quadro555 Opublikowano Piątek o 21:36 Zgłoś Udostępnij #351 Opublikowano Piątek o 21:36 Zamiast twz miało być twa. Kto wie to zrozumie, a reszta niech czyta,,linearnie " . @Grzewlod zrozumie sarkazm. Mam nadzieję 😁 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/15/#findComment-1042345 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano Piątek o 22:01 Zgłoś Udostępnij #352 Opublikowano Piątek o 22:01 22 minuty temu, quadro555 napisał(a): Przepraszam @EAnna to Twój temat za zaśmiecanie. Należy się najpier zastanowić co się pisze żeby później nie przepraszać! Ponadto jesteś bardzo wielkim szczęściarzem ponieważ inteligentne osoby nie mówią tego co myślą. Naprawdę uruchom myślenie i daj sobie już spokój bo staje się to męczące i monotematyczne, nie wnoszące nic merytorycznego do tematu. Jeśli nie rozumiesz dlaczego używa się takich a nie innych temp. do zabezpieczenia wędliny to już nie zrozumiesz. Ja jestem tylko hobbystą ale sam technolog w swoim wpisie napisał czarno na białym jakie są wymagane temp. zabezpieczeń więc czego nie rozumiesz ! Do pewnego momentu był kabaret ale już mi ręce opadły dlatego kończę i mam nadzieję, że zostanie tu posprzątane. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/15/#findComment-1042348 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano Piątek o 22:01 Zgłoś Udostępnij #353 Opublikowano Piątek o 22:01 (edytowane) Coś się u mnie zawiesiło dlatego dublet postu, proszę administrację o usunięcie tego i całego innego śmietnika. Edytowane Piątek o 22:04 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/15/#findComment-1042349 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano Piątek o 22:33 Zgłoś Udostępnij #354 Opublikowano Piątek o 22:33 17 minut temu, Grzewlod napisał(a): Należy się najpier zastanowić co się pisze żeby później nie przepraszać! Ponadto jesteś bardzo wielkim szczęściarzem ponieważ inteligentne osoby nie mówią tego co myślą Inteligentni właśnie mówią co myślą. 19 minut temu, Grzewlod napisał(a): Naprawdę uruchom myślenie Ot jaki sowizdrzał. Lustro się w domu pobiło? 22 minuty temu, Grzewlod napisał(a): Ja jestem tylko hobbystą ale sam technolog w swoim wpisie napisał czarno na białym jakie są wymagane temp. zabezpieczeń więc czego nie rozumiesz ! Rozumiem jakie są wymagane temperatury zabezpieczeń. Nie rozumiem tylko dlaczego technolog nie napisał, że PW16 jest do doopy. Pisząc technolog, nie mam na myśli @SZCZEPAN,bez urazy, tylko technolog z wędliny domowe. 28 minut temu, Grzewlod napisał(a): ! Do pewnego momentu był kabaret ale już mi ręce opadły dlatego kończę i mam nadzieję, że zostanie tu posprzątane. Kabaret to był, jak @arkadiusz punktował @SZCZEPAN. Przeczytaj cały wątek ze zrozumieniem, nie linearnie.💪 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/15/#findComment-1042350 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano Piątek o 23:15 Zgłoś Udostępnij #355 Opublikowano Piątek o 23:15 39 minut temu, quadro555 napisał(a): Kabaret to był, jak @arkadiusz punktował @SZCZEPAN. Miałem już nie pisać ale w tym wypadku nie mogę się powstrzymać ponieważ takie podejście do merytorki nadaje się do leczenia. KONIEC. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/15/#findComment-1042352 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano Sobota o 06:48 Zgłoś Udostępnij #356 Opublikowano Sobota o 06:48 (edytowane) Obróbka cieplna i punkt krytyczny w produkcji parówek W procesie wytwarzania wędlin drobnorozdrobnionych, takich jak parówki, obróbka cieplna to jeden z najważniejszych etapów całego procesu. To właśnie wtedy produkt zostaje utrwalony – mięso zmienia strukturę, nabiera właściwej barwy i smaku, a przede wszystkim niszczone są bakterie chorobotwórcze, które mogłyby stanowić zagrożenie dla zdrowia. Parówki zazwyczaj parzy