Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

To teraz jak bedziesz mial sliwki zmixoj je i dodaj tej przyprawy bedziesz mial gruzinski a'la Tkemali sos 

  • Like 2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/18/#findComment-959674
Udostępnij na innych stronach

elektra mam pytanie co do składników khmeli suneli.

Takie przyprawy ( w kulkach) jak np: pieprz to łyżeczkę ziarenek, świeżo zmielonego, czy takiego zmielonego w torebkach co się kupuje w sklepie.

Różnica w mocy świeżo mielonego pieprzu, a tego ze sklepu jest gigantyczna, dlatego dopytuję.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/18/#findComment-959684
Udostępnij na innych stronach

Pieprz mielony lyzeczka , ja urzywam tylko swiezo mielony , nie kupuje nigdy mielonego .

W tym przepisie jest napisany mielony to pewnie nie od razu .

A sama przyprawa nie jedt ostra .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/18/#findComment-959691
Udostępnij na innych stronach

10 minut temu, mamuśka napisał(a):

 w małych słoiczkach to do herbaty, a w dużym to do drukowania. Dobrze myślę?

Niestety/stety to rozdanie poszło w całości do herbaty (jestem uzależniony :facepalm:) w dużym słoju stało z cukrem żeby puściło sok a później do małych i pasteryzacja, druga połowa być może zostanie zakonserwowana C2H5OH:D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/18/#findComment-959938
Udostępnij na innych stronach

Łykend minął więc się pochwale...zrobiliśmy paprykarza wg przepisu BonAir'a lekko zmodyfikowany, baardzo smaczny, wchodzi w jadłospis na stałe.☺️

Paprykarz BonAira

 

Składniki (na 1kg wyrobu):

 

- mięso z ryby - 300g

 

- 6 szprotek (makrela)

 

- woda - 200ml

 

- cebula - 200g

 

- przecier pomidorowy 30% - 100/120g

 

- ryż okrągły - 100g

 

- olej - 30g

 

 Przyprawy:

 

 - sól - 18g

 

- cukier - 3g

 

- papryka słodka (w proszku) - 2g

 

- chilli - 2g

 

- Ciemny sos sojowy ( opcjonalnie na kolor odjąć od ilości sól)

 

Sposób wykonania:

 

 Ryż ugotować w wodzie i ostudzić. Powinien być lekko twardawy. Ryż okrągły, gdyż wygląda lepiej w paprykarzu od długoziarnistego. Po ugotowaniu powinno się uzyskać prawie 300g ryżu.

 

 Mięso z ryby wyfiletować i zdjąć skórę. Ja użyłem mrożoną kostkę .

 

Cebulę posiekać, zeszklić na oleju  dodać koncentrat oraz papryki i ostudzić.

 

Mięso z ryby i zeszkloną cebule zmielić na siatce 4mm (użyłem robota Ninja) . Kiedy mięso nie jest tak drobno przemielone, to paprykarz przypomina bardziej "rybę po grecku". Trzeba uzyskać jednolitą masę, która powiąże nam ryż.

 

 Wszystkie składniki i przyprawy oprócz ryżu połączyć ze sobą i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać ryż i wymieszać.

 

Taką masą napełnić słoiki, zapasteryzować i wystudzić.

 

 

-9165306178016693031.jpg

Edytowane przez szrekPL
  • Like 1
  • Upvote 4
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/18/#findComment-960843
Udostępnij na innych stronach

Robię od lat identycznie choć niektórzy parzą rybę przed zapuszkowaniem co uważam za błąd gdyż wtedy paprykarz wychodzi nieco suchawy.Ryba i tak zaparzy się w czasie pasteryzacji lub tyndalizacji.

Paprykarz szczeciński

 

1.Filet z mintaja 1kg -surowy mielony na sitku 5mm

2.Ryż - 200g gotowany długoziarnisty

3.Dwie puszki szprotek podwędzanych w oleju.

4.Cebula - 2 szt duże, zeszklone na oleju

 

 

Przyprawy

 

1.Koncentrat pomidorowy - 4 puszki 30g

2. Sól - 10g

3. Chili - do smaku

4.Papryka słodka - do smaku

 

Słoiki pasteryzowane dwa dni.Pierwszego dnia 1h a drugiego 40min. w temp. 100C

Edytowane przez arkadiusz
  • Upvote 1

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/18/#findComment-961077
Udostępnij na innych stronach

22 minuty temu, arkadiusz napisał(a):

Robię od lat identycznie choć niektórzy parzą rybę przed zapuszkowaniem co uważam za błąd 

Dziękuję za przepis, to mój pierwszy paprykarz więc zupełnie nie mam doświadczenia w tym temacie ale przeczytałem cały wątek i doszedłem do wniosku że ryba puści swój smak właśnie w paprykarza co będzie bardziej korzystne niż parowanie oddzielnie i dodawanie później wody z tego parowania. ☺️

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/18/#findComment-961085
Udostępnij na innych stronach

37 minut temu, quadro555 napisał(a):

@arkadiusz

@szrekPL

Wasze przepisy zawierają koncentrat pomidorowy. Jakiej firmy stosujecie?

U mnie dodany był z firmy Pudliszki, ale co chyba istotne  najpierw była zeszklona cebula, zestawiona na chwilę z ognia i dodane papryki a po nich dopiero koncentrat i sos sojowy ciemny. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/18/#findComment-961097
Udostępnij na innych stronach

57 minut temu, quadro555 napisał(a):

@arkadiusz

@szrekPL

Wasze przepisy zawierają koncentrat pomidorowy. Jakiej firmy stosujecie?

Ja Kani.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/18/#findComment-961102
Udostępnij na innych stronach

Jak to po łykendzie przyszło popróbować co to tam wyszło w tych moich praskach. Goloneczka(dziękuję kolegom Radek i Grzewlod za podpowiedź odnośnie czasu parzenia golonki, różnica kolosalna:clap: ) i szynka prasowana ☺️(przepraszam za nieprofesjonalne cięcie)

-4380633291411166227.jpg

8715053557905752186.jpg

  • Like 1
  • Upvote 4
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/18/#findComment-962431
Udostępnij na innych stronach

Wyroby na 5 z plusem 👌, ale to rezanie to zbezczeszczenie wyrobu 😠

 

..... żartuję 😉😁

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/18/#findComment-962461
Udostępnij na innych stronach

3 minuty temu, Muski napisał(a):

Do ogóra też tak tnę 😁:thumbsup:

Siekierą 😉🤔. Szreku ma tak samo ostre noże jak moje😯, brak czasu na ostrzenie w weekend się za nie wezmę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/18/#findComment-962468
Udostępnij na innych stronach

4 minuty temu, Grzewlod napisał(a):

brak czasu na ostrzenie w weekend się za nie wezmę.

O to to...święte słowa, łykend z nożami będzie i u mnie ☺️

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/18/#findComment-962471
Udostępnij na innych stronach

W dniu 21.10.2024 o 19:28, szrekPL napisał(a):

przepraszam za nieprofesjonalne cięcie)

W tym też jest urok :thumbsup: 

Goloneczka i szynka - LUX :clap: 

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/18/#findComment-962814
Udostępnij na innych stronach

1 minutę temu, Radek. napisał(a):

W tym też jest urok :thumbsup: 

Goloneczka i szynka - LUX :clap: 

Dzięki za dobre słowo i podpowiedź(czas parzenia), następna prawdopodobnie będzie rolada le... coś tam bo praska się już robi :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20467-szrekowa-zadyma/page/18/#findComment-962817
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.