marcus Opublikowano 2 Maja 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 2 Maja 2010 Pozdrawiam, ale to nie jest to. Za bardzo sterylne . :shock: :lol: Co masz na mysli piszac sterylne? Jak grilluje tradycyjnie to i tak raczej unikam wegla drzewnego ze sklepu ... a juz o brykietach nie wspomne . Raczej staram sie grillowac na normalnym drewnie buk,olcha. No i jak widzisz chcac miec namiastke smaku a nawt bdobry smak musze tworzyc :grin: po nagrzaniu grilla elektrycznego zakrywam calosc folia aluminiowa i dymek robi swoje do tego stopnia ze moj syn 8 latek stwierdzil ze fajnie uwedzone :shock: oczywiscie chodzi o to jadelko ktore jest najlepsze z najlepszych . pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2490-zaczynamy-grillowanie/page/3/#findComment-110430 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 2 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 2 Maja 2010 Co masz na mysli piszac sterylne? No bo dla mnie najlepsze smakołyki to tylko z naturalnego ognia z drewna, wszelkie zastępstwa z brukietów , gazu , elektrycznych grzałek to tylko dla tych co nie mają warunków na to i chcą mieć namiastkę potraw grillowanych.. A dzieci "chowane" sterylnie tracą naturalną ochronę przed alergiami itp. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2490-zaczynamy-grillowanie/page/3/#findComment-110434 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 2 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 2 Maja 2010 dzieci "chowane" sterylnie tracą naturalną ochronę przed alergiami itp.Masz rację!!! Jednak nie wszyscy na tym forum tak myślą. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2490-zaczynamy-grillowanie/page/3/#findComment-110435 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 2 Maja 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 2 Maja 2010 Co masz na mysli piszac sterylne? No bo dla mnie najlepsze smakołyki to tylko z naturalnego ognia z drewna, wszelkie zastępstwa z brukietów , gazu , elektrycznych grzałek to tylko dla tych co nie mają warunków na to i chcą mieć namiastkę potraw grillowanych.. A dzieci "chowane" sterylnie tracą naturalną ochronę przed alergiami itp. Drewno najlepsze ale byly dobre czasy kiedy w naszym miasteczku dzialala ta fabryka wtedy naprawde warto bylo miec i grillowac na PRAWDZIWYM WEGLU DRZEWNYM a nie to co jest teraz ale niestety zadza pieniadza zniszczyla to co dzalalo od..cytat z wikipedi W 1888 roku na terenie Fosowskiego powstała Fabryka Suchej Destylacji Drewna. A o sterylnosc sie niemartw bo moje dzieci pija krowie mleko a nie kartonowe i jedza moje wyroby i sie nawet moga pobrudzic :grin: ALE TO TEMAT GRILLOWANIA A NIE STERYLNOSCI. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2490-zaczynamy-grillowanie/page/3/#findComment-110436 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 2 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 2 Maja 2010 W 1888 roku na terenie Fosowskiego powstała Fabryka Suchej Destylacji Drewna.W Polsce nadal pracuje wiele retort do suchej destylacji drewna. Część jest na terenie Bieszczadów, część została wywieziona na Ukrainę, gdzie obowiazują łagodniejsze przepisy środowiskowe i surowiec jest tańszy. Węgiel drzewny pakowany jest od razu w torby papierowe z narodowymi nadrukami i sprzedawany zarówno w Polsce jak i pozostałych krajach UE. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2490-zaczynamy-grillowanie/page/3/#findComment-110439 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 2 Maja 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 2 Maja 2010 Węgiel drzewny pakowany jest od razu w torby papierowe z narodowymi nadrukami i sprzedawany zarówno w Polsce jak i pozostałych krajach UE. Jakos niespotkalem sie na zachodzie z weglem drzewnym z Polski . W tej naszej to nawet opakowania przywozone wtedy byle z NRF. lub Angli. Gdzies widzialem jakis reportaz jak robia wlasnie w bieszczadach wegiel d. w 21 wieku a to co unas bylo od roku 1888 to byl duzy zaklad pracy nowoczesny z niewiem juz iloma retortami ale bylo tego troche. Niecenzuralne ale tyle zostalo po kominie :sad: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2490-zaczynamy-grillowanie/page/3/#findComment-110450 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 2 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 2 Maja 2010 Jakos niespotkalem sie na zachodzie z weglem drzewnym z PolskiDo niedawna nie było wymogu umieszczenia info o kraju pochodzenia. Teraz