Rybak Opublikowano 28 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 28 Października 2024 zrobiłem swoją pierwszą polędwiczkę wieprzową. Peklowałem na sucho, w woreczku próżnowym, 25g/kg peklosoli + pieprz z młynka. trzymałem w lodówce 6 i 1/2 dnia, temp 5 stC. Piekłem w piekarniku nagrzanym do 90stC, do uzyskania w środku 64 st. C Wyszła mi lekko za słona. Czy mniej peklosoli to niebezpieczy wyrób czy po prostu wystarczy że będzie dłużej peklowana ? chciałbym zredukować ilość do ok 20g/kg pozdr Rybak Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22007-pol%C4%99dwiczka-wp-z-piekarnika-za-s%C5%82ona/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 28 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 28 Października 2024 19 minut temu, Rybak napisał(a): zrobiłem swoją pierwszą polędwiczkę wieprzową. Peklowałem na sucho, w woreczku próżnowym, 25g/kg peklosoli + pieprz z młynka. trzymałem w lodówce 6 i 1/2 dnia, temp 5 stC. Piekłem w piekarniku nagrzanym do 90stC, do uzyskania w środku 64 st. C Wyszła mi lekko za słona. Czy mniej peklosoli to niebezpieczy wyrób czy po prostu wystarczy że będzie dłużej peklowana ? chciałbym zredukować ilość do ok 20g/kg pozdr Rybak Śmiało możesz obniżyć, dla mnie 25g to już niejadalne ale jak poczytasz na forum każdy ma inny próg słoności, także miłej lektury Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22007-pol%C4%99dwiczka-wp-z-piekarnika-za-s%C5%82ona/#findComment-963728 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 28 Października 2024 35 minut temu, Rybak napisał(a): Czy mniej peklosoli to niebezpieczy wyrób czy po prostu wystarczy że będzie dłużej peklowana ? Widzę ,że coś przeczytałeś , ale nie bardzo zrozumiałeś.25g peklosoli /kg to minimalna dawka peklowania na sucho dla prawidłowego zabezpieczenia wyrobów surowych dojrzewających. Ponieważ poddajesz polędwiczkę obróbce termicznej (pieczenie) to zmniejszenie dawki peklosoli będzie pożądane bez żadnych skutków ubocznych. Po drugie pieczenie polędwiczki po peklowaniu to jakby trochę zbrodnia, ale jak ktoś nie lubi wyrobów surowych to inna sprawa. Po trzecie pieczenie wyciąga z wyrobu wodę a sól zostaje. Nie pekluję wyrobów na sucho oprócz rozdrobnionego (4x4cm) mięsa na kiełbasę bo i sól wyciąga wodę z wyrobu i staje się on mniej soczysty od peklowanego na mokro. Ja bym tą polędwiczkę peklował na mokro w peklosolance 7% -8 % przez 8 dni , 0,4 l solanki /kg polędwiczki w temp.4- 6 C a później poddał ją pieczeni (solanka 7%) lub parzeniu (solanka 8%) a najlepiej zostawił bez obróbki termicznej Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22007-pol%C4%99dwiczka-wp-z-piekarnika-za-s%C5%82ona/#findComment-963733 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 28 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 28 Października 2024 1 godzinę temu, Rybak napisał(a): chciałbym zredukować ilość do ok 20g/kg Zredukuj do 18g/kg na sucho - lub na mokro tak jak Ci podał Arkadiusz 1 Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22007-pol%C4%99dwiczka-wp-z-piekarnika-za-s%C5%82ona/#findComment-963754 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 28 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 28 Października 2024 18g to dla wielu w sam raz, ale to pieczenie bym sobie odpuścił z wiadomych powodów 😞 1 Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22007-pol%C4%99dwiczka-wp-z-piekarnika-za-s%C5%82ona/#findComment-963757 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rybak Opublikowano 28 Października 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 28 Października 2024 (edytowane) bardzo dziękuję za konkretne wsparcie. Piekę bo mieszkam w bloku, nie mam wędzarni a chcę ograniczyć kupne wędliny. Pekluję na sucho z uwagi na ograniczone miejsce w lodówce ;( Zrobiłem już jakieś wędliny drobiowe w szynkowarze ale chcę się rozwijać na inne metody. Forum czytam ale jest tu taki ogrom nowej wiedzy że jeszcze nie wszystko mi się utrwaliło. Najgorsze jest to że polędwica nie podeszła domownikom, dobrze że to tylko 500g Edytowane 28 Października 2024 przez Rybak Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22007-pol%C4%99dwiczka-wp-z-piekarnika-za-s%C5%82ona/#findComment-963799 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 28 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 28 Października 2024 9 godzin temu, Rybak napisał(a): Piekłem w piekarniku czyli nie miała szans na odsolenie w czasie parzenia. W tej opcji 18g/kg wystarczy. 25g/kg - przy zimnym wędzeniu i dla dojrzewających. