Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj uwędziłem pierwszą kiełbaske :)

 

W związku z tym, że 6 niezależnych osób stwierdziło - pycha :) Pozwolę sobie umieścić przepis.

 

 

Skład:

mieso wp (od szynki) 2,5 kg

wołowe b/k 1,5kg

podgardle 1kg.

 

Dodatki:

sól peklująca,

pieprz

gorczyca

czosnek (2-3 średnie główki)

 

Mięsko kroimy w plastry (jak na kotlety :) ) i układamy w misce w kolejności: podgardle, mięso wołowe, mięso wieprzowe. Każdą warstwę mięsa przesypuję solą peklującą ( troche nieprecyzyjne określenie co do ilości tej soli, ale ja soliłem tak ok 50-70g na warstwe w misce o średnicy40cm) i do lodówki na 48h.

Po tym czasie mięsko wieprzowe kroje w drobną kostke, wołowe i podgardle mielimy na sitku 5mm. Wszystko dokładnie mieszamy dodać pieprz, gorczyca rozmiażdżona, i przez praske rozdrobniony czosnek ( 2 - 3 główki średnie) do całości dodajemy ok szklanke wody. Mieszam do uzyskania kleistości mięsa i odstawiam na 1,5 h w temp pokojowej.

 

Kiełbaski napychane w jelicie cienkim tzw. kiełbaśnice. Zostawione na 15h w temp pokojowej celem wstępnego obsuszenia.

 

 

Wędzenie:

 

drewno - olcha

obsuszanie 1,5 h w temp 40-50 stopni.

wędzenie 2,5h w temp 60-85 stopni.

Wiem co jem bo sam to robię :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2587-moja-pierwsza-kie%C5%82baska-i-nawet-si%C4%99-uda%C5%82a/
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 87
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

witcher,

no i znowu sukces :-)

Widzę, że powiększyliście wycięcia w beczce na kije, ale te i tak obok sobie leżą. Jakiś konkretny powód?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2587-moja-pierwsza-kie%C5%82baska-i-nawet-si%C4%99-uda%C5%82a/#findComment-68042
Udostępnij na innych stronach

50-70g na warstwe w misce o średnicy40cm) i do lodówki na 48h.

Ładnie wygląda, ale czy nie za słona? 3x50g soli to 150g dzielone na 5 kg mięsa z przepisu to 30g soli na kg. Chyba nie ważyłeś soli albo bateria w wadze siadła. :grin:
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2587-moja-pierwsza-kie%C5%82baska-i-nawet-si%C4%99-uda%C5%82a/#findComment-68045
Udostępnij na innych stronach

salvado

 

Zdjęcie zrobiłem jeszcze przed umiejscowieniem dokładnie kiełbasek :)

 

pis67

 

Masz racje nie ważyłem, ale poszły mi 3 torebki soli peklującej a torebki mają chyba po 50 gr?? W smaku czuć słoność ale jest to poziom raczej lekko słonawe niż przesolone :)

 

Oczywiście można wg uznania zmniejszyć ilość peklosoli.

Wiem co jem bo sam to robię :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2587-moja-pierwsza-kie%C5%82baska-i-nawet-si%C4%99-uda%C5%82a/#findComment-68047
Udostępnij na innych stronach

Ktoś kiedyś napisał, że do wędzenia kiełbas najlepiej się sprawdzają trzonki od np. szczotek, a tu proszę: leszczynka jak sie masz :-)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2587-moja-pierwsza-kie%C5%82baska-i-nawet-si%C4%99-uda%C5%82a/#findComment-68051
Udostępnij na innych stronach

Mnie też się wydaje ,że za dużo soli.Wg normy daje się od 18-20 g/ kg.Ale to sprawa indywidualnego smaku.

Wygłąda super.Gratulacje

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2587-moja-pierwsza-kie%C5%82baska-i-nawet-si%C4%99-uda%C5%82a/#findComment-68055
Udostępnij na innych stronach

Sprawdziłem dokładnie ile tej soli poszło :)

 

Zważyłem teraz zawartość jednej torebki z peklosolą - 36 gram.

 

Tak więc salvado arkadiusz mieliście oczywiście rację. :wink:

Wiem co jem bo sam to robię :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2587-moja-pierwsza-kie%C5%82baska-i-nawet-si%C4%99-uda%C5%82a/#findComment-68057
Udostępnij na innych stronach

Zamiast przepłacać za sól w małych torebeczkach przejdź się na rynek. Blisko zachodniej bramy kupisz sól peklującą po 2zł za kilogram. Oczywiście na rynek w Mińsku Maz.

Pzdr.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2587-moja-pierwsza-kie%C5%82baska-i-nawet-si%C4%99-uda%C5%82a/#findComment-68061
Udostępnij na innych stronach

Zostawione na 15h w temp pokojowej celem wstępnego obsuszenia.

Ten proces nazywa się osadzaniem .

