ePiotrM Opublikowano 1 godzinę temu Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 1 godzinę temu Ten temat był tu pewnie wałkowany setki razy.Niestety jestem nowy i gubie się w tym wszystkim. Ile w końcu powinno byc tej peklosoli. Tutaj znalazłem przepis 1kg miesa 0,4 litra wody + 4 dag peklosoli. Tyle ze to przepis z nastrzykiem a ja na razie nie chce nastrzykiwac czy wobec tego proprcje i czas pekolwania (8-10 dni) pozostanie ten sam? Gdzieś indziej znalazłęm proporcje 1 litr wody /1 kg mięsa 60 -80 peklosoli i czas 7-15 dni Jak to się ma do tego pierwszego? Bede wdzięczny za poradę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23358-peklowanie-na-mokro/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 38 minut temu Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 38 minut temu A zdradzisz powód chwilowej niechęci do nastrzyku? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23358-peklowanie-na-mokro/#findComment-1049756 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Staszek7 Opublikowano 26 minut temu Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 26 minut temu (edytowane) W pierwszym przypadku mogłoby być te 8-10 dni. Drugim gdzie jest kilo mięsa na litr wody 80 g peklosoli to czas peklowania 3 dni. Jeśli dasz 60 g to 7 dni. 8-Max. I na tych siedmiu dniach skończyłbym peklowanie tą metodą czyli litr wody kilo mięsa. Według mnie nastrzyk to podstawa bezpiecznego peklowania. I to co proponuje to jest uwzględniony odpowiedni nastrzyk. Edytowane 16 minut temu przez Staszek7 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23358-peklowanie-na-mokro/#findComment-1049759 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.