Skocz do zawartości

polędwiczka wp, z piekarnika - za słona


Rekomendowane odpowiedzi

zrobiłem swoją pierwszą polędwiczkę wieprzową. Peklowałem na sucho, w woreczku próżnowym, 25g/kg peklosoli + pieprz z młynka. trzymałem w lodówce 6 i 1/2 dnia, temp 5 stC. Piekłem w piekarniku nagrzanym do 90stC, do uzyskania w środku 64 st. C

 

Wyszła mi lekko za słona. 

Czy mniej peklosoli to niebezpieczy wyrób czy po prostu wystarczy że będzie dłużej peklowana ?

chciałbym zredukować ilość do ok 20g/kg 

 

pozdr

Rybak

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22007-pol%C4%99dwiczka-wp-z-piekarnika-za-s%C5%82ona/
Udostępnij na innych stronach

19 minut temu, Rybak napisał(a):

zrobiłem swoją pierwszą polędwiczkę wieprzową. Peklowałem na sucho, w woreczku próżnowym, 25g/kg peklosoli + pieprz z młynka. trzymałem w lodówce 6 i 1/2 dnia, temp 5 stC. Piekłem w piekarniku nagrzanym do 90stC, do uzyskania w środku 64 st. C

 

Wyszła mi lekko za słona. 

Czy mniej peklosoli to niebezpieczy wyrób czy po prostu wystarczy że będzie dłużej peklowana ?

chciałbym zredukować ilość do ok 20g/kg 

 

pozdr

Rybak

Śmiało możesz obniżyć, dla mnie 25g to już niejadalne ale jak poczytasz na forum każdy ma inny próg słoności, także miłej lektury :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22007-pol%C4%99dwiczka-wp-z-piekarnika-za-s%C5%82ona/#findComment-963728
Udostępnij na innych stronach

35 minut temu, Rybak napisał(a):

Czy mniej peklosoli to niebezpieczy wyrób czy po prostu wystarczy że będzie dłużej peklowana ?

 

Widzę ,że coś przeczytałeś , ale nie bardzo zrozumiałeś.25g peklosoli /kg to minimalna dawka peklowania na sucho dla prawidłowego zabezpieczenia wyrobów surowych dojrzewających. Ponieważ poddajesz polędwiczkę obróbce termicznej (pieczenie) to zmniejszenie dawki peklosoli będzie pożądane bez żadnych skutków ubocznych. Po drugie pieczenie polędwiczki po peklowaniu to jakby trochę zbrodnia, ale jak ktoś nie lubi wyrobów surowych to inna sprawa. Po trzecie pieczenie wyciąga z wyrobu wodę a sól zostaje. Nie pekluję wyrobów na sucho oprócz rozdrobnionego (4x4cm) mięsa na kiełbasę bo i sól wyciąga wodę z wyrobu i staje się on mniej soczysty od peklowanego na mokro. Ja bym tą polędwiczkę peklował na mokro w peklosolance 7% -8 % przez 8 dni ,  0,4 l solanki /kg polędwiczki w temp.4- 6 C a później poddał ją pieczeni (solanka 7%) lub parzeniu (solanka 8%) a najlepiej zostawił bez obróbki termicznej

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22007-pol%C4%99dwiczka-wp-z-piekarnika-za-s%C5%82ona/#findComment-963733
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, Rybak napisał(a):

chciałbym zredukować ilość do ok 20g/kg 

Zredukuj do 18g/kg  na sucho - lub na mokro tak jak Ci  podał Arkadiusz

  • Upvote 1

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22007-pol%C4%99dwiczka-wp-z-piekarnika-za-s%C5%82ona/#findComment-963754
Udostępnij na innych stronach

18g to dla wielu w sam raz, ale to pieczenie bym sobie odpuścił z wiadomych powodów 😞 

  • Upvote 1

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22007-pol%C4%99dwiczka-wp-z-piekarnika-za-s%C5%82ona/#findComment-963757
Udostępnij na innych stronach

bardzo dziękuję za konkretne wsparcie. Piekę bo mieszkam w bloku, nie mam wędzarni a chcę ograniczyć kupne wędliny. 

Pekluję na sucho z uwagi na ograniczone miejsce w lodówce ;(

Zrobiłem już jakieś wędliny drobiowe  w szynkowarze ale chcę się rozwijać na inne metody.

