zarrix Opublikowano 30 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 30 Listopada 2024 Witajcie! Jutro moje drugie pierwsze wędzenie! Tydzień temu po zbudowaniu wędzarni, spróbowałem uwędzić sery typu włoskiego - wyszły pycha! Jutro mam zamiar wędzić: kiełbasę według przepisu Nomarta (Bardzo dobra kiełbasa, polędwiczki i sery typu włoskiego. Mięsa zmielone wczoraj, dzisiaj o 19 nabite w kichę - 30 min powisiały w temp 16 stopni ale poczytałem i poszły na talerz do lodówki - o 6 wyciągam z lodówki i pewnie o 7 do wędzarni - czy dobrze zrobiłem? Kolejna sprawa - chciałbym wszystko wrzucić do wędzarni - ale skoro kiełbasa ma się wedzić ok 2,5h i potem podpiekanie co z resztą wsadu, który ma się wedzić dłużej? Czy po prostu wyciagam kiełbasę i podpiekam ją dopiero później? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22398-jutro-drugie-pierwsze-w%C4%99dzenie-prosz%C4%99-o-porady-osadzanie-i-parzenie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan58 Opublikowano 30 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 30 Listopada 2024 (edytowane) 54 minuty temu, zarrix napisał(a): Jutro mam zamiar wędzić: kiełbasę według przepisu Nomarta To trzymaj się tego przepisu, albo go zapytaj. Edytowane 30 Listopada 2024 przez tytan58 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22398-jutro-drugie-pierwsze-w%C4%99dzenie-prosz%C4%99-o-porady-osadzanie-i-parzenie/#findComment-972158 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zarrix Opublikowano 30 Listopada 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 30 Listopada 2024 16 minut temu, tytan58 napisał(a): To trzymaj się tego przepisu, albo go zapytaj. Trochę przewertowałem forum - odniosłem wrażenie, że na forum jest jakaś niechęć do Pana Artura - dobrze wnioskuję? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22398-jutro-drugie-pierwsze-w%C4%99dzenie-prosz%C4%99-o-porady-osadzanie-i-parzenie/#findComment-972161 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 30 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 30 Listopada 2024 23 minuty temu, zarrix napisał(a): Trochę przewertowałem forum - odniosłem wrażenie, że na forum jest jakaś niechęć do Pana Artura - dobrze wnioskuję? Nie, zbyt pochopne wnioski, na tym forum nie znajdziesz raczej nikogo kto żywi niechęć do kogokolwiek a wręcz przeciwnie są tu ludzie którzy chętnie dzielą się swoją wiedzą i doświadczeniem z innymi. Skoro trochę przewertowałeś to powinieneś był zauważyć że rzadko kto komentuje czyjekolwiek filmiki z YT . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22398-jutro-drugie-pierwsze-w%C4%99dzenie-prosz%C4%99-o-porady-osadzanie-i-parzenie/#findComment-972172 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 30 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 30 Listopada 2024 (edytowane) 1 godzinę temu, zarrix napisał(a): Mięsa zmielone wczoraj, dzisiaj o 19 nabite w kichę - 30 min powisiały w temp 16 stopni ale poczytałem i poszły na talerz do lodówki - o 6 wyciągam z lodówki i pewnie o 7 do wędzarni - czy dobrze zrobiłem? Dobrze. 1 godzinę temu, zarrix napisał(a): Czy po prostu wyciagam kiełbasę i podpiekam ją dopiero później? A może wyjmij to co ma się wędzić dłużej , podpiecz kiełbasę a później jak ją już upieczesz wyjmij ją, obniż temperaturę w komorze i włóż resztę co wyjąłeś i wędź dalej. Nieprawidłowe wrażenie , ale najlepiej zawsze podpowie autor bo trudno zgadnąć co miał na myśli podając swój przepis. Po drugie nie jesteśmy fanami przepisów z tego miejsca bo w przeważającej części nie są zgodne z technologią wyrobu wędlin. Edytowane 30 Listopada 2024 przez arkadiusz 1 Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22398-jutro-drugie-pierwsze-w%C4%99dzenie-prosz%C4%99-o-porady-osadzanie-i-parzenie/#findComment-972174 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bossky Opublikowano 30 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 30 Listopada 2024 Nie chodzi o niechęć. Zauważ że korzystając z instrukcji Pana Praktyka zostałeś z surowcem przygotowanym do wędzenia i seria wątpliwości. Inaczej byś tu nie pytał. Nawet ja mam pytanie. Skąd wiesz że - jak stwierdziłeś - bardzo dobra kiełbasa,skoro jeszcze jej nie zrobiłeś. Wsad wędzisz do koloru a nie'" ok 2,5 godz." Wysłane z mojego M2101K7AG przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22398-jutro-drugie-pierwsze-w%C4%99dzenie-prosz%C4%99-o-porady-osadzanie-i-parzenie/#findComment-972176 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 30 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 30 Listopada 2024 Wykłuj powietrze z tej kiełbaski (igłą nawet do szycia )będzie ładniej wyglądała...