Gratuluję udanego wyrobu . Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2587-moja-pierwsza-kie%C5%82baska-i-nawet-si%C4%99-uda%C5%82a/#findComment-68092
Udostępnij na innych stronach

Wnuczek

 

narazie nie brałem większych ilości ze względu na moje wstępne praktyki w tym temacie :)

 

 

DZIADEK

 

 

dzięki za poprawkę w nazewnictwie - jeszcze mi się troszkę myli, ale powolutku nauczę się :)

Wiem co jem bo sam to robię :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2587-moja-pierwsza-kie%C5%82baska-i-nawet-si%C4%99-uda%C5%82a/#findComment-68102
Udostępnij na innych stronach

Gratuluję świetnego wyrobu.

Moja pierwsza kiełbasa coś na kształt kabanosa

była tak słona że jadłem ją praktycznie sam

powodem było to, że mocno uwędziłem

wydajność wyniosła około 55%

teraz też lubię taką robić

tylko daję już mniej soli :grin:

Kiedyś zapomniałem o takiej kiełbasce

wiszącej w spiżarni na kilka miesięcy

była bardzo twarda i sucha

w smaku rarytas

O tej leżącej na widoku

np w lodówce

jakoś nie da się zapomnieć

i znowu czuję, że czas coś uwędzić :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2587-moja-pierwsza-kie%C5%82baska-i-nawet-si%C4%99-uda%C5%82a/#findComment-68106
Udostępnij na innych stronach

odstawiam na 1,5 h w temp pokojowej.

 

Kiełbaski napychane w jelicie cienkim tzw. kiełbaśnice. Zostawione na 15h w temp pokojowej celem wstępnego obsuszenia.

Czy ten czas osadzania w temperaturze pokojowej nie jest zbyt długi?

Uprzednio farsz leżakował 1,5h w temp. pokojowej, potem czas napychania i to długie osadzanie. Proszę fachowców o zabranie głosu w tej sprawie.

Wiele osób czytając forum wzoruje się na przepisach autorskich lub podświadomie zapamiętuje niektóre parametry procesu. Zbliża się okres letni i wzrasta niebezpieczeństwo skażeń mikrobiologicznych dlatego pozwoliłam sobie zwrócić uwagę na ten element przepisu.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2587-moja-pierwsza-kie%C5%82baska-i-nawet-si%C4%99-uda%C5%82a/#findComment-68125
Udostępnij na innych stronach

EANNO zależy za jaką temperaturę przyjmuje kol. WITCHER pokojową

w/g mnie są to granice 23 - 25 stopni i zgodzę się z Tobą trochę za długi

czasowo ten proces.

POZDRAWIAM JASIU52

 

........................................

ważne to dobrze zadymić :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2587-moja-pierwsza-kie%C5%82baska-i-nawet-si%C4%99-uda%C5%82a/#findComment-68127
Udostępnij na innych stronach

Czy ten czas osadzania w temperaturze pokojowej nie jest zbyt długi?

Też na to zwróciłem uwagę.

Nawet Dziadek pisze w swej Akademii, że w temp. pokojowej można skrócić czas osadzania do trzech godzin. Ale czy takie odstępstwo może mieć wpływ na wyrób w kontekście mikrobiologii?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2587-moja-pierwsza-kie%C5%82baska-i-nawet-si%C4%99-uda%C5%82a/#findComment-68128
Udostępnij na innych stronach

Temperatura jaka średnio utrzymuje się u mnie w mieszkaniu to 17-18 stopni. Kiełbaski zostały napchane ok 18:00 i wisiały sobie do dnia następnego do godziny 8:00-9:00.

 

Powiem szczerze, że jeżeli temperatura w mieszkaniu przekracza 22 stopnie (czasami zimą się zdarza) to jest mi już gorąco a 25 stopni w domku to jak dla mnie stanowczo za wiele :)

Wiem co jem bo sam to robię :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2587-moja-pierwsza-kie%C5%82baska-i-nawet-si%C4%99-uda%C5%82a/#findComment-68132
Udostępnij na innych stronach

15 godzin to stanowczo za długo, 3-4 godziny to czas wystarczający na osuszenie wędlin zakładając że temperatura powietrza wynosi 18-22 C.

EAnna ma rację idzie lato i trzeba uważać na rozwój bakterii że o muchach nie wspomnę.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2587-moja-pierwsza-kie%C5%82baska-i-nawet-si%C4%99-uda%C5%82a/#findComment-68140
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Wykonałem przy ostatnim wędzeniu, kiełbase żwiecką wg przepisu ze strony głównej Maxell-a. - Wyszła pierwsza klasa :)

 

Poniżej fotki z efektów wędzenia i samej żywieckiej :)

 

Wiem co jem bo sam to robię :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2587-moja-pierwsza-kie%C5%82baska-i-nawet-si%C4%99-uda%C5%82a/#findComment-69938
Udostępnij na innych stronach

Wykonałem przy ostatnim wędzeniu, kiełbase żwiecką wg przepisu ze strony głównej Maxell-a.

Ładne to Ci wyszło i zapewne smaczne. :-) Zaraz się głodny człowiek robi. ;-) A ta cienka to jaka?

Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2587-moja-pierwsza-kie%C5%82baska-i-nawet-si%C4%99-uda%C5%82a/#findComment-69946
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.