Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich Forumowiczów.

Trafiłem tu zupełnie przypadkowo, kilka dni temu. Niestety kilka dni za późno.

Tak sobie czytam o tych waszych wędzarniach i o problemach typu (za krótka rura, za mały przekrój itp, itd) i uświadomiłem sobie, że spiep....yłem sobie całą robotę palenisko + jeszcze nie gotową wędzarnię.

 

Na załączonym zdjęciu - palenisko

http://img528.imageshack.us/img528/1651/p1030911filtered.jpg

 

Palenisko + wylewka pod wędzarnię z miejscem na drzewo

http://img25.imageshack.us/img25/9492/p1030922filtered.jpg

 

Jestem załamany po przeczytaniu tematu:Kanał dymowy POMOCY!! bo wygląda na to, że popełniłem podobny błąd odnośnie paleniska, tzn. zastosowałem za małą średnicę rury wychodzącej z paleniska - fi 130 2 metry zakończone kolankiem też fi 130(większość pisze minimum fi 150), a najgorsze jest chyba to, że wylot z paleniska umieściłem zbyt nisko i ciepłe powietrze + dym będą gromadzić się na górze paleniska a nie powędrują do rury.

Tyle roboty na nic, koszty, mam to wszystko zwalić.

Poradźcie coś ludzie jak to ewentualnie naprawić, może coś się jeszcze da utatować.

Rura między paleniskiem a wylewką pod wędzak jest pod kątem i jest oblana betonem w ziemi.

Normalnie jestem załamany, pozdrawiam

Mariusz
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2590-czy-da-si%C4%99-jeszcze-co%C5%9B-uratowa%C4%87-kana%C5%82-dymowy/
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 80
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Mariusz68,

cóż, faktycznie nie za dobrze to wygląda :-(

Kanał fi=130 przy 2 mb to istotnie zbyt wąskie gardło. O ile jeszcze być może dałoby się wędzić, to bardzo ciężko będzie Ci przeprowadzić etap osuszania.

Czy da się to poprawić? No nie wiem. Jak sam wyliczyłeś, są co najmniej dwa duże błędy: średnica przewodu dymnego i wylot ciepła i dymu z paleniska. Z tym drugim można spróbować powalczyć, np obniżając palenisko poprzez jego pogłębienie. O dolot powietrza raczej się w tym wypadku nie martw - ono zawsze sobie drogę znajdzie, jak tylko komin cug złapie.

A co do pierwszej sprawy - no nie wiem, może jakieś wspomaganie cugu? Jakiś wentylatorek na komin?

Jest na forum sporo b. doświadczonych Zadymiaczy- na pewno coś Ci doradzą. Może trochę wyższy, niż normalnie komin?

Mariusz68, skąd czerpałeś pomysł ?

z tym wyjściem dymu z paleniska to fatalnie, musisz przerobić

średnica wylotu w komorze wędzarniczej skoro już tak zrobiłeś to musi zostać

jaka będzie wielkość komory wędzarniczej ?

po co się zagłębiać 2 m kanałem w ziemi ?

nie sądzisz że będzie wieczna wilgoć /niewskazana w procesie wędzenia/w kanale dymowym ?

pozdrawiam

Pomysł no cóż, był z głowy.

Komora wędzarnicza ma być 52cm głęboka i 65cm szeroka - wymiary wewnątrz.Wysokość ok 90 cm plus dach.

Kanał jest zabetonowany na głębokośco ok 30cm przy palenisku, dalej ukośnie jest skierowany ku górze i kończy się kolankiem.

Mariusz

Mariusz68, szkoda, że zabetonowany

ale musisz podnieść otwór wlotowy kanału dymowego

to, że układ 90 st. wlot powietrza do paleniska, a wylot do kanału dym. to też tak nie bardzo, przy tej wielkości komory wędzarniczej otwór fi 130 da radę

ale że Ty nie pomyślałeś o wylocie dymu z paleniska ? bo ile tam może być od spodu paleniska do dołu otworu ? ognicho chyba zastawi Ci otwór :lol:

Koszty kosztami, ale to działać nie będzie więc i oszczędać nie ma co.