się w temperaturze 75–78°C, aż w jądrze najgrubszego wyrobu osiągnie się co najmniej 72°C. Ten moment to tzw. punkt krytyczny (CCP) – najważniejszy etap z punktu widzenia bezpieczeństwa żywności. Zbyt niska temperatura lub zbyt krótki czas parzenia może sprawić, że część drobnoustrojów przetrwa (np. Listeria, Salmonella), co w efekcie prowadzi do psucia się wędliny lub nawet zatrucia pokarmowego. Z kolei zbyt mocna obróbka pogarsza jakość – parówki mogą się rozpadać, pękać, tracić soczystość i smak. Dlatego podczas obróbki cieplnej należy: kontrolować temperaturę wody/parzelni oraz temperaturę wewnątrz parówki, utrzymywać temperaturę wewnętrzną min. 72°C przez 10 minut po zakończeniu parzenia szybko schłodzić wyroby – najpierw pod bieżącą wodą, potem w chłodnym miejscu, aż osiągną poniżej 10°C w ciągu 2 godzin. Bezpieczeństwo w domowej produkcji wędlin drobnorozdrobnionych Warto pamiętać, że nawet przy produkcji amatorskiej czy domowej obowiązują te same zasady, co w profesjonalnych zakładach. Nie chodzi tu jedynie o przestrzeganie norm, ale przede wszystkim o dbałość o zdrowie naszych bliskich – dzieci, wnuków czy znajomych, którym często z dumą przekazujemy własne wyroby. Mięso oraz wyroby drobnorozdrobnione, takie jak parówki czy kiełbasy, są szczególnie podatne na rozwój drobnoustrojów. Dlatego prawidłowe parzenie i szybkie schładzanie produktu to nie przesada, lecz podstawowy warunek bezpieczeństwa. Domowa produkcja może być w pełni bezpieczna i smaczna, jeśli zachowamy kilka prostych, ale kluczowych zasad. Trzeba jednak mieć świadomość, że w warunkach amatorskich pracujemy często w bardziej prymitywnych warunkach, wykorzystując sprzęt o ograniczonej precyzji – termometry kuchenne, małe parzelniki czy domowe chłodziarki. Do tego dochodzi niewystarczająca wiedza technologiczna, co w połączeniu może prowadzić do poważnych błędów. Zbyt niska temperatura parzenia, nieodpowiednie chłodzenie, brak higieny lub przechowywanie w zbyt wysokiej temperaturze to czynniki, które mogą skutkować rozwojem bakterii chorobotwórczych i zagrożeniem zdrowia. Dlatego każdy domowy wędliniarz powinien traktować zasady higieny i obróbki cieplnej z taką samą powagą, jak profesjonaliści. Prosty sprzęt nie zwalnia z dokładności – wystarczy dbałość o czystość, kontrola temperatury i cierpliwość, by uzyskać wyrób bezpieczny, trwały i naprawdę smaczny. Edytowane Sobota o 06:50 przez SZCZEPAN 1 3 Cytuj „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/15/#findComment-1042388 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano Sobota o 06:51 Zgłoś Udostępnij #357 Opublikowano Sobota o 06:51 Panowie, śledzę cały wątek, i o ile na początku całe słowo pisane miało sens, tak teraz zaczyna się robić mówiąc kolokwialne syf, dajcie na wstrzymanie swoje słowne przepychanki i docinki, o udowadnianiu sobie nawzajem swojej racji już nie wspomnę, ok? Mamy dwie szkołę powiązaną z dawnymi przepisami oraz nową szkołę gdzie na przestrzeni lat dużo się zmieniło, czy tak ciężko przyjąć do wiadomości że zawsze będą zwolennicy PW16 i zwolennicy nowoczesności? Nie lepiej na spokojne zrobić porównania, wymienić się doświadczeniami, a wybór pozostawić każdemu indywidualnie? Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/15/#findComment-1042389 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano Sobota o 08:27 Zgłoś Udostępnij #358 Opublikowano Sobota o 08:27 1 godzinę temu, MariuszB napisał(a): Panowie, śledzę cały wątek, i o ile na początku całe słowo pisane miało sens, tak teraz zaczyna się robić mówiąc kolokwialne syf, dajcie na wstrzymanie swoje słowne przepychanki i docinki, o udowadnianiu sobie nawzajem swojej racji już nie wspomnę, ok? Będzie ustawka, zimni parówkarze kontra gorący parówkarze🤣 Ja że nie robię parówek to nie jestem po żadnej