Skocz do zawartości

Jutro drugie "pierwsze" wędzenie - proszę o porady - osadzanie i parzenie

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie! Jutro moje drugie pierwsze wędzenie! Tydzień temu po zbudowaniu wędzarni, spróbowałem uwędzić sery typu włoskiego - wyszły pycha!

Jutro mam zamiar wędzić: kiełbasę według przepisu Nomarta (Bardzo dobra kiełbasa, polędwiczki i sery typu włoskiego.

Mięsa zmielone wczoraj, dzisiaj o 19 nabite w kichę - 30 min powisiały w temp 16 stopni ale poczytałem i poszły na talerz do lodówki - o 6 wyciągam z lodówki i pewnie o 7 do wędzarni - czy dobrze zrobiłem?

Kolejna sprawa - chciałbym wszystko wrzucić do wędzarni - ale skoro kiełbasa ma się wedzić ok 2,5h i potem podpiekanie co z resztą wsadu, który ma się wedzić dłużej? 
Czy po prostu wyciagam kiełbasę i podpiekam ją dopiero później?

IMG_2654.jpeg

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22398-jutro-drugie-pierwsze-w%C4%99dzenie-prosz%C4%99-o-porady-osadzanie-i-parzenie/

54 minuty temu, zarrix napisał(a):

Jutro mam zamiar wędzić: kiełbasę według przepisu Nomarta

To trzymaj się tego przepisu, albo go zapytaj.

Edytowane przez tytan58
16 minut temu, tytan58 napisał(a):

To trzymaj się tego przepisu, albo go zapytaj.

Trochę przewertowałem forum - odniosłem wrażenie, że na forum jest jakaś niechęć do Pana Artura - dobrze wnioskuję? 

23 minuty temu, zarrix napisał(a):

Trochę przewertowałem forum - odniosłem wrażenie, że na forum jest jakaś niechęć do Pana Artura - dobrze wnioskuję? 

Nie, zbyt pochopne wnioski, na tym forum nie znajdziesz raczej nikogo kto żywi niechęć do kogokolwiek a wręcz przeciwnie są tu ludzie którzy chętnie dzielą się swoją wiedzą i doświadczeniem z innymi.

Skoro trochę przewertowałeś to powinieneś był zauważyć że rzadko kto komentuje czyjekolwiek filmiki z YT .

1 godzinę temu, zarrix napisał(a):

Mięsa zmielone wczoraj, dzisiaj o 19 nabite w kichę - 30 min powisiały w temp 16 stopni ale poczytałem i poszły na talerz do lodówki - o 6 wyciągam z lodówki i pewnie o 7 do wędzarni - czy dobrze zrobiłem?

Dobrze.

1 godzinę temu, zarrix napisał(a):

Czy po prostu wyciagam kiełbasę i podpiekam ją dopiero później?

A może wyjmij to co ma się wędzić dłużej , podpiecz kiełbasę a później jak ją już upieczesz wyjmij ją, obniż temperaturę w komorze i włóż resztę co wyjąłeś i wędź dalej.

Nieprawidłowe wrażenie , ale najlepiej zawsze podpowie autor bo trudno zgadnąć co miał na myśli podając swój przepis. Po drugie nie jesteśmy fanami przepisów z tego miejsca bo w przeważającej części nie są zgodne z technologią wyrobu wędlin.

Edytowane przez arkadiusz
  • Like 1

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Nie chodzi o niechęć. Zauważ że korzystając z instrukcji Pana Praktyka zostałeś z surowcem przygotowanym do wędzenia i seria wątpliwości. Inaczej byś tu nie pytał. Nawet ja mam pytanie. Skąd wiesz że - jak stwierdziłeś - bardzo dobra kiełbasa,skoro jeszcze jej nie zrobiłeś. Wsad wędzisz do koloru a nie'" ok 2,5 godz."

Wysłane z mojego M2101K7AG przy użyciu Tapatalka

12 minut temu, szrekPL napisał(a):

Wykłuj powietrze z tej kiełbaski (igłą nawet do szycia )będzie  ładniej wyglądała...😉

Też doczytałem forum i to uczyniłem zaraz po powieszeniu jeszcze przed schowaniem do lodówki. Jelito w miejscach nakłucia przysysało się do farszu. Po kilku minutach faktycznie dużo lepiej wyglądała. 

