Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ten temat był tu pewnie wałkowany setki razy.Niestety jestem nowy i   gubie się  w tym wszystkim. Ile w końcu powinno byc tej peklosoli. Tutaj znalazłem  przepis  1kg miesa 0,4 litra wody + 4 dag peklosoli. Tyle ze to przepis z nastrzykiem a ja na razie nie chce nastrzykiwac czy wobec tego proprcje i czas pekolwania (8-10 dni) pozostanie ten sam? Gdzieś indziej znalazłęm proporcje 1 litr wody /1 kg mięsa  60 -80 peklosoli i czas 7-15 dni Jak to się ma do tego pierwszego? Bede wdzięczny za poradę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23358-peklowanie-na-mokro/
Udostępnij na innych stronach

W pierwszym przypadku mogłoby być te 8-10 dni.

Drugim gdzie jest kilo mięsa na litr wody 80 g peklosoli to czas peklowania 3 dni.

Jeśli dasz 60 g to 7 dni. 8-Max.

I na tych siedmiu dniach skończyłbym peklowanie tą metodą czyli litr wody kilo mięsa.

Według mnie nastrzyk to podstawa bezpiecznego peklowania.

I to co proponuje to jest uwzględniony odpowiedni nastrzyk.

 

Edytowane przez Staszek7
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23358-peklowanie-na-mokro/#findComment-1049759
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, szrekPL napisał(a):

A zdradzisz powód chwilowej niechęci do nastrzyku?

To nie niechęć tylko brak sprzętu na początek.Poza tym naiwna idea nowicjusza tworzenia wg starych metod a dawniej sie nie nastrzykiwało. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23358-peklowanie-na-mokro/#findComment-1049773
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, Staszek7 napisał(a):

W pierwszym przypadku mogłoby być te 8-10 dni.

Drugim gdzie jest kilo mięsa na litr wody 80 g peklosoli to czas peklowania 3 dni.

Jeśli dasz 60 g to 7 dni. 8-Max.

I na tych siedmiu dniach skończyłbym peklowanie tą metodą czyli litr wody kilo mięsa.

Według mnie nastrzyk to podstawa bezpiecznego peklowania.

I to co proponuje to jest uwzględniony odpowiedni nastrzyk.

 

Chciałbym jeszcze zobaczyć magika który porafi utopić kilogram mięsa w 400ml wody. Ja próbowałem i nie potrafie zalać tej ilości mięsa taką ilościa wody

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23358-peklowanie-na-mokro/#findComment-1049774
Udostępnij na innych stronach

2 minuty temu, ePiotrM napisał(a):

Chciałbym jeszcze zobaczyć magika który porafi utopić kilogram mięsa w 400ml wody. Ja próbowałem i nie potrafie zalać tej ilości mięsa taką ilościa wody

No popatrz, a ja potrafię.😁To tylko kwestia doboru odpowiedniego naczynia. Od lat pekluję mięso używając 400 ml wody na kilogram i nie mam żadnego problemu żeby mięso było pokryte solanką.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23358-peklowanie-na-mokro/#findComment-1049776
Udostępnij na innych stronach

15 minut temu, ePiotrM napisał(a):

Chciałbym jeszcze zobaczyć magika

Podać adres na PW? Bardziej prestidigitator :D wąskie wysokie naczynie , możesz dołożyć np wyparzony słoik z wodą  bankowo podniesie poziom , kombinuj ....;):D trochę inwencji,dasz rade...:D

Edytowane przez szrekPL
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23358-peklowanie-na-mokro/#findComment-1049777
Udostępnij na innych stronach

14 minut temu, Todek napisał(a):

No popatrz, a ja potrafię.😁To tylko kwestia doboru odpowiedniego naczynia. Od lat pekluję mięso używając 400 ml wody na kilogram i nie mam żadnego problemu żeby mięso było pokryte solanką.

..znaczy magik 😁 może i ja się nucze

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23358-peklowanie-na-mokro/#findComment-1049779
Udostępnij na innych stronach

8 minut temu, Staszek7 napisał(a):

Odnośnie sprzętu wystarczy zwykła strzykawka z apteki grubsza igła też z apteki.

Proporcje naczynia wysokość, szerokości, to 1,5 do 1 po sprawie.

dziękuje za informacje. Musze to wszytsko przetrawić.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23358-peklowanie-na-mokro/#findComment-1049780
Udostępnij na innych stronach

Mała podpowiedź jeśli chciałbyś peklować pierwszą metodą 8 - 10 dni czyli 0.4 litra wody na 1 kg mięsa.

A ta zalewa nie przykryłaby tego mięsa to możesz dorobić ( tą małą ) brakującą ilość zalewy.

Przy peklowaniu 8-10-dniowym ilość. uzupełniająca peklosoli dodana na( 1 ) litr wody powinna wynosić.

 

Od 27 g do 30 g na ( 1 )litr wody. ( Przy peklowaniu 8-10 dni )

Zależy jaką słoność lubisz.

 

 

Przykład.

