maly-maly Opublikowano 29 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 29 Marca 2009 Witam niestety przy wczorajszej produkcji salcesonów coś zrobiłem źle, niestety nie bardzo wiem co ???? nie jest to mój pierwszy salceson nigdy wcześniej tego problemu nie było . JUŻ SĄ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2459-salceson-wada-t%C5%82uszcz-kot%C5%82owy/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 29 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 29 Marca 2009 coś zrobiłem żle , niestety nie bardzo wiem co ????Spokojnie. Najpierw opisz rezultat, czyli co uzyskałeś zamiast salcesonu :grin: Potem opisz krok po kroku przebieg Twojej produkcji. Opisz też dokładnie, z czego robiłeś to coś :rolleyes: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2459-salceson-wada-t%C5%82uszcz-kot%C5%82owy/#findComment-63302 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 29 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 29 Marca 2009 Na moje oko, w małej ilości wody były składniki gotowane i rosół był bardzo tłusty.W każdym bądź razie wygląda na dodany bardzo tłusty rosół :rolleyes: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2459-salceson-wada-t%C5%82uszcz-kot%C5%82owy/#findComment-63313 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maly-maly Opublikowano 29 Marca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 29 Marca 2009 Gonzo moze i masz rację rosół był tłusty , ale czy tylko to może dać taki efekt ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2459-salceson-wada-t%C5%82uszcz-kot%C5%82owy/#findComment-63320 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 29 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 29 Marca 2009 Gonzo moze i masz rację rosół był tłusty , ale czy tylko to może dać taki efekt ?Według mnie tak, tłuszcz się nie rozpuszcza . Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2459-salceson-wada-t%C5%82uszcz-kot%C5%82owy/#findComment-63322 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 29 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 29 Marca 2009 "Cóś" mi sie wydaje, że farsz był za rzadki, czyli za bardzo "rozrosolony". :wink: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2459-salceson-wada-t%C5%82uszcz-kot%C5%82owy/#findComment-63324 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maly-maly Opublikowano 29 Marca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 29 Marca 2009 MAXELL właśnie o to chodzi , ze nie był rzadki .Na pierwszym zdjęciu widać jak cały tłuszcz poszedł do góry , a drugim od spodu wszystko jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2459-salceson-wada-t%C5%82uszcz-kot%C5%82owy/#findComment-63328 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 29 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 29 Marca 2009 Jeszcze tak się zastanawiam czy technika chłodzenia nie miała wpływu na taki stan :rolleyes: :question: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2459-salceson-wada-t%C5%82uszcz-kot%C5%82owy/#findComment-63330 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 29 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 29 Marca 2009 Ja podejrzewam, jeśli to ten po lewej, że podczas dodawania wywaru do składników stałych(rozdrobnionego mięska) zebrałeś cały tłuszcz z górnej warstwy wywaru. Dlatego ja zawsze wystudzę wywar i zbiorę zastygły tłuszcz- wtedy problem znika. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2459-salceson-wada-t%C5%82uszcz-kot%C5%82owy/#findComment-63331 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 29 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 29 Marca 2009 Na pierwszym zdjęciu widać jak cały tłuszcz poszedł do góry , a drugim od spodu wszystko jest ok.... a gdzie miał "pójść" tłuszcz, tylko do góry. Wyeliminowanie wady to, obracanie batonu co kilkadziesiąt minut. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2459-salceson-wada-t%C5%82uszcz-kot%C5%82owy/#findComment-63332 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 29 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 29 Marca 2009 Cóż wyszło "miesko salsesonowe w galarecie" i " zalewie tłuszczowej" :wink: , zdarza się w "najlepszej rodzinie z fortepianem " :lol: " Panowie "chyba macie rację ale to jest problem robienia nie w naturalnej osłonce , w żołądku była by szansa że po nakłuciu , trochę rosołku wypłynęło by do wody. Ciekawe czy i jak się kroi ? Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2459-salceson-wada-t%C5%82uszcz-kot%C5%82owy/#findComment-63333 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 29 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 29 Marca 2009 Może jeszcze raz odparzyć - czy stosowane/dopuszczalne jest takie postępowanie? .Wtedy zastosować sposób studzenia podany przez Bagno. