ePiotrM Opublikowano 23 godziny temu Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 23 godziny temu Ten temat był tu pewnie wałkowany setki razy.Niestety jestem nowy i gubie się w tym wszystkim. Ile w końcu powinno byc tej peklosoli. Tutaj znalazłem przepis 1kg miesa 0,4 litra wody + 4 dag peklosoli. Tyle ze to przepis z nastrzykiem a ja na razie nie chce nastrzykiwac czy wobec tego proprcje i czas pekolwania (8-10 dni) pozostanie ten sam? Gdzieś indziej znalazłęm proporcje 1 litr wody /1 kg mięsa 60 -80 peklosoli i czas 7-15 dni Jak to się ma do tego pierwszego? Bede wdzięczny za poradę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23358-peklowanie-na-mokro/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 22 godziny temu Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 22 godziny temu A zdradzisz powód chwilowej niechęci do nastrzyku? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23358-peklowanie-na-mokro/#findComment-1049756 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Staszek7 Opublikowano 22 godziny temu Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 22 godziny temu (edytowane) W pierwszym przypadku mogłoby być te 8-10 dni. Drugim gdzie jest kilo mięsa na litr wody 80 g peklosoli to czas peklowania 3 dni. Jeśli dasz 60 g to 7 dni. 8-Max. I na tych siedmiu dniach skończyłbym peklowanie tą metodą czyli litr wody kilo mięsa. Według mnie nastrzyk to podstawa bezpiecznego peklowania. I to co proponuje to jest uwzględniony odpowiedni nastrzyk. Edytowane 22 godziny temu przez Staszek7 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23358-peklowanie-na-mokro/#findComment-1049759 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ePiotrM Opublikowano 20 godzin temu Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 20 godzin temu 1 godzinę temu, szrekPL napisał(a): A zdradzisz powód chwilowej niechęci do nastrzyku? To nie niechęć tylko brak sprzętu na początek.Poza tym naiwna idea nowicjusza tworzenia wg starych metod a dawniej sie nie nastrzykiwało. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23358-peklowanie-na-mokro/#findComment-1049773 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ePiotrM Opublikowano 20 godzin temu Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 20 godzin temu 1 godzinę temu, Staszek7 napisał(a): W pierwszym przypadku mogłoby być te 8-10 dni. Drugim gdzie jest kilo mięsa na litr wody 80 g peklosoli to czas peklowania 3 dni. Jeśli dasz 60 g to 7 dni. 8-Max. I na tych siedmiu dniach skończyłbym peklowanie tą metodą czyli litr wody kilo mięsa. Według mnie nastrzyk to podstawa bezpiecznego peklowania. I to co proponuje to jest uwzględniony odpowiedni nastrzyk. Chciałbym jeszcze zobaczyć magika który porafi utopić kilogram mięsa w 400ml wody. Ja próbowałem i nie potrafie zalać tej ilości mięsa taką ilościa wody Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23358-peklowanie-na-mokro/#findComment-1049774 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 20 godzin temu Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 20 godzin temu 2 minuty temu, ePiotrM napisał(a): Chciałbym jeszcze zobaczyć magika który porafi utopić kilogram mięsa w 400ml wody. Ja próbowałem i nie potrafie zalać tej ilości mięsa taką ilościa wody No popatrz, a ja potrafię.😁To tylko kwestia doboru odpowiedniego naczynia. Od lat pekluję mięso używając 400 ml wody na kilogram i nie mam żadnego problemu żeby mięso było pokryte solanką. