Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ten temat był tu pewnie wałkowany setki razy.Niestety jestem nowy i   gubie się  w tym wszystkim. Ile w końcu powinno byc tej peklosoli. Tutaj znalazłem  przepis  1kg miesa 0,4 litra wody + 4 dag peklosoli. Tyle ze to przepis z nastrzykiem a ja na razie nie chce nastrzykiwac czy wobec tego proprcje i czas pekolwania (8-10 dni) pozostanie ten sam? Gdzieś indziej znalazłęm proporcje 1 litr wody /1 kg mięsa  60 -80 peklosoli i czas 7-15 dni Jak to się ma do tego pierwszego? Bede wdzięczny za poradę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23358-peklowanie-na-mokro/
Udostępnij na innych stronach

W pierwszym przypadku mogłoby być te 8-10 dni.

Drugim gdzie jest kilo mięsa na litr wody 80 g peklosoli to czas peklowania 3 dni.

Jeśli dasz 60 g to 7 dni. 8-Max.

I na tych siedmiu dniach skończyłbym peklowanie tą metodą czyli litr wody kilo mięsa.

Według mnie nastrzyk to podstawa bezpiecznego peklowania.

I to co proponuje to jest uwzględniony odpowiedni nastrzyk.

 

Edytowane przez Staszek7
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23358-peklowanie-na-mokro/#findComment-1049759
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, szrekPL napisał(a):

A zdradzisz powód chwilowej niechęci do nastrzyku?

To nie niechęć tylko brak sprzętu na początek.Poza tym naiwna idea nowicjusza tworzenia wg starych metod a dawniej sie nie nastrzykiwało. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23358-peklowanie-na-mokro/#findComment-1049773
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, Staszek7 napisał(a):

W pierwszym przypadku mogłoby być te 8-10 dni.

Drugim gdzie jest kilo mięsa na litr wody 80 g peklosoli to czas peklowania 3 dni.

Jeśli dasz 60 g to 7 dni. 8-Max.

I na tych siedmiu dniach skończyłbym peklowanie tą metodą czyli litr wody kilo mięsa.

Według mnie nastrzyk to podstawa bezpiecznego peklowania.

I to co proponuje to jest uwzględniony odpowiedni nastrzyk.

 

Chciałbym jeszcze zobaczyć magika który porafi utopić kilogram mięsa w 400ml wody. Ja próbowałem i nie potrafie zalać tej ilości mięsa taką ilościa wody

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23358-peklowanie-na-mokro/#findComment-1049774
Udostępnij na innych stronach

2 minuty temu, ePiotrM napisał(a):

Chciałbym jeszcze zobaczyć magika który porafi utopić kilogram mięsa w 400ml wody. Ja próbowałem i nie potrafie zalać tej ilości mięsa taką ilościa wody

No popatrz, a ja potrafię.😁To tylko kwestia doboru odpowiedniego naczynia. Od lat pekluję mięso używając 400 ml wody na kilogram i nie mam żadnego problemu żeby mięso było pokryte solanką.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23358-peklowanie-na-mokro/#findComment-1049776
Udostępnij na innych stronach

15 minut temu, ePiotrM napisał(a):

Chciałbym jeszcze zobaczyć magika

Podać adres na PW? Bardziej prestidigitator :D wąskie wysokie naczynie , możesz dołożyć np wyparzony słoik z wodą  bankowo podniesie poziom , kombinuj ....;):D trochę inwencji,dasz rade...:D

Edytowane przez szrekPL
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23358-peklowanie-na-mokro/#findComment-1049777
Udostępnij na innych stronach

14 minut temu, Todek napisał(a):

No popatrz, a ja potrafię.😁To tylko kwestia doboru odpowiedniego naczynia. Od lat pekluję mięso używając 400 ml wody na kilogram i nie mam żadnego problemu żeby mięso było pokryte solanką.

..znaczy magik 😁 może i ja się nucze

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23358-peklowanie-na-mokro/#findComment-1049779
Udostępnij na innych stronach

8 minut temu, Staszek7 napisał(a):

Odnośnie sprzętu wystarczy zwykła strzykawka z apteki grubsza igła też z apteki.

Proporcje naczynia wysokość, szerokości, to 1,5 do 1 po sprawie.

dziękuje za informacje. Musze to wszytsko przetrawić.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23358-peklowanie-na-mokro/#findComment-1049780
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.