już jest. Nawet obecnie - na życzenie importera - informacje takie zamieszcza się często drobnym drukiem i w miejscach zagięcia opakowania. Na widoku jest logo i nazwa importera. Wszystkie opisy i reklama w jezyku narodowym. Węgiel wywożony był TIRami do importerów belgijskich, francuskich i niemieckich. To był duży interes w mojej rodzinie, stąd wiem :wink: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2490-zaczynamy-grillowanie/page/3/#findComment-110458 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 2 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 2 Maja 2010 EAnnaJakos niespotkalem sie na zachodzie z weglem drzewnym z Polskimarcus EAnna ma racje, u nas sprzedaje sie bardzo duzo wegla drzewnego pochodzacego z Polski albo Ukrainy. Widzialem o tym program w telewizji, opakowania byly dostarczane bezposrednio od zamawiajacego. Najprawdopodobniej zamawiajacy nie sa zainteresowani podawaniem kraju pochodzenia. Czy sie cos zmienilo w tym temacie to nie wiem. Pozdrawiam yogi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2490-zaczynamy-grillowanie/page/3/#findComment-110459 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 3 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 3 Maja 2010 A mnie odpowiada najbardziej grill zawieszony nad ogniskiem. Na kołowrotku i obracanym ramieniu, tak że można korbką opuścić albo podnieść albo całkiem odsunąć od ognia. Smak całkiem inny jak z węgla. http://img64.imageshack.us/img64/8663/grillt.jpg Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2490-zaczynamy-grillowanie/page/3/#findComment-110481 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 29 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 29 Maja 2010 Witam.Nie żeby odstraszyć, ale ........ :rolleyes: http://zdrowie.onet.pl/1613125,2039,,,,ciemna_strona_grilla,profilaktyka.html Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2490-zaczynamy-grillowanie/page/3/#findComment-113299 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 29 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 29 Maja 2010 Nie żeby odstraszyć, ale ........ :rolleyes: :grin: Eeee tam, przecież na sałatę się nie przerzucę :rolleyes: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2490-zaczynamy-grillowanie/page/3/#findComment-113301 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 29 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 29 Maja 2010 9 zasad podniesienia jakości grillowanych potraw Warto wcześniej podpiec mięso w piekarniku lub w kuchence mikrofalowej i dopiero później położyć je na grillu na kilka minut. Noo jeżeli żywność z mikrofali jest zdrowa, to ja dalej śmiało jem potrawy z grilla! :devil: :tongue: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2490-zaczynamy-grillowanie/page/3/#findComment-113304 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 30 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 30 Marca 2011 Wczoraj zakupione,pociete ,rozbite i zamarynowane :grin: a dzis Grillowane :thumbsup: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2490-zaczynamy-grillowanie/page/3/#findComment-154709 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iwona zJanuszem Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Witam.Uroczście oświadczamy że rok grilowy 2011 u nas tj. Trzebinia -Psary uważamy. za otwart Pozdrawiamy Cytuj PozdrawiamyIwona z Januszem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2490-zaczynamy-grillowanie/page/3/#findComment-155068 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jackfantom Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Wczoraj zakupione,pociete ,rozbite i zamarynowane :grin: a dzis Grillowane :thumbsup: W czym zamarynowane? Wygląda na soczyste. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2490-zaczynamy-grillowanie/page/3/#findComment-155069 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysio Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Ale zazdroszczę Bo u mnie jeszcze zima, a tak coś bym wciągnął i popił zupką ...... Cytuj PozdrawiamKrzysiek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2490-zaczynamy-grillowanie/page/3/#findComment-155070 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 2 Kwietnia 2011 No to oświadczam sezon kociołkowy za otwarty Prażonki Kociołek smarujemy smalcem wykładamy kapustą i ziemniakami, burakami, kiełbasą, boczusiem,cebulką i doprawiamy pieprzem, solą... no i gotowe na górę można dać