W tym roku zainteresował się domowym wytwarzaniem wina i teraz wędliniarstwem. Przepiękne zajęcia ale niestety wymagają ogromu wiedzy, a człowiek przynajmniej ja chciał by wszystko szybko opanować.

Dziękuję za wszystkie porady!

Edytowane przez zarrix
14 minut temu, zarrix napisał(a):

Przepiękne zajęcia ale niestety wymagają ogromu wiedzy, a człowiek przynajmniej ja chciał by wszystko szybko opanować

Czytaj, pytaj, każdy skorzysta, ktoś się nauczy, ktoś sobie przypomni...Inaczej spojrzysz na filmy YT:D

12 godzin temu, zarrix napisał(a):

A ja jestem ciekaw dlaczego ktoś robi kiełbasę według jakiegoś filmiku z YT, a TU zadaje pytana. Dlaczego nie zapytasz Pana Artura ? Co nie chciał odpowiedzieć:facepalm:

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Bazyl, bo nasze forum to ostatnia deska ratunku, tyle że najczęściej  jest już za późno...... autorzy badziewia z YT nie odpisują bo bardzo dobrze wiedzą że zacznie się "dym" i spadnie oglądalność filmików, a jak spadnie oglądalność to nie ma kasy za otwarcia.... i to jest sedno sprawy.

• Like 1
  • Upvote 2

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

49 minut temu, MariuszB napisał(a):

autorzy badziewia z YT nie odpisują bo bardzo dobrze wiedzą że zacznie się "dym" i spadnie oglądalność filmików, a jak spadnie oglądalność to nie ma kasy za otwarcia.... i to jest sedno sprawy.

Dokładnie:thumbsup: Tam się liczy tylko kasa a jak ktoś umrze po zrobieniu kiełbasy z przepisu to mały szczegół, ważne że kasa się zgadza:mad:

• Like 1

Serki pycha, polędwica pycha - skorzystałem ze wskazówki i je wyjąłem przed podpiekaniem kiełbasy oraz mniej dymu. 
Kiełbasa taka o - strasznie twarda skóra, ciężko też odchodzi i jak dla mnie zbyt wiele "orientalnych" przypraw. 

Pewnie za długo leżała w lodówce, i trochę mocniej przypiekałem niż w 90 stopniach. 

Korzystałem z jelit wieprzowych Browin - czy lepiej zastosować inne?

Odkryłem działy z przepisami to teraz się nawet nie będę wygłupiał z żadnymi filmami YT :D

Generalnie jak wędliny na pierwszy raz chyba nie jest źle. 

Image00001.jpg

Image00002.jpg

Image00003.jpg

Image00004.jpg

Image00001.jpg

Image00002.jpg

59 minut temu, zarrix napisał(a):

Kiełbasa taka o - strasznie twarda skóra, ciężko też odchodzi i jak dla mnie zbyt wiele "orientalnych" przypraw. 

To są właśnie przepisy z YT:facepalm:

Godzinę temu, zarrix napisał(a):

Odkryłem działy z przepisami to teraz się nawet nie będę wygłupiał z żadnymi filmami YT :D

To jest dobry kierunek;)

Jak to pierwsze wędzenie to całkiem dobrze:thumbsup:

Korzystałem z jelit wieprzowych Browin - czy lepiej zastosować inne?

Co do jelit i przypraw etc. to jest ,,nasz forumowy" sklep Swojski Wyrób gdzie masz 7% zniżki na hasło wędzarnicza brać, korzystam więc znam i śmiało mogę polecić, bardzo dobre jelita są też w Jelux.pl

Fajnie że odkryłeś przepisy na stronce odkryj jeszcze działy  ,,dla początkujących " oraz ,,filmowa akademia..." ;):D nie mam nic złego na myśli sam korzystam do tej pory ...:D znajdziesz odp. na twardą skórkę;)

Wyroby całkiem fajne , kolejne będą na pewno jeszcze lepsze...:thumbsup:

26 minut temu, quadro555 napisał(a):

Coś więcej na temat kiełbasy? Skład, rozdrabianie i przyprawy.

