Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. 

Mam pewien problem z solanką. Proporcje które użyłem to solanka 8% (60pk-40sol). Peklowanie 8 dni. 

Temperatura ok. 6 st. 

 

Solanka po ok 3 dniach zaczęła mieć jakby zapach siarkowodoru. Czym to jest spowodowane? Mięso wyjąłem z solanki i obmyłem w zimnej wodzie, zapach zniknął. Zrobiłem nowa solankę zalałem ponownie mięso. I teraz pojawia się pytanie czy to mięso nadaje się do dalszego peklowania bo wygląda normalnie z zewnątrz i w przekroju. 

 

Dodam że zdarzyło mi się coś takiego pierwszy raz. 

 

Bardzo proszę o pomoc. 

Pozdrawiam 

Edytowane przez r4d3k
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22479-dziwny-zapach-solanki/
Udostępnij na innych stronach

7 minut temu, r4d3k napisał(a):

Solanka po ok 3 dniach zaczęła mieć jakby zapach siarkowodoru. Czym to jest spowodowane? Mięso wyjąłem z solanki i obmyłem w zimnej wodzie, zapach zniknął. Zrobiłem nowa solankę zalałem ponownie mięso. I teraz pojawia się pytanie czy to mięso nadaje się do dalszego peklowania bo wygląda normalnie z zewnątrz i w przekroju. 

    Polecam zrobić próbę smakową. Przekrój większy kawałek na pół i odetnij plaster surowego mięsa i usmaż. Albo zrób parzenie małego kawałka w wodzie.

Sprawdzisz zapach i smak mięsa. Jeśli smaki i zapachy będą nie akceptowalne to "kosza-lin".

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22479-dziwny-zapach-solanki/#findComment-976817
Udostępnij na innych stronach

16 minut temu, r4d3k napisał(a):

Witam. 

Mam pewien problem z solanką. Proporcje które użyłem to solanka 8% (60pk-40sol). Peklowanie 8 dni. 

Temperatura ok. 6 st. 

Specjalnie pogrubiłem te "60" i "40" sądząc, że to procent peklosoli i soli w Twojej solance(?)

Jeśli tak, to pytanie PO CO? Przy tej temperaturze (+ 6 st.C) nie miałbyś żadnego problemu, gdyby była tylko sama peklosól. Obniżając udział peklosoli obniżyłeś także próg bezpieczeństwa i tak już słabej solanki.

  • Like 1

Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22479-dziwny-zapach-solanki/#findComment-976821
Udostępnij na innych stronach

34 minuty temu, r4d3k napisał(a):

Proporcje które użyłem to solanka 8% (60pk-40sol).

 

34 minuty temu, r4d3k napisał(a):

Zrobiłem nowa solankę zalałem ponownie mięso.

Tę drugą zrobiłeś taką samą jak tę pierwszą ?

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22479-dziwny-zapach-solanki/#findComment-976823
Udostępnij na innych stronach

5 minut temu, r4d3k napisał(a):

smak i zapach i jak będzie okej to zostawić?

Tak. Zalać nową zalewą na samej peklosoli.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22479-dziwny-zapach-solanki/#findComment-976827
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, r4d3k napisał(a):

Tak. Druga solanka taka sama.

Nie używaj soli do peklosolanki.Rób na samej peklosoli.Jak skończysz peklowanie to odkrój kawałek ,rzuć na suchą patelnie i podsmaż.Jak nie będzie capić to wędź a jak nie to wyrzuć.

Edytowane przez arkadiusz
  • Like 1

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22479-dziwny-zapach-solanki/#findComment-976847
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, r4d3k napisał(a):

(60pk-40sol

Przecież w peklosoli jest niemal sama sól.   To w jakim celu ludzie dosalają sól solą?

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22479-dziwny-zapach-solanki/#findComment-976849
Udostępnij na innych stronach

16 minut temu, wróbel75 napisał(a):

Przecież w peklosoli jest niemal sama sól.   To w jakim celu ludzie dosalają sól solą?

Bo tak jest zdrowiej, mniej chemii :facepalm::D Ach, zapomniałem dodać że większość zwykłej soli jest z antyzbrylaczem...:D

Edytowane przez szrekPL
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22479-dziwny-zapach-solanki/#findComment-976858
Udostępnij na innych stronach

19 minut temu, Henry82 napisał(a):

teraz to nie ważne której firmy ważne by długo nie była otwarta bo się zbryla  i mieszam dowolnych firm 🙃

Kupuję peklosól w workach po 25kg i nic mi się nie zbryla. Jest tylko jeden warunek, po otwarciu przesypuję od razu do wiadra i szczelnie zamykam.

Preferuję tą peklę https://allegro.pl/oferta/peklosol-sol-do-peklowania-25kg-peklujaca-peklowa-13230902757

ponieważ ma fajną konsystencję, taką lekko wilgotną (nie wiem dlaczego ale przypomina mi śnieg) no i dobrze konserwuje mięso.

 

Ty jeśli masz mniejsze ilości, to zawsze możesz przesypać do słoika czy czystej,suchej plastikowej butelki. Tylko koniecznie podpisz/opisz abyś sam czy domownicy nie użyli jej do innych celów.

 

  • Upvote 1

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22479-dziwny-zapach-solanki/#findComment-976927
Udostępnij na innych stronach

13 godzin temu, wróbel75 napisał(a):

Przecież w peklosoli jest niemal sama sól.   To w jakim celu ludzie dosalają sól solą?

Dokładnie 😅Do dziś spotykam się z poglądem że peklosól to sama chemia...

Skład mieszanki do peklowania to zazwyczaj aż 99-99,5% soli i od 0,5-1% azotynu sodu.

 

Edytowane przez smoky91
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22479-dziwny-zapach-solanki/#findComment-976938
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, wróbel75 napisał(a):

ponieważ ma fajną konsystencję, taką lekko wilgotną (nie wiem dlaczego ale przypomina mi śnieg) no i dobrze konserwuje mięso.

Wytłumaczenie jest proste. Chodzi o proces produkcyjny peklosoli. Zwykłą sól spryskuje się wodnym roztworem nitrytu i dlatego masz wrażenie  ,że jest lekko wilgotna .Właśnie taka ma być.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22479-dziwny-zapach-solanki/#findComment-976983
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.