Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

prezentuję moją ricottę

Cieszę się, że coraz więcej osób z powodzeniem zagospodarowuje serwatkę robiąc ten wyborny i wartościowy serek.

Tak sobie myślę, że ricotta została wylansowana w Polsce jako produkt domowy dzięki wędlinom domowym :grin: .

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/6/#findComment-93467
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 369
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Mnie podobny serek wychodził z kefiru domowej roboty (tego na grzybkach) - kefir wlewałem do mleka podgrzanego do 70 stopni, zamieszałem i zostawiałem do wystygnięcia. Po odcedzeniu wychodził własnie serek a'la Ricotta.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/6/#findComment-93522
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

jak ten ser wykorzystać

Wyprodukowałam ricottę z serwatki z mleka koziego, która ostała mi się po ostatniej produkcji :lol:

Co prawda wyszło jej jak na lekarstwo, ale dla wielbicieli mocnych wrażeń :wink: zdecydowanie polecam - serek w smaku dość ostry, z lekkim specyficznym (ale nie rażącym) zapaszkiem :grin:

Po dodaniu posiekanego szczypiorku i pieprzu, do świeżego domowego chlebka po prostu REWELACJA :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/6/#findComment-94442
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Witam .

 

W tym roku , a konkretnie w lutym robiłem cztery razy serek ricotta . Pierwszy raz było wszystko ok , skrzep super . Za drugim razem było już troszkę gorzej czyli skrzep jakby drobniejszy -delikatniejszy . Za trzecim razem to już praktycznie tragedia . Skrzep bardzo drobniutki , chusta serowarska bardzo szybko się zaklejała , z wielkimi problemami ale jednak jeszcze troszkę ricotty otrzymałem . Wczoraj kupując mleko , podzieliłem się z tym problemem z gospodynią . Popatrzyła na mnie i powiedziała że krowy są zacielone i zapewne zmienił się na tyle skład mleka że mogą być dlatego takie problemy . Z wczorajszego mleka już ricotty nie dało się zrobić . Mam w związku z tym pytanie : czy ktoś już miał taki problem , albo ma wiedzę w tym temacie .

 

P.S. Chodzi o mleko krowie .

 

 

Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/6/#findComment-100995
Udostępnij na innych stronach

Chodzi o mleko krowie

Szukaj w książce Praktyczne serowarstwo : http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1319 .

Rozdział IV. "Przydatność mleka do przeróbki na sery " str.44

Przestudiuj proszę również rozdział V.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/6/#findComment-101008
Udostępnij na innych stronach

Witam .

W tym roku , a konkretnie w lutym robiłem cztery razy serek ricotta . Pierwszy raz było wszystko ok , skrzep super . Za drugim razem było już troszkę gorzej czyli skrzep jakby drobniejszy -delikatniejszy . Za trzecim razem to już praktycznie tragedia . Skrzep bardzo drobniutki , chusta serowarska bardzo szybko się zaklejała , z wielkimi problemami ale jednak jeszcze troszkę ricotty otrzymałem . Wczoraj kupując mleko , podzieliłem się z tym problemem z gospodynią . Popatrzyła na mnie i powiedziała że krowy są zacielone i zapewne zmienił się na tyle skład mleka że mogą być dlatego takie problemy . Z wczorajszego mleka już ricotty nie dało się zrobić . Mam w związku z tym pytanie : czy ktoś już miał taki problem , albo ma wiedzę w tym temacie .

P.S. Chodzi o mleko krowie.

Hmmm... powiem Ci, że robiłam ricottę z serwatki z mleka od krów cielnych i po ocieleniu.

Z serwatki od krów cielnych faktycznie wychodził dość drobny i trudny do odcedzenia skrzep, ale nie jestem pewna, czy nie było to związane z nieco inną "technologią" robienia tego serka.