Rozbieraj paleniski i uratuj co się da.

Wyjdz z kanałem na ziemie jak bedzie trzeba, ale "wypływ dymu z paleniska MUSI być na górze i w dodatku kanał dymny do wędzarni też musi prowadzić do góry czym wiecej tym lepiej.

Nie martw się "nad rozlanym mlekiem" za późno - jak ma to działąć to musisz i tak to zrobić.

Co do średnicy, no cóż, lepiej 130 we właściwym miejscu, nić nawet rura 300 a w złym.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Nie załamuj się teoria teoria a praktyka pokazuje że nieraz rzeczy które nie powinny chodzić hulają ze hej. Na rozbiórkę zawsze jest czas. Spróbuj dobudować prowizoryczne palenisko obok tak aby było poniżej rury a potem przeprowadź próbę ogniową, zobaczysz czy zaciąga z paleniska czy tez dym się kotłuje w palenisku. w miejsce komory postaw prowizorycznie beczkę lub skrzynię zobaczysz czy dym idzie prawidłowo, możesz pomierzyć osiągane temperatury i wtedy zdecydujesz co dalej

Nie będzie "cugu". Ciepłe powietrze idzie do góry a ognisko zasłoni wylot w palenisku.

Toshiba pisze okrutnie ale to fakt. Kanał jest za mały - przy długości 2m. srednica min. 200mm. a wylot za nisko. Nic nie kombinuj, kilof w rękę i rozwalaj kanał i obniż palenisko aby wylot był u samej góry, lub miał średnicę paleniska. U mnie palenisko przechodzi w kanał o tych samych wymiarach tj. 400x400 bo takie miałem elementy betonowe.

**********

MirekB

sp5idk@wp.pl

Witam.

Ja bym najpierw rozpalił tak jak jest i zobaczył co się dzieje.W mojej wędzarce też niektórzy pisali, a że to kanał za mały ma przekrój (110mm), a to że dużo drewna będę spalał, a to że nierównomiernie będzie się wędzić. Nie przejąłem się, budowałem dalej i o dziwo wszystko hula wbrew przepowiedniom niektórych "specjalistów" .Rozwalić zawsze masz czas.Na tym etapie co masz możesz już przepalić sprawdzająco.

 

Pozdrawiam :wink:

P.S.Jak wysiedzisz nad rurą z godzinę :grin: to zmieniaj palenisko(tylko obniż)

Carpe diem - raz kozie death

Prawdopodobnie nie będzie w niej wędzenia źle zrobione palenisko. Za nisko wylot Nie ma dopływu powietrza od spodu do paleniska . Patrz moje rozwiązanie , dopracowane za drugim razem.
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Ja bym jednak najpierw, zanim młoty pójdą w ruch, spróbował ją przepalić. Oczywiście, trzeba jakąś prowizoryczną komorę postawić, w miarę szczelną. Wg mnie jest szansa, że to pociągnie, jeśli nie będziesz robił dużego ognia. Może się okazać, że ujście dymu i ciepła nie jest aż tak nisko, żeby robił się korek.

Stanowczo nalegam: rozpal w rurze drewno, przepal dobrze i zobacz, co się dzieje.

Najlepszym sprawdzianem każdej teorii jest praktyka ( Lenin ).

Szkoda, że swojej teorii nie wypróbował na białych myszkach ...

Rozpal i napisz co się działo.

Zawsze możesz dorobić dodatkową komorę zagłębioną w ziemi i SPRAWDZIĆ.

