wdw Opublikowano 26 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #151 Opublikowano 26 Października 2008 Wypływające salcesony nakłuwa się cienką igłą. Pytanie - co powoduje, że salceson wypływa? Pod wpływem wysokiej temperatury w maćkach tworzy się para, a że jest uwięziona, to maciek przypomina balon. :grin: Cytuj idę napić się herbatki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/7/#findComment-44020 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 26 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #152 Opublikowano 26 Października 2008 To tak wyszło ja z aferą Rybina dwa słowa zniknęły i wszystko zmieniło sens . Cytat z salcesonu włoskiego Wypływające na powierzchnie salcesony (tylko w osłonkach naturalnych) nakłuwa się cienka igłą.Orginalny cytat z PW NR 21. Wypływające na powierzchnie salcesony w osłonkach naturalnych PO WYJĘCIU Z KOTŁA nakłuwa się cienka igłą. Przy napełnianiu powinno być jeszcze jedno zdanie . Po napełnieniu i zawiązaniu salcesony nakłuwa się osłonki naturalne w celu usunięcia powietrza . Jednym słowem taka maleńka nakłuta dziurka w salcesonie tyle narobiła zamieszania . więc teraz jeszcze jedno zostało pytanie- dlaczego nakłuwamy przed i po a nie w czasie gotowania . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/7/#findComment-44026 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 26 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #153 Opublikowano 26 Października 2008 W czasie parzenia osłonka (żołądek) ma słabszą strukturę i nakłucie grozi rozerwaniem. Inny powód może być taki, że wytworzone wewnątrz ciśnienie wyrzuci nam soki z osłonki. :rolleyes: Tak mi się pokombinowało. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/7/#findComment-44027 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 26 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #154 Opublikowano 26 Października 2008 Witam Żeby w trakcie gotowanie nie dostała się woda do środka salcesonu . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/7/#findComment-44028 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 26 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #155 Opublikowano 26 Października 2008 Po napełnieniu i zawiązaniu salcesony nakłuwa się osłonki naturalne w celu usunięcia powietrza Ale to jest tak oczywiste ,że nigdy głębiej się nad tym nie zastanawiałem .Robię to już mechanicznie. Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/7/#findComment-44033 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 26 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #156 Opublikowano 26 Października 2008 Brawo Pedro i to jest praktycznie na to odpowiedź. I jeszcze jedno zdanie , z instrukcji ,,Ugotowane wyroby wędliniarskie studzi się w zimnej wodzie przez 10 min dla przerwania procesu parzenia.By zakończyć temat nakłuwania salcesonu , przytaczam jeden cytat i pytanie - Co to za gotowanie - ,,Przy gotowaniu wyrobów wędliniarskich napełniać tak by nie było w nich powietrza bo przekłucie może nastąpić dopiero po 50-60 min od chwili gotowania z chwilą wcześniejszego przekłucia będzie wypływał sok tak długo aż farsz w tym miejscu zostanie ugotowany i zamknie otwór''. Pozdrawiam. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/7/#findComment-44072 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 28 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #157 Opublikowano 28 Października 2008 Witam Właśnie się moczą w zimnej wodzie dwie głowy wieprzowe , trzy serca wieprzowe , cztery języki wieprzowe , parę nerek wieprzowych i chyba z kilogram skorek wieprzowych . Jutro od rana gotowanie i wyrób salcesonu . Szkoda tylko że będzie musiał iść w osłonki a nie w żołądki . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/7/#findComment-44233 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 28 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #158 Opublikowano 28 Października 2008 parę nerek wieprzowych :question: Nie żebym się mądrował ale nerki chyba nie są dobrym dodatkiem do salsesonuSzkoda tylko że będzie musiał iść w osłonki a nie w żołądki . Andrzeju TY nie masz możliwośći załatwić żołądków ? Niema w okolicy uboini ? Zastąp kątnicami. Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/7/#findComment-44236 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 28 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #159 Opublikowano 28 Października 2008 Witam Andrzeju TY nie masz możliwośći załatwić żołądków ? Niema w okolicy uboini ? Ubojnia jest , ale trzydzieści kilometrów w jedną stronę . Właściwie to zrobiłem błąd , mogłem zamówić , bo tak z marszu nie zawsze są . Teraz tak sobie myślę że na próbę zrobię troszkę w jelito czyli w kiełbaśnicę to nie to ale nigdy tak nie robiłem Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/7/#findComment-44238 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 29 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #160 Opublikowano 29 Października 2008 Witam Mięsko nastawione . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/7/#findComment-44257 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 29 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #161 Opublikowano 29 Października 2008 andrzej k, w jakim celu gotujesz siatkę? Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/7/#findComment-44258 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 29 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #162 Opublikowano 29 Października 2008 andrzej k, kup osłonki poliamidowe np. fi 95 i masz super salceson super dobrze zawiążesz soki nie ujdą, a salcefixe mniam mniam :lol: dodawałem kiedyś nerki /w kostkę/ i był super odchudził ogólnie salceson ale nie kładź za dużo /pamiętaj o oddzielnym gotowaniu nerki ze zmianami wody aby salceson nie wyszedł jak z wnętra :lol: / powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/7/#findComment-44259 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 29 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #163 Opublikowano 29 Października 2008 Witam andrzej k, w jakim celu gotujesz siatkę? Żeby skórek nie szukać po garnku . :smile: andrzej k, kup osłonki poliamidowe np. fi 95 i masz super salceson Tak będę robił . Dla próby włożę w kiełbaśnicę chociaż z metr zobaczę co z tego wyjdzie Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/7/#findComment-44271 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 29 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #164 Opublikowano 29 Października 2008 Witam Myślę że do rana wystarczająco wystygną . W kiełbaśnicę nie nadziewałem ale zrobiłem jajko niespodziankę . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/7/#findComment-44329 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 29 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #165 Opublikowano 29 Października 2008 zrobiłem jajko niespodziankę .No, no... ciekawe, co się z tego jajeczka wykluje :shock: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/7/#findComment-44330 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 29 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #166 Opublikowano 29 Października 2008 Witam No, no... ciekawe, co się z tego jajeczka wykluje :shock: Jutro rano powinno być wiadomo . Taki termin :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/7/#findComment-44331 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 29 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #167 Opublikowano 29 Października 2008 zrobiłem jajko niespodziankę Zanim skonsumujesz zrób pisankę na przyszłoroczny konkurs - NAJŁADNIEJSZA PISANKA :wink: :grin: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/7/#findComment-44333 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 29 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #168 Opublikowano 29 Października 2008 Witam Zanim skonsumujesz zrób pisankę na przyszłoroczny konkurs - NAJŁADNIEJSZA PISANKA :wink: :grin: Może i dobry pomysł , ale zapewne łatwiej zjeść niż zrobić pisankę . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/7/#findComment-44339 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 29 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #169 Opublikowano 29 Października 2008 andrzej k, piszesz "kiełbaśnica", ale co to za osłonka, w której jest jajko z niespodzianką? Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/7/#findComment-44343 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 29 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #170 Opublikowano 29 Października 2008 andrzej k, piszesz "kiełbaśnica", ale co to za osłonka, w której jest jajko z niespodzianką? Kątnica Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/7/#findComment-44345 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 29 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #171 Opublikowano 29 Października 2008 Andrzeju przyciskaj to jajo :!: Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/7/#findComment-44349 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 29 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #172 Opublikowano 29 Października 2008 Witam andrzej k, piszesz "kiełbaśnica", ale co to za osłonka, w której jest jajko z niespodzianką? A zgadnij Kątnica A nie . Andrzeju przyciskaj to jajo :!: Teraz jest przyciśnięte . Do fotki było w całej okazałości :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/7/#findComment-44356 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 29 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #173 Opublikowano 29 Października 2008 A zgadnij Gonzo napisał/a: Kątnica A nie . To czego użyłeś Andrzeju :question: - pęcherza :grin: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/7/#findComment-44365 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 29 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #174 Opublikowano 29 Października 2008 Witam To czego użyłeś Andrzeju :question: - pęcherza :grin: Tak użyłem pęcherza wieprzowego którego znalazłem w lodówce zasolonego od wielkanocnej świnki . Naprawdę wyglądał wspaniale jak świeży . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/7/#findComment-44370 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 29 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #175 Opublikowano 29 Października 2008 Tak użyłem pęcherza wieprzowego którego znalazłem w lodówce zasolonego od wielkanocnej świnki . Naprawdę wyglądał wspaniale jak świeży .Pęcherz powinien być przed napełnieniem, dobrze wypłukany i odwrócony na druga stronę. Dobrą metodą konserwacji pęcherza jest suszenie. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/7/#findComment-44383 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.