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23358-peklowanie-na-mokro/#findComment-1049776 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 20 godzin temu Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 20 godzin temu (edytowane) 15 minut temu, ePiotrM napisał(a): Chciałbym jeszcze zobaczyć magika Podać adres na PW? Bardziej prestidigitator wąskie wysokie naczynie , możesz dołożyć np wyparzony słoik z wodą bankowo podniesie poziom , kombinuj .... trochę inwencji,dasz rade... Edytowane 20 godzin temu przez szrekPL Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23358-peklowanie-na-mokro/#findComment-1049777 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Staszek7 Opublikowano 20 godzin temu Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 20 godzin temu Odnośnie sprzętu wystarczy zwykła strzykawka z apteki grubsza igła też z apteki. Proporcje naczynia wysokość, szerokości, to 1,5 do 1 po sprawie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23358-peklowanie-na-mokro/#findComment-1049778 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ePiotrM Opublikowano 20 godzin temu Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 20 godzin temu 14 minut temu, Todek napisał(a): No popatrz, a ja potrafię.😁To tylko kwestia doboru odpowiedniego naczynia. Od lat pekluję mięso używając 400 ml wody na kilogram i nie mam żadnego problemu żeby mięso było pokryte solanką. ..znaczy magik 😁 może i ja się nucze Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23358-peklowanie-na-mokro/#findComment-1049779 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ePiotrM Opublikowano 20 godzin temu Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 20 godzin temu 8 minut temu, Staszek7 napisał(a): Odnośnie sprzętu wystarczy zwykła strzykawka z apteki grubsza igła też z apteki. Proporcje naczynia wysokość, szerokości, to 1,5 do 1 po sprawie. dziękuje za informacje. Musze to wszytsko przetrawić. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23358-peklowanie-na-mokro/#findComment-1049780 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Staszek7 Opublikowano 7 godzin temu Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 7 godzin temu (edytowane) Mała podpowiedź jeśli chciałbyś peklować pierwszą metodą 8 - 10 dni czyli 0.4 litra wody na 1 kg mięsa. A ta zalewa nie przykryłaby tego mięsa to możesz dorobić ( tą małą ) brakującą ilość zalewy. Przy peklowaniu 8-10-dniowym ilość. uzupełniająca peklosoli dodana na( 1 ) litr wody powinna wynosić. Od 27 g do 30 g na ( 1 )litr wody. ( Przy peklowaniu 8-10 dni ) Zależy jaką słoność lubisz. Przykład. 0.5 litra × 27 gram = 13.5 gram 1.0 litr × 27 gram = 27.0 gram 1.0 litr × 30 gram = 30.0 gram Edytowane 7 godzin temu przez Staszek7 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23358-peklowanie-na-mokro/#findComment-1049851 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 6 godzin temu Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 6 godzin temu 57 minut temu, Staszek7 napisał(a): Od 27 g do 30 g na ( 1 )litr wody. ( Przy peklowaniu 8-10 dni ) Przepraszam że pytam ale ze zwykłej ciekawości proponujesz stężenie peklosoli 2,7-3% przy peklowaniu 8-10dniowym ? 1 Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23358-peklowanie-na-mokro/#findComment-1049859 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 6 godzin temu Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 6 godzin temu (edytowane) 16 godzin temu, ePiotrM napisał(a): Ten temat był tu pewnie wałkowany setki razy.Niestety jestem nowy i gubie się w tym wszystkim. Ile w końcu powinno byc tej peklosoli. Na forum jest jeszcze tabela Szczepana dla mniej słonolubnych. Edytowane 6 godzin temu przez bilu72 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23358-peklowanie-na-mokro/#findComment-1049864 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Staszek7 Opublikowano 5 godzin temu Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 5 godzin temu (edytowane) 57 minut temu, Muski napisał(a): Przepraszam że pytam ale ze zwykłej ciekawości proponujesz stężenie peklosoli 2,7-3% przy peklowaniu 8-10dniowym ? A więc tak jeśli już zalaliśmy zalewą mięso o odpowiednim stężeniu według metody dziadka czyli 0,4 l na 1 kg mięsa. A zalewa peklująca nie okryła nam mięsa. Na przykład mieliśmy 5 kg mięsa i zalaliśmy to( 2 ) dwoma litrami wody. To na przykład możemy dorobić zalewę peklującą w ilości na przykład ( 1.0) Litra z tą ilością