Skocz do zawartości

Zaczynamy grillowanie


Rekomendowane odpowiedzi

Pozdrawiam, ale to nie jest to. Za bardzo sterylne . :shock: :lol:

Co masz na mysli piszac sterylne?

Jak grilluje tradycyjnie to i tak raczej unikam wegla drzewnego ze sklepu ... a juz o brykietach nie wspomne .

Raczej staram sie grillowac na normalnym drewnie buk,olcha.

No i jak widzisz chcac miec namiastke smaku a nawt bdobry smak musze tworzyc :grin: po nagrzaniu grilla elektrycznego zakrywam calosc folia aluminiowa i dymek robi swoje do tego stopnia ze moj syn 8 latek stwierdzil ze fajnie uwedzone :shock: oczywiscie chodzi o to jadelko ktore jest najlepsze z najlepszych .

pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2490-zaczynamy-grillowanie/page/3/#findComment-110430
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 126
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Co masz na mysli piszac sterylne?

No bo dla mnie najlepsze smakołyki to tylko z naturalnego ognia z drewna, wszelkie zastępstwa z brukietów , gazu , elektrycznych grzałek to tylko dla tych co nie mają warunków na to i chcą mieć namiastkę potraw grillowanych.. A dzieci "chowane" sterylnie tracą naturalną ochronę przed alergiami itp.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2490-zaczynamy-grillowanie/page/3/#findComment-110434
Udostępnij na innych stronach

Co masz na mysli piszac sterylne?

No bo dla mnie najlepsze smakołyki to tylko z naturalnego ognia z drewna, wszelkie zastępstwa z brukietów , gazu , elektrycznych grzałek to tylko dla tych co nie mają warunków na to i chcą mieć namiastkę potraw grillowanych.. A dzieci "chowane" sterylnie tracą naturalną ochronę przed alergiami itp.

Drewno najlepsze ale byly dobre czasy kiedy w naszym miasteczku dzialala ta fabryka wtedy naprawde warto bylo miec i grillowac na PRAWDZIWYM WEGLU DRZEWNYM a nie to co jest teraz ale niestety zadza pieniadza zniszczyla to co dzalalo od..cytat z wikipedi

W 1888 roku na terenie Fosowskiego powstała Fabryka Suchej Destylacji Drewna.

 

A o sterylnosc sie niemartw bo moje dzieci pija krowie mleko a nie kartonowe i jedza moje wyroby i sie nawet moga pobrudzic :grin:

 

ALE TO TEMAT GRILLOWANIA A NIE STERYLNOSCI.

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2490-zaczynamy-grillowanie/page/3/#findComment-110436
Udostępnij na innych stronach

W 1888 roku na terenie Fosowskiego powstała Fabryka Suchej Destylacji Drewna.

W Polsce nadal pracuje wiele retort do suchej destylacji drewna. Część jest na terenie Bieszczadów, część została wywieziona na Ukrainę, gdzie obowiazują łagodniejsze przepisy środowiskowe i surowiec jest tańszy. Węgiel drzewny pakowany jest od razu w torby papierowe z narodowymi nadrukami i sprzedawany zarówno w Polsce jak i pozostałych krajach UE.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2490-zaczynamy-grillowanie/page/3/#findComment-110439
Udostępnij na innych stronach

Węgiel drzewny pakowany jest od razu w torby papierowe z narodowymi nadrukami i sprzedawany zarówno w Polsce jak i pozostałych krajach UE.

Jakos niespotkalem sie na zachodzie z weglem drzewnym z Polski . W tej naszej to nawet opakowania przywozone wtedy byle z NRF. lub Angli.

Gdzies widzialem jakis reportaz jak robia wlasnie w bieszczadach wegiel d.

w 21 wieku a to co unas bylo od roku 1888 to byl duzy zaklad pracy nowoczesny z niewiem juz iloma retortami ale bylo tego troche.

Niecenzuralne ale tyle zostalo po kominie :sad:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2490-zaczynamy-grillowanie/page/3/#findComment-110450
Udostępnij na innych stronach

Jakos niespotkalem sie na zachodzie z weglem drzewnym z Polski

Do niedawna nie było wymogu umieszczenia info o kraju pochodzenia. Teraz już jest. Nawet obecnie - na życzenie importera - informacje takie zamieszcza się często drobnym drukiem i w miejscach zagięcia opakowania. Na widoku jest logo i nazwa importera. Wszystkie opisy i reklama w jezyku narodowym.

Węgiel wywożony był TIRami do importerów belgijskich, francuskich i niemieckich. To był duży interes w mojej rodzinie, stąd wiem :wink:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2490-zaczynamy-grillowanie/page/3/#findComment-110458
Udostępnij na innych stronach

EAnna

Jakos niespotkalem sie na zachodzie z weglem drzewnym z Polski

marcus EAnna ma racje, u nas sprzedaje sie bardzo duzo wegla drzewnego pochodzacego z Polski albo Ukrainy. Widzialem o tym program w telewizji, opakowania byly dostarczane bezposrednio od zamawiajacego. Najprawdopodobniej zamawiajacy nie sa zainteresowani podawaniem kraju pochodzenia. Czy sie cos zmienilo w tym temacie to nie wiem.

Pozdrawiam yogi

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2490-zaczynamy-grillowanie/page/3/#findComment-110459
Udostępnij na innych stronach

A mnie odpowiada najbardziej grill zawieszony nad ogniskiem. Na kołowrotku i obracanym ramieniu, tak że można korbką opuścić albo podnieść albo całkiem odsunąć od ognia.

Smak całkiem inny jak z węgla.

http://img64.imageshack.us/img64/8663/grillt.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2490-zaczynamy-grillowanie/page/3/#findComment-110481
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Witam.

