quadro555 Opublikowano 20 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 20 Grudnia 2024 2 godziny temu, Dawideo napisał(a): A rano na 3h rozwiesić na kijach w piwnicy? Rano w ciągu godziny nadziejesz kiełbasy i powiesisz w temperaturze pokojowej na około dwie godziny. Później do wygrzanej wędzarni. Osuszanie i dopiero dym. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22398-jutro-drugie-pierwsze-w%C4%99dzenie-prosz%C4%99-o-porady-osadzanie-i-parzenie/page/2/#findComment-977150 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawideo Opublikowano 22 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 22 Grudnia 2024 Witajcie. Zakończyłem wędzenie. Szynki, krakowska i kiełbasa chłopska (parzona) wyszły idealnie. Jałowcowa (podpiekana) niestety trochę twarda skórka. Poczytałem, że można zapakować i do lodówki, może się uratuje (kiełbasa odda wilgoć z farszu). Pytanie ile ją tak trzymać: 12h, 24h. P.s. nie mam pakowaczki próżniowej, więc zastosowałem woreczek strunowy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22398-jutro-drugie-pierwsze-w%C4%99dzenie-prosz%C4%99-o-porady-osadzanie-i-parzenie/page/2/#findComment-977642 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 22 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 22 Grudnia 2024 1 minutę temu, Dawideo napisał(a): wyszły idealnie Szkoda że nie dodałeś zdjęć, ale wierzę na słowo. Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22398-jutro-drugie-pierwsze-w%C4%99dzenie-prosz%C4%99-o-porady-osadzanie-i-parzenie/page/2/#findComment-977644 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zarrix Opublikowano 22 Grudnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 22 Grudnia 2024 Wczoraj zmieliłem miesą wcześniej zapeklowane (wedle przepisu z forum - Kiełbasa czosnkowa). 7:30 skończyłem nadziewać, 9:30 już się suszyły. Nadal wszystko ciut za słone dla mnie mimo, zmniejszenia dawek soli, muszę nad tym popracować. Dziś także było pierwsze wędzenie "elektrykiem". Przerobiłem swoją wędzarnie i dodałem dymogenerator. Jak wizualnie? Bo w smaku dużo lepiej niż ostatnio. Kiełbasa jedna laska podpiekania, dwie parzone, boczek i schab parzony, poledwice podpiekane. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22398-jutro-drugie-pierwsze-w%C4%99dzenie-prosz%C4%99-o-porady-osadzanie-i-parzenie/page/2/#findComment-977754 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 22 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 22 Grudnia 2024 Ładne wyroby.😃 Widać że nie są wysuszone, tylko (może to wina zdjęć 1,2,3) polędwica i polędwiczka ma skórkę taką spieczoną i suchą. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22398-jutro-drugie-pierwsze-w%C4%99dzenie-prosz%C4%99-o-porady-osadzanie-i-parzenie/page/2/#findComment-977758 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 22 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 22 Grudnia 2024 43 minuty temu, zarrix napisał(a): Nadal wszystko ciut za słone dla mnie To ile tej peklosoli na kg dajesz? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22398-jutro-drugie-pierwsze-w%C4%99dzenie-prosz%C4%99-o-porady-osadzanie-i-parzenie/page/2/#findComment-977763 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zarrix Opublikowano 23 Grudnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 23 Grudnia 2024 (edytowane) Do kiełbasy poszło 15g/kg a reszta z tabeli dziadka. Tylko polędwice maja miejscami ciut twardą skórkę, 1:50h się podpiekały w temp 87-90 stopni, następnym razem dam mniej. Edytowane 23 Grudnia 2024 przez zarrix Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22398-jutro-drugie-pierwsze-w%C4%99dzenie-prosz%C4%99-o-porady-osadzanie-i-parzenie/page/2/#findComment-977864 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawideo Opublikowano 23 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 23 Grudnia 2024 W dniu 22.12.2024 o 10:54, MariuszB napisał(a): Szkoda że nie dodałeś zdjęć, ale wierzę na słowo. Przepraszam że z ręki robione na szybko Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22398-jutro-drugie-pierwsze-w%C4%99dzenie-prosz%C4%99-o-porady-osadzanie-i-parzenie/page/2/#findComment-978010 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 23 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 23 Grudnia 2024 Nie szkodzi, a wyroby ładne 👍 Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22398-jutro-drugie-pierwsze-w%C4%99dzenie-prosz%C4%99-o-porady-osadzanie-i-parzenie/page/2/#findComment-978012 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.