peklosoli którą podałem w przykładzie, która jest przewidziana tylko do ( WODY ) mięso Nas nie interesuje bo już zostało zapeklowane i nie ma to znaczenia stężenie solanki w układzie pozostanie takie samo. Możemy wlać cały litr do tego mięsa o ile jest to potrzebne a jak nie może wystarczy zero pół litra słoność pozostaje ta sama. Bo ta ilość peklosoli jest przewidziana tylko do wody jeśli byśmy chcieli dorzucić na przykład dodatkowo kilogram mięsa do tej zalewy musielibyśmy dodać następne 27 lub 30 gram peklosoli na kilogram mięsa.. To tak jak w metodzie Szczepana na przykład peklujemy 7 dni i dajemy tam litr wody na kilo mięsa. Czyli: 30gr × 1.0kg mięsa = 30 gram PLUS: 30gr × 1.0Litr wody= 30 gram Czyli na 1 litr wody i kilo mięsa potrzeba nam łącznie 60 g peklosoli. 30gr+ 30 gr = 60gram. Edytowane 5 godzin temu przez Staszek7 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23358-peklowanie-na-mokro/#findComment-1049877 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 4 godziny temu Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 4 godziny temu Już Ci chyba pisałem ,że ilość peklosoli nie zależy bezpośrednio od ilości mięsa tylko od ilości solanki jakie stężenie chcemy uzyskać 1 Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23358-peklowanie-na-mokro/#findComment-1049887 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 4 godziny temu Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 4 godziny temu 2 godziny temu, Muski napisał(a): proponujesz stężenie peklosoli 2,7-3% przy peklowaniu 8-10dniowym ? A kto bogatemu zabroni ludzi otruć 🙊. Jest ryzyko jest zabawa 🤣😂. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23358-peklowanie-na-mokro/#findComment-1049888 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Staszek7 Opublikowano 4 godziny temu Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 4 godziny temu (edytowane) W Żadnej mojej metodzie peklowania czy to metoda na wzór Dziadka czy na wzór metody Szczepana stężenie solanki nie schodzi poniżej 6%. Nie wiem o czym Koledzy tu piszecie. Stężenie peklosoli w układzie mięso woda jest dokładnie takie samo przy określonej liczbie dni peklowania jak w metodzie Dziadka czy metodzie Szczepana. W takim razie równie dobrze możecie powiedzieć że metoda Dziadka czy metoda Szczepana jest do bani. Pozdrawiam. Edytowane 4 godziny temu przez Staszek7 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23358-peklowanie-na-mokro/#findComment-1049890 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 3 godziny temu Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 3 godziny temu Zacznijcie peklować na sucho i skończą się problemy wielu, nie ma tygodnia żeby nie było "przepychanki" odnośnie stężenia i ilości zalewy. 1 Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23358-peklowanie-na-mokro/#findComment-1049896 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 2 godziny temu Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 2 godziny temu 3 godziny temu, Staszek7 napisał(a): o na przykład możemy dorobić zalewę peklującą w ilości na przykład ( 1.0) Litra z tą ilością peklosoli którą podałem w przykładzie, która jest przewidziana tylko do ( WODY ) mięso Nas nie interesuje bo już zostało zapeklowane Wiesz, ja to prosty człowiek jestem , mnie to trzeba łopatologicznie jak dziecku. Jak mięso jest już zapeklowane i nas nie interesuje / jak napisałeś /, to po co je jeszcze zalewać dodatkowo wodą z 30 gramami peklosoli ? Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23358-peklowanie-na-mokro/#findComment-1049915 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Staszek7 Opublikowano 1 godzinę temu Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 1 godzinę temu (edytowane) 41 minut temu, Muski napisał(a): Wiesz, ja to prosty człowiek jestem , mnie to trzeba łopatologicznie jak dziecku. Jak mięso jest już zapeklowane i nas nie interesuje / jak napisałeś /, to po co je jeszcze zalewać dodatkowo wodą z 30 gramami peklosoli ? 