Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

12 minut temu, tomisss napisał(a):

Smakuje lepiej niż wygląda.

Głębia smaku nastąpi tak po roku, do tego czasu zaobserwujesz przy każdej konsumpcji jej pozytywne zmiany.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20733-pierwszy-wsad/page/2/#findComment-921969
Udostępnij na innych stronach

Teraz, Grzewlod napisał(a):

Głębia smaku nastąpi tak po roku

Nie wiem, czy tak długo wytrzyma. To był taki eksperyment na początek drogi, w sumie jakieś 2.5 kg farszu. Zostały jeszcze dwa batony po 310 g i jeden malutki, jakieś 150 g. Będę musiał jeden z nich schować gdzieś głęboko. Kiedyś, jak jeszcze nie miałem dojrzewalni, zrobiłem palcówkę, bez żadnych bakterii, i przez czysty przypadek dojrzała w piwnicy. Wytrzymała jakieś 1,5 roku, zapakowana w próżnię. Ostatni kawałek wyglądał jak poniżej.

20230511_215615.jpg

  • Like 1
  • Upvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20733-pierwszy-wsad/page/2/#findComment-921974
Udostępnij na innych stronach

12 minut temu, tomisss napisał(a):

Ostatni kawałek wyglądał jak poniżej.

Wygląda jeszcze ładnie, jeśli przypadkiem jej nie wędziłeś i nie używałeś jako przyprawy papryki lub innej barwiącej przyprawy to proponuję dużo dłużej jej nie przetrzymywać tylko zjeść że smakiem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20733-pierwszy-wsad/page/2/#findComment-921978
Udostępnij na innych stronach

Teraz, Grzewlod napisał(a):

Wygląda jeszcze ładnie, jeśli przypadkiem jej nie wędziłeś i nie używałeś jako przyprawy papryki lub innej barwiącej przyprawy to proponuję dużo dłużej jej nie przetrzymywać tylko zjeść że smakiem.

Już dawno jej nie ma. Robiłem ją na jesieni 2022, ostatnie pętko, to ze zdjęć zostało skonsumowane jakiś miesiąc temu.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20733-pierwszy-wsad/page/2/#findComment-921984
Udostępnij na innych stronach

Moje pierwsze salami (a właściwie to co udało się uratować) po 42 dniach i utracie 40% wagi opuszcza dojrzewalnię. Teraz poleży troszkę w próżni.

Dojrzewalnia pomału robi się za mała.

20240510_145138.jpg

20240510_145331.jpg

20240510_150501.jpg

20240510_144405.jpg

Edytowane przez tomisss
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20733-pierwszy-wsad/page/2/#findComment-923889
Udostępnij na innych stronach

33 minuty temu, tomisss napisał(a):

Moje pierwsze salami

Pierwsze doświadczenie zaliczone👍.

33 minuty temu, tomisss napisał(a):

właściwie to co udało się uratować

Co stało się z pozostałą częścią salami?

33 minuty temu, tomisss napisał(a):

Dojrzewalnia pomału robi się za mała

Jak się wdepnie w dojrzewki to apetyt rośnie a procesu dojrzewania nie przyspieszy 😃.

 

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20733-pierwszy-wsad/page/2/#findComment-923892
Udostępnij na innych stronach

1 minutę temu, Grzewlod napisał(a):

Co stało się z pozostałą częścią salami

Była konsumowana na bieżąco, po utracie 35% wagi. Ta resztka ze zdjęcia straciła już 40 % i stwierdziłem, że wystarczy.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20733-pierwszy-wsad/page/2/#findComment-923895
Udostępnij na innych stronach

34 minuty temu, tomisss napisał(a):

Phmetr pokazał 5.6

Prawdopodobnie jest to poprawny pomiar. Myślę, że od samego początku wkradł się błąd w pomiarach.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20733-pierwszy-wsad/page/2/#findComment-923924
Udostępnij na innych stronach

1 minutę temu, Muski napisał(a):

Zapewne też masz krajalnicę

Jeszcze nie. Moje pierwsze całomięśniowe są dopiero na początku drogi, więc mam jeszcze trochę czasu. Problem mam taki, że nie mm za bardzo miejsca na porządną krajalnicę i jak przytargam do domu jakąś MaGe to wylecę razem z nią za drzwi.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20733-pierwszy-wsad/page/2/#findComment-923953
Udostępnij na innych stronach

15 minut temu, tomisss napisał(a):

Problem mam taki, że nie mm za bardzo miejsca na porządną krajalnicę

Porządna to nie konieczne wielki kloc. Mogę polecić małego Graefa bez problemu wciśniesz w każdy w kąt. Maluch figlarny ciacha dojrzewki jak ta lala.

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20733-pierwszy-wsad/page/2/#findComment-923957
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Po 30 dniach straciło 40 %. Trochę szybko, było parę błędów. Dwa batony poszły do utylizacji, pomimo utraty wagi były miękkie i nie nadawały się do konsumpcji. Pozostałe 4 jak na zdjęciu. Obecne Ph 5,25. w smaku ok. było doprawiane ala Fuet i smakuje podobnie.

Coppa i Breasola po 26 dniach straciły po 19% wagi.

20240527_171727.jpg

Edytowane przez tomisss
  • Like 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20733-pierwszy-wsad/page/2/#findComment-927363
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Dzisiaj ventricina, sztuk 2 po 1.8 kg każda.
Skład:
60% szynka chuda
40% boczek.
Rozdrobnienie: 100% szarpak.
Przyprawy na kg:
Peklosól 25g
Pieprz czarny 2g
Czosnek w proszku 3g
chili calabryjskie 6g
Pieprz cayenne 2g
Mielony koper włoski 1g
Ziarno kopru włoskiego 2.5g
Glukoza 1g
Kultura sbl-48
60 ml białego wina.

Zapakowane w kątnice wieprzowe.

Ph przed dodaniem wina 5.82, po winie 5.57. Będzie fermentowało do 5.0- 5.1.
680902fbc17d2d359fc5bd164f4c6b15.jpg

Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka
 

Edytowane przez tomisss
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20733-pierwszy-wsad/page/2/#findComment-930305
Udostępnij na innych stronach

10 minut temu, Grzewlod napisał(a):

ciekaw jestem czy fenkuł nie zdominuje smaku 🤔

Zobaczymy, taki znalazłem przepis, więc ktoś tego próbował i się pochwalił. Większość fenkułu w postaci ziarna, więc może trochę zginie. Bardziej się zastanawiam nad końcową ostrością, czy ją uniosę.

Edytowane przez tomisss
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20733-pierwszy-wsad/page/2/#findComment-930312
Udostępnij na innych stronach

16 minut temu, tomisss napisał(a):

Bardziej się zastanawiam nad końcową ostrością, czy ją uniosę.

Tego bym się nie obawiał peperoncini to lekko pikantna papryka zaledwie do 500 SHU , pieprz cayenne trochę mocniejszy. Moim zdaniem wędlina będzie umiarkowanie pikantna. Właśnie taka pikantność nada jej charakteru inaczej byłaby "mdła". Obawiam się jednak tego, że fenkuł w dawce którą zastosowaleś zdominuje smak to bardzo aromatyczna przyprawa.

Edytowane przez Grzewlod
  • Upvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20733-pierwszy-wsad/page/2/#findComment-930314
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.