stronie, ale mogę być sędzią 1 Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/15/#findComment-1042410 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano Sobota o 12:16 Zgłoś Udostępnij #359 Opublikowano Sobota o 12:16 19 godzin temu, SZCZEPAN napisał(a): W latach 50. i 60. XX wieku świnia rosła co najmniej 12 miesięcy, a dziś zajmuje to zaledwie 4 miesiące. Jak myślisz – jak to możliwe? Czym to jest spowodowane? Na ten temat nie myślę i nie pytaj, skończyłem technikum hodowlane i w dodatku jestem kształconym pełnoprawnym zootechnikiem..., ze "świńską" specjalizacją... 19 godzin temu, SZCZEPAN napisał(a): nie uważam, że to było coś dobrego, a tym bardziej 'super' Masz rację, ale na tamte czasy mieć kiełbasę i mięso, to było coś... 19 godzin temu, SZCZEPAN napisał(a): rosła co najmniej 12 miesięcy, a dziś zajmuje to zaledwie 4 miesiące. Jak myślisz – jak to możliwe? Czym to jest spowodowane? Krzyżowanie, żywienie, inny dobrostan i jeszcze trochę... Ale my tu o parówkach.... 17 godzin temu, SZCZEPAN napisał(a): Arkadiuszu, oczywiście, jeśli robisz wyroby tylko dla siebie, możesz je przygotowywać w dowolny sposób – pełna wolność twórcza. Każdy ma prawo do własnych eksperymentów, nawet tych bardziej… oryginalnych. Jednak uczenie innych takich metod to już trochę inna sprawa – szczególnie, gdy w grę wchodzi zdrowie i bezpieczeństwo. Może uczenie takich metod to nie, ale propagowanie, że są dobre, mam na myśli temperaturę obróbki parówek w temp. 60-65 stopni, jest to cokolwiek niewłaściwe, mając na myśli rozwój badań w tym zakresie i przyjęte obecnie temperatury końcowe wyrobu po parzeniu. 5 godzin temu, SZCZEPAN napisał(a): kontrolować temperaturę wody/parzelni oraz temperaturę wewnątrz parówki, utrzymywać temperaturę wewnętrzną min. 72°C przez 10 minut Tu akurat się nie zgodzę, w domowym wytwarzaniu parówek nie ma takiej potrzeby, no chyba że parówki drobiowe, to ewentualnie można się o to pokusić. Wysokość temperatury końcowej i okres czasu w tej temperaturze, znacząco wpływa na trwałość parówek, sprawdziłem to osobiście eksperymentując. Parówki parzone do 68 stopni , zachowywały 100% świeżość przez około 5 dni, w warunkach lady sklepowej, parzone do 70 stopni, tu już tydzień, do 71 stopni , zyskujemy kolejny dzień. I jeszcze jedna ważna sprawa wpływająca na trwałość, jest to stopień podwędzenia parówek, blade trwałość krótsza, bardziej podwędzone - dłuższa. Na temat innych aspektów nie będę zbyt wiele pisał, ale z główniejszych to jest jakość surowca i higiena. 5 godzin temu, MariuszB napisał(a): czy tak ciężko przyjąć do wiadomości że zawsze będą zwolennicy PW16 i zwolennicy nowoczesności? Nie lepiej na spokojne zrobić porównania, wymienić się doświadczeniami, a wybór pozostawić każdemu indywidualnie? Jestem zwolennikiem 16-tki, ale nie uciekam od badań popartych praktyką. Dyskusja nieco ożywiła co poniektórych, oby ich więcej i w innych tematach. Pozdrawiam parówkowych malkontentów, nie chwaląc się tym, że moje parówki kupują też rodzice dzieci cierpiących na różne alergie pokarmowe- właśnie dla nich. 1 Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/15/#findComment-1042478 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysio59 Opublikowano Sobota o 12:54 Zgłoś Udostępnij #360 Opublikowano Sobota o 12:54 37 minut temu, pis67 napisał(a): zachowywały 100% świeżość przez około 5 dni Jak sprawdzasz te 100% świeżości? Cytuj Ja już nic nie muszę.Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/15/#findComment-1042486 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano Sobota o 17:42 Zgłoś Udostępnij #361 Opublikowano Sobota o 17:42 4 godziny temu, krzysio59 napisał(a): Jak sprawdzasz te 100% świeżości? Za pomocą zmysłów - wzroku, węchu oraz dotyku, to głównie. 