2 godziny temu, Staszek7 napisał(a): W Żadnej mojej metodzie peklowania czy to metoda na wzór Dziadka czy na wzór metody Szczepana stężenie solanki nie schodzi poniżej 6%. Nie wiem o czym Koledzy tu piszecie. Stężenie peklosoli w układzie mięso woda jest dokładnie takie samo przy określonej liczbie dni peklowania jak w metodzie Dziadka czy metodzie Szczepana. W takim razie równie dobrze możecie powiedzieć że metoda Dziadka czy metoda Szczepana jest do bani. Pozdrawiam. Nie chcę tu wprowadzać zamieszania. Musiałbym to wszystko rozpisać i wytłumaczyć jak to działa chodzi tu konkretnie że możemy manewrować ilością wody jeśli zalewa nie okrywa mięsa, OCZYWIŚCIE w pewnym zakresie. I dorobić odpowiednie stężenie zalewy aby mięso nie było za słone pomimo dolania dodatkowej ilości solanki. Wielu ma z tym problem. A stężenie zalewy było BEZPIECZNE, a stężenie soli w układzie zostało niezmienne. Na tym kończę, do ozdoby czerwoną kartkę już mam na daną przez vip-a także jestem zadowolony. Edytowane 1 godzinę temu przez Staszek7 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23358-peklowanie-na-mokro/#findComment-1049921 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 1 godzinę temu Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 1 godzinę temu 18 minut temu, Staszek7 napisał(a): Musiałbym to wszystko rozpisać i wytłumaczyć jak to działa Jeśli tylko możesz to bardzo proszę o takie łopatologiczne wytłumaczenie. Dziękuję Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23358-peklowanie-na-mokro/#findComment-1049923 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Staszek7 Opublikowano 57 minut temu Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 57 minut temu (edytowane) 😀 Przynajmniej ktoś próbował to zrozumieć👍 Dziękuję i pozdrawiam. Edytowane 50 minut temu przez Staszek7 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23358-peklowanie-na-mokro/#findComment-1049925 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rybak Opublikowano 45 minut temu Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 45 minut temu jeśli woda nie zakrywa mięsa to dorzucam do pojemnika torebkę foliową wypełnioną wodą. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23358-peklowanie-na-mokro/#findComment-1049926 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 9 minut temu Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 9 minut temu 24 minuty temu, Staszek7 napisał(a): Przynajmniej ktoś próbował to zrozumieć Popatrz a jednak nie zrozumiał🙈. Tego się nie da zrozumieć! Arek powyżej dał wskazówkę o co chodzi w peklowaniu. 4 godziny temu, arkadiusz napisał(a): solanki jakie stężenie chcemy uzyskać Sam próg słoności konsumenta jest drugorzędną sprawą, nie mającą nic wspólnego z bezpieczeństwem. 3% stężenie peklosolanki nie zabezpieczy mięsa mikrobiologicznie. Żeby było ciekawiej to takie mieszanie metod z dolewką 3%, którą proponujesz stosować w 10-cio dniowym peklowaniu jeszcze pogorszy proces. W całej tej zabawie peklowniczej jest coś takiego jak ciśnienie osmotyczne, które w całym procesie odgrywa bardzo ważną rolę. Nie mam zamiaru tego wszystkiego tłumaczyć ale musisz wiedzieć, że nawet 6% stężenie peklosalanki nie jest bezpieczne w warunkach domowych. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23358-peklowanie-na-mokro/#findComment-1049931 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Staszek7 Opublikowano teraz Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano teraz W poście 14 dałem przykład 5 kg mięsa 2 l wody tam realne stężenie jest 9%. Po dodaniu jednego litra wody realne stężenie 7,1%. I nie pitolić mi tu o jakiś 3% Stężenie soli w układzie w obydwu przypadkach 2.8% Mylisz kolego dwa stężenia nie wiesz o czym piszesz. Zacznij liczyć to zrozumiesz😀 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23358-peklowanie-na-mokro/#findComment-1049932 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.