😉 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22398-jutro-drugie-pierwsze-w%C4%99dzenie-prosz%C4%99-o-porady-osadzanie-i-parzenie/#findComment-972178 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zarrix Opublikowano 30 Listopada 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 30 Listopada 2024 (edytowane) 12 minut temu, szrekPL napisał(a): Wykłuj powietrze z tej kiełbaski (igłą nawet do szycia )będzie ładniej wyglądała...😉 Też doczytałem forum i to uczyniłem zaraz po powieszeniu jeszcze przed schowaniem do lodówki. Jelito w miejscach nakłucia przysysało się do farszu. Po kilku minutach faktycznie dużo lepiej wyglądała. W tym roku zainteresował się domowym wytwarzaniem wina i teraz wędliniarstwem. Przepiękne zajęcia ale niestety wymagają ogromu wiedzy, a człowiek przynajmniej ja chciał by wszystko szybko opanować. Dziękuję za wszystkie porady! Edytowane 30 Listopada 2024 przez zarrix Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22398-jutro-drugie-pierwsze-w%C4%99dzenie-prosz%C4%99-o-porady-osadzanie-i-parzenie/#findComment-972181 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 30 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 30 Listopada 2024 14 minut temu, zarrix napisał(a): Przepiękne zajęcia ale niestety wymagają ogromu wiedzy, a człowiek przynajmniej ja chciał by wszystko szybko opanować Czytaj, pytaj, każdy skorzysta, ktoś się nauczy, ktoś sobie przypomni...Inaczej spojrzysz na filmy YT Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22398-jutro-drugie-pierwsze-w%C4%99dzenie-prosz%C4%99-o-porady-osadzanie-i-parzenie/#findComment-972186 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 1 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 1 Grudnia 2024 Bazyl, bo nasze forum to ostatnia deska ratunku, tyle że najczęściej jest już za późno...... autorzy badziewia z YT nie odpisują bo bardzo dobrze wiedzą że zacznie się "dym" i spadnie oglądalność filmików, a jak spadnie oglądalność to nie ma kasy za otwarcia.... i to jest sedno sprawy. 1 2 Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22398-jutro-drugie-pierwsze-w%C4%99dzenie-prosz%C4%99-o-porady-osadzanie-i-parzenie/#findComment-972277 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zarrix Opublikowano 2 Grudnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 2 Grudnia 2024 Serki pycha, polędwica pycha - skorzystałem ze wskazówki i je wyjąłem przed podpiekaniem kiełbasy oraz mniej dymu. Kiełbasa taka o - strasznie twarda skóra, ciężko też odchodzi i jak dla mnie zbyt wiele "orientalnych" przypraw. Pewnie za długo leżała w lodówce, i trochę mocniej przypiekałem niż w 90 stopniach. Korzystałem z jelit wieprzowych Browin - czy lepiej zastosować inne? Odkryłem działy z przepisami to teraz się nawet nie będę wygłupiał z żadnymi filmami YT Generalnie jak wędliny na pierwszy raz chyba nie jest źle. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22398-jutro-drugie-pierwsze-w%C4%99dzenie-prosz%C4%99-o-porady-osadzanie-i-parzenie/#findComment-972566 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 2 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 2 Grudnia 2024 Godzinę temu, zarrix napisał(a): Korzystałem z jelit wieprzowych Browin - czy lepiej zastosować inne? Odkryłem działy z przepisami to teraz się nawet nie będę wygłupiał z żadnymi filmami YT Generalnie jak wędliny na pierwszy raz chyba nie jest źle. Co do jelit i przypraw etc. to jest ,,nasz forumowy" sklep Swojski Wyrób gdzie masz 7% zniżki na hasło wędzarnicza brać, korzystam więc znam i śmiało mogę polecić, bardzo dobre jelita są też w Jelux.pl Fajnie że odkryłeś przepisy na stronce odkryj jeszcze działy ,,dla początkujących " oraz ,,filmowa akademia..." nie mam nic złego na myśli sam korzystam do tej pory ... znajdziesz odp. na twardą skórkę Wyroby całkiem fajne , kolejne będą na pewno jeszcze lepsze... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22398-jutro-drugie-pierwsze-w%C4%99dzenie-prosz%C4%99-o-porady-osadzanie-i-parzenie/#findComment-972582 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 2 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 2 Grudnia 2024 Coś więcej na temat kiełbasy? Skład, rozdrabianie i przyprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22398-jutro-drugie-pierwsze-w%C4%99dzenie-prosz%C4%99-o-porady-osadzanie-i-parzenie/#findComment-972596 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zarrix Opublikowano 2 Grudnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 2 Grudnia 2024 26 minut temu, quadro555 napisał(a): Coś więcej na temat kiełbasy? Skład, rozdrabianie i przyprawy. Boczek i łopatka, sitko 8mm wołowina 2,5mm schab - szarpak maszynka ręczna Alfa 10 Składniki na 1 kg (przepis wzięty z bloga Nomart pt. "Bardzo dobra kiełbasa") schab 0,4 kg łopatka wieprzowa 0,4 kg okrawki wołowiny z tłuszczem – 0,13 kg chudy boczek – 0,08 kg 16-17 g soli (u mnie pół na pół zwykła i peklująca. 1,6 g mielonego pieprzu czarnego 0,4 g czosnku niedźwiedziego 0,13 g tymianku 0,4 g gałki muszkatołowej 0,27 g mielonego kuminu 0,5 g mielonego kardamonu 0,4 g mielonego jałowca 0,33 g mielonej kolendry Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22398-jutro-drugie-pierwsze-w%C4%99dzenie-prosz%C4%99-o-porady-osadzanie-i-parzenie/#findComment-972609 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 2 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 2 Grudnia 2024 I jest różnica pomiędzy naszym forum a blogiem nomart. Klasyfikację mięsa należy stosować, będzie powtarzalnie. Dla przykładu podana w składzie łopatka. Można z niej wyciąć trzy klasy. Ty mielisz wszystko na jednej siatce. Raz kupisz ładny kawałek mięsa i będzie ok. Innym razem bardzo ścięgniste taka trzecia klasa. Podczas konsumpcji mogą się trafiać takie twarde,,skwarki " i popsuje to cały efekt. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22398-jutro-drugie-pierwsze-w%C4%99dzenie-prosz%C4%99-o-porady-osadzanie-i-parzenie/#findComment-972619 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 2 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 2 Grudnia 2024 No popatrz @BazylWidzew nie doczytałem o soli. Jeżeli używamy samej soli to solimy a nie peklujemy. Jeżeli chcemy zrobić kiełbasę bez peklosoli to po co trzymać zasolone mięso 2doby w lodówce. @zarrix dlatego tutaj nie darzymy zbyt dużą estymą radosnej twórczości co poniektórych twórców z YouTube. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22398-jutro-drugie-pierwsze-w%C4%99dzenie-prosz%C4%99-o-porady-osadzanie-i-parzenie/#findComment-972627 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 2 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 2 Grudnia 2024 2 godziny temu, zarrix napisał(a): Boczek i łopatka, sitko 8mm wołowina 2,5mm schab - szarpak Polecam Ci : Atlas rozbioru półtuszy wieprzowej krok po kroku Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22398-jutro-drugie-pierwsze-w%C4%99dzenie-prosz%C4%99-o-porady-osadzanie-i-parzenie/#findComment-972649 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 2 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 2 Grudnia 2024 (edytowane) Kolorek wędzenia ładny ale tekstura kiełbasy porażka. Coś nie pykło pozostawiam do przemyślenia🤔. 