych stronach

To teraz jak bedziesz mial sliwki zmixoj je i dodaj tej przyprawy bedziesz mial gruzinski a'la Tkemali sos 

  • Like 2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/19/#findComment-959674
Udostępnij na innych stronach

elektra mam pytanie co do składników khmeli suneli.

Takie przyprawy ( w kulkach) jak np: pieprz to łyżeczkę ziarenek, świeżo zmielonego, czy takiego zmielonego w torebkach co się kupuje w sklepie.

Różnica w mocy świeżo mielonego pieprzu, a tego ze sklepu jest gigantyczna, dlatego dopytuję.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/19/#findComment-959684
Udostępnij na innych stronach

Pieprz mielony lyzeczka , ja urzywam tylko swiezo mielony , nie kupuje nigdy mielonego .

W tym przepisie jest napisany mielony to pewnie nie od razu .

A sama przyprawa nie jedt ostra .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/19/#findComment-959691
Udostępnij na innych stronach

10 minut temu, mamuśka napisał(a):

 w małych słoiczkach to do herbaty, a w dużym to do drukowania. Dobrze myślę?

Niestety/stety to rozdanie poszło w całości do herbaty (jestem uzależniony :facepalm:) w dużym słoju stało z cukrem żeby puściło sok a później do małych i pasteryzacja, druga połowa być może zostanie zakonserwowana C2H5OH:D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/19/#findComment-959938
Udostępnij na innych stronach

Łykend minął więc się pochwale...zrobiliśmy paprykarza wg przepisu BonAir'a lekko zmodyfikowany, baardzo smaczny, wchodzi w jadłospis na stałe.☺️

Paprykarz BonAira

 

Składniki (na 1kg wyrobu):

 

- mięso z ryby - 300g

 

- 6 szprotek (makrela)

 

- woda - 200ml

 

- cebula - 200g

 

- przecier pomidorowy 30% - 100/120g

 

- ryż okrągły - 100g

 

- olej - 30g

 

 Przyprawy:

 

 - sól - 18g

 

- cukier - 3g

 

- papryka słodka (w proszku) - 2g

 

- chilli - 2g

 

- Ciemny sos sojowy ( opcjonalnie na kolor odjąć od ilości sól)

 

Sposób wykonania:

 

 Ryż ugotować w wodzie i ostudzić. Powinien być lekko twardawy. Ryż okrągły, gdyż wygląda lepiej w paprykarzu od długoziarnistego. Po ugotowaniu powinno się uzyskać prawie 300g ryżu.

 

 Mięso z ryby wyfiletować i zdjąć skórę. Ja użyłem mrożoną kostkę .

 

Cebulę posiekać, zeszklić na oleju  dodać koncentrat oraz papryki i ostudzić.

 

Mięso z ryby i zeszkloną cebule zmielić na siatce 4mm (użyłem robota Ninja) . Kiedy mięso nie jest tak drobno przemielone, to paprykarz przypomina bardziej "rybę po grecku". Trzeba uzyskać jednolitą masę, która powiąże nam ryż.

 

 Wszystkie składniki i przyprawy oprócz ryżu połączyć ze sobą i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać ryż i wymieszać.

 

Taką masą napełnić słoiki, zapasteryzować i wystudzić.

 

 

-9165306178016693031.jpg

Edytowane przez szrekPL
  • Like 1
  • Upvote 4
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/19/#findComment-960843
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.