Wczoraj robiłam wg technologii innej niż opisana w tym wątku - serwatka z mleka krów po ocieleniu - wyszło mi coś takiego, jak pisała w którymś poście Farmerka63 - dosłownie po 2 minutach od dodania roztworu kwasku cytrynowego w temperaturze ok. 86*C miałam na powierzchni piankę przypominającą ptasie mleczko, która po wyjęciu łyżką cedzakową odciekała w foremce (w zał. foto). Żadnych chust nie musiałam używać (poprzednio używałam), bo po prostu nie było takiej potrzeby - foremka z dość dużymi otworkami skutecznie zatrzymała skrzep. Nie wspomnę, że serek odsączył się błyskawicznie.

http://img109.imageshack.us/img109/6922/ricotta.th.jpg

 

P.S. Tak na marginesie w tym tygodniu będę testować Twój przepis na osławioną jajecznicę z 3 rodzajami białka :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/6/#findComment-101034
Udostępnij na innych stronach

andrzej k, Czytam i... mam wrażenie, że powodem jest wartość pH mleka po dodaniu podpuszczki albo czas jaki mija od momentu odcedzenia skrzepu do wykonania serka (zaprawienie kwaskiem cytrynowym). Oczywiście są to, moje przypuszczenia.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/6/#findComment-101474
Udostępnij na innych stronach

Czytam i... mam wrażenie, że powodem jest wartość pH mleka

 

To jest tylko moją niewiadomą , chociaż pani zapewniała że jest dobre pH. Muszę kupić paski i sam się przekonać . Co do reszty procesu to jest porównywalny z tymi co robiłem jak ricotta był super . Zresztą po zakwaszeniu serwatki zawsze był widoczny " gruby" skrzep , ostatnio skrzep wygląda bardzo delikatny , praktycznie go nie widać .

Dzięki za zainteresowanie się moim serowym problemem . :smile:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/6/#findComment-101487
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Witam

 

 

Wczoraj robiłem serki a'la oscypek z mleka krowiego i ricottę . Przy wyrobie zrobiłem dwie rzeczy co nigdy nie robiłem : zakwasiłem mleko jogurtem , a przy wyrobie ricotty dolałem mleka świeżego . I co ? I jest ricotta :lol: którą ostatnio miałem problem uzyskać .

 

Dzięki za wskazówki które otrzymałem .

 

Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/6/#findComment-102753
Udostępnij na innych stronach

A ja z wczorajszej serwatki mam dziś rocottę,którą przyrządziłam z masłem , czosnkiem i solą. Wyszedł bardzo dobry serek na kanapki.
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/6/#findComment-103748
Udostępnij na innych stronach

A ja z wczorajszej serwatki mam dziś rocottę,którą przyrządziłam z masłem , czosnkiem i solą. Wyszedł bardzo dobry serek na kanapki.

A w jakich proporcjach? jeśli wolno zapytać

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/6/#findComment-103759
Udostępnij na innych stronach

A w jakich proporcjach? jeśli wolno zapytać

Serek ok.25dkg.,łyżka masła i 1 duży ząbek czosnku oraz trochę soli do smaku, zmiksowałam i wstawiłam do lodówki. Po schłodzeniu pycha.
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/6/#findComment-103818
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Witajcie :wink:

Zrobiłem ricottę z 30l serwatki zakwaszając kwaskiem cytrynowym w/g proporcji Andrzeja K. Potem cały gar wystawiłem na zewnątrz.Po chłodnej nocy serwatka b. ładnie się sklarowała serek osiadł na dnie i przypominał osad drożdży po fermentacji w balonie.

Więc żeby nie wzruszać niepotrzebnie osadów ricotty,sklarowaną serwatkę zlałem wężykiem do obciągu wina zakończoną rurką szklaną z wlewem z boku ( dzięki któremu zasysanie osadów jest minimalne).

Ricotta znika błyskawicznie :thumbsup:

pozdrawiam

Geronimo
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/6/#findComment-108178
Udostępnij na innych stronach

Czytam i... mam wrażenie, że powodem jest wartość pH mleka

Co do reszty procesu to jest porównywalny z tymi co robiłem jak ricotta był super . Zresztą po zakwaszeniu serwatki zawsze był widoczny " gruby" skrzep , ostatnio skrzep wygląda bardzo delikatny , praktycznie go nie widać .

