electra Opublikowano 9 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #426 Opublikowano 9 Października 2024 To teraz jak bedziesz mial sliwki zmixoj je i dodaj tej przyprawy bedziesz mial gruzinski a'la Tkemali sos 2 Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/18/#findComment-959674 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 9 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #427 Opublikowano 9 Października 2024 elektra mam pytanie co do składników khmeli suneli. Takie przyprawy ( w kulkach) jak np: pieprz to łyżeczkę ziarenek, świeżo zmielonego, czy takiego zmielonego w torebkach co się kupuje w sklepie. Różnica w mocy świeżo mielonego pieprzu, a tego ze sklepu jest gigantyczna, dlatego dopytuję. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/18/#findComment-959684 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 9 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #428 Opublikowano 9 Października 2024 Pieprz mielony lyzeczka , ja urzywam tylko swiezo mielony , nie kupuje nigdy mielonego . W tym przepisie jest napisany mielony to pewnie nie od razu . A sama przyprawa nie jedt ostra . Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/18/#findComment-959691 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 9 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #429 Opublikowano 9 Października 2024 Dziękuję bardzo Dobra Kobieto 😃 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/18/#findComment-959697 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 10 Października 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #430 Opublikowano 10 Października 2024 (edytowane) Pigwowiec do herbaty już w słoikach, druga połowa jeszcze w wiadrze Edytowane 10 Października 2024 przez szrekPL 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/18/#findComment-959928 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 10 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #431 Opublikowano 10 Października 2024 Piotrze, w małych słoiczkach to do herbaty, a w dużym to do drukowania. Dobrze myślę? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/18/#findComment-959934 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 10 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #432 Opublikowano 10 Października 2024 14 minut temu, szrekPL napisał(a): druga połowa jeszcze w wiadrze Nie zazdroszczę obróbki Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/18/#findComment-959935 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 10 Października 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #433 Opublikowano 10 Października 2024 10 minut temu, mamuśka napisał(a): w małych słoiczkach to do herbaty, a w dużym to do drukowania. Dobrze myślę? Niestety/stety to rozdanie poszło w całości do herbaty (jestem uzależniony ) w dużym słoju stało z cukrem żeby puściło sok a później do małych i pasteryzacja, druga połowa być może zostanie zakonserwowana C2H5OH Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/18/#findComment-959938 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 10 Października 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #434 Opublikowano 10 Października 2024 10 minut temu, Muski napisał(a): Nie zazdroszczę obróbki Pocięte przez Ninje ale niestety ziarenka wydłubane ręcznie, palce bolą... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/18/#findComment-959939 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 14 Października 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #435 Opublikowano 14 Października 2024 (edytowane) Łykend minął więc się pochwale...zrobiliśmy paprykarza wg przepisu BonAir'a lekko zmodyfikowany, baardzo smaczny, wchodzi w jadłospis na stałe.☺️ Paprykarz BonAira Składniki (na 1kg wyrobu): - mięso z ryby - 300g - 6 szprotek (makrela) - woda - 200ml - cebula - 200g - przecier pomidorowy 30% - 100/120g - ryż okrągły - 100g - olej - 30g Przyprawy: - sól - 18g - cukier - 3g - papryka słodka (w proszku) - 2g - chilli - 2g - Ciemny sos sojowy ( opcjonalnie na kolor odjąć od ilości sól) Sposób wykonania: Ryż ugotować w wodzie i ostudzić. Powinien być lekko twardawy. Ryż okrągły, gdyż wygląda lepiej w paprykarzu od długoziarnistego. Po ugotowaniu powinno się uzyskać prawie 300g ryżu. Mięso z ryby wyfiletować i zdjąć skórę. Ja użyłem mrożoną kostkę . Cebulę posiekać, zeszklić na oleju dodać koncentrat oraz papryki i ostudzić. Mięso z ryby i zeszkloną cebule zmielić na siatce 4mm (użyłem robota Ninja) . Kiedy mięso nie jest tak drobno przemielone, to paprykarz przypomina bardziej "rybę po grecku". Trzeba uzyskać jednolitą masę, która powiąże nam ryż. Wszystkie składniki i przyprawy oprócz ryżu połączyć ze sobą i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać ryż i wymieszać. Taką masą napełnić słoiki, zapasteryzować i wystudzić. Edytowane 14 Października 2024 przez szrekPL 1 4 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/18/#findComment-960843 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 15 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #436 Opublikowano 15 Października 2024 (edytowane) Robię od lat identycznie choć niektórzy parzą rybę przed zapuszkowaniem co uważam za błąd gdyż wtedy paprykarz wychodzi nieco suchawy.Ryba i tak zaparzy się w czasie pasteryzacji lub tyndalizacji. Paprykarz szczeciński 1.Filet z mintaja 1kg -surowy mielony na sitku 5mm 2.Ryż - 200g gotowany długoziarnisty 3.Dwie puszki szprotek podwędzanych w oleju. 