Pozdrowienia :???:

Cisza,spokój, a ja robię to co umiem najlepiej: NIC

Tak sobie patrzę i patrzę na tę Twoją fotkę paleniska, i wiesz co? Nie musi być tak tragicznie. Zrobiłbym tak:

- obniżenie paleniska cegłą szamotową do połowy, albo jeszcze parę cm niżej. Dla ognia i ciepła przestrzeni wystarczy na pewno

- odkopanie fundamentu od frontu na głębokość paleniska

- wybicie fundamentu od frontu, aby powstało miejsce na osadzenie drzwiczek (sądząć po wyglądzie mebelka, miałeś zamiar jakieś fajne drzwiczki zapodać)

 

Trochę demolki będzie, ale myślę, że w ten sposób jeden problem w miarę niskimi kosztami możesz mieć rozwiązany.

Moim zdaniem średnica rury to nie problem.Cug i tak będzie.Ja mam 110 na dł 2m i nie narzekam.Moja propozycja jest taka ,żebyś zatkał ten wylot co masz i na górze paleniska na poziomie ziemi z lekkim skosem w górę wypuscił drugą rurę.Możesz ja póżniej zabudować i będzie ładnie wygłądało i przy okazji ją ocieplisz.Niestety będziesz musiał nieco podnieść w górę wylewkę pod komorę wędzarniczą tak ,żeby rura podeszła pod wędzarnię.Jest jeszcze drugi sposób żeby tego nie rozwalać.Wszystko tak jak na początku tylko rurę wpuść w ścienę boczną komory wędzarniczej.Nie musisz wtedy podnosić wylewki pod wędzarnią,ale moim zdaniem może być gorzej utrzymać równą temperaturę w całej wędzarni.Zastosujesz wtedy rozpraszacz dymu/znajdziesz jego konstrukcję na naszej stronie/ i też powinno być ok.Pozdrawiam

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Wszystko można dorobić . Masz namiar na moje dane wędzarni z nietypowym głębokim paleniskiem. Dopóki nie zrobiłem dodatkowego dopływy powietrza to było bardzo dużo wachlowania by wędzarnia zaciągnęła dym i ciepło. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.

Do Mariusza68 ! Mam podobnie jak u Ciebie /zbyt nisko kanał dymny w palenisku/. I nie burząc nic zainstalowałem po przeciwnej stronie wlotu kanału dymnego - wlot powietrza na samym dole /rura fi 19 około 2 metrowa pod skosem wkopana w ziemi - z ziemi wystaje końcówka rury/ Niestety nie mam zdjęcia jak jest zainstalowana.. Nad początkiem kanału dymnego zrobiłem daszek jak na zdjęciu. Zaznaczam że jak dobrze rozgrzeję kanał dymny i komorę wędzarniczą to daszek jest zbyteczny. Tz "cug" jest taki że ryby podczas wędzenia ogonami męrdają do góry. Jak będę na działce mogę zrobić zdjęcia zamontowania rury dopowietrzającej palenisko i wkleić na forum.

kol. Gonzo i Dziadek uważam dobrze radzą.

Pozdrawiam.

Andrzej M-ce

ak sobie patrzę i patrzę na tę Twoją fotkę paleniska, i wiesz co? Nie musi być tak tragicznie. Zrobiłbym tak:

- obniżenie paleniska cegłą szamotową do połowy, albo jeszcze parę cm niżej. Dla ognia i ciepła przestrzeni wystarczy na pewno

- odkopanie fundamentu od frontu na głębokość paleniska

- wybicie fundamentu od frontu, aby powstało miejsce na osadzenie drzwiczek (sądząć po wyglądzie mebelka, miałeś zamiar jakieś fajne drzwiczki zapodać)

...też tak pomyślałem ale iż, moja wiedza w zakresie budowy(wszelakiej) jak i użytkowania wędzarni jest raczej nikczemna, to nie chciałem się z tym pomysłem wychylać :wink:

moja wiedza w zakresie budowy(wszelakiej) jak i użytkowania wędzarni jest raczej nikczemna

ja też tylko jedną zbudowałem :tongue:

Drzwiczki mam takie:

http://img32.imageshack.us/img32/2096/p1030897filtered.jpg

 

Wczoraj robiłem próbę paleniska.