0.5 litra × 27 gram = 13.5 gram

1.0 litr × 27 gram = 27.0 gram

1.0 litr × 30 gram = 30.0 gram

Edytowane przez Staszek7
  • Downvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23358-peklowanie-na-mokro/#findComment-1049851
Udostępnij na innych stronach

57 minut temu, Staszek7 napisał(a):

Od 27 g do 30 g na ( 1 )litr wody. ( Przy peklowaniu 8-10 dni )

Przepraszam że pytam:blush: ale ze zwykłej ciekawości proponujesz stężenie peklosoli 2,7-3% przy peklowaniu 8-10dniowym ?

  • Upvote 1

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23358-peklowanie-na-mokro/#findComment-1049859
Udostępnij na innych stronach

16 godzin temu, ePiotrM napisał(a):

Ten temat był tu pewnie wałkowany setki razy.Niestety jestem nowy i   gubie się  w tym wszystkim. Ile w końcu powinno byc tej peklosoli. 

Na forum jest jeszcze tabela Szczepana dla mniej słonolubnych.

Edytowane przez bilu72
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23358-peklowanie-na-mokro/#findComment-1049864
Udostępnij na innych stronach

57 minut temu, Muski napisał(a):

Przepraszam że pytam:blush: ale ze zwykłej ciekawości proponujesz stężenie peklosoli 2,7-3% przy peklowaniu 8-10dniowym ?

A więc tak jeśli  już zalaliśmy zalewą mięso o odpowiednim stężeniu według metody dziadka czyli 0,4 l na 1 kg mięsa. 

A zalewa peklująca nie okryła nam mięsa. Na przykład mieliśmy 5 kg mięsa i zalaliśmy to( 2 ) dwoma litrami wody.

To na przykład możemy dorobić zalewę peklującą w ilości na przykład ( 1.0) Litra z tą ilością peklosoli którą podałem w przykładzie, która jest przewidziana tylko do ( WODY ) mięso Nas nie interesuje bo już zostało zapeklowane i nie ma to znaczenia stężenie solanki w układzie pozostanie takie samo. Możemy wlać cały litr do tego mięsa o ile jest to potrzebne a jak nie może wystarczy zero pół litra słoność pozostaje ta sama. Bo ta ilość peklosoli jest przewidziana tylko do wody jeśli byśmy chcieli dorzucić na przykład dodatkowo kilogram mięsa do tej zalewy musielibyśmy dodać następne 27 lub 30 gram peklosoli na kilogram mięsa..

To tak jak w metodzie Szczepana na przykład peklujemy 7 dni i dajemy tam litr wody na kilo mięsa.

Czyli:

30gr × 1.0kg mięsa = 30 gram

PLUS:

30gr × 1.0Litr wody= 30 gram

Czyli na 1 litr wody i kilo mięsa potrzeba nam łącznie 60 g peklosoli.

30gr+ 30 gr = 60gram.

 

 

 

Edytowane przez Staszek7
  • Downvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23358-peklowanie-na-mokro/#findComment-1049877
Udostępnij na innych stronach

Już Ci chyba pisałem ,że ilość peklosoli nie zależy bezpośrednio od ilości mięsa tylko od ilości solanki jakie stężenie chcemy uzyskać

  • Upvote 1

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23358-peklowanie-na-mokro/#findComment-1049887
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, Muski napisał(a):

proponujesz stężenie peklosoli 2,7-3% przy peklowaniu 8-10dniowym ?

A kto bogatemu zabroni ludzi otruć 🙊. Jest ryzyko jest zabawa 🤣😂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23358-peklowanie-na-mokro/#findComment-1049888
Udostępnij na innych stronach

W Żadnej mojej metodzie peklowania czy to metoda na wzór Dziadka czy na wzór metody Szczepana stężenie solanki nie schodzi poniżej 6%.

Nie wiem o czym Koledzy tu piszecie.

 

Stężenie peklosoli w układzie mięso woda jest dokładnie takie samo przy określonej liczbie dni peklowania jak w metodzie Dziadka czy metodzie Szczepana.

 

W takim razie równie dobrze możecie powiedzieć że metoda Dziadka czy metoda Szczepana jest do bani.

Pozdrawiam.

 

 

 

 

Edytowane przez Staszek7
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23358-peklowanie-na-mokro/#findComment-1049890
Udostępnij na innych stronach

Zacznijcie peklować na sucho i skończą się problemy wielu, nie ma tygodnia żeby nie było "przepychanki" odnośnie stężenia i ilości zalewy.

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23358-peklowanie-na-mokro/#findComment-1049896
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, Staszek7 napisał(a):

o na przykład możemy dorobić zalewę peklującą w ilości na przykład ( 1.0) Litra z tą ilością peklosoli którą podałem w przykładzie, która jest przewidziana tylko do ( WODY ) mięso Nas nie interesuje bo już zostało zapeklowane

Wiesz, ja to prosty człowiek jestem , mnie to trzeba łopatologicznie jak dziecku. Jak mięso jest już zapeklowane i nas nie interesuje  / jak napisałeś /, to po co je jeszcze zalewać dodatkowo wodą z 30 gramami peklosoli ? 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23358-peklowanie-na-mokro/#findComment-1049915
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.