26 minut temu, Muski napisał(a): Polecam Ci : Atlas rozbioru półtuszy wieprzowej krok po kroku Zarrix szczególnie polecam na początku Twojej drogi👍. Edytowane 2 Grudnia 2024 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22398-jutro-drugie-pierwsze-w%C4%99dzenie-prosz%C4%99-o-porady-osadzanie-i-parzenie/#findComment-972659 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 2 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 2 Grudnia 2024 5 godzin temu, zarrix napisał(a): to teraz się nawet nie będę wygłupiał z żadnymi filmami YT 5 godzin temu, zarrix napisał(a): na pierwszy raz chyba nie jest źle Na pierwszy raz , Ja pierwszy raz zrobiłem kiełbasę prawidłowo ale nie osuszyłem przed wędzeniem. Ty masz chociaż ładnie uwędzone Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22398-jutro-drugie-pierwsze-w%C4%99dzenie-prosz%C4%99-o-porady-osadzanie-i-parzenie/#findComment-972666 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawideo Opublikowano 20 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 20 Grudnia 2024 Pozwólcie, że podczepię się pod temat (aby nie zakładać nowego - podobnego) Otóż zamierzam dziś koło godziny 21 nadziewać kiełbasę typu chłopską i jałowcową w jelita wp 28/30. Wędzenie przewidziane jest na jutro rano koło godziny 7 już puszczać dym (wcześniej oczywiście wygrzanie wędzarni). I teraz pytanie: czy lepiej nadziać o tej 21 i powiesić na kijach w piwnicy (temp. 12-13 stopni), czy też włożyć do miski i do lodówki. A rano na 3h rozwiesić na kijach w piwnicy? P.s. czas peklowania o tej 21 będzie wynosił około 48 h Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22398-jutro-drugie-pierwsze-w%C4%99dzenie-prosz%C4%99-o-porady-osadzanie-i-parzenie/#findComment-977126 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 20 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 20 Grudnia 2024 2 godziny temu, Dawideo napisał(a): A rano na 3h rozwiesić na kijach w piwnicy? Rano w ciągu godziny nadziejesz kiełbasy i powiesisz w temperaturze pokojowej na około dwie godziny. Później do wygrzanej wędzarni. Osuszanie i dopiero dym. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22398-jutro-drugie-pierwsze-w%C4%99dzenie-prosz%C4%99-o-porady-osadzanie-i-parzenie/#findComment-977150 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawideo Opublikowano 22 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 22 Grudnia 2024 Witajcie. Zakończyłem wędzenie. Szynki, krakowska i kiełbasa chłopska (parzona) wyszły idealnie. Jałowcowa (podpiekana) niestety trochę twarda skórka. Poczytałem, że można zapakować i do lodówki, może się uratuje (kiełbasa odda wilgoć z farszu). Pytanie ile ją tak trzymać: 12h, 24h. P.s. nie mam pakowaczki próżniowej, więc zastosowałem woreczek strunowy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22398-jutro-drugie-pierwsze-w%C4%99dzenie-prosz%C4%99-o-porady-osadzanie-i-parzenie/#findComment-977642 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 22 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 22 Grudnia 2024 1 minutę temu, Dawideo napisał(a): wyszły idealnie Szkoda że nie dodałeś zdjęć, ale wierzę na słowo. Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22398-jutro-drugie-pierwsze-w%C4%99dzenie-prosz%C4%99-o-porady-osadzanie-i-parzenie/#findComment-977644 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zarrix Opublikowano 22 Grudnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 22 Grudnia 2024 Wczoraj zmieliłem miesą wcześniej zapeklowane (wedle przepisu z forum - Kiełbasa czosnkowa). 7:30 skończyłem nadziewać, 9:30 już się suszyły. Nadal wszystko ciut za słone dla mnie mimo, zmniejszenia dawek soli, muszę nad tym popracować. Dziś także było pierwsze wędzenie "elektrykiem". Przerobiłem swoją wędzarnie i dodałem dymogenerator. Jak wizualnie? Bo w smaku dużo lepiej niż ostatnio. Kiełbasa jedna laska podpiekania, dwie parzone, boczek i schab parzony, poledwice podpiekane. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22398-jutro-drugie-pierwsze-w%C4%99dzenie-prosz%C4%99-o-porady-osadzanie-i-parzenie/#findComment-977754 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 22 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 22 Grudnia 2024 Ładne wyroby.😃 Widać że nie są wysuszone, tylko (może to wina zdjęć 1,2,3) polędwica i polędwiczka ma skórkę taką spieczoną i suchą. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22398-jutro-drugie-pierwsze-w%C4%99dzenie-prosz%C4%99-o-porady-osadzanie-i-parzenie/#findComment-977758 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.