mięsko na górę liście kapusty i dokręcmy i na ognisko ok 45 minut gotowe http://images50.fotosik.pl/775/4a619e6555fcca3bmed.jpg http://images40.fotosik.pl/756/d6c5b3d218abcdb7med.jpg http://images41.fotosik.pl/768/462b79cca7b32cc1med.jpg http://images45.fotosik.pl/776/3e715fab0342f4admed.jpg :thumbsup: Smacznego Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2490-zaczynamy-grillowanie/page/3/#findComment-155072 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Wczoraj zakupione,pociete ,rozbite i zamarynowane :grin: a dzis Grillowane :thumbsup: W czym zamarynowane? Wygląda na soczyste. Jackfantom pisalem o tym przed rokiem :wink: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5778 Grillowanie pkt.1 Ladna pogoda i zapowiada sie jeszcze lepszy wieczor :thumbsup: mam ochote na miesko z grila i piwko pkt.2 Jade z pracy i po drodze kupuje karkowke w duzych ilosciach. pkt.3 Kroje miesko na okolo 3,cm 2,5 cm plastry jak wyjdzie i tluczkiem z kazdej strony wyzywam sie do okolo 1 cm-1,5 cm. pkt.4 Marynata;olej ,woda (olej 60% w stosunku do wody),sol,czosnek bardzo wazny ,papryka itp.Miksujemy wszystko malakserem nastepnie mieszamy ze stekami i do worka lub miski i do lodowki na 2 godzinki. pkt. 5 Wyjmujemy steki z lodowki na 30 -40 min przed grillowaniem zeby nabraly temperatury otoczenia +-. pkt.6 rozgrzewamy Grilla do odpowiedniej teperatury . pkt.7 grillujemy do osiagniecia wewnatrz steku 69-71 stopni poczym delektujemy sie mieciutkim piwkiem i mokrym stekiem :thumbsup: Porady; - taki stek powinien byc odwracany lacznie od 4 do 6 razy a czas grillowania niepowinien przekroczyc 10 min. -Jesli niemamy sprzetu pomiarowego to stek po 4 obrocie(2szybkie na max teperatura ) nacinamy delikatnie w nagrubszym miejscu jesli pojawi sie soczek krwistego koloru pozostawiamy jeszcze (albo i nie ) na chwilke!!! a jesli wyplynie tylko soczek LEKKO ZABARWIONY PAPRYKA to stek JEST GOTOWY :clap: A JAK SOCZEK NIEWYPLYNIE TO JEST PO PTOKACH. Pozdrawiam i smacznego. dodaj pare kropli octu lub musztardy !lub wina jak radzil w temacie Darino . Darino a Feuerwehra nieprzyjechala ? pozatym lubie garnuszek :thumbsup: z rote bete jeszcze niejadlem :clap: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2490-zaczynamy-grillowanie/page/3/#findComment-155079 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jackfantom Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Dziękuję. Faktycznie czytałem ten temat w zeszłym roku. Widzę, że grilowanie karkówki opanowane w 100%. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2490-zaczynamy-grillowanie/page/3/#findComment-155080 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Wczorajsze grillowanie drób, steki, boczusie... mistrz BBQ Lars :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2490-zaczynamy-grillowanie/page/3/#findComment-156080 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 29 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 29 Kwietnia 2017 Witam forumowiczow, mam pytanie dotyczace kielbasy na gryla: czy musi byc parzona czy tez mozna surowa grylowac? Dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2490-zaczynamy-grillowanie/page/3/#findComment-549738 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 29 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 29 Kwietnia 2017 czy musi byc parzona czy tez mozna surowa grylowac? Powinna być parzona . Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2490-zaczynamy-grillowanie/page/3/#findComment-549746 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 30 Kwietnia 2017 To ja cale zycie zle robie, zawsze na grill dajemy surowa kielbase Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2490-zaczynamy-grillowanie/page/3/#findComment-549757 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Surowa jaknajbardziej sie nadaje na grilla. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2490-zaczynamy-grillowanie/page/3/#findComment-549761 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Dziekuje za odpowiedzi, ale z tego widze, ze jest zalezne od uznania; czy parzyc i na gryla, czy surowa i na gryla.Jeszcze nie robilem grylowej i dlatego zapytalem. Dzisiaj wyprobuje surowa ugrylowac, bo ma byc wreszcie ladna pogoda po tych ulewach. Jeszcze raz dziekuje za podpowiedzi. Pozdrowienia :) Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2490-zaczynamy-grillowanie/page/3/#findComment-549764 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.