szrekPL Opublikowano 3 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 3 Maja 2024 Chrystusie niebieski doprowadzacie ludzi do ślinotoku z samego rana .... bardzo ładny wyrób... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20733-pierwszy-wsad/page/2/#findComment-921959 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomisss Opublikowano 3 Maja 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 3 Maja 2024 5 minut temu, szrekPL napisał(a): bardzo ładny wyrób Smakuje lepiej niż wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20733-pierwszy-wsad/page/2/#findComment-921964 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 3 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 3 Maja 2024 12 minut temu, tomisss napisał(a): Smakuje lepiej niż wygląda. Głębia smaku nastąpi tak po roku, do tego czasu zaobserwujesz przy każdej konsumpcji jej pozytywne zmiany. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20733-pierwszy-wsad/page/2/#findComment-921969 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomisss Opublikowano 3 Maja 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 3 Maja 2024 Teraz, Grzewlod napisał(a): Głębia smaku nastąpi tak po roku Nie wiem, czy tak długo wytrzyma. To był taki eksperyment na początek drogi, w sumie jakieś 2.5 kg farszu. Zostały jeszcze dwa batony po 310 g i jeden malutki, jakieś 150 g. Będę musiał jeden z nich schować gdzieś głęboko. Kiedyś, jak jeszcze nie miałem dojrzewalni, zrobiłem palcówkę, bez żadnych bakterii, i przez czysty przypadek dojrzała w piwnicy. Wytrzymała jakieś 1,5 roku, zapakowana w próżnię. Ostatni kawałek wyglądał jak poniżej. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20733-pierwszy-wsad/page/2/#findComment-921974 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 3 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 3 Maja 2024 12 minut temu, tomisss napisał(a): Ostatni kawałek wyglądał jak poniżej. Wygląda jeszcze ładnie, jeśli przypadkiem jej nie wędziłeś i nie używałeś jako przyprawy papryki lub innej barwiącej przyprawy to proponuję dużo dłużej jej nie przetrzymywać tylko zjeść że smakiem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20733-pierwszy-wsad/page/2/#findComment-921978 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomisss Opublikowano 3 Maja 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 3 Maja 2024 Teraz, Grzewlod napisał(a): Wygląda jeszcze ładnie, jeśli przypadkiem jej nie wędziłeś i nie używałeś jako przyprawy papryki lub innej barwiącej przyprawy to proponuję dużo dłużej jej nie przetrzymywać tylko zjeść że smakiem. Już dawno jej nie ma. Robiłem ją na jesieni 2022, ostatnie pętko, to ze zdjęć zostało skonsumowane jakiś miesiąc temu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20733-pierwszy-wsad/page/2/#findComment-921984 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomisss Opublikowano 10 Maja 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 10 Maja 2024 (edytowane) Moje pierwsze salami (a właściwie to co udało się uratować) po 42 dniach i utracie 40% wagi opuszcza dojrzewalnię. Teraz poleży troszkę w próżni. Dojrzewalnia pomału robi się za mała. Edytowane 10 Maja 2024 przez tomisss Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20733-pierwszy-wsad/page/2/#findComment-923889 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 10 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 10 Maja 2024 (edytowane) 33 minuty temu, tomisss napisał(a): Moje pierwsze salami Pierwsze doświadczenie zaliczone👍. 33 minuty temu, tomisss napisał(a): właściwie to co udało się uratować Co stało się z pozostałą częścią salami? 33 minuty temu, tomisss napisał(a): Dojrzewalnia pomału robi się za mała Jak się wdepnie w dojrzewki to apetyt rośnie a procesu dojrzewania nie przyspieszy 😃. Edytowane 10 Maja 2024 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20733-pierwszy-wsad/page/2/#findComment-923892 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomisss Opublikowano 10 Maja 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 10 Maja 2024 1 minutę temu, Grzewlod napisał(a): Co stało się z pozostałą częścią salami Była konsumowana na bieżąco, po utracie 35% wagi. Ta resztka ze zdjęcia straciła już 40 % i stwierdziłem, że wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20733-pierwszy-wsad/page/2/#findComment-923895 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 10 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 10 Maja 2024 Robiłeś pomiar końcowy pH? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20733-pierwszy-wsad/page/2/#findComment-923896 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomisss Opublikowano 10 Maja 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 10 Maja 2024 (edytowane) Jeszcze nie. Ale na smak nie ma mniej niż 5.0. Edytowane 10 Maja 2024 przez tomisss Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20733-pierwszy-wsad/page/2/#findComment-923902 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomisss Opublikowano 10 Maja 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 10 Maja 2024 Godzinę temu, Grzewlod napisał(a): Robiłeś pomiar końcowy pH Phmetr pokazał 5.6 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20733-pierwszy-wsad/page/2/#findComment-923917 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 10 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 10 Maja 2024 34 minuty temu, tomisss napisał(a): Phmetr pokazał 5.6 Prawdopodobnie jest to poprawny pomiar. Myślę, że od samego początku wkradł się błąd w pomiarach. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20733-pierwszy-wsad/page/2/#findComment-923924 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomisss Opublikowano 10 Maja 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 10 Maja 2024 Dam mu poleżakować w próżni, zobaczymy jak to wpłynie na smak. Już teraz niczego mu nie brakuje, ale może z czasem coś mu przybędzie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20733-pierwszy-wsad/page/2/#findComment-923925 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 10 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 10 Maja 2024 Zapewne też masz krajalnicę, bo to nieodłączna przyjaciółka dojrzewek😉 Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20733-pierwszy-wsad/page/2/#findComment-923951 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomisss Opublikowano 10 Maja 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 10 Maja 2024 1 minutę temu, Muski napisał(a): Zapewne też masz krajalnicę Jeszcze nie. Moje pierwsze całomięśniowe są dopiero na początku drogi, więc mam jeszcze trochę czasu. Problem mam taki, że nie mm za bardzo miejsca na porządną krajalnicę i jak przytargam do domu jakąś MaGe to wylecę razem z nią za drzwi. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20733-pierwszy-wsad/page/2/#findComment-923953 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 10 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 10 Maja 2024 (edytowane) 15 minut temu, tomisss napisał(a): Problem mam taki, że nie mm za bardzo miejsca na porządną krajalnicę Porządna to nie konieczne wielki kloc. Mogę polecić małego Graefa bez problemu wciśniesz w każdy w kąt. Maluch figlarny ciacha dojrzewki jak ta lala. Edytowane 10 Maja 2024 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20733-pierwszy-wsad/page/2/#findComment-923957 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomisss Opublikowano 10 Maja 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 10 Maja 2024 17 minut temu, Grzewlod napisał(a): Graefa Myślałem o nim, tylko nie wiem jaki model. Jak najcieniej potrafi ukroić? Ja lubię takie, co świat przez nie widać. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20733-pierwszy-wsad/page/2/#findComment-923959 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 10 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 10 Maja 2024 24 minuty temu, tomisss napisał(a): lubię takie, co świat przez nie widać. I takie ukroisz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20733-pierwszy-wsad/page/2/#findComment-923963 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 10 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 10 Maja 2024 1 godzinę temu, tomisss napisał(a): co świat przez nie widać I takie dojrzewki to jest to. Moja też jest mała. Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20733-pierwszy-wsad/page/2/#findComment-923976 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomisss Opublikowano 27 Maja 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 27 Maja 2024 (edytowane) Po 30 dniach straciło 40 %. Trochę szybko, było parę błędów. Dwa batony poszły do utylizacji, pomimo utraty wagi były miękkie i nie nadawały się do konsumpcji. Pozostałe 4 jak na zdjęciu. Obecne Ph 5,25. w smaku ok. było doprawiane ala Fuet i smakuje podobnie. Coppa i Breasola po 26 dniach straciły po 19% wagi. Edytowane 27 Maja 2024 przez tomisss 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20733-pierwszy-wsad/page/2/#findComment-927363 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomisss Opublikowano 11 Czerwca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 11 Czerwca 2024 (edytowane) Dzisiaj ventricina, sztuk 2 po 1.8 kg każda. Skład: 60% szynka chuda 40% boczek. Rozdrobnienie: 100% szarpak. Przyprawy na kg: Peklosól 25g Pieprz czarny 2g Czosnek w proszku 3g chili calabryjskie 6g Pieprz cayenne 2g Mielony koper włoski 1g Ziarno kopru włoskiego 2.5g Glukoza 1g Kultura sbl-48 60 ml białego wina. Zapakowane w kątnice wieprzowe. Ph przed dodaniem wina 5.82, po winie 5.57. Będzie fermentowało do 5.0- 5.1. Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka Edytowane 11 Czerwca 2024 przez tomisss Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20733-pierwszy-wsad/page/2/#findComment-930305 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 11 Czerwca 2024 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 11 Czerwca 2024 26 minut temu, tomisss napisał(a): Dzisiaj ventricina, sztuk 2 po 1.8 kg No i super 👍, ciekaw jestem czy fenkuł nie zdominuje smaku 🤔. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20733-pierwszy-wsad/page/2/#findComment-930311 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomisss Opublikowano 11 Czerwca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 11 Czerwca 2024 (edytowane) 10 minut temu, Grzewlod napisał(a): ciekaw jestem czy fenkuł nie zdominuje smaku 🤔 Zobaczymy, taki znalazłem przepis, więc ktoś tego próbował i się pochwalił. Większość fenkułu w postaci ziarna, więc może trochę zginie. Bardziej się zastanawiam nad końcową ostrością, czy ją uniosę. Edytowane 11 Czerwca 2024 przez tomisss Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20733-pierwszy-wsad/page/2/#findComment-930312 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 11 Czerwca 2024 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 11 Czerwca 2024 (edytowane) 16 minut temu, tomisss napisał(a): Bardziej się zastanawiam nad końcową ostrością, czy ją uniosę. Tego bym się nie obawiał peperoncini to lekko pikantna papryka zaledwie do 500 SHU , pieprz cayenne trochę mocniejszy. Moim zdaniem wędlina będzie umiarkowanie pikantna. Właśnie taka pikantność nada jej charakteru inaczej byłaby "mdła". Obawiam się jednak tego, że fenkuł w dawce którą zastosowaleś zdominuje smak to bardzo aromatyczna przyprawa. Edytowane 11 Czerwca 2024 przez Grzewlod 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20733-pierwszy-wsad/page/2/#findComment-930314 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.