Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

niestety przy wczorajszej produkcji salcesonów coś zrobiłem źle, niestety nie bardzo wiem co ???? nie jest to mój pierwszy salceson nigdy wcześniej tego problemu nie było .

JUŻ SĄ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2459-salceson-wada-t%C5%82uszcz-kot%C5%82owy/
Udostępnij na innych stronach

coś zrobiłem żle , niestety nie bardzo wiem co ????

Spokojnie. Najpierw opisz rezultat, czyli co uzyskałeś zamiast salcesonu :grin:

Potem opisz krok po kroku przebieg Twojej produkcji. Opisz też dokładnie, z czego robiłeś to coś :rolleyes:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2459-salceson-wada-t%C5%82uszcz-kot%C5%82owy/#findComment-63302
Udostępnij na innych stronach

Na moje oko, w małej ilości wody były składniki gotowane i rosół był bardzo tłusty.W każdym bądź razie wygląda na dodany bardzo tłusty rosół :rolleyes:

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2459-salceson-wada-t%C5%82uszcz-kot%C5%82owy/#findComment-63313
Udostępnij na innych stronach

Gonzo moze i masz rację rosół był tłusty , ale czy tylko to może dać taki efekt ?

Według mnie tak, tłuszcz się nie rozpuszcza .

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2459-salceson-wada-t%C5%82uszcz-kot%C5%82owy/#findComment-63322
Udostępnij na innych stronach

"Cóś" mi sie wydaje, że farsz był za rzadki, czyli za bardzo "rozrosolony". :wink:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2459-salceson-wada-t%C5%82uszcz-kot%C5%82owy/#findComment-63324
Udostępnij na innych stronach

Ja podejrzewam, jeśli to ten po lewej, że podczas dodawania wywaru do składników stałych(rozdrobnionego mięska) zebrałeś cały tłuszcz z górnej warstwy wywaru. Dlatego ja zawsze wystudzę wywar i zbiorę zastygły tłuszcz- wtedy problem znika. :grin:
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2459-salceson-wada-t%C5%82uszcz-kot%C5%82owy/#findComment-63331
Udostępnij na innych stronach

Na pierwszym zdjęciu widać jak cały tłuszcz poszedł do góry , a drugim od spodu wszystko jest ok.

... a gdzie miał "pójść" tłuszcz, tylko do góry. Wyeliminowanie wady to, obracanie batonu co kilkadziesiąt minut.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2459-salceson-wada-t%C5%82uszcz-kot%C5%82owy/#findComment-63332
Udostępnij na innych stronach

Cóż wyszło "miesko salsesonowe w galarecie" i " zalewie tłuszczowej" :wink: , zdarza się w "najlepszej rodzinie z fortepianem " :lol:

" Panowie "chyba macie rację ale to jest problem robienia nie w naturalnej osłonce , w żołądku była by szansa że po nakłuciu , trochę rosołku wypłynęło by do wody.

Ciekawe czy i jak się kroi ?

Tomuś
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2459-salceson-wada-t%C5%82uszcz-kot%C5%82owy/#findComment-63333
Udostępnij na innych stronach

Może jeszcze raz odparzyć - czy stosowane/dopuszczalne jest takie postępowanie? .Wtedy zastosować sposób studzenia podany przez Bagno.

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2459-salceson-wada-t%C5%82uszcz-kot%C5%82owy/#findComment-63336
Udostępnij na innych stronach

Może zadam głupie pytanie bo w salcesonach mocny nie jestem ale czy można to naprawić podgrzewając baton w wodzie i ponownie ostudzić z obracaniem ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2459-salceson-wada-t%C5%82uszcz-kot%C5%82owy/#findComment-63337
Udostępnij na innych stronach

podgrzewając baton w wodzie i ponownie ostudzić z obracaniem ?

Tłuszcz będzie widoczny,rozmiękczy salceson można go trochę rozproszyć. Dla tłuszczu w salcesonie mówię nie! :grin:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2459-salceson-wada-t%C5%82uszcz-kot%C5%82owy/#findComment-63340
Udostępnij na innych stronach

czy można to naprawić podgrzewając baton w wodzie i ponownie ostudzić z obracaniem ?

Można, ale czy warto dla jednego batona? Lepiej zapamiętać na przyszłość. Robić tak, jak proponuje Pis67 lub zebrać tłuszcz za pomocą łyżki wazowej albo doprowadzić rosół do wrzenia i pobierać czysty rosół (bez tłuszczu) z miejsca największego gotowania.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2459-salceson-wada-t%C5%82uszcz-kot%C5%82owy/#findComment-63342
Udostępnij na innych stronach

Kto pyta nie błądzi :grin: czyli można.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2459-salceson-wada-t%C5%82uszcz-kot%C5%82owy/#findComment-63345
Udostępnij na innych stronach

Wygląda to jakby cały tłuszcz kotłowy został dodany do salcesonu zamiast czystego rosołu. Podgrzać i wystudzić na wisząco. Będzie dwa w jednym u góry fajny smalczyk u dołu dobry salceson. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2459-salceson-wada-t%C5%82uszcz-kot%C5%82owy/#findComment-63350
Udostępnij na innych stronach

Podgrzać i wystudzić na wisząco. Będzie dwa w jednym u góry fajny smalczyk u dołu dobry salceson. Pozdrawiam

Idealne rozwiązanie! 3x popieram! :grin:
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2459-salceson-wada-t%C5%82uszcz-kot%C5%82owy/#findComment-63357
Udostępnij na innych stronach

Co prawda jestem świerzak ,ale moim zdaniem Bagno i Dziadek mają rację.Albo cały tłuszcz poszedł do salcesonu .Nie ma tu znaczenia czy w osłonce czy w żołądku.Odstał się na jednej stronie bo nie był obracany podczas studzenia.A może składniki były przegotowane i jak go parzyłeś to tłuszcz się rozgotował

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2459-salceson-wada-t%C5%82uszcz-kot%C5%82owy/#findComment-63363
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Wygląda to jakby cały tłuszcz kotłowy został dodany do salcesonu zamiast czystego rosołu.

Może nie cały ale sporo , ja miałem podobnie przy mojej ostatniej produkcji czarnego pomimo że był robiony w kątnicy i przy parzeniu nie wyciekł . Świnka była dość tłusta i jeszcze przez nieuwagę zagarnąłem pewnie rosołu z tłuszczem .

 

Myślę że nie warto kombinować z podgrzewaniem , po prostu na chlebek bez smarowania z dobrym chrzanem i po kłopocie . Na przyszłość przynajmniej zapamiętasz

kolego maly-maly

 

Jak jeszcze pozostał ten kawałek w zamrażarce to pokażę fotkę :smile:

Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2459-salceson-wada-t%C5%82uszcz-kot%C5%82owy/#findComment-63371
Udostępnij na innych stronach

Podgrzać i wystudzić na wisząco. Będzie dwa w jednym u góry fajny smalczyk u dołu dobry salceson. Pozdrawiam

Praktyka sama daje rozwiązania.Warto zapamiętać przyda się na przyszłość.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2459-salceson-wada-t%C5%82uszcz-kot%C5%82owy/#findComment-63372
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Właśnie też znalazłem kawałek salcesonu gdzie w jednym miejscu zebrało się trochę tłuszczu . Dla oka zapewne niezbyt atrakcyjne ale w jedzeniu mnie nie przeszkadza .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2459-salceson-wada-t%C5%82uszcz-kot%C5%82owy/#findComment-63454
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.