Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Nagroda wypróbowana/sprawdzona, bardzo pomocny sprzęt, różnica temp względem DT-34 wynosi 2°C na+, duży czytelny wyświetlacz,szczelna pokrywa. Jeszcze raz bardzo dziękuję.:frantics:

Na pierwszy ,,strzał" wykonałem Kiełbasa drobiowa nie wędzona wg przepisu Bogumiła Sztuczki, bardzo smaczna .😊

7485916134535818063.jpg

8704387752713501199.jpg

Edytowane przez szrekPL
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/16/#findComment-949471
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, szrekPL napisał(a):

Na pierwszy ,,strzał" wykonałem Kiełbasa drobiowa nie wędzona

A jak oceniasz poziom słoności i przypraw tej kiełbasy (o ile dałeś tak jak w przepisie)

pod względem spożywania jej przez dzieci.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/16/#findComment-949512
Udostępnij na innych stronach

2 minuty temu, Azizi napisał(a):

A jak oceniasz poziom słoności i przypraw tej kiełbasy (o ile dałeś tak jak w przepisie)

pod względem spożywania jej przez dzieci.

Miałem pewne opory co do dodania 20g ale zaryzykowałem i wyszło super, gdyby to była osłonka poliamidowa pewnie byłoby zbyt słone natomiast w tej jest okej, jeśli miałbym doradzać to jeśli dla dzieci to zmniejsz ilość pieprzu białego, używam świeżo mielonego i jest dość mocno wyczuwalny, dla dzieci może być za dużo.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/16/#findComment-949517
Udostępnij na innych stronach

No więc po tygodniu mrożenia fasolka została wyjęta i wrzucona prosto do gotującej się wody...różnica pomiędzy taką prosto z krzaka a z zamrażalnika jest znikoma:w00t: czuć delikatną różnicę ale mogła być spowodowana czasem gotowania może ciut krócej było by w punkt...niemniej jednak będziemy mrozić i zobaczymy po dłuższym czasie czy będzie jakaś zmiana :)

3438958588420874536.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/16/#findComment-950219
Udostępnij na innych stronach

28 minut temu, quadro555 napisał(a):

Czyli kolor ok i nie trzeba blanszować. 

Wykorzystam patent w przyszłym roku ( jeżeli dożyję).

No na to wychodzi że nie trzeba, sami jesteśmy zaskoczeni...aaa dla większej trudności do gara trafiła mrożona i nie mrożona i ciężko było stwierdzić która to która....:w00t:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/16/#findComment-950240
Udostępnij na innych stronach

Zielono fasolka mrożona nie trzeba blanszowac żółta chyba lepsza blanszowana , tak samo jak brokol

  • Upvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/16/#findComment-950247
Udostępnij na innych stronach

W dniu 29.08.2024 o 22:18, szrekPL napisał(a):

Za kilka dni będzie próba, opiszę i udokumentuję :D

Od kilku lat mrożę próżniowo, po ugotowaniu nie do odróżnienia od nie mrożonej. 

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/16/#findComment-952026
Udostępnij na innych stronach

17 minut temu, Woytas napisał(a):

Od kilku lat mrożę próżniowo, po ugotowaniu nie do odróżnienia od nie mrożonej. 

Teraz to i my już tak będziemy robić z nadmiarem ale jeszcze zrobimy z przepisu Pokemona sałatkę z fasolki w słoiku☺️

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/16/#findComment-952030
Udostępnij na innych stronach

Szreku, musisz mieć bardzo liczną rodzinę bo jak czytam co i ile produkujesz to dla przeciętnej rodziny wystarczyłoby na 5 lat 😉 🙂 

 

Masz jakiś sprawdzony przepis na paprykę konserwową?

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/16/#findComment-952296
Udostępnij na innych stronach

17 minut temu, MariuszB napisał(a):

Szreku, musisz mieć bardzo liczną rodzinę bo jak czytam co i ile produkujesz to dla przeciętnej rodziny wystarczyłoby na 5 lat 😉 🙂 

 

Masz jakiś sprawdzony przepis na paprykę konserwową?

Rodzina standardowa + huba (studenci):D przepis na paprykę jest od dość dawna , wrzucę jak wróci główny wykonawca:D

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/16/#findComment-952307
Udostępnij na innych stronach

6 godzin temu, szrekPL napisał(a):

Rodzina standardowa + huba (studenci):D przepis na paprykę jest od dość dawna , wrzucę jak wróci główny wykonawca:D

 

Też chętnie skorzystam bo co roku robię według jakiegoś przepisu z netu po czym doprawiam jeszcze do smaku bo zwykle według przepisu w zalewie jest za mało soli i cukru i kwasu - efekt taki ,że w tym sezonie te pierwsze zrobiłam ciut za kwaśne 🙄

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/16/#findComment-952482
Udostępnij na innych stronach

Papryka z miodem

 

 

 

Zalewa:

- 4 szklanki wody

-1 szklanka octu 10%

-pół szklanki cukru

-2 łyżki miodu

-1 łyżka soli

-ziele ang.,  pieprz  czarny,  listek laurowy

Zalewę zagotować, wystudzić, zalać paprykę i pasteryzować  ok 10minut.

U nas szklanka ma 250ml a łyżka dość duża 22g soli wlazło , ziele, listek i pieprz tu niestety ilość na tzw oko , 4/6 listki,ziele 6/8 szt, pieprz 12/15 ziaren .

Edytowane przez szrekPL
  • Like 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/16/#findComment-952506
Udostępnij na innych stronach

Mam prośbę, weź przelicz te swoje szklanki i łyżki na g i ml. Będzie można to powtarzać. Nie jeden raz na forum proszono o bardziej dokładne przepisy. 

O ile można prosić 😃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/16/#findComment-952512
Udostępnij na innych stronach

7 minut temu, quadro555 napisał(a):

Mam prośbę, weź przelicz te swoje szklanki i łyżki na g i ml. Będzie można to powtarzać. Nie jeden raz na forum proszono o bardziej dokładne przepisy. 

O ile można prosić 😃

Poprawiłem, bez problemów można pisać jak coś, chętnie odpowiem.☺️

  • Upvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/16/#findComment-952517
Udostępnij na innych stronach

Śliwki   w  occie

 

Zalewa

- 1L octu 10%

- 4L wody

- 1 kg cukru

- 2 goździki  na słoik 0,3L

Zalać gorącą zalewą  i  odstawić  słoik  do  góry  dnem  do  wystygnięcia.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/16/#findComment-952534
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.