r4d3k Opublikowano 18 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 18 Grudnia 2024 (edytowane) Witam. Mam pewien problem z solanką. Proporcje które użyłem to solanka 8% (60pk-40sol). Peklowanie 8 dni. Temperatura ok. 6 st. Solanka po ok 3 dniach zaczęła mieć jakby zapach siarkowodoru. Czym to jest spowodowane? Mięso wyjąłem z solanki i obmyłem w zimnej wodzie, zapach zniknął. Zrobiłem nowa solankę zalałem ponownie mięso. I teraz pojawia się pytanie czy to mięso nadaje się do dalszego peklowania bo wygląda normalnie z zewnątrz i w przekroju. Dodam że zdarzyło mi się coś takiego pierwszy raz. Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam Edytowane 18 Grudnia 2024 przez r4d3k Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22479-dziwny-zapach-solanki/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 18 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 18 Grudnia 2024 7 minut temu, r4d3k napisał(a): Solanka po ok 3 dniach zaczęła mieć jakby zapach siarkowodoru. Czym to jest spowodowane? Mięso wyjąłem z solanki i obmyłem w zimnej wodzie, zapach zniknął. Zrobiłem nowa solankę zalałem ponownie mięso. I teraz pojawia się pytanie czy to mięso nadaje się do dalszego peklowania bo wygląda normalnie z zewnątrz i w przekroju. Polecam zrobić próbę smakową. Przekrój większy kawałek na pół i odetnij plaster surowego mięsa i usmaż. Albo zrób parzenie małego kawałka w wodzie. Sprawdzisz zapach i smak mięsa. Jeśli smaki i zapachy będą nie akceptowalne to "kosza-lin". 1 Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22479-dziwny-zapach-solanki/#findComment-976817 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi Opublikowano 18 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 18 Grudnia 2024 Za mało danych . Podaj ile tej zalewy dałeś na 1kg mięsa. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22479-dziwny-zapach-solanki/#findComment-976818 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
r4d3k Opublikowano 18 Grudnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 18 Grudnia 2024 Jakieś 0.35-0.4l /kg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22479-dziwny-zapach-solanki/#findComment-976819 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwydymek Opublikowano 18 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 18 Grudnia 2024 16 minut temu, r4d3k napisał(a): Witam. Mam pewien problem z solanką. Proporcje które użyłem to solanka 8% (60pk-40sol). Peklowanie 8 dni. Temperatura ok. 6 st. Specjalnie pogrubiłem te "60" i "40" sądząc, że to procent peklosoli i soli w Twojej solance(?) Jeśli tak, to pytanie PO CO? Przy tej temperaturze (+ 6 st.C) nie miałbyś żadnego problemu, gdyby była tylko sama peklosól. Obniżając udział peklosoli obniżyłeś także próg bezpieczeństwa i tak już słabej solanki. 1 Cytuj Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22479-dziwny-zapach-solanki/#findComment-976821 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
r4d3k Opublikowano 18 Grudnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 18 Grudnia 2024 Czyli można zaryzykować z próbowaniemna smak i zapach i jak będzie okej to zostawić? Czy od razu wszystko do kosza? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22479-dziwny-zapach-solanki/#findComment-976822 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 18 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 18 Grudnia 2024 34 minuty temu, r4d3k napisał(a): Proporcje które użyłem to solanka 8% (60pk-40sol). 34 minuty temu, r4d3k napisał(a): Zrobiłem nowa solankę zalałem ponownie mięso. Tę drugą zrobiłeś taką samą jak tę pierwszą ? Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22479-dziwny-zapach-solanki/#findComment-976823 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
r4d3k Opublikowano 18 Grudnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 18 Grudnia 2024 Tak. Druga solanka taka sama. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22479-dziwny-zapach-solanki/#findComment-976825 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 18 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 18 Grudnia 2024 5 minut temu, r4d3k napisał(a): smak i zapach i jak będzie okej to zostawić? Tak. Zalać nową zalewą na samej peklosoli. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22479-dziwny-zapach-solanki/#findComment-976827 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
r4d3k Opublikowano 18 Grudnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 18 Grudnia 2024 Dzięki za rady. Po próbie dam znać jak się sprawy mają. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22479-dziwny-zapach-solanki/#findComment-976830 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 18 Grudnia 2024 (edytowane) 1 godzinę temu, r4d3k napisał(a): Tak. Druga solanka taka sama. Nie używaj soli do peklosolanki.Rób na samej peklosoli.Jak skończysz peklowanie to odkrój kawałek ,rzuć na suchą patelnie i podsmaż.Jak nie będzie capić to wędź a jak nie to wyrzuć. Edytowane 18 Grudnia 2024 przez arkadiusz 1 Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22479-dziwny-zapach-solanki/#findComment-976847 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 18 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 18 Grudnia 2024 2 godziny temu, r4d3k napisał(a): (60pk-40sol Przecież w peklosoli jest niemal sama sól. To w jakim celu ludzie dosalają sól solą? Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22479-dziwny-zapach-solanki/#findComment-976849 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 18 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 18 Grudnia 2024 (edytowane) 16 minut temu, wróbel75 napisał(a): Przecież w peklosoli jest niemal sama sól. To w jakim celu ludzie dosalają sól solą? Bo tak jest zdrowiej, mniej chemii Ach, zapomniałem dodać że większość zwykłej soli jest z antyzbrylaczem... Edytowane 18 Grudnia 2024 przez szrekPL Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22479-dziwny-zapach-solanki/#findComment-976858 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 19 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 19 Grudnia 2024 19 minut temu, Henry82 napisał(a): teraz to nie ważne której firmy ważne by długo nie była otwarta bo się zbryla i mieszam dowolnych firm 🙃 Kupuję peklosól w workach po 25kg i nic mi się nie zbryla. Jest tylko jeden warunek, po otwarciu przesypuję od razu do wiadra i szczelnie zamykam. Preferuję tą peklę https://allegro.pl/oferta/peklosol-sol-do-peklowania-25kg-peklujaca-peklowa-13230902757 ponieważ ma fajną konsystencję, taką lekko wilgotną (nie wiem dlaczego ale przypomina mi śnieg) no i dobrze konserwuje mięso. Ty jeśli masz mniejsze ilości, to zawsze możesz przesypać do słoika czy czystej,suchej plastikowej butelki. Tylko koniecznie podpisz/opisz abyś sam czy domownicy nie użyli jej do innych celów. 1 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22479-dziwny-zapach-solanki/#findComment-976927 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smoky91 Opublikowano 19 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 19 Grudnia 2024 (edytowane) 13 godzin temu, wróbel75 napisał(a): Przecież w peklosoli jest niemal sama sól. To w jakim celu ludzie dosalają sól solą? Dokładnie 😅Do dziś spotykam się z poglądem że peklosól to sama chemia... Skład mieszanki do peklowania to zazwyczaj aż 99-99,5% soli i od 0,5-1% azotynu sodu. Edytowane 19 Grudnia 2024 przez smoky91 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22479-dziwny-zapach-solanki/#findComment-976938 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 19 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 19 Grudnia 2024 3 godziny temu, wróbel75 napisał(a): ponieważ ma fajną konsystencję, taką lekko wilgotną (nie wiem dlaczego ale przypomina mi śnieg) no i dobrze konserwuje mięso. Wytłumaczenie jest proste. Chodzi o proces produkcyjny peklosoli. Zwykłą sól spryskuje się wodnym roztworem nitrytu i dlatego masz wrażenie ,że jest lekko wilgotna .Właśnie taka ma być. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22479-dziwny-zapach-solanki/#findComment-976983 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.