ePiotrM Opublikowano 3 godziny temu Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 3 godziny temu Ten temat był tu pewnie wałkowany setki razy.Niestety jestem nowy i gubie się w tym wszystkim. Ile w końcu powinno byc tej peklosoli. Tutaj znalazłem przepis 1kg miesa 0,4 litra wody + 4 dag peklosoli. Tyle ze to przepis z nastrzykiem a ja na razie nie chce nastrzykiwac czy wobec tego proprcje i czas pekolwania (8-10 dni) pozostanie ten sam? Gdzieś indziej znalazłęm proporcje 1 litr wody /1 kg mięsa 60 -80 peklosoli i czas 7-15 dni Jak to się ma do tego pierwszego? Bede wdzięczny za poradę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23358-peklowanie-na-mokro/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 2 godziny temu Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 2 godziny temu A zdradzisz powód chwilowej niechęci do nastrzyku? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23358-peklowanie-na-mokro/#findComment-1049756 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Staszek7 Opublikowano 2 godziny temu Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 2 godziny temu (edytowane) W pierwszym przypadku mogłoby być te 8-10 dni. Drugim gdzie jest kilo mięsa na litr wody 80 g peklosoli to czas peklowania 3 dni. Jeśli dasz 60 g to 7 dni. 8-Max. I na tych siedmiu dniach skończyłbym peklowanie tą metodą czyli litr wody kilo mięsa. Według mnie nastrzyk to podstawa bezpiecznego peklowania. I to co proponuje to jest uwzględniony odpowiedni nastrzyk. Edytowane 2 godziny temu przez Staszek7 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23358-peklowanie-na-mokro/#findComment-1049759 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ePiotrM Opublikowano 1 godzinę temu Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 1 godzinę temu 1 godzinę temu, szrekPL napisał(a): A zdradzisz powód chwilowej niechęci do nastrzyku? To nie niechęć tylko brak sprzętu na początek.Poza tym naiwna idea nowicjusza tworzenia wg starych metod a dawniej sie nie nastrzykiwało. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23358-peklowanie-na-mokro/#findComment-1049773 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ePiotrM Opublikowano 56 minut temu Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 56 minut temu 1 godzinę temu, Staszek7 napisał(a): W pierwszym przypadku mogłoby być te 8-10 dni. Drugim gdzie jest kilo mięsa na litr wody 80 g peklosoli to czas peklowania 3 dni. Jeśli dasz 60 g to 7 dni. 8-Max. I na tych siedmiu dniach skończyłbym peklowanie tą metodą czyli litr wody kilo mięsa. Według mnie nastrzyk to podstawa bezpiecznego peklowania. I to co proponuje to jest uwzględniony odpowiedni nastrzyk. Chciałbym jeszcze zobaczyć magika który porafi utopić kilogram mięsa w 400ml wody. Ja próbowałem i nie potrafie zalać tej ilości mięsa taką ilościa wody Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23358-peklowanie-na-mokro/#findComment-1049774 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 51 minut temu Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 51 minut temu 2 minuty temu, ePiotrM napisał(a): Chciałbym jeszcze zobaczyć magika który porafi utopić kilogram mięsa w 400ml wody. Ja próbowałem i nie potrafie zalać tej ilości mięsa taką ilościa wody No popatrz, a ja potrafię.😁To tylko kwestia doboru odpowiedniego naczynia. Od lat pekluję mięso używając 400 ml wody na kilogram i nie mam żadnego problemu żeby mięso było pokryte solanką. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23358-peklowanie-na-mokro/#findComment-1049776 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 41 minut temu Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 41 minut temu (edytowane) 15 minut temu, ePiotrM napisał(a): Chciałbym jeszcze zobaczyć magika Podać adres na PW? Bardziej prestidigitator wąskie wysokie naczynie , możesz dołożyć np wyparzony słoik z wodą bankowo podniesie poziom , kombinuj .... trochę inwencji,dasz rade... Edytowane 40 minut temu przez szrekPL Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23358-peklowanie-na-mokro/#findComment-1049777 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Staszek7 Opublikowano 39 minut temu Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 39 minut temu Odnośnie sprzętu wystarczy zwykła strzykawka z apteki grubsza igła też z apteki. Proporcje naczynia wysokość, szerokości, to 1,5 do 1 po sprawie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23358-peklowanie-na-mokro/#findComment-1049778 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ePiotrM Opublikowano 35 minut temu Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 35 minut temu 14 minut temu, Todek napisał(a): No popatrz, a ja potrafię.😁To tylko kwestia doboru odpowiedniego naczynia. Od lat pekluję mięso używając 400 ml wody na kilogram i nie mam żadnego problemu żeby mięso było pokryte solanką. ..znaczy magik 😁 może i ja się nucze Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23358-peklowanie-na-mokro/#findComment-1049779 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ePiotrM Opublikowano 29 minut temu Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 29 minut temu 8 minut temu, Staszek7 napisał(a): Odnośnie sprzętu wystarczy zwykła strzykawka z apteki grubsza igła też z apteki. Proporcje naczynia wysokość, szerokości, to 1,5 do 1 po sprawie. dziękuje za informacje. Musze to wszytsko przetrawić. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23358-peklowanie-na-mokro/#findComment-1049780 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.