Skocz do zawartości

Jutro drugie "pierwsze" wędzenie - proszę o porady - osadzanie i parzenie

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, Dawideo napisał(a):

A rano na 3h rozwiesić na kijach w piwnicy?

Rano w ciągu godziny nadziejesz kiełbasy i powiesisz w temperaturze pokojowej na około dwie godziny. Później do wygrzanej wędzarni. Osuszanie i dopiero dym. 

• Upvote 1

Witajcie. Zakończyłem wędzenie. Szynki, krakowska i kiełbasa chłopska (parzona) wyszły idealnie. Jałowcowa (podpiekana) niestety trochę twarda skórka. Poczytałem, że można zapakować i do lodówki, może się uratuje (kiełbasa odda wilgoć z farszu). Pytanie ile ją tak trzymać: 12h, 24h.

P.s. nie mam pakowaczki próżniowej, więc zastosowałem woreczek strunowy.

1 minutę temu, Dawideo napisał(a):

wyszły idealnie

Szkoda że nie dodałeś zdjęć, ale wierzę na słowo.

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Wczoraj zmieliłem miesą wcześniej zapeklowane (wedle przepisu z forum - Kiełbasa czosnkowa). 7:30 skończyłem nadziewać, 9:30 już się suszyły. 
Nadal wszystko ciut za słone dla mnie mimo, zmniejszenia dawek soli, muszę nad tym popracować. Dziś także było pierwsze wędzenie "elektrykiem". Przerobiłem swoją wędzarnie i dodałem dymogenerator. Jak wizualnie? Bo w smaku dużo lepiej niż ostatnio.
Kiełbasa jedna laska podpiekania, dwie parzone, boczek i schab parzony, poledwice podpiekane.

IMG_2857.jpeg

IMG_2856.jpeg

IMG_2855.jpeg

IMG_2833.jpeg

IMG_2826.jpeg

IMG_2811.jpeg

IMG_2810.jpeg

Ładne wyroby.😃

Widać że nie są wysuszone, tylko (może to wina zdjęć 1,2,3) polędwica i polędwiczka ma skórkę taką spieczoną i suchą. 

43 minuty temu, zarrix napisał(a):

Nadal wszystko ciut za słone dla mnie

To ile tej peklosoli na kg dajesz? 

Do kiełbasy poszło 15g/kg a reszta z tabeli dziadka. 
Tylko polędwice maja miejscami ciut twardą skórkę, 1:50h się podpiekały w temp 87-90 stopni, następnym razem dam mniej. 

Edytowane przez zarrix
W dniu 22.12.2024 o 10:54, MariuszB napisał(a):

Szkoda że nie dodałeś zdjęć, ale wierzę na słowo.

Przepraszam że z ręki robione na szybko

20241222_170112.jpg

20241223_075522.jpg

20241223_075538.jpg

20241222_152031.jpg

Nie szkodzi, a wyroby ładne 👍

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz