Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 783
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Dobrze wiesz co. :grin: Ktoś pewnie doradził dopchnięcie farszu "do oporu" i mieliście mały, bezodłamkowy granat. :wink:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/18/#findComment-111934
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Siedzę w domku z nogą w szynie. Więc nie bardzo mogąc chodzić zmajstrowałem z beną salceson biały i krwisty:

 

Składniki:

- nóżki wieprzowe,

- golonki wieprzowe,

- podgardle

- skórki,

- ozory,

- uszy,

- serca,

- nerka,

- pęcherze wieprzowe do napełnienia

- krew surowa, płynna

Bez głowizny, jak biały.

 

Przyprawy:

- majeranek

- pieprz

- peklosól i sól

- kolendra

- czosnek

 

a tak był prasowany:

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/18/#findComment-114607
Udostępnij na innych stronach

Siedzę w domku z nogą w szynie. Więc nie bardzo mogąc chodzić zmajstrowałem z beną salceson biały i krwisty:

 

Bardzo ladne i apetycznie wygladaja :thumbsup:

Dawales moze peklosol do gotowania czy peklowales wczesniej?

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/18/#findComment-115150
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Będę robił salceson z przepisu z pierwszego postu. Mam taką osłonkę

Wiem że po zrobieniu będzie 4-4,5 kg, ale ile potrzebuję głów wieprzowych? Nie chcę żeby zabrakło, ale i nie chcę żeby za dużo zostało.

 

 

Edit. do tej pory robiłem w osłonkach poliamidowych i nie peklowałem mięsa. Peklować całe głowy? Na mokro czy na sucho? Jak to potem się ma do ilości soli którą trzeba dodać?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/18/#findComment-128828
Udostępnij na innych stronach

RaV22,

W Akademii DZIADKA masz opisaną produkcję salcesonu w żołądku.

Skład surowcowy podany w elementach. Twoja osłonka to odpowiednik żołądka:

http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1189&page=3

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/18/#findComment-128829
Udostępnij na innych stronach

Ja od pewnego czasu przestałem peklować materiał na salceson a szczególnie głowy.Jeśli mięso w salcesonie ma mieć kolorek czerwonawy to do gotowania wrzucam ok 20g peksoli i po sprawie.Potem solę resztę 25g /kg i to jest to co lubię.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/18/#findComment-128853
Udostępnij na innych stronach

Zawsze jakieś udogodnienie i to z pozytywnym rezultatem. :grin:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/18/#findComment-128856
Udostępnij na innych stronach

RaV22,

W Akademii DZIADKA masz opisaną produkcję salcesonu w żołądku.

Skład surowcowy podany w elementach. Twoja osłonka to odpowiednik żołądka:

http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1189&page=3

Nie do końca jestem pewien czy to porównywalne wielkości. W przepisie jest proporcja na 2-2,5 kg i z tekstu wnoszę że to na jeden żołądek. Zrobię zatem z 2 głów i 2 nóg :) Jak dużo zostanie napełnię osłonkę poliamidową :) Dodam saletrę do gotowania mięs. Dzięki za rady.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/18/#findComment-128860
Udostępnij na innych stronach

Dodam saletrę do gotowania mięs

Cz to jest najlepszy pomysł, nie wiem dokładnie ale przypuszczam że nie.

Może się tu ktoś obeznany na temat saletry wypowie.

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/18/#findComment-128861
Udostępnij na innych stronach

Dodam saletrę do gotowania mięs.

Nie wiem czy to dobry pomysł?.Może nie saletrę a peksól.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/18/#findComment-128864
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Od największego do najmniejszego

Ale napewno wszystkie :thumbsup:

:clap:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/18/#findComment-132505
Udostępnij na innych stronach

RaV22 napisał/a:

Dodam saletrę do gotowania mięs.

 

 

Nie wiem czy to dobry pomysł?.Może nie saletrę a peksól.

W jakim celu ?

saletra i peklosól służą do peklowania.

W czasie gotowania ze względu na czas i temperaturę peklowanie nie będzie się odbywało.

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/18/#findComment-132551
Udostępnij na innych stronach

Andrzej wiesz co dobre.

No tak , wolę podroby niż chudą kiełbaskę . :smile:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/18/#findComment-132555
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.