witcher Opublikowano 12 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 12 Maja 2009 Dzisiaj uwędziłem pierwszą kiełbaske W związku z tym, że 6 niezależnych osób stwierdziło - pycha Pozwolę sobie umieścić przepis. Skład: mieso wp (od szynki) 2,5 kg wołowe b/k 1,5kg podgardle 1kg. Dodatki: sól peklująca, pieprz gorczyca czosnek (2-3 średnie główki) Mięsko kroimy w plastry (jak na kotlety ) i układamy w misce w kolejności: podgardle, mięso wołowe, mięso wieprzowe. Każdą warstwę mięsa przesypuję solą peklującą ( troche nieprecyzyjne określenie co do ilości tej soli, ale ja soliłem tak ok 50-70g na warstwe w misce o średnicy40cm) i do lodówki na 48h. Po tym czasie mięsko wieprzowe kroje w drobną kostke, wołowe i podgardle mielimy na sitku 5mm. Wszystko dokładnie mieszamy dodać pieprz, gorczyca rozmiażdżona, i przez praske rozdrobniony czosnek ( 2 - 3 główki średnie) do całości dodajemy ok szklanke wody. Mieszam do uzyskania kleistości mięsa i odstawiam na 1,5 h w temp pokojowej. Kiełbaski napychane w jelicie cienkim tzw. kiełbaśnice. Zostawione na 15h w temp pokojowej celem wstępnego obsuszenia. Wędzenie: drewno - olcha obsuszanie 1,5 h w temp 40-50 stopni. wędzenie 2,5h w temp 60-85 stopni. Cytuj Wiem co jem bo sam to robię Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2587-moja-pierwsza-kie%C5%82baska-i-nawet-si%C4%99-uda%C5%82a/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 12 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 12 Maja 2009 Pięknie uwędzona. Moje gratulacje. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2587-moja-pierwsza-kie%C5%82baska-i-nawet-si%C4%99-uda%C5%82a/#findComment-68041 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salvado Opublikowano 12 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 12 Maja 2009 witcher, no i znowu sukces :-) Widzę, że powiększyliście wycięcia w beczce na kije, ale te i tak obok sobie leżą. Jakiś konkretny powód? Cytuj moja wędzarnia Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2587-moja-pierwsza-kie%C5%82baska-i-nawet-si%C4%99-uda%C5%82a/#findComment-68042 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 12 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 12 Maja 2009 50-70g na warstwe w misce o średnicy40cm) i do lodówki na 48h.Ładnie wygląda, ale czy nie za słona? 3x50g soli to 150g dzielone na 5 kg mięsa z przepisu to 30g soli na kg. Chyba nie ważyłeś soli albo bateria w wadze siadła. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2587-moja-pierwsza-kie%C5%82baska-i-nawet-si%C4%99-uda%C5%82a/#findComment-68045 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkof Opublikowano 12 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 12 Maja 2009 witcher, Gratulacje ! Apetycznie wygląda. Cytuj zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.pozdrawiamjarek.f Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2587-moja-pierwsza-kie%C5%82baska-i-nawet-si%C4%99-uda%C5%82a/#findComment-68046 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witcher Opublikowano 12 Maja 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 12 Maja 2009 salvado Zdjęcie zrobiłem jeszcze przed umiejscowieniem dokładnie kiełbasek pis67 Masz racje nie ważyłem, ale poszły mi 3 torebki soli peklującej a torebki mają chyba po 50 gr?? W smaku czuć słoność ale jest to poziom raczej lekko słonawe niż przesolone Oczywiście można wg uznania zmniejszyć ilość peklosoli. Cytuj Wiem co jem bo sam to robię Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2587-moja-pierwsza-kie%C5%82baska-i-nawet-si%C4%99-uda%C5%82a/#findComment-68047 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomekCh Opublikowano 12 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 12 Maja 2009 Potwierdzam, bardzo dobra. Przed nami jeszcze dużo doświadczenia do zdobycia, ale początki są bardzo smaczne Cytuj Pozdrawiam Tomek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2587-moja-pierwsza-kie%C5%82baska-i-nawet-si%C4%99-uda%C5%82a/#findComment-68048 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salvado Opublikowano 12 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 12 Maja 2009 Ktoś kiedyś napisał, że do wędzenia kiełbas najlepiej się sprawdzają trzonki od np. szczotek, a tu proszę: leszczynka jak sie masz :-) Cytuj moja