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2459-salceson-wada-t%C5%82uszcz-kot%C5%82owy/#findComment-63336 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 29 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 29 Marca 2009 Może zadam głupie pytanie bo w salcesonach mocny nie jestem ale czy można to naprawić podgrzewając baton w wodzie i ponownie ostudzić z obracaniem ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2459-salceson-wada-t%C5%82uszcz-kot%C5%82owy/#findComment-63337 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 29 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 29 Marca 2009 podgrzewając baton w wodzie i ponownie ostudzić z obracaniem ? Tłuszcz będzie widoczny,rozmiękczy salceson można go trochę rozproszyć. Dla tłuszczu w salcesonie mówię nie! :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2459-salceson-wada-t%C5%82uszcz-kot%C5%82owy/#findComment-63340 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 29 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 29 Marca 2009 czy można to naprawić podgrzewając baton w wodzie i ponownie ostudzić z obracaniem ? Można, ale czy warto dla jednego batona? Lepiej zapamiętać na przyszłość. Robić tak, jak proponuje Pis67 lub zebrać tłuszcz za pomocą łyżki wazowej albo doprowadzić rosół do wrzenia i pobierać czysty rosół (bez tłuszczu) z miejsca największego gotowania. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2459-salceson-wada-t%C5%82uszcz-kot%C5%82owy/#findComment-63342 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maly-maly Opublikowano 29 Marca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 29 Marca 2009 Tomuś jeszcze nie wiem jutro go przekroję i wkleję zdjęcia jak wygląda w przeroju , i napiszę jak się kroi . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2459-salceson-wada-t%C5%82uszcz-kot%C5%82owy/#findComment-63344 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 29 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 29 Marca 2009 Kto pyta nie błądzi :grin: czyli można. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2459-salceson-wada-t%C5%82uszcz-kot%C5%82owy/#findComment-63345 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maly-maly Opublikowano 29 Marca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 29 Marca 2009 Andrzeju mam 4 takie batony :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2459-salceson-wada-t%C5%82uszcz-kot%C5%82owy/#findComment-63346 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 29 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 29 Marca 2009 Wygląda to jakby cały tłuszcz kotłowy został dodany do salcesonu zamiast czystego rosołu. Podgrzać i wystudzić na wisząco. Będzie dwa w jednym u góry fajny smalczyk u dołu dobry salceson. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2459-salceson-wada-t%C5%82uszcz-kot%C5%82owy/#findComment-63350 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 29 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 29 Marca 2009 Podgrzać i wystudzić na wisząco. Będzie dwa w jednym u góry fajny smalczyk u dołu dobry salceson. PozdrawiamIdealne rozwiązanie! 3x popieram! :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2459-salceson-wada-t%C5%82uszcz-kot%C5%82owy/#findComment-63357 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 29 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 29 Marca 2009 Co prawda jestem świerzak ,ale moim zdaniem Bagno i Dziadek mają rację.Albo cały tłuszcz poszedł do salcesonu .Nie ma tu znaczenia czy w osłonce czy w żołądku.Odstał się na jednej stronie bo nie był obracany podczas studzenia.A może składniki były przegotowane i jak go parzyłeś to tłuszcz się rozgotował Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2459-salceson-wada-t%C5%82uszcz-kot%C5%82owy/#findComment-63363 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 29 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 29 Marca 2009 Witam Wygląda to jakby cały tłuszcz kotłowy został dodany do salcesonu zamiast czystego rosołu. Może nie cały ale sporo , ja miałem podobnie przy mojej ostatniej produkcji czarnego pomimo że był robiony w kątnicy i przy parzeniu nie wyciekł . Świnka była dość tłusta i jeszcze przez nieuwagę zagarnąłem pewnie rosołu z tłuszczem . Myślę że nie warto kombinować z podgrzewaniem , po prostu na chlebek bez smarowania z dobrym chrzanem i po kłopocie . Na przyszłość przynajmniej zapamiętasz kolego maly-maly Jak jeszcze pozostał ten kawałek w zamrażarce to pokażę fotkę :smile: Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2459-salceson-wada-t%C5%82uszcz-kot%C5%82owy/#findComment-63371 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 29 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 29 Marca 2009 Podgrzać i wystudzić na wisząco. Będzie dwa w jednym u góry fajny smalczyk u dołu dobry salceson. Pozdrawiam Praktyka sama daje rozwiązania.Warto zapamiętać przyda się na przyszłość. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2459-salceson-wada-t%C5%82uszcz-kot%C5%82owy/#findComment-63372 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 30 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 30 Marca 2009 Witam Właśnie też znalazłem kawałek salcesonu gdzie w jednym miejscu zebrało się trochę tłuszczu . Dla oka zapewne niezbyt atrakcyjne ale w jedzeniu mnie nie przeszkadza . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2459-salceson-wada-t%C5%82uszcz-kot%C5%82owy/#findComment-63454 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.