1 Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/15/#findComment-1042543 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 5 godzin temu Zgłoś Udostępnij #362 Opublikowano 5 godzin temu W dniu 7.10.2025 o 11:43, arkadiusz napisał(a): Parówki parzy się w wodzie o temp.60C przez 10 min. Postanowiłem pokazać sposób parzenia parówek według zaleceń Arkadiusza – dokładnie zgodnie z jego instrukcją: parzenie przez 10 minut w temperaturze 65°C. Efekty są dokładnie takie, jak na zdjęciu. Cytuj „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/15/#findComment-1042993 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 5 godzin temu Zgłoś Udostępnij #363 Opublikowano 5 godzin temu co to za osłonki? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/15/#findComment-1042997 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 5 godzin temu Zgłoś Udostępnij #364 Opublikowano 5 godzin temu (edytowane) 38 minut temu, SZCZEPAN napisał(a): Efekty są dokładnie takie, jak na zdjęciu. 🤣🤣🤣 A ja myślałem ,że już skończyliśmy o kiełbasie kruchej , ale widzę ,że przechodzimy na parówki. Bardzo proszę. Jestem przygotowany. Parówka to wyrób w jelicie baranim lub cielęcym o średnicy 20 mm lub 20-22 lub celofanowym o średnicy 20 -22.Ze zdjęcia Szczepana wynika ,że to nie ta średnica więc nie ten wyrób. To po pierwsze .A po drugie już pomijając niezgodność średnicy osłonki co ma wpływ na jakość parzenia to chyba musiałeś dłubać w środku żeby to rozwalić, albo celowo nie dokroiłeś do końca, żeby potem rozerwać , albo masz tępy nóż. A teraz oryginalne zdjęcia moich parówek parzonych moją metodą. P.S Rozdrobnienie jest niezadawalające , ale niestety brak kutra. Dalszą dyskusję z Tobą uważam za zbędną. Edytowane 5 godzin temu przez arkadiusz 1 Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/15/#findComment-1042998 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 5 godzin temu Zgłoś Udostępnij #365 Opublikowano 5 godzin temu Pod warunkiem że są to rzeczywiście prawdziwe zdjęcia a nie na potrzebę chwili... Nie mam powodów kwestionować rzetelności, zasiałem tylko ziarnko niepokoju. Tak samo jak nie widać jaka to średnica jelita itd. Wybaczcie ale takie wrzuty nic nie dają nic nie udowadniają, pokazują jedynie gotowy produkt. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/15/#findComment-1042999 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 5 godzin temu Zgłoś Udostępnij #366 Opublikowano 5 godzin temu (edytowane) 11 minut temu, szrekPL napisał(a): Wybaczcie ale takie wrzuty nic nie dają nic nie udowadniają, pokazują jedynie gotowy produkt. A co byś chciał zobaczyć ?.Kwestia dotyczy prawidłowego wyrobu po parzeniu. Czy przypadkiem nie jest surowy w środku.U mnie wyraźnie widać ,że osłonka jest dedykowana do parówek. U Szczepana to jakieś jelito wp. o większej średnicy.Zdjęcia pochodzą z mojego kącika to możesz sobie sprawdzić czy są zrobione przeze mnie nie dziś na potrzebę chwili a kiedy w temacie kiełbasy Edytowane 5 godzin temu przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/15/#findComment-1043002 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 5 godzin temu Zgłoś Udostępnij #367 Opublikowano 5 godzin temu Tak wyglądają parówki, które przeszły prawidłowy proces parzenia. Jak wcześniej wspomniałem, parówka musi osiągnąć co najmniej 69°C w rdzeniu. 2 Cytuj „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/15/#findComment-1043004 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 5 godzin temu Zgłoś Udostępnij #368 Opublikowano 5 godzin temu 32 minuty temu, SZCZEPAN napisał(a): Tak wyglądają parówki, które przeszły prawidłowy proces parzenia. Jak wcześniej wspomniałem, parówka musi osiągnąć co najmniej 69°C w rdzeniu. No nie mogę. Tą ciemnotę to wciskaj swojej wnuczce jak ja masz .Tak wyglądają parówki ,które przeszły prawidłowy proces rozdrabniania na kutrze a nie parzenia. Daj mi kuter to Ci udowodnię . 