wędzarnia Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2587-moja-pierwsza-kie%C5%82baska-i-nawet-si%C4%99-uda%C5%82a/#findComment-68051 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 12 Maja 2009 Mnie też się wydaje ,że za dużo soli.Wg normy daje się od 18-20 g/ kg.Ale to sprawa indywidualnego smaku.Wygłąda super.Gratulacje Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2587-moja-pierwsza-kie%C5%82baska-i-nawet-si%C4%99-uda%C5%82a/#findComment-68055 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witcher Opublikowano 12 Maja 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 12 Maja 2009 Sprawdziłem dokładnie ile tej soli poszło Zważyłem teraz zawartość jednej torebki z peklosolą - 36 gram. Tak więc salvado arkadiusz mieliście oczywiście rację. :wink: Cytuj Wiem co jem bo sam to robię Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2587-moja-pierwsza-kie%C5%82baska-i-nawet-si%C4%99-uda%C5%82a/#findComment-68057 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salvado Opublikowano 12 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 12 Maja 2009 Tak więc salvado arkadiusz mieliście oczywiście rację.powino być: Tak więc pis 67 i arkadiusz mieliście oczywiście rację. Cytuj moja wędzarnia Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2587-moja-pierwsza-kie%C5%82baska-i-nawet-si%C4%99-uda%C5%82a/#findComment-68058 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witcher Opublikowano 12 Maja 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 12 Maja 2009 Dzięki za sprostowanie Cytuj Wiem co jem bo sam to robię Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2587-moja-pierwsza-kie%C5%82baska-i-nawet-si%C4%99-uda%C5%82a/#findComment-68059 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 12 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 12 Maja 2009 Zamiast przepłacać za sól w małych torebeczkach przejdź się na rynek. Blisko zachodniej bramy kupisz sól peklującą po 2zł za kilogram. Oczywiście na rynek w Mińsku Maz.Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2587-moja-pierwsza-kie%C5%82baska-i-nawet-si%C4%99-uda%C5%82a/#findComment-68061 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 12 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 12 Maja 2009 Ładnie wygląda gratulacje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2587-moja-pierwsza-kie%C5%82baska-i-nawet-si%C4%99-uda%C5%82a/#findComment-68062 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 12 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 12 Maja 2009 Zostawione na 15h w temp pokojowej celem wstępnego obsuszenia. Ten proces nazywa się osadzaniem . Gratuluję udanego wyrobu . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2587-moja-pierwsza-kie%C5%82baska-i-nawet-si%C4%99-uda%C5%82a/#findComment-68092 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witcher Opublikowano 12 Maja 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 12 Maja 2009 Wnuczek narazie nie brałem większych ilości ze względu na moje wstępne praktyki w tym temacie DZIADEK dzięki za poprawkę w nazewnictwie - jeszcze mi się troszkę myli, ale powolutku nauczę się Cytuj Wiem co jem bo sam to robię Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2587-moja-pierwsza-kie%C5%82baska-i-nawet-si%C4%99-uda%C5%82a/#findComment-68102 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domin12439 Opublikowano 12 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 12 Maja 2009 Gratuluję świetnego wyrobu.Moja pierwsza kiełbasa coś na kształt kabanosabyła tak słona że jadłem ją praktycznie sampowodem było to, że mocno uwędziłemwydajność wyniosła około 55%teraz też lubię taką robićtylko daję już mniej soli :grin: Kiedyś zapomniałem o takiej kiełbasce wiszącej w spiżarni na kilka miesięcybyła bardzo twarda i suchaw smaku rarytasO tej leżącej na widoku np w lodówcejakoś nie da się zapomnieći znowu czuję, że czas coś uwędzić :grin: Cytuj Pozdrawiam serdecznie!!! DominikWĘDZĘ SOBIE I MUZOM - tym co się znają https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.wyrobydomowe.nazwa.pl/catalog/index.phphttp://nasza-klasa.pl/profile/1110333 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2587-moja-pierwsza-kie%C5%82baska-i-nawet-si%C4%99-uda%C5%82a/#findComment-68106 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 13 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 13 Maja 2009 odstawiam na 1,5 h w temp pokojowej. Kiełbaski napychane w jelicie cienkim tzw. kiełbaśnice. Zostawione na 15h w temp pokojowej celem wstępnego obsuszenia.Czy ten czas osadzania w temperaturze pokojowej nie jest zbyt długi? Uprzednio farsz leżakował 1,5h w temp. pokojowej, potem czas napychania i to długie osadzanie. Proszę fachowców o zabranie głosu w tej sprawie. Wiele osób czytając forum wzoruje się na przepisach autorskich lub podświadomie zapamiętuje niektóre parametry procesu. Zbliża się okres letni i wzrasta niebezpieczeństwo skażeń mikrobiologicznych dlatego pozwoliłam sobie zwrócić uwagę na ten element przepisu. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2587-moja-pierwsza-kie%C5%82baska-i-nawet-si%C4%99-uda%C5%82a/#findComment-68125 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bastisz Opublikowano 13 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 13 Maja 2009 EANNO zależy za jaką temperaturę przyjmuje kol. WITCHER pokojowąw/g mnie są to granice 23 - 25 stopni i zgodzę się z Tobą trochę za długi czasowo ten proces. Cytuj POZDRAWIAM JASIU52 ........................................ważne to dobrze zadymić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2587-moja-pierwsza-kie%C5%82baska-i-nawet-si%C4%99-uda%C5%82a/#findComment-68127 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salvado Opublikowano 13 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 13 Maja 2009 Czy ten czas osadzania w temperaturze pokojowej nie jest zbyt długi?Też na to zwróciłem uwagę. Nawet Dziadek pisze w swej Akademii, że w temp. pokojowej można skrócić czas osadzania do trzech godzin. Ale czy takie odstępstwo może mieć wpływ na wyrób w kontekście mikrobiologii? Cytuj moja wędzarnia Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2587-moja-pierwsza-kie%C5%82baska-i-nawet-si%C4%99-uda%C5%82a/#findComment-68128 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witcher Opublikowano 13 Maja 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 13 Maja 2009 Temperatura jaka średnio utrzymuje się u mnie w mieszkaniu to 17-18 stopni. Kiełbaski zostały napchane ok 18:00 i wisiały sobie do dnia następnego do godziny 8:00-9:00. Powiem szczerze, że jeżeli temperatura w mieszkaniu przekracza 22 stopnie (czasami zimą się zdarza) to jest mi już gorąco a 25 stopni w domku to jak dla mnie stanowczo za wiele Cytuj Wiem co jem bo sam to robię Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2587-moja-pierwsza-kie%C5%82baska-i-nawet-si%C4%99-uda%C5%82a/#findComment-68132 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 13 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 13 Maja 2009 15 godzin to stanowczo za długo, 3-4 godziny to czas wystarczający na osuszenie wędlin zakładając że temperatura powietrza wynosi 18-22 C.EAnna ma rację idzie lato i trzeba uważać na rozwój bakterii że o muchach nie wspomnę. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2587-moja-pierwsza-kie%C5%82baska-i-nawet-si%C4%99-uda%C5%82a/#findComment-68140 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witcher Opublikowano 13 Maja 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 13 Maja 2009 Przy następnym wędzeniu będe o tym pamiętał. Dzięki za rady Cytuj Wiem co jem bo sam to robię Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2587-moja-pierwsza-kie%C5%82baska-i-nawet-si%C4%99-uda%C5%82a/#findComment-68147 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witcher Opublikowano 31 Maja 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 31 Maja 2009 Wykonałem przy ostatnim wędzeniu, kiełbase żwiecką wg przepisu ze strony głównej Maxell-a. - Wyszła pierwsza klasa Poniżej fotki z efektów wędzenia i samej żywieckiej Cytuj Wiem co jem bo sam to robię Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2587-moja-pierwsza-kie%C5%82baska-i-nawet-si%C4%99-uda%C5%82a/#findComment-69938 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papla Opublikowano 31 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 31 Maja 2009 Wykonałem przy ostatnim wędzeniu, kiełbase żwiecką wg przepisu ze strony głównej Maxell-a. Ładne to Ci wyszło i zapewne smaczne. :-) Zaraz się głodny człowiek robi. ;-) A ta cienka to jaka? Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2587-moja-pierwsza-kie%C5%82baska-i-nawet-si%C4%99-uda%C5%82a/#findComment-69946 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.