4.Cebula - 2 szt duże, zeszklone na oleju Przyprawy 1.Koncentrat pomidorowy - 4 puszki 30g 2. Sól - 10g 3. Chili - do smaku 4.Papryka słodka - do smaku Słoiki pasteryzowane dwa dni.Pierwszego dnia 1h a drugiego 40min. w temp. 100C Edytowane 15 Października 2024 przez arkadiusz 1 Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/18/#findComment-961077 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 15 Października 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #437 Opublikowano 15 Października 2024 22 minuty temu, arkadiusz napisał(a): Robię od lat identycznie choć niektórzy parzą rybę przed zapuszkowaniem co uważam za błąd Dziękuję za przepis, to mój pierwszy paprykarz więc zupełnie nie mam doświadczenia w tym temacie ale przeczytałem cały wątek i doszedłem do wniosku że ryba puści swój smak właśnie w paprykarza co będzie bardziej korzystne niż parowanie oddzielnie i dodawanie później wody z tego parowania. ☺️ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/18/#findComment-961085 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 15 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #438 Opublikowano 15 Października 2024 @arkadiusz @szrekPL Wasze przepisy zawierają koncentrat pomidorowy. Jakiej firmy stosujecie? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/18/#findComment-961089 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 15 Października 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #439 Opublikowano 15 Października 2024 37 minut temu, quadro555 napisał(a): @arkadiusz @szrekPL Wasze przepisy zawierają koncentrat pomidorowy. Jakiej firmy stosujecie? U mnie dodany był z firmy Pudliszki, ale co chyba istotne najpierw była zeszklona cebula, zestawiona na chwilę z ognia i dodane papryki a po nich dopiero koncentrat i sos sojowy ciemny. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/18/#findComment-961097 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 15 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #440 Opublikowano 15 Października 2024 57 minut temu, quadro555 napisał(a): @arkadiusz @szrekPL Wasze przepisy zawierają koncentrat pomidorowy. Jakiej firmy stosujecie? Ja Kani. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/18/#findComment-961102 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 21 Października 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #441 Opublikowano 21 Października 2024 Jak to po łykendzie przyszło popróbować co to tam wyszło w tych moich praskach. Goloneczka(dziękuję kolegom Radek i Grzewlod za podpowiedź odnośnie czasu parzenia golonki, różnica kolosalna ) i szynka prasowana ☺️(przepraszam za nieprofesjonalne cięcie) 1 4 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/18/#findComment-962431 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 21 Października 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #442 Opublikowano 21 Października 2024 Dziękuję ☺️ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/18/#findComment-962452 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 21 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #443 Opublikowano 21 Października 2024 Wyroby na 5 z plusem 👌, ale to rezanie to zbezczeszczenie wyrobu 😠 ..... żartuję 😉😁 Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/18/#findComment-962461 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 21 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #444 Opublikowano 21 Października 2024 1 godzinę temu, szrekPL napisał(a): za nieprofesjonalne cięcie Do ogóra też tak tnę 😁 Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/18/#findComment-962465 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 21 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #445 Opublikowano 21 Października 2024 3 minuty temu, Muski napisał(a): Do ogóra też tak tnę 😁 Siekierą 😉🤔. Szreku ma tak samo ostre noże jak moje😯, brak czasu na ostrzenie w weekend się za nie wezmę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/18/#findComment-962468 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 21 Października 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #446 Opublikowano 21 Października 2024 4 minuty temu, Grzewlod napisał(a): brak czasu na ostrzenie w weekend się za nie wezmę. O to to...święte słowa, łykend z nożami będzie i u mnie ☺️ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/18/#findComment-962471 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miko36 Opublikowano 22 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #447 Opublikowano 22 Października 2024 Wyroby super się prezentują 😀 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/18/#findComment-962517 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 22 Października 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #448 Opublikowano 22 Października 2024 Dzięki ☺️ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/18/#findComment-962518 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 23 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #449 Opublikowano 23 Października 2024 W dniu 21.10.2024 o 19:28, szrekPL napisał(a): przepraszam za nieprofesjonalne cięcie) W tym też jest urok Goloneczka i szynka - LUX Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/18/#findComment-962814 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 23 Października 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #450 Opublikowano 23 Października 2024 1 minutę temu, Radek. napisał(a): W tym też jest urok Goloneczka i szynka - LUX Dzięki za dobre słowo i podpowiedź(czas parzenia), następna prawdopodobnie będzie rolada le... coś tam bo praska się już robi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/18/#findComment-962817 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.