Dzięki za zainteresowanie się moim serowym problemem . :smile:

 

 

Pozdrawiam

Będę musiał spróbować następnym razem, gdy będę robił oscypki i część mleka zrobić z jogurtem, a część bez. Może wtedy uda się obronić moją tezę przed zdaniem Eanny.

Mam wrażenie, że odkąd zacząłem szczepić kulturą jogurtową oraz dodawać chlorek wapnia przed podpuszczką, to oscypki są delikatniejsze, a ricotta mizerna bądź brak. Osobiście wolę, by była większa wydajność oscypka, niż obecna ricotta w serniku, czy na chlebku. Ale to jest moje zdanie. Każdy może przecież sam zadecydowac, czy chce jeden serek, czy dwa rodzaje. Ważne by był zadowolony z zabawy z mlekiem

 

Jak nie zdążę przed majem, to na zlocie w Pajtunach, na "laborkach" serowarskich pokusimy się o test technologiczny. Przywiozę trochę chlorku wapnia to też się zabawimy.

 

PZDR

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/6/#findComment-108206
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

Witam

 

 

Dzisiaj rano trafiła do chusty serowarskiej i już z niej wyjęta moim zdaniem piękna ricotta .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/6/#findComment-127022
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj rano trafiła do chusty serowarskiej i już z niej wyjęta moim zdaniem piękna ricotta .

Zapamiętam... 85* :wink:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/6/#findComment-127023
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Witam

 

 

Wczoraj zrobiłem trochę serków i oczywiście z serwatki ricottę . Śmiało mogę napisać , że tak przepięknego skrzepu tego serka jeszcze nigdy nie miałem . Może beczka kiszonej kapusty miała na to wpływ ? . Stała w pobliżu . :smile:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/6/#findComment-131815
Udostępnij na innych stronach

Piękny skrzep i zaraz więcej serka . Zawsze miałem z 20l mleka około 1,2kg , teraz 1,55 kg :grin:

 

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/6/#findComment-131985
Udostępnij na innych stronach

Ricottę z poprzedniej produkcji Oscypka postanowiłem wsadzić do solanki, odsączyć i podwędzić kilka dni w zimnym dymie: w smaku jak zwykły ser wędzony, daleko mu do oscypka, a zachodu wiele, w tym samym czasie można było np uwędzić łososia na zimno. :thumbsup:

 

i ......muszę przyznać rację EAnna, że nie ma sensu bawić się w rożne wariacje z Ricottą,

najprostsze jest najlepsze:

 

aby jednak Ricotta była bardziej jędrna, zakupiłem pojemnik do odciskania serów.

Od tej pory do pojemnika wkładam gazę, na to leję Ricottę, co jakiś czas trochę solę, jak mam równo pod górną częścią pojemnika, zakładam boki gazy, kładę spodek, na to coś ciężkiego itd. Po 24h zwiększając ciężar obciążenia (max to 6 l butla z wodą) efekt jak powyżej.

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/6/#findComment-132199
Udostępnij na innych stronach

Nie miałem pomysłu jak zagospodarować wędzoną Ricottę i zrobiłem tak:

:shock:

 

Czyli jak?? :rolleyes: Co to jest za powłoka???

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/6/#findComment-133341
Udostępnij na innych stronach

Poradziłem się, ELA mi bardzo pomogła i dzięki Niej ser został zalany parafiną i do lata o Nim mam zapomnieć :grin:
Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/6/#findComment-133342
Udostępnij na innych stronach

Poradziłem się, ELA mi bardzo pomogła i dzięki Niej ser został zalany parafiną i do lata o Nim mam zapomnieć :grin:

No proszę, w życiu bym na to nie wpadła .

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/6/#findComment-133344
Udostępnij na innych stronach

Całe Zycie się uczymy, ja teraz po udanych Oscypkach chcę spróbować "wyprodukować" Inny rodzaj sera, chodzi za mną "Penicylowiec", tylko nie wiem od którego zacząć, czekam na Instrukcje od Eli :rolleyes:
Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/6/#findComment-133362
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.