Forum czytam ale jest tu taki ogrom nowej wiedzy że jeszcze nie wszystko mi się utrwaliło.

Najgorsze jest to że polędwica nie podeszła domownikom, dobrze że to tylko 500g  :)

 

 

Edytowane przez Rybak
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22007-pol%C4%99dwiczka-wp-z-piekarnika-za-s%C5%82ona/#findComment-963799
Udostępnij na innych stronach

9 godzin temu, Rybak napisał(a):

Piekłem w piekarniku

czyli nie miała szans na odsolenie w czasie parzenia.

W tej opcji 18g/kg wystarczy.

25g/kg - przy zimnym wędzeniu i dla dojrzewających.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22007-pol%C4%99dwiczka-wp-z-piekarnika-za-s%C5%82ona/#findComment-963831
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, Rybak napisał(a):

Piekę bo mieszkam w bloku, nie mam wędzarni

W W-wie i bliskiej okolicy jest nas bardzo wiele . Zawsze można się dogadać i przy okazji jakiegoś wędzenia dorzucić kilka  zapeklowanych kawałków. 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22007-pol%C4%99dwiczka-wp-z-piekarnika-za-s%C5%82ona/#findComment-963840
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, Muski napisał(a):

W W-wie i bliskiej okolicy jest nas bardzo wiele . Zawsze można się dogadać i przy okazji jakiegoś wędzenia dorzucić kilka  zapeklowanych kawałków. 

może z czasem faktycznie uda się z kimś w okolicy porozumieć. warunek też taki że trzeba to odpowiednio zgrać, chyba większość wędzi raz na jakiś czas, a mięso musi swoje odleżeć w peklowaniu. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22007-pol%C4%99dwiczka-wp-z-piekarnika-za-s%C5%82ona/#findComment-963865
Udostępnij na innych stronach

1 minutę temu, Rybak napisał(a):

może z czasem faktycznie uda się z kimś w okolicy porozumieć. warunek też taki że trzeba to odpowiednio zgrać, chyba większość wędzi raz na jakiś czas, a mięso musi swoje odleżeć w peklowaniu. 

Ja bym dodał jeszcze do warunek ,,mieć kierowce"😉😁a raz na jakiś czas to i wątroba musi się zregenerować 😁

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22007-pol%C4%99dwiczka-wp-z-piekarnika-za-s%C5%82ona/#findComment-963866
Udostępnij na innych stronach

7 godzin temu, Rybak napisał(a):

Najgorsze jest to że polędwica nie podeszła domownikom, dobrze że to tylko 500g  :)

 

12 godzin temu, Rybak napisał(a):

zrobiłem swoją pierwszą polędwiczkę wieprzową

To w efekcie robiłeś polędwiczkę czy polędwicę bo to dwa różne elementy .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22007-pol%C4%99dwiczka-wp-z-piekarnika-za-s%C5%82ona/#findComment-963872
Udostępnij na innych stronach

43 minuty temu, szrekPL napisał(a):

Ja bym dodał jeszcze do warunek ,,mieć kierowce"😉😁a raz na jakiś czas to i wątroba musi się zregenerować 😁

🤪

22 minuty temu, chudziak napisał(a):

 

To w efekcie robiłeś polędwiczkę czy polędwicę bo to dwa różne elementy .

wydaje mi się że polędwiczkę, bo ostatnio dowiedziałem się że polędwicą nazywamy schab bez kości

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22007-pol%C4%99dwiczka-wp-z-piekarnika-za-s%C5%82ona/#findComment-963880
Udostępnij na innych stronach

Zgadza się - polędwica to odkostniony schab a dopytałam bo raz napisałeś polędwiczka a raz polędwica ale już wszystko jasne .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22007-pol%C4%99dwiczka-wp-z-piekarnika-za-s%C5%82ona/#findComment-963881
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

pytanie dodatkowe : czy po wyciągnięciu polędwiczki z piekarnika po pieczeniu schłodzić  ją w szybko w zimnej wodzie czy tylko normalnie na powietrzu ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22007-pol%C4%99dwiczka-wp-z-piekarnika-za-s%C5%82ona/#findComment-966133
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.