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22007-pol%C4%99dwiczka-wp-z-piekarnika-za-s%C5%82ona/#findComment-963831 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 28 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 28 Października 2024 3 godziny temu, Rybak napisał(a): Piekę bo mieszkam w bloku, nie mam wędzarni W W-wie i bliskiej okolicy jest nas bardzo wiele . Zawsze można się dogadać i przy okazji jakiegoś wędzenia dorzucić kilka zapeklowanych kawałków. Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22007-pol%C4%99dwiczka-wp-z-piekarnika-za-s%C5%82ona/#findComment-963840 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rybak Opublikowano 28 Października 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 28 Października 2024 2 godziny temu, Muski napisał(a): W W-wie i bliskiej okolicy jest nas bardzo wiele . Zawsze można się dogadać i przy okazji jakiegoś wędzenia dorzucić kilka zapeklowanych kawałków. może z czasem faktycznie uda się z kimś w okolicy porozumieć. warunek też taki że trzeba to odpowiednio zgrać, chyba większość wędzi raz na jakiś czas, a mięso musi swoje odleżeć w peklowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22007-pol%C4%99dwiczka-wp-z-piekarnika-za-s%C5%82ona/#findComment-963865 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 28 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 28 Października 2024 1 minutę temu, Rybak napisał(a): może z czasem faktycznie uda się z kimś w okolicy porozumieć. warunek też taki że trzeba to odpowiednio zgrać, chyba większość wędzi raz na jakiś czas, a mięso musi swoje odleżeć w peklowaniu. Ja bym dodał jeszcze do warunek ,,mieć kierowce"😉😁a raz na jakiś czas to i wątroba musi się zregenerować 😁 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22007-pol%C4%99dwiczka-wp-z-piekarnika-za-s%C5%82ona/#findComment-963866 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 28 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 28 Października 2024 7 godzin temu, Rybak napisał(a): Najgorsze jest to że polędwica nie podeszła domownikom, dobrze że to tylko 500g 12 godzin temu, Rybak napisał(a): zrobiłem swoją pierwszą polędwiczkę wieprzową To w efekcie robiłeś polędwiczkę czy polędwicę bo to dwa różne elementy . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22007-pol%C4%99dwiczka-wp-z-piekarnika-za-s%C5%82ona/#findComment-963872 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rybak Opublikowano 28 Października 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 28 Października 2024 43 minuty temu, szrekPL napisał(a): Ja bym dodał jeszcze do warunek ,,mieć kierowce"😉😁a raz na jakiś czas to i wątroba musi się zregenerować 😁 🤪 22 minuty temu, chudziak napisał(a): To w efekcie robiłeś polędwiczkę czy polędwicę bo to dwa różne elementy . wydaje mi się że polędwiczkę, bo ostatnio dowiedziałem się że polędwicą nazywamy schab bez kości Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22007-pol%C4%99dwiczka-wp-z-piekarnika-za-s%C5%82ona/#findComment-963880 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 28 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 28 Października 2024 Zgadza się - polędwica to odkostniony schab a dopytałam bo raz napisałeś polędwiczka a raz polędwica ale już wszystko jasne . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22007-pol%C4%99dwiczka-wp-z-piekarnika-za-s%C5%82ona/#findComment-963881 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rybak Opublikowano 5 Listopada 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 5 Listopada 2024 pytanie dodatkowe : czy po wyciągnięciu polędwiczki z piekarnika po pieczeniu schłodzić ją w szybko w zimnej wodzie czy tylko normalnie na powietrzu ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22007-pol%C4%99dwiczka-wp-z-piekarnika-za-s%C5%82ona/#findComment-966133 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 5 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 5 Listopada 2024 Normalnie na powietrzu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22007-pol%C4%99dwiczka-wp-z-piekarnika-za-s%C5%82ona/#findComment-966137 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 6 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 6 Listopada 2024 14 godzin temu, Rybak napisał(a): piekarnika po pieczeniu schłodzić ją Zjeść na ciepło wtedy jest najlepsza. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22007-pol%C4%99dwiczka-wp-z-piekarnika-za-s%C5%82ona/#findComment-966239 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.