1 Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/15/#findComment-1043012 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 4 godziny temu Zgłoś Udostępnij #369 Opublikowano 4 godziny temu Arkadiusz ma rację, no cóż proponuję Arkadiusz byś nie tracił zdrowia .Dowody posprzątano , jak za starych czasów. W zasadzie linia zostanie utrzymana , ale zasady nie dotrzymane. Może tak jest na forach ? jestem tylko na jednym więc nie mam doświadczenia . Szkoda podobno zasady to rzecz święta. Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/15/#findComment-1043014 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 4 godziny temu Zgłoś Udostępnij #370 Opublikowano 4 godziny temu 3 minuty temu, Pacan Wojciech napisał(a): Dowody posprzątano , jak za starych czasów. Znowu nakręcasz atmosferę. Nic tutaj jeszcze nie sprzątano. Jeśli dalej będziesz jedynie podżegał na forum, to niestety na jakiś czas się pożegnamy. Chyba już wystarczy. 1 Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/15/#findComment-1043015 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 4 godziny temu Zgłoś Udostępnij #371 Opublikowano 4 godziny temu Jeśli dalej będą tutaj używane określenia typu "cwaniaczku" lub podobne, cały temat leci do kosza. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/15/#findComment-1043016 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 4 godziny temu Zgłoś Udostępnij #372 Opublikowano 4 godziny temu Co było parówką, gdy obowiązywała 16-tka, a co nią jest dziś? Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/15/#findComment-1043021 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 3 godziny temu Zgłoś Udostępnij #373 Opublikowano 3 godziny temu W dniu 6.10.2025 o 19:29, cezar napisał(a): Wczoraj wykonałem parówki drobiowe dla wnuczki W dniu 7.10.2025 o 11:43, arkadiusz napisał(a): W dniu 6.10.2025 o 19:50, cezar napisał(a): Parzyłem w wodzie o temp. 75⁰C przez około 15 min W dniu 7.10.2025 o 11:43, arkadiusz napisał(a): Parówki parzy się w wodzie o temp.60C przez 10 min Dokładnie chodziło o ten temat, i dokładnie o parówki w jelicie wieprzowym o średnicy fi 24–26. Proszę nie przeinaczać wątku, którego dotyczyła cała ta 'pseudo-dyskusja' o ile w ogóle można to tak nazwać. Cytuj „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/15/#findComment-1043025 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 2 godziny temu Zgłoś Udostępnij #374 Opublikowano 2 godziny temu (edytowane) 1 godzinę temu, Maxell napisał(a): Jeśli dalej będą tutaj używane określenia typu "cwaniaczku" lub podobne, cały temat leci do kosza A jak nazwać czlowieka,który posuwa się do paskudnej manipulacji porównując wyrób domowy bez kutrowania i malaksera z wyrobem przemyslowym. Godzinę temu, SZCZEPAN napisał(a): Dokładnie chodziło o ten temat I dalej próbujesz kombinować.? I tu Cię rozczaruję.Taką a,'la parówę w jelicie wp. 24- 26 i wiekszym też parzę do 68 C w środku geometrycznym w wodzie 75 C lub 20-25 min.I już więcej nie kombinuj bo się tylko ośmieszasz. Edytowane 2 godziny temu przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/15/#findComment-1043043 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 2 godziny temu Zgłoś Udostępnij #375 Opublikowano 2 godziny temu 8 minut temu, arkadiusz napisał(a): I tu Cię razczaruję.Taką a,'a parówę w jelicie wp. 24- 26 i wiekszym też parzę do 68 C w środku. Dlaczego zalecasz parzenie parówek w tak niskiej temperaturze, zwłaszcza że chodzi o parówki drobiowe, które ze względów bezpieczeństwa mikrobiologicznego powinny osiągnąć co najmniej 69°C w rdzeniu?? Cytuj „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/15/#findComment-1043044 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.