Nie żeby odstraszyć, ale ........ :rolleyes:

 

http://zdrowie.onet.pl/1613125,2039,,,,ciemna_strona_grilla,profilaktyka.html

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2490-zaczynamy-grillowanie/page/3/#findComment-113299
Udostępnij na innych stronach

Nie żeby odstraszyć, ale ........ :rolleyes:

:grin: Eeee tam, przecież na sałatę się nie przerzucę :rolleyes: :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2490-zaczynamy-grillowanie/page/3/#findComment-113301
Udostępnij na innych stronach

9 zasad podniesienia jakości grillowanych potraw

Warto wcześniej podpiec mięso w piekarniku lub w kuchence mikrofalowej i dopiero później położyć je na grillu na kilka minut.

Noo jeżeli żywność z mikrofali jest zdrowa, to ja dalej śmiało jem potrawy z grilla! :devil: :tongue:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2490-zaczynamy-grillowanie/page/3/#findComment-113304
Udostępnij na innych stronach

  • 10 miesięcy temu...

No to oświadczam sezon kociołkowy za otwarty

Prażonki

Kociołek

smarujemy smalcem

wykładamy kapustą

i ziemniakami, burakami, kiełbasą, boczusiem,cebulką i doprawiamy pieprzem, solą...

no i gotowe

na górę można dać mięsko

na górę liście kapusty

i dokręcmy

i na ognisko ok 45 minut

gotowe

http://images50.fotosik.pl/775/4a619e6555fcca3bmed.jpg

http://images40.fotosik.pl/756/d6c5b3d218abcdb7med.jpg

http://images41.fotosik.pl/768/462b79cca7b32cc1med.jpg

http://images45.fotosik.pl/776/3e715fab0342f4admed.jpg

:thumbsup:

Smacznego

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2490-zaczynamy-grillowanie/page/3/#findComment-155072
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj zakupione,pociete ,rozbite i zamarynowane :grin: a

dzis Grillowane :thumbsup:

 

W czym zamarynowane? Wygląda na soczyste.

Jackfantom pisalem o tym przed rokiem :wink:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5778

Grillowanie

 

pkt.1 Ladna pogoda i zapowiada sie jeszcze lepszy wieczor :thumbsup: mam ochote na miesko z grila i piwko :cool:

pkt.2 Jade z pracy i po drodze kupuje karkowke w duzych ilosciach.

pkt.3 Kroje miesko na okolo 3,cm 2,5 cm plastry jak wyjdzie i tluczkiem z kazdej strony wyzywam sie do okolo 1 cm-1,5 cm.

pkt.4 Marynata;olej ,woda (olej 60% w stosunku do wody),sol,czosnek bardzo wazny ,papryka itp.Miksujemy wszystko malakserem nastepnie mieszamy ze stekami i do worka lub miski i do lodowki na 2 godzinki.

pkt. 5 Wyjmujemy steki z lodowki na 30 -40 min przed grillowaniem zeby nabraly temperatury otoczenia +-.

pkt.6 rozgrzewamy Grilla do odpowiedniej teperatury .

pkt.7 grillujemy do osiagniecia wewnatrz steku 69-71 stopni poczym delektujemy sie mieciutkim piwkiem i mokrym stekiem :thumbsup:

 

Porady;

- taki stek powinien byc odwracany lacznie od 4 do 6 razy a czas grillowania niepowinien przekroczyc 10 min.

-Jesli niemamy sprzetu pomiarowego to stek po 4 obrocie(2szybkie na max teperatura ) nacinamy delikatnie w nagrubszym miejscu jesli pojawi sie soczek krwistego koloru pozostawiamy jeszcze (albo i nie ) na chwilke!!! a jesli wyplynie tylko soczek LEKKO ZABARWIONY PAPRYKA to stek JEST GOTOWY :clap: A JAK SOCZEK NIEWYPLYNIE TO JEST PO PTOKACH.

Pozdrawiam i smacznego.

dodaj pare kropli octu lub musztardy !lub wina jak radzil w temacie Darino .

Darino a Feuerwehra nieprzyjechala ? pozatym lubie garnuszek :thumbsup:

z rote bete jeszcze niejadlem :clap:

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2490-zaczynamy-grillowanie/page/3/#findComment-155079
Udostępnij na innych stronach

Wczorajsze grillowanie drób, steki, boczusie...

mistrz BBQ Lars

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2490-zaczynamy-grillowanie/page/3/#findComment-156080
Udostępnij na innych stronach

  • 6 lat później...

Witam forumowiczow, :)

mam pytanie dotyczace kielbasy na gryla: ;) czy musi byc parzona czy tez mozna surowa grylowac?

 

Dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam :)

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2490-zaczynamy-grillowanie/page/3/#findComment-549738
Udostępnij na innych stronach

 

 

czy musi byc parzona czy tez mozna surowa grylowac?

 

Powinna być parzona . :) 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2490-zaczynamy-grillowanie/page/3/#findComment-549746
Udostępnij na innych stronach

To ja cale zycie zle robie, zawsze na grill dajemy surowa kielbase

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2490-zaczynamy-grillowanie/page/3/#findComment-549757
Udostępnij na innych stronach

Dziekuje za odpowiedzi, :) ale z tego widze, ze jest zalezne od uznania; czy parzyc i na gryla, czy surowa i na gryla.

Jeszcze nie robilem grylowej i dlatego zapytalem. Dzisiaj wyprobuje surowa ugrylowac, bo ma byc wreszcie ladna pogoda po tych ulewach. :)

Jeszcze raz dziekuje za podpowiedzi.

 

Pozdrowienia :) :)

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2490-zaczynamy-grillowanie/page/3/#findComment-549764
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.