Boczek i łopatka, sitko 8mm
wołowina 2,5mm
schab - szarpak
maszynka ręczna Alfa 10

Składniki na 1 kg (przepis wzięty z bloga Nomart pt. "Bardzo dobra kiełbasa")

• schab 0,4 kg
  • łopatka wieprzowa 0,4 kg
  • okrawki wołowiny z tłuszczem – 0,13 kg
  • chudy boczek – 0,08 kg
  • 16-17 g soli (u mnie pół na pół zwykła i peklująca.
  • 1,6 g mielonego pieprzu czarnego
  • 0,4 g czosnku niedźwiedziego
  • 0,13 g tymianku
  • 0,4 g gałki muszkatołowej
  • 0,27 g mielonego kuminu
  • 0,5 g mielonego kardamonu
  • 0,4 g mielonego jałowca
  • 0,33 g mielonej kolendry

I jest różnica pomiędzy naszym forum a blogiem nomart. Klasyfikację mięsa należy stosować, będzie powtarzalnie. Dla przykładu podana w składzie łopatka. Można z niej wyciąć trzy klasy. Ty mielisz wszystko na jednej siatce. Raz kupisz ładny kawałek mięsa i będzie ok. Innym razem bardzo ścięgniste taka trzecia klasa. Podczas konsumpcji mogą się trafiać takie twarde,,skwarki " i popsuje to cały efekt. 

36 minut temu, zarrix napisał(a):

16-17 g soli (

Przepis z YT:facepalm: 

Sól jest dobra bo jest słona🤣

No popatrz @BazylWidzew

nie doczytałem o soli. Jeżeli używamy samej soli to solimy a nie peklujemy. Jeżeli chcemy zrobić kiełbasę bez peklosoli to po co trzymać zasolone mięso 2doby w lodówce. 

@zarrix dlatego tutaj nie darzymy zbyt dużą estymą radosnej twórczości co poniektórych twórców z YouTube. 

• Upvote 1
3 minuty temu, quadro555 napisał(a):

dlatego tutaj nie darzymy zbyt dużą estymą radosnej twórczości co poniektórych twórców z YouTube. 

:thumbsup:

2 godziny temu, zarrix napisał(a):

Boczek i łopatka, sitko 8mm
wołowina 2,5mm
schab - szarpak

Polecam Ci  : Atlas rozbioru półtuszy wieprzowej krok po kroku  

Muskie - to ryba 🙃

Kolorek wędzenia ładny ale tekstura kiełbasy porażka:facepalm:.

Coś nie pykło pozostawiam do przemyślenia🤔.

26 minut temu, Muski napisał(a):

Polecam Ci  : Atlas rozbioru półtuszy wieprzowej krok po kroku  

Zarrix szczególnie polecam na początku Twojej drogi👍.

Edytowane przez Grzewlod
5 godzin temu, zarrix napisał(a):

to teraz się nawet nie będę wygłupiał z żadnymi filmami YT

5 godzin temu, zarrix napisał(a):

na pierwszy raz chyba nie jest źle

Na pierwszy raz :thumbsup:, Ja pierwszy raz zrobiłem kiełbasę prawidłowo ale nie osuszyłem przed wędzeniem:facepalm:. Ty masz chociaż ładnie uwędzone

Muskie - to ryba 🙃

• 3 tygodnie później...

Pozwólcie, że podczepię się pod temat (aby nie zakładać nowego - podobnego)

Otóż zamierzam dziś koło godziny 21 nadziewać kiełbasę typu chłopską i jałowcową w jelita wp 28/30. Wędzenie przewidziane jest na jutro rano koło godziny 7 już puszczać dym (wcześniej oczywiście wygrzanie wędzarni).

I teraz pytanie: czy lepiej nadziać o tej 21 i powiesić na kijach w piwnicy (temp. 12-13 stopni), czy też włożyć do miski i  do lodówki. A rano na 3h rozwiesić na kijach w piwnicy?

P.s. czas peklowania o tej 21 będzie wynosił około 48 h