Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wypływające salcesony nakłuwa się cienką igłą.

 

Pytanie - co powoduje, że salceson wypływa?

Pod wpływem wysokiej temperatury w maćkach tworzy się para, a że jest uwięziona, to maciek przypomina balon. :grin:
idę napić się herbatki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/7/#findComment-44020
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 783
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

To tak wyszło ja z aferą Rybina dwa słowa zniknęły i wszystko zmieniło sens . Cytat z salcesonu włoskiego

Wypływające na powierzchnie salcesony (tylko w osłonkach naturalnych) nakłuwa się cienka igłą.

Orginalny cytat z PW NR 21.

Wypływające na powierzchnie salcesony w osłonkach naturalnych PO WYJĘCIU Z KOTŁA nakłuwa się cienka igłą.

Przy napełnianiu powinno być jeszcze jedno zdanie . Po napełnieniu i zawiązaniu salcesony nakłuwa się osłonki naturalne w celu usunięcia powietrza . Jednym słowem taka maleńka nakłuta dziurka w salcesonie tyle narobiła zamieszania . więc teraz jeszcze jedno zostało pytanie- dlaczego nakłuwamy przed i po a nie w czasie gotowania . Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/7/#findComment-44026
Udostępnij na innych stronach

W czasie parzenia osłonka (żołądek) ma słabszą strukturę i nakłucie grozi rozerwaniem. Inny powód może być taki, że wytworzone wewnątrz ciśnienie wyrzuci nam soki z osłonki. :rolleyes: Tak mi się pokombinowało.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/7/#findComment-44027
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Żeby w trakcie gotowanie nie dostała się woda do środka salcesonu .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/7/#findComment-44028
Udostępnij na innych stronach

Po napełnieniu i zawiązaniu salcesony nakłuwa się osłonki naturalne w celu usunięcia powietrza

Ale to jest tak oczywiste ,że nigdy głębiej się nad tym nie zastanawiałem .Robię to już mechanicznie.
Tomuś
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/7/#findComment-44033
Udostępnij na innych stronach

Brawo Pedro i to jest praktycznie na to odpowiedź. I jeszcze jedno zdanie , z instrukcji

,,Ugotowane wyroby wędliniarskie studzi się w zimnej wodzie przez 10 min dla przerwania procesu parzenia.

By zakończyć temat nakłuwania salcesonu , przytaczam jeden cytat i pytanie - Co to za gotowanie -

,,Przy gotowaniu wyrobów wędliniarskich napełniać tak by nie było w nich powietrza bo przekłucie może nastąpić dopiero po 50-60 min od chwili gotowania z chwilą wcześniejszego przekłucia będzie wypływał sok tak długo aż farsz w tym miejscu zostanie ugotowany i zamknie otwór''. Pozdrawiam.

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/7/#findComment-44072
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Właśnie się moczą w zimnej wodzie dwie głowy wieprzowe , trzy serca wieprzowe , cztery języki wieprzowe , parę nerek wieprzowych i chyba z kilogram skorek wieprzowych . Jutro od rana gotowanie i wyrób salcesonu . Szkoda tylko że będzie musiał iść w osłonki a nie w żołądki .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/7/#findComment-44233
Udostępnij na innych stronach

parę nerek wieprzowych

:question: Nie żebym się mądrował ale nerki chyba nie są dobrym dodatkiem do salsesonu

Szkoda tylko że będzie musiał iść w osłonki a nie w żołądki .

Andrzeju TY nie masz możliwośći załatwić żołądków ? Niema w okolicy uboini ? Zastąp kątnicami.
Tomuś
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/7/#findComment-44236
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Andrzeju TY nie masz możliwośći załatwić żołądków ? Niema w okolicy uboini ?

Ubojnia jest , ale trzydzieści kilometrów w jedną stronę . Właściwie to zrobiłem błąd , mogłem zamówić , bo tak z marszu nie zawsze są . Teraz tak sobie myślę że na próbę zrobię troszkę w jelito czyli w kiełbaśnicę to nie to ale nigdy tak nie robiłem

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/7/#findComment-44238
Udostępnij na innych stronach

andrzej k, kup osłonki poliamidowe np. fi 95 i masz super salceson

super dobrze zawiążesz soki nie ujdą, a salcefixe mniam mniam :lol:

dodawałem kiedyś nerki /w kostkę/ i był super

odchudził ogólnie salceson ale nie kładź za dużo /pamiętaj o oddzielnym gotowaniu nerki ze zmianami wody aby salceson nie wyszedł jak z wnętra :lol: /

powodzenia

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/7/#findComment-44259
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

andrzej k, w jakim celu gotujesz siatkę?

Żeby skórek nie szukać po garnku . :smile:

 

andrzej k, kup osłonki poliamidowe np. fi 95 i masz super salceson

Tak będę robił . Dla próby włożę w kiełbaśnicę chociaż z metr zobaczę co z tego wyjdzie

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/7/#findComment-44271
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Myślę że do rana wystarczająco wystygną .

 

 

W kiełbaśnicę nie nadziewałem ale zrobiłem jajko niespodziankę .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/7/#findComment-44329
Udostępnij na innych stronach

zrobiłem jajko niespodziankę .

No, no... ciekawe, co się z tego jajeczka wykluje :shock:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/7/#findComment-44330
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

No, no... ciekawe, co się z tego jajeczka wykluje :shock:

 

Jutro rano powinno być wiadomo . Taki termin :smile:

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/7/#findComment-44331
Udostępnij na innych stronach

zrobiłem jajko niespodziankę

Zanim skonsumujesz zrób pisankę na przyszłoroczny konkurs - NAJŁADNIEJSZA PISANKA :wink: :grin:

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/7/#findComment-44333
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Zanim skonsumujesz zrób pisankę na przyszłoroczny konkurs - NAJŁADNIEJSZA PISANKA :wink: :grin:

Może i dobry pomysł , ale zapewne łatwiej zjeść niż zrobić pisankę .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/7/#findComment-44339
Udostępnij na innych stronach

andrzej k, piszesz "kiełbaśnica", ale co to za osłonka, w której jest jajko z niespodzianką?

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/7/#findComment-44343
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

andrzej k, piszesz "kiełbaśnica", ale co to za osłonka, w której jest jajko z niespodzianką?

A zgadnij

 

Kątnica

A nie .

 

Andrzeju przyciskaj to jajo :!:

Teraz jest przyciśnięte . Do fotki było w całej okazałości :smile:

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/7/#findComment-44356
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

To czego użyłeś Andrzeju :question: - pęcherza :grin:

Tak użyłem pęcherza wieprzowego którego znalazłem w lodówce zasolonego od wielkanocnej świnki . Naprawdę wyglądał wspaniale jak świeży .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/7/#findComment-44370
Udostępnij na innych stronach

Tak użyłem pęcherza wieprzowego którego znalazłem w lodówce zasolonego od wielkanocnej świnki . Naprawdę wyglądał wspaniale jak świeży .

Pęcherz powinien być przed napełnieniem, dobrze wypłukany i odwrócony na druga stronę.

Dobrą metodą konserwacji pęcherza jest suszenie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/7/#findComment-44383
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.