Kazik55 Opublikowano 29 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 29 Marca 2009 Stosując solankę o stężeniu ok. 1kg peklosoli na 10 l spokojnie prze 7 dni przy tej temperaturze nic się nie powinno stać. Kontrola i mieszanie co drugi dzień i przy zmętnieniu solanki wymiana. Cytuj www.ratownicy.org Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/2/#findComment-63195 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marko Opublikowano 29 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 29 Marca 2009 Dzięki Kyzimol, szykuję zalewę. Cytuj PozdrawiamMarko Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/2/#findComment-63198 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 29 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 29 Marca 2009 Marko.Przeczytaj jeszcze o peklowaniu wg. Szczepana, który to sposób sporej liczbie zadymiaczy odpowiada Tylko, że przy tym peklowaniu trzeba zachować szczególne warunki.http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2469&highlight=parzenie+szynek Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/2/#findComment-63200 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 29 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 29 Marca 2009 Kyzimol, Gonzo, sądzę że dajecie koledze zbyt ryzykowną radę - przy tej temperaturze i takim stężeniu może być nie wesołoja raczej poleciłbym (z tym że dla mnie powyżej 10stopni jest już nie do przyjęcia) co najmniej tabelę DZIADKA i to w tym wyższym zakresie,lepiej dłużej potem wymoczyć niż ryzykować zepsucie mięsaRadę "najwyżej wymienisz solankę" też uważam za nie na miejscu - nie można jej z góry zakładać jako normęale oczywiście zrobi kolega jak uważa Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/2/#findComment-63201 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marko Opublikowano 29 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 29 Marca 2009 Abratku, to ile peklosoli proponujesz, mam 12 kg mięsa i do tego chcę użyć 5l wody. Cytuj PozdrawiamMarko Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/2/#findComment-63203 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 29 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 29 Marca 2009 Kyzimol, Gonzo, sądzę że dajecie koledze zbyt ryzykowną radę - przy tej temperaturze i takim stężeniu może być nie wesoło Abratku, zanim nie znalazłem lodówki do peklowania nie raz przyszło mi peklować w wyższych temperaturach jak 8*C. Jak było 10-12*C to ni c nie robiłem.Jak było cieplej to posiłkowałem się butelkami z zamrożoną wodą.Nigdy nic się nie zepsuło, tylko trzeba było większej kontroli żeby w razie czego zareagować. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/2/#findComment-63204 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 29 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 29 Marca 2009 Kyzimol, sądzę że dajesz koledze zbyt ryzykowną radę A ja przychylę się do podpowiedzi kol. Kyzimola. 1 kg peklosoli na 10 litrów wody to stężenie dla mnie uniwersalne. Zawsze tak robię bez względu na to czy pekluję 5 czy np. 10 dni. Z temperaturą jest różnie. Niekiedy jest to 6°C, a niekiedy 12°C. Ważne, aby codziennie zaglądać do solanki, troszkę pomasować, czy poobracać mięso i obserwować solankę. Zmętnienie to jeszcze nie powód do wymiany solanki. Dopiero jak zmienia się jej konsystencja i zapach trzeba szybko powziąć jakieś kroki zaradcze. Jednak nigdy nie miałem takiej potrzeby. Graniczną temperaturą w jakiej peklowałem tym sposobem było 15°C przez 5 dni. Pozostaje jeszcze kwestia słoności, ale to można ustawić poprzez odpowiednie moczenie. Reasumując 12°C to górna (moim zdaniem), bezpieczna temperatura. No i codzienna kontrola. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/2/#findComment-63206 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 29 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 29 Marca 2009 Zawsze musimy pamiętać że jeśli ktoś zwraca się do nas z prośbą o poradę to musimy jej udzielić tak aby zapewnione było jego bezpieczeństwo - ja udzieliłem jej zgodnie ze swoim sumieniem... ja też staram sie trzymać dwutygodniowego czasu z dawką 0,9kg/10l ale trzymam też temp. ok6° Jak było cieplej to posiłkowałem się butelkami z zamrożoną wodąi to też jest dobry sposób tabela DZIADKA http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=7876#7876 Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/2/#findComment-63210 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marko Opublikowano 29 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 29 Marca 2009 Dziękuję wszystkim za cenne rady, sugerujecie użycie 1 kg peklosoli na 10 l wody. Ja będę peklował w 5 litrach i wg tabeli Dzadka na tę ilość powinienem użyć ok. 640 g peklosoli. Myślę więc że będzie dobrze. Zdam relację. Cytuj PozdrawiamMarko Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/2/#findComment-63212 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejmysłowic Opublikowano 29 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 29 Marca 2009 Koledzy - mam pytanie. Jak peklować piersi indyka z przeznaczeniem na szynki drobiowe wędzone. Czy peklujemy na mokro czy lepiej peklowanie suche wg norm "Dziadka"? Czy piersi indyka można peklować 5 dni w tem. 6 st.C /lodówka/ ?Pytania może są banalne ale zależy mi na szybkiej odpowiedzi za które serdecznie dziękuję. Cytuj Andrzej M-ce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/2/#findComment-63223 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 29 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 29 Marca 2009 Dwa trzy dni wystarczy peklować na mokro Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/2/#findComment-63229 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejmysłowic Opublikowano 29 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 29 Marca 2009 Wiem kolego że wystarczy 2 lub 3 ale jak będą w peklowaniu 5 dni czy nie przedobrzę i jaka metoda . Czy zasolenie z peklosolą na sucho ? czy peklowanie mokre? Szynkę z indyka robię pierwszy raz. Mam okazję kupić większą ilość piersi z indyka. Pozdrawiam. Cytuj Andrzej M-ce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/2/#findComment-63232 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 29 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 29 Marca 2009 Peklując (soląc) na sucho uzyskasz produkt bardziej suchy, w porównaniu z metodą mokrą. Kwestia gustu. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/2/#findComment-63234 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 29 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 29 Marca 2009 Pekluję zawsze razem z szynkami i razem wędzę, a potem parzę. Wszystko tak jak szynki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/2/#findComment-63235 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 29 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 29 Marca 2009 Robiłem kilka razy tylko na mokro według tabeli peklowanie na mokro i zawsze wychodziły bardzo dobre. Tabela jest na stronie głównej.Mogą peklować się 5 dni. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/2/#findComment-63236 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejmysłowic Opublikowano 29 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 29 Marca 2009 Do Jackan - i o to mi chodziło . Dzięki Ci kolego. Cytuj Andrzej M-ce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/2/#findComment-63239 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejmysłowic Opublikowano 29 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 29 Marca 2009 Przepraszam ! koledze BonAir i Pedro równiez serdecznie dziękuję. Cytuj Andrzej M-ce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/2/#findComment-63252 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salvado Opublikowano 29 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 29 Marca 2009 Proszę o podpowiedź, bo trochę coś mi nie pasuje: 1. w kalkulatorze metoda procentowa zaczyna się dopiero od wartości 10%, co sugeruje, że niżej być nie może. 2. Wg przepisu Maxell'a na szynkę wp gotowaną, sypiemy 50 g soli na 0,6 litra wody, co daje nam solankę 8,3% Przyznam, że ostatni robiłem tą własnie metodą i pomimo utrzymywania zalecanych temperatur, musiałem piątego dnia wymienić zalewę, bo coś nie bardzo zaczęło mi pachnieć. Dla ścisłości: zalewa przygotowana z dobrej wody wodociągowej, po przegotowaniu i schłodzeniu Czy zatem w świetle tych dwóch wartości nie wychodzi na to, że receptura Maxell'a zawiera ciut za mało soli? Co prawda, czytałem posty, w których autorzy piszą o 85 g/L (niżej nie spotkałem), ale też, i takich jest większość, gdzie widnieje wartość 100g/L. Jak się do tego odnieść? Cytuj moja wędzarnia Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/2/#findComment-63343 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kazik55 Opublikowano 29 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 29 Marca 2009 Daj sobie na razie na wstrzymanie z teorią. Zrób tak jak ci pisałem - bo do świąt nie zapeklujesz.. Po robocie przy dobrej zakąsce możesz uczyć się dalej i kombinować. Pamiętaj im dalej las tym więcej drzew Cytuj www.ratownicy.org Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/2/#findComment-63352 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 29 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 29 Marca 2009 Daj sobie na razie na wstrzymanie z teorią. Zrób tak jak ci pisałem - bo do świąt nie zapeklujesz.. Po robocie przy dobrej zakąsce możesz uczyć się dalej i kombinować. Pamiętaj im dalej las tym więcej drzew Kyzimol, rano pisałeś do Marko No chyba, że na PW dałeś radę salvado :rolleyes: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/2/#findComment-63353 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 29 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 29 Marca 2009 Ja do szynki stosuję peklowanie nastrzykowo-zalewowe na10 l wody daję 1,95kg mieszanki peklującej(1kgsoli,4dkgsaletry) lub peklosoli. Używam 4l solanki na ok 10kg szynek, nastrzykuję domięśniowo i pekluję 12-14 dni. By nieco przyspieszyć proces zimą można dodać łyżkę cukru. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/2/#findComment-63354 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 29 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 29 Marca 2009 Jak się do tego odnieść? Normalnie -są smaki i smaczki, jak również różne podejście do tego zagadnienia . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/2/#findComment-63355 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 29 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 29 Marca 2009 1,95kg mieszanki peklującej(1kgsoli,4dkgsaletry) Nie pochrzaniłeś czegoś ? :wink: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/2/#findComment-63356 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 29 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 29 Marca 2009 na10 l wody daję 1,95kg mieszanki peklującej(1kgsoli,4dkgsaletry) lub peklosoliCoś mi się rachunki nie zgadzają :rolleyes: (chyba pisałem w tym samym czasie co Miro :lol: ) Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/2/#findComment-63358 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salvado Opublikowano 29 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 29 Marca 2009 na10 l wody daję 1,95kg mieszanki peklującejnic z tego nie rozumiem . Prawie 2 kg soli :question: :question: :question: Zrobiłem zatem gdzieś babola z tym 0,83 kg/L że mi zaczęła zalewa "odjeżdżać"? Cytuj moja wędzarnia Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/2/#findComment-63359 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.