W związku z tym, że nie miałem z czego zrobić prowizorycznej komory wędzarniczej, ujściem kanału było tylko kolano nad wylewką.

Rozpaliłem ogień, cały dym i ogień + ciepło wychodziło otwartymi drzwiami.

Po zamknięciu drzwi ogień przygasł, a dym wychodził z paleniska nieszczelnościami między drzwiami a cegłami, przy ujściu kolanka pojawiło się troszeczkę dymu.

 

Zależy mi na tym aby wędzak i palenisko działało poprawnie dlatego chyba faktycznie będę musiał rozebrać nieszczęsne palenisko.

Mam kilka pytań odnośnie rozbiórki:

Jak myślicie czy da się uratować cegły i płytki szamotowe?

Jeśli uda mi się wyciągnąć rury czy mogę je jeszcze wykorzystać jako kanał dymowy fi 130 czy definitywnie musi być większy przekrój.

 

Mógłbym ewentualnie przedłużyć istniejącą wylewkę o 1 metr wtedy miałbym na jednym poziomie palenisko takie jak poprzednie tzn. 64x64cm zewnątrz i ok. 40x40cm wewnątrz,

wędzak o wymiarach 89cm x 64cm x 90cm zewnątrz (szer/głębokość/wys.) i 65cmx52x90cm wewnątrz.

 

Między paleniskiem a komorą wędz. będzie wtedy ok 90 cm czy to nie za moło, czy zastosować moją starą rurę fi 130 czy może inny materiał?

Mariusz

Ja mam palenisko oddalone około 1 m i rurę 130 mm.

Nie mam problemów ani z osuszaniem ani z wędzeniem.

Mogę bez problemu uzyskać temperaturę w wędzarni od 30 do 80 stopni.

Być może nawet wyższą ale wędzarnia z drewna to nie bedę kusił losu :grin:

Pozdrawiam

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Tak by to mniej więcej wyglądało

http://img30.imageshack.us/img30/6448/plantjk.jpg

 

Jeśli zastosowałbym moją rurę fi 130, czy zakończyć ją tak jak na obrazku czy przedłużyć do środka komory?

Czy zastosować kolanko?

Mariusz

Jeśli zastosowałbym moją rurę fi 130

Niemniej uważam, że jeśli masz dostęp do kanału dymnego o większym przekroju, to bezpieczniej byłoby zastosować ten większy.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

jeśli masz dostęp do kanału dymnego o większym przekroju, to bezpieczniej byłoby zastosować ten większy

Oczywiście jeśli możesz zwiększyć średnicę to zdecydowanie tak.

To, że u mnie i innych 130 mm wystarcza nie znaczy, że u Ciebie bedzie też dobrze.

Ujście dymu najlepiej wyprowadzić centralnie w środku komory wędzarniczej za pomocą kolanka,

wtedy nad wylotem ustawisz rozpraszacz dymu i bedziesz miał dym i powietrze równomiernie rozprowadzone po komorze.

 

Pozdrawiam

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Moje zdanie jest takie. Poświęć tą rurę i zostaw ją w ziemi. Palenisko zasyp do poziomu gruntu, a z boku wykuj dziurę na nowy przewód dymowy, który puść nad ziemią i obuduj go żeby było ładnie. Niestety trzebaby też oddalić skrzynię wędzoka od paleniska tak żeby z Twoich 90 cm zrobiło się ok. 150 cm. Jest to odległość,moim zdaniem uniwersalna, bo pozwala wędzić na gorąco jak i na zimno. Za materiałem na kanał dymowy możesz rozejrzeć się po złomowisku. Ja znalazłem tam rurę stalową, grubościenną o przekroju 20 cm. Kupiłem za grosze. Można też kanał zrobić z ceramicznych pustaków (wentylacyjnych - taniej) lub kamionkowych przewodów kominowych (drożej). Życzę powodzenia i jak najszybszej smacznej produkcji :grin: .

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.