Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ten temat był tu pewnie wałkowany setki razy.Niestety jestem nowy i   gubie się  w tym wszystkim. Ile w końcu powinno byc tej peklosoli. Tutaj znalazłem  przepis  1kg miesa 0,4 litra wody + 4 dag peklosoli. Tyle ze to przepis z nastrzykiem a ja na razie nie chce nastrzykiwac czy wobec tego proprcje i czas pekolwania (8-10 dni) pozostanie ten sam? Gdzieś indziej znalazłęm proporcje 1 litr wody /1 kg mięsa  60 -80 peklosoli i czas 7-15 dni Jak to się ma do tego pierwszego? Bede wdzięczny za poradę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23358-peklowanie-na-mokro/
Udostępnij na innych stronach

W pierwszym przypadku mogłoby być te 8-10 dni.

Drugim gdzie jest kilo mięsa na litr wody 80 g peklosoli to czas peklowania 3 dni.

Jeśli dasz 60 g to 7 dni. 8-Max.

I na tych siedmiu dniach skończyłbym peklowanie tą metodą czyli litr wody kilo mięsa.

Według mnie nastrzyk to podstawa bezpiecznego peklowania.

I to co proponuje to jest uwzględniony odpowiedni nastrzyk.

 

Edytowane przez Staszek7
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23358-